In principe kan iedere elektrische auto geladen worden bij zowel een slimme als een ‘domme’ laadpaal. Er is echter wel een verschil tussen beide soorten laadpalen. En dankzij de razendsnelle ontwikkelingen van de nieuwste generatie laadpalen wordt het verschil alleen maar groter. In dit artikel nemen we beide type laadpalen onder de loep en ontdek je welke voordelen je kunt behalen met het laden van je elektrische auto met de slimme variant.

Wat zijn slimme en domme laadpalen?

Domme laadpalen beschikken niet over uitgebreide communicatie technologie en bieden je daarom weinig tot geen informatie. Er wordt eigenlijk alleen met de auto gecommuniceerd. Vaak wordt het laden gestart wanneer de laadkabel van de auto is aangesloten. Soms hebben ze een simpele aan- en uitknop om het laden te starten. Dit type is prima geschikt voor het veilig en snel laden van je auto. De domme laadpaal is bestemd voor thuis laden, zonder verbinding met een beheersysteem Het is met deze laadpalen bijvoorbeeld niet mogelijk om laadsessies in te zien en stroomkosten van te verrekenen met je werkgever. Het is ook niet mogelijk om anderen tegen betaling hun auto aan jouw laadpaal te laten laden.

Omdat de duurzame mobiliteit in de toekomst om steeds meer intelligentie zal vragen, raden wij – zeker bij het opladen van meerdere elektrische auto’s – een slimme laadpaal aan. Slimme laadpalen maken middels software en een bijbehorend abonnement via een GSM-module of het internet contact met een digitaal beheersysteem. In tegenstelling tot domme laadpalen behaal je dankzij de ontwikkelingen van slimme laadpalen zowel privé als zakelijk veel meer voordeel. We lichten hieronder de belangrijkste ontwikkelingen van domme naar slimme laadpalen toe.

1. Administratie en inzicht

Domme laadpalen geven je geen inzicht in wat er met je laadsysteem gebeurt.  Slimme laadpalen bieden deze functionaliteit wel. Via je persoonlijke online gebruikersportal heb je toegang tot de laadpalen en kun je ze gemakkelijk beheren en configureren. Door online in te loggen, heb je op elk moment inzicht in de status van de laadpalen en je laadgegevens, zoals het kWh-verbruik en de energiekosten. Daarnaast zie je precies waar je met je laadpas je elektrische auto hebt opgeladen. Heb je een zakelijke laadpaal bij je bedrijfspand, dan kun je gedetailleerde rapporten met laadgegevens downloaden voor je eigen administratie, maar ook voor de belastingaangifte.

2. Automatische verrekening stroomkosten

In veel gevallen hebben elektrische bestuurders een leaseauto of een auto van de zaak. Bij een domme laadpaal voor thuis moet de werknemer handmatig factureren aan de werkgever. Dat is niet handig. Bij een slimme laadpaal kan dit automatisch worden ingeregeld. Je registreert eenmalig je laadpas en laadpaal onder de naam van de werkgever of het eigen bedrijf, waarna de kosten voor de verbruikte stroom automatisch worden verrekend.

Wil je als ondernemer laadfaciliteiten aanbieden aan medewerkers of gasten, dan zijn slimme laadpalen een absolute must. Zo kun je toegangsrestricties instellen en de stroomkosten van werknemers, bezoekers en/of klanten verrekenen. Je stelt een tarief in voor de stroomkosten van jouw laadpalen en dit tarief wordt vervolgens verrekend bij elke laadsessie. De betalingen worden maandelijks direct aan het bedrijf overgemaakt. Je hebt dus geen omkijken naar het beheer en de verrekening van alle laadtransacties én je bedrijf is toegankelijk voor (meerdere) elektrische bestuurders.

3. Voorkomen overbelasting elektriciteitsnetwerk

Laadpalen verbruiken veel stroom. Als je meerdere elektrische auto’s op één elektriciteitsaansluiting oplaadt, kan dit al snel een capaciteitsprobleem opleveren. Kies je voor slimme laadpalen, dan is geen extra investering nodig. Slimme laadpalen voorkomen met verschillende toptechnologieën dat je elektriciteitsnetwerk overbelast raken. Domme palen beschikken niet over deze technologie, omdat ze niet aangesloten zijn op een beheersysteem wat slim laden mogelijk maakt.

Allereerst verdelen slimme laadpalen het beschikbare vermogen zo efficiënt mogelijk. Bovendien kan er een maximum laadvermogen ingesteld worden. Zodra je de maximale stroomcapaciteit gebruikt, zal deze functionaliteit de stroomconsumptie verlagen of tijdelijk op pauze zetten. Slimme laadpalen monitoren continu het totale elektriciteitsverbruik in huis of op kantoor en passen daar de laadsnelheid van je elektrische auto dynamisch op aan.

Slim, simpel en veilig je elektrische auto opladen? Vraag advies aan 1 van onze laadpaal installateurs bij jou in de buurt.

4. Laadpalen op zonnepanelen aansluiten

Dankzij de steeds grotere vraag naar elektriciteit, wordt er zo veel mogelijk gekeken naar duurzame oplossingen, zoals energie uit wind en zonnepanelen. Heb je zonnepanelen op het dak? Dan kun je slimme laadpalen daarop aansluiten om bewuster met de energie om te gaan. Zo laad je de elektrische auto bijvoorbeeld op als het ’s nachts hard waait of als de zon midden op de dag het felst is. Slimme laadpalen stel je zo in dat ze eerst gebruik maken van wind- en/of zonne-energie. Als deze niet beschikbaar is, dan wordt de stroom pas uit het elektriciteitsnet gehaald. Deze aansluiting is niet realiseerbaar met domme laadpalen.

5. Battery Storage

Elektrische auto’s staan vaak ’s avonds aan de laadpaal. Dit zorgt voor een piek in de belasting van je energienetwerk. Heb je zonnepanelen op je dak liggen, dan wordt een deel van de zonne-energie die overdag opgewekt wordt, nooit gebruikt. Dat is natuurlijk eeuwig zonde. Met een slimme laadpaal zet je daarom de accu van je elektrische auto in als opslag van zelf opgewekte zonne-energie. Hiermee kun je aan het einde van de dag zonder zorgen je elektrische auto opladen.

6. Bi-directioneel laden

Bovendien zal de slimme laadpaal aan het energienet terugleveren indien de stroom in huis nodig is. De slimme laadpaal kan bi-directioneel laden: laden en ontladen. Via een slim retoursysteem levert de laadpaal stroom aan de auto, die op zijn beurt weer elektriciteit teruggeeft als bijvoorbeeld de wasmachine of de vaatwasser moet draaien.

Tip van Abel: Heb je laadpalen bij je bedrijfspand? Dan kom je wellicht in aanmerking voor fiscale voordelen. En die kans wordt nog groter in combinatie met zonnepanelen. Lees hier alles over de fiscale voordelen van zakelijke laadpalen en de voorwaarden die eraan verbonden zijn.

Slim besparen begint bij jouw Abel&co installateur

Meer weten? Zoek een installateur bij jou in de buurt. Vraag een gratis laadpaaladvies aan en ontdek de mogelijkheden van slimme laadpalen.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *