Een warmtepomp plaatsen in een bestaande woning is heel goed mogelijk. Denk daarbij echter niet aan een aardwarmtepomp, zoals wordt gebruikt bij nieuwbouw. Dat is tot nu toe de meest toegepaste warmtepomp verwarming in de Nederlandse woningbouw. De installatie van dit type pompen vergt echter forse grondwerkzaamheden, die lastig zijn bij bestaande bouw. Bovendien is zeer goede isolatie nodig, iets dat in bestaande oudere woningbouw vaak niet het geval is.

Warmtepomp verwarming bestaande woning

Hybride warmtepomp met cv
Warmtepomp verwarming
bestaande woning: dat kan! Wanneer je als bron buitenlucht of ventilatielucht gebruikt, zijn minder ingrijpende maatregelen nodig. Ze bieden het hoogste rendement als ze warmte leveren van een lage temperatuur en zijn daardoor vooral geschikt voor vloer- en wandverwarming. Deze warmtepompen worden gecombineerd met een extra apparaat (minimaal een HR107 cv-ketel) voor de warmwatervoorziening (en eventueel voor piekmomenten in de winter). Men spreekt dan ook wel over een hybride warmtepomp. Het grootste deel van het jaar zal de warmtepomp het huis kunnen verwarmen. Zodra de buitentemperatuur naar 2 graden en lager daalt, dan neemt de cv het van de warmtepomp over. Dit gebeurt ook als er heet water uit de kraan nodig is. Het systeem bekijkt automatisch de meest rendabele oplossing.

Lucht als warmtebron
Er zijn verschillende typen warmtepompen en ook de warmtebron kan variëren. Zo zijn er slimme modulerende hybride warmtepompen die verwarmen in combinatie met een (bestaande) HR-ketel. Deze kunnen je bestaande woning zowel verwarmen als koelen, met minimale bouwkundige aanpassingen. Het gaat in dit geval om een lucht-waterwarmtepomp, die warmte uit de buitenlucht haalt. Er zijn dus geen dure, arbeidsintensieve grondwerkzaamheden nodig.

Koeling mogelijk
De warmte wordt door een wisselaar overgebracht op het water in het centraal verwarmingssysteem, tot een temperatuur van circa 55°C. Met een aantal toevoegingen aan het systeem kan ook de koelcapaciteit optimaal worden benut. In de zomer kunt de binnentemperatuur hiermee een aantal graden laten dalen.

Combinatie met vloerverwarming
De bovengenoemde warmtepomp is te gebruiken voor zowel reguliere verwarming als voor vloerverwarming. Is het binnen erg koud en levert de warmtepomp onvoldoende capaciteit, dan zal de cv-ketel bijverwarmen. Ook als de buitentemperatuur te laag is en de warmtepomp dus onvoldoende rendement levert, zal de HR-ketel het overnemen.

Heb je vragen over een warmtepomp in je bestaande woning? We helpen graag. Van advies tot installatie. Vraag online advies aan 1 van onze specialisten. 

Warmtepomp verwarming in bestaande woning:

Vereiste aanpassingen

 • Plek om de warmtepomp te installeren (dicht mogelijk bij de cv-ketel)
 • Eén doorvoer in een buitenmuur voor twee leidingen
 • Plek voor een buitenunit (dak of buitenmuur)

Uitbreidingsmogelijkheden

 • Extra bediening voor koeling (voor verwarmen kan een standaard thermostaat zowel de HR-ketel als de warmtepomp aansturen)
 • FAN-convectoren met condensafvoer om condensvorming bij koeling te voorkomen

Investering
De kosten inclusief installatie bedragen zo’n 4000 tot 6000 euro. Deze prijzen zijn indicatief, gezien de vele types en mogelijkheden kunnen de totale kosten afwijken.

Opbrengst
Het is vaak lastig te zeggen wat je exact gaat besparen. Dit is helemaal afhankelijk van je gebruiksgedrag. Je gasverbruik zal flink afnemen. Ongeveer met 60%. Daar tegenover staat wel een toename van je elektriciteitsverbruik. Dit kun je compenseren door het installeren van zonnepanelen.

Warmtepomp Subsidie

Vanaf 2016 is er warmtepomp subsidie. De subsidie op warmtepompen varieert van €1000,- tot wel €2500,-. Er zijn daarnaast diverse regionale initiatieven bij gemeentes en provincies. Er zijn vooral subsidies en regelingen beschikbaar gericht op het energetisch verbeteren van je woning en het verbeteren van het energielabel. Je kunt op deze website opzoeken voor welke regeling je in aanmerking komt.

Klaar met lezen?

11 antwoorden
 1. Perry Drisdale
  Perry Drisdale zegt:

  Wij hebben een bestaande huis gekocht en krijgen eind november de sleutels. Wij gaan flink verbouwing waaronder vloerverwarming als hoofdverwarming en zonnepanelen. Daarbij moet er een nieuwe cv/hr ketel komen. Dit willen wij dus combineren met een warmtepomp.
  Graag willen wij hiervoor advies en offertes.

  Beantwoorden
 2. AJ
  AJ zegt:

  Mijn huidige cv ketel is nu aan vervanging toe. Wij overwegen -in de toekomst- een warmtepomp aan ons systeem toe te voegen. De komende 2 jaar zal de cv ketel dus in z’n eentje ons huis moeten verwarmen maar daarna krijgt hij hulp van een warmtepomp. Wat voor gevolgen heeft dit voor de keuze van de CV-ketel?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste,

   De CV ketel zal moeten kunnen omgaan met de aangepaste regeling in combinatie met de warmte pomp. Kies een toestel dat goed presteert als deze alleen warmwater maakt, want dat is de rol die het meest gebruikt zal worden naast de warmtepomp.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 3. R.Denekamp
  R.Denekamp zegt:

  Ik heb een huis in spanje met zwembad,nu is zo dat zomers het water behoorlijk warm word en het geen verfrissing is en s’winters wil het het zwembad verwarmen om het huurseizoen te verlengen.
  Bestaat er een mogelijkheid om zomers de warmte van het zwembad te gebruiken voor verwarmen van tapwater en swinters het zwembad te verwarmen.
  Mvg. Rudy.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Rudy,

   Met een zonneboiler zou het prima mogelijk moeten zijn om het zwembad (bij) te verwarmen. Tapwater bereiden lijkt me een lastiger verhaal. Mogelijk dat een Spaanse installateur je van een passend advies kan voorzien.

   MVG,
   Abel&co

   Beantwoorden
 4. Jaap Peetsold
  Jaap Peetsold zegt:

  Ik heb al een zonneboiler en een Hr ketel en 18 zonnepanelen, kan ik een warmtepomp op het bestaande systeem aansluiten of moet ik dan weer een andere boiler kopen, mijn huis heeft gedeeltelijk vloerverwarming en is goed geisoleerd

  Beantwoorden
 5. Mikel
  Mikel zegt:

  Ik wil een installatie creëren voor in de zomer mijn zwembad van 20m3 te verwarmen en in de winter mijn woning te verwarmen of als bijverwarming (ik heb nu een bestaande CV).
  Is dat mogelijk? Zo ja , wat zullen de kosten hiervoor zijn (indicatief)? gr, Mikel

  Beantwoorden
  • Bespaarinstallateur
   Bespaarinstallateur zegt:

   Beste Mikel,

   Hiervoor zijn diverse mogelijkheden. Bijvoorbeeld met een zonneboiler. Het is erg afhankelijk van de specifieke situatie wat er mogelijk is en wat daarvan economisch verantwoord toegepast kan worden. Het beste kun je dit bespreken met een installateur. Deze kan op basis van meer input of een bezoek een gedegen advies geven.

   Met vriendelijke groet,
   Jeroen

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *