Warmtepompen zijn er in verschillende soorten. Elke warmtepomp maakt gebruik van een koudemiddel om de warmte vanuit de bron in de woning te brengen. De meeste warmtepompen zijn voorzien van een binnendeel die lijkt op een HR-ketel. Het buitendeel kan echter wel verschillen, afhankelijk van de soort warmtepomp. In dit artikel leggen we je graag uit welke verschillende warmtepompen er zijn.



Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht-warmtepomp werkt als een koelkast, maar dan andersom. Het haalt warmte of kou uit de buitenlucht en warmt of koelt ruimte(s) in je woning of pand door middel van het uitblazen van warme of koude lucht middels een binnenunit (net als een airco). Bijna al dit soort warmtepompen kan een woning ook koelen, wat ook de meest voorkomende reden is om een dergelijke warmtepomp aan te schaffen. De aanschafkosten van deze toestellen zijn relatief laag vergeleken met de grondgebonden warmtepompen. De prestaties van de nieuwste generatie lucht-lucht warmtepompen worden steeds beter. Het voordeel is dat dit type pomp goed toepasbaar is in bestaande woningen, vaak als hybride oplossing. Vraag je Bespaarinstallateur om gedetailleerd advies.

Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp haalt energie uit de lucht om een koudemiddel op een hogere temperatuur te krijgen. De warmte wordt via een wisselaar afgegeven aan water. Doorgaans gaat het om water in een gesloten cv-circuit, voor de verwarming van een woning. Hiervoor is immers slechts een temperatuur nodig van 38 °C. Een lucht-water warmtepomp biedt minder rendement zodra het buiten vriest, maar kan de woning dan nog wel warm krijgen. Meestal wordt een dergelijke pomp echter gecombineerd met een HR-ketel voor warm tapwater en piekmomenten qua verwarming. Dit wordt ook wel een hybride warmtepomp genoemd. Vooral in bestaande woningen is een dergelijke oplossing aantrekkelijk voor betere energieprestaties en een gunstiger energielabel.

Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt overtollige warmte uit (grond)water, of uit de bodem. De gemiddelde temperatuur van het water en de grootte van de warmtewisselaar bepaalt hoe goed rendement van de installatie is. Doorgaans is er weinig elektriciteit nodig om het water rond te pompen, dus het rendement van de warmtepomp is dan hoog. De installatie is ingrijpend: daarom worden dit type pompen vooral toegepast bij nieuwbouw.

Is een warmtepomp de slimste investering voor jouw specifieke situatie? Vraag advies aan 1 van onze installateurs bij jou in de buurt.

Verschil open en gesloten bodemenergiesysteem

Een open systeem maakt gebruik van grondwater, dat door de leidingen stroomt. In de winter wordt dit water naar boven gepompt, zodat er warmte aan kan worden onttrokken. Het afgekoelde water wordt vervolgens teruggepompt. In de zomer wordt het water uit de bodem gebruikt om de woning / het bedrijfspand af te koelen. De diepte van de bron varieert van 20 tot 300 meter. Bij een gesloten systeem wordt gebruik gemaakt van vloeistof in een gesloten circuit. Deze vloeistof komt dus niet in contact met grondwater.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *