Een warmtepomp plaatsen in een bestaande woning is heel goed mogelijk. Denk daarbij echter niet aan een aardwarmtepomp, zoals wordt gebruikt bij nieuwbouw. Dat is tot nu toe de meest toegepaste warmtepomp verwarming in de Nederlandse woningbouw. De installatie van dit type pompen vergt echter forse grondwerkzaamheden, die lastig zijn bij bestaande bouw. Bovendien is zeer goede isolatie nodig, iets dat in bestaande oudere woningbouw vaak niet het geval is.

Warmtepomp verwarming bestaande woning

Hybride warmtepomp met cv
Warmtepomp verwarming bestaande woning: dat kan! Wanneer je als bron buitenlucht of ventilatielucht gebruikt, zijn minder ingrijpende maatregelen nodig. Ze bieden het hoogste rendement als ze warmte leveren van een lage temperatuur en zijn daardoor vooral geschikt voor vloer- en wandverwarming. Deze warmtepompen worden gecombineerd met een extra apparaat (minimaal een HR107 cv-ketel) voor de warmwatervoorziening (en eventueel voor piekmomenten in de winter). Men spreekt dan ook wel over een hybride warmtepomp. Het grootste deel van het jaar zal de warmtepomp het huis kunnen verwarmen. Zodra de buitentemperatuur naar 2 graden en lager daalt, dan neemt de cv het van de warmtepomp over. Dit gebeurt ook als er heet water uit de kraan nodig is. Het systeem bekijkt automatisch de meest rendabele oplossing.

Heb je vragen over een warmtepomp in je bestaande woning? We helpen graag. Van advies tot installatie. Vraag online advies aan 1 van onze specialisten. 

Lucht als warmtebron
Er zijn verschillende typen warmtepompen en ook de warmtebron kan variëren. Zo zijn er slimme modulerende hybride warmtepompen die verwarmen in combinatie met een (bestaande) HR-ketel. Deze kunnen je bestaande woning zowel verwarmen als koelen, met minimale bouwkundige aanpassingen. Het gaat in dit geval om een lucht-waterwarmtepomp, die warmte uit de buitenlucht haalt. Er zijn dus geen dure, arbeidsintensieve grondwerkzaamheden nodig.

Koeling mogelijk
De warmte wordt door een wisselaar overgebracht op het water in het centraal verwarmingssysteem, tot een temperatuur van circa 55°C. Met een aantal toevoegingen aan het systeem kan ook de koelcapaciteit optimaal worden benut. In de zomer kunt de binnentemperatuur hiermee een aantal graden laten dalen.

Combinatie met vloerverwarming
De bovengenoemde warmtepomp is te gebruiken voor zowel reguliere verwarming als voor vloerverwarming. Is het binnen erg koud en levert de warmtepomp onvoldoende capaciteit, dan zal de cv-ketel bijverwarmen. Ook als de buitentemperatuur te laag is en de warmtepomp dus onvoldoende rendement levert, zal de HR-ketel het overnemen.

Over warmtepomp verwarming in bestaande woning:

Vereiste aanpassingen

 • Plek om de warmtepomp te installeren (dicht mogelijk bij de cv-ketel)
 • Eén doorvoer in een buitenmuur voor twee leidingen
 • Plek voor een buitenunit (dak of buitenmuur)

Uitbreidingsmogelijkheden

 • Extra bediening voor koeling (voor verwarmen kan een standaard thermostaat zowel de HR-ketel als de warmtepomp aansturen)
 • FAN-convectoren met condensafvoer om condensvorming bij koeling te voorkomen

Investering
De kosten inclusief installatie bedragen zo’n 4000 tot 6000 euro. Deze prijzen zijn indicatief, gezien de vele types en mogelijkheden kunnen de totale kosten afwijken.

Opbrengst
Het is vaak lastig te zeggen wat je exact gaat besparen. Dit is helemaal afhankelijk van je gebruiksgedrag. Je gasverbruik zal flink afnemen. Ongeveer met 60%. Daar tegenover staat wel een toename van je elektriciteitsverbruik. Dit kun je compenseren door het installeren van zonnepanelen.

Warmtepomp Subsidie

Vanaf 2016 is er warmtepomp subsidie. De subsidie op warmtepompen varieert van €1000,- tot wel €2500,-. Er zijn daarnaast diverse regionale initiatieven bij gemeentes en provincies. Er zijn vooral subsidies en regelingen beschikbaar gericht op het energetisch verbeteren van je woning en het verbeteren van het energielabel. Je kunt op deze website opzoeken voor welke regeling je in aanmerking komt.

Heb je vragen over een warmtepomp subsidie? We helpen graag. Vraag online advies aan 1 van onze specialisten. 

Reacties

23 antwoorden
 1. Cees
  Cees zegt:

  Goedemiddag,

  We zijn bezig met een vrijstaande nieuwbouw woning (200m2)waarin een warmtepomp wordt geplaatst. Echter is er geen duidelijk advies over het aantal liters wat we benodigd hebben. We zijn een gezin met drie jonge kinderen, regendouche is niet gewenst. Verder gemiddeld verbruik verwacht ik. Hoe kom ik er achter wat het beste advies is. Keuze is 200, 300 of 500 liter. En hoe lang kunnen we daarmee doen?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Cees,

   Ik kan alleen in algemene zin zeggen wat je van een boiler kan verwachten. Het taprendement is 70 tot 80%, je kan dus van 100 liter boilerwater 70 tot 80 liter warm water verwachten. De boilertemperatuur bij warmtepomp installaties is vaak wat lager en die stellen we op 55 graden.

   70 Liter boilerwater van 55 graden gemengd met koudwater van 10 graden geeft ongeveer 100 liter douchewater van 40 graden. Bij een tapdebiet van 10 l/m kan je daarmee dus 10 minuten douchen.

   Let wel, dit is water van 40 graden, als je warmer water wilt (afwas, scheren, schoonmaak) is het bijna 1 op 1. En een badkraan heeft een debiet van minstens 20 l/m.

   De gemiddelde mens neemt douches van 5 tot 8 minuten. Jonge kinderen groeien op en gaan daarmee vaak ook wat langer douchen.

   Het zal dus neerkomen op beheer van het warmwater verbruik, en mogelijk de boilertemperatuur verhogen tot 65 graden (+2 minuten per 100 liter boilerinhoud). Vaak zal dat met een elektrisch element gebeuren.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 2. Kees
  Kees zegt:

  Beste Abel,
  De beste wensen voor het nieuwe jaar toegewenst.
  Ik woon in een rijtjeshuis middenwoning met plat dak en over 2 bouwlagen een vloeroppervlak 90 m2 bouwjaar 1996. De CV-ruimte staat op de 1e verdieping
  In 2013 heb ik een nieuwe HRcombi-ketel aangeschaft. Nu overweeg een warmtepomp.
  In 2013 heb ik ook 9 zonnepanelen aangeschaft. Rendement ca 2200 kWh per jaar.
  1e) Is het mogelijk een grond-warmtepomp in mijn achtertuin tegen mijn achtergevel te plaatsen in een aan te bouwen hokje (dus dan komt deze beneden te staan in plaats van de huidige ketel op de 1e verdieping)?
  2e) Ik heb ergens gelezen dat bij warmtepompen een speciale vloeistof in plaats van water wordt rondgepompt.
  Moet ik hiervoor de reeds ruim 20 jaar oude slangen vervangen?
  Moeten er daarnaast andere voor deze vloeistof geschikte radiatoren komen?
  Is bijvullen dan niet meer nodig?
  3e) Heeft het plaatsen op de begane grond nog bepaalde gevolgen?
  4e) Heb je nog bijzondere adviezen?

  Ik ben benieuwd naar je antwoorden

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Kees,

   1 Waarschijnlijk wel. 2. Ja, maar dat is in het deel wat in de grond gaat, daar heeft je installatie geen last van. 3. Nee, niet voor de cv.
   4. …

   Hoe ga je het warm sanitair water voorzien? Komt dat ook uit de warmtepomp op de begane grond? Dan zal je aanpassingen moeten maken aan je warm waterleidingen, die komen nu van de combiketel. Dat is zeker wel iets om over na te denken, de wachttijd kan oncomfortabel lang worden wat ook extra energieverlies met zich meebrengt.

   Als je een warmtepomp overweegt neem ik aan dat je cv afgifte systeem al lage temperatuur is.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 3. Martijn
  Martijn zegt:

  Hoi, Er wordt voor ons gezin een nieuwbouwhuis gebouwd volgend jaar.
  De aannemer heeft de bouwvergunning voor juli 2018 al ingediend en de woningen zullen een gasaansluiting krijgen met CV ketel, nu wordt er een vermelding gemaakt door de aannemer dat een duurzame gasloze aansluiting wel mogelijk is, incl ltv vloer en lt radiatoren in de slaapkamers, maar dit vergt een enorme investering, ruim €20.000,= aan meerwerk (naar schatting, kan meer worden ivm EPC 0)
  Wat zou jullie advies zijn?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Martijn, met het oog op de toekomt is het aan te raden om voor een volledig elektrische oplossing te kiezen. Nieuwbouwwoningen zijn bij uitstek geschikt qua isolatiewaarde en afgiftesysteem. Het vergt inderdaad een meerinvestering om een warmtepomp te plaatsen, maar gezien het overheidsbeleid zal verwarmen op gas alsmaar duurder worden. Daarom is het verstandig om direct voor een volledig elektrische oplossing te gaan.

   Succes met de bouwplannen.
   Abel

   Beantwoorden
 4. Ida
  Ida zegt:

  Wij kopen een bestaand huis zonder verwarming, deze moet nog aangelegd.
  Het gaat om een huis uit 1920, deze heeft een steens muur, geen spouw. Heeft het zin om te denken aan een combi, hrketel en (in de toekomst) een warmtepomp? Alle radiatoren, leidingen e.d. moeten namelijk nog gekocht en aangelegd worden, en dan lijkt het mij verstandig nu al rekening te houden met de warmtepomp. Of heeft dat nu nog geen zin en moeten we eerst CV laten aanleggen en later kijken naar een warmtepomp? Of is het (in verhouding) goedkoper om beide systemen ineens aan te leggen? Of…… is een warmtepomp in zo’n oude woning niet aan te leggen? Ik weet dat de warmtepomp voor zo’n oude woning niet veel rendement zal opleveren… maar wij willen eigenlijk liever geen gas meer gebruiken in onze woning. Of is het mogelijk alleen een warmtepomp aan te laten leggen (incl radiatoren enz.) i.p.v. een CV installatie of kan dit alleen gecombineerd?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Ida,

   Het is naar mijn idee het beste om dit in één keer goed te doen. Een installatie maken en later veranderen kost uiteindelijk meer. Maar wat mogelijk en verstandig is in deze situatie is moeilijk te zeggen. Een woning uit 1920 is gebouwd om slecht deels verwarmd te worden met stralingsverwarming (kachels). Dat betekent vele aanpassingen, ook bouwkundig om hier een goed binnenklimaat te realiseren.

   Om dit goed te doen is er expertise nodig op verschillende vlakken, zoek een technisch adviesbureau of een bouwteam met een goede installateur.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 5. Hans
  Hans zegt:

  Wij hebben een bestaande woning gekocht en willen in de woonkamer en een aantal kamers boven vloerverwarming laten leggen, maar niet overal. Bv niet in de hal en keuken. Kan de warmtepomp dan worden gebruikt, of blijven de vertrekken waar CV wordt gebruikt dan te koud?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Hans,

   Een warmtepomp plaatsen in een bestaande woning is een uitdaging. Het gehele verwarmingssysteem moet geschikt worden voor lage temperatuur. Dat houdt in dat je alle warmte elementen moet vervangen. De keuken en de hal zullen dus een andere oplossing moeten krijgen, de radiator die er nu hangt is vele malen te klein op lage temperatuur. Dit geldt ook voor de slaapkamers en badkamer.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
   • Rob van Kasteren
    Rob van Kasteren zegt:

    Beste Abel, Ik heb dezelfde situatie. Is het mogelijk de warmtepomp alleen voor de vloerverwarming te laten werken of heb ik dan twee CV-ketels nodig?

    Mvg,
    Rob

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

     Beste Rob,

     Een hybride oplossing, dus een warmtepomp ondersteunt door een combiketel is in die situatie de makkelijkste oplossing. In een later stadium kan je eventueel betere radiatoren laten installeren en volledig op warmtepomp gaan draaien.

     Met vriendelijke groet,
     Abel

     Beantwoorden
 6. Perry Drisdale
  Perry Drisdale zegt:

  Wij hebben een bestaande huis gekocht en krijgen eind november de sleutels. Wij gaan flink verbouwing waaronder vloerverwarming als hoofdverwarming en zonnepanelen. Daarbij moet er een nieuwe cv/hr ketel komen. Dit willen wij dus combineren met een warmtepomp.
  Graag willen wij hiervoor advies en offertes.

  Beantwoorden
 7. AJ
  AJ zegt:

  Mijn huidige cv ketel is nu aan vervanging toe. Wij overwegen -in de toekomst- een warmtepomp aan ons systeem toe te voegen. De komende 2 jaar zal de cv ketel dus in z’n eentje ons huis moeten verwarmen maar daarna krijgt hij hulp van een warmtepomp. Wat voor gevolgen heeft dit voor de keuze van de CV-ketel?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste,

   De CV ketel zal moeten kunnen omgaan met de aangepaste regeling in combinatie met de warmte pomp. Kies een toestel dat goed presteert als deze alleen warmwater maakt, want dat is de rol die het meest gebruikt zal worden naast de warmtepomp.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 8. R.Denekamp
  R.Denekamp zegt:

  Ik heb een huis in spanje met zwembad,nu is zo dat zomers het water behoorlijk warm word en het geen verfrissing is en s’winters wil het het zwembad verwarmen om het huurseizoen te verlengen.
  Bestaat er een mogelijkheid om zomers de warmte van het zwembad te gebruiken voor verwarmen van tapwater en swinters het zwembad te verwarmen.
  Mvg. Rudy.

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Rudy,

   Met een zonneboiler zou het prima mogelijk moeten zijn om het zwembad (bij) te verwarmen. Tapwater bereiden lijkt me een lastiger verhaal. Mogelijk dat een Spaanse installateur je van een passend advies kan voorzien.

   MVG,
   Abel&co

   Beantwoorden
 9. Jaap Peetsold
  Jaap Peetsold zegt:

  Ik heb al een zonneboiler en een Hr ketel en 18 zonnepanelen, kan ik een warmtepomp op het bestaande systeem aansluiten of moet ik dan weer een andere boiler kopen, mijn huis heeft gedeeltelijk vloerverwarming en is goed geisoleerd

  Beantwoorden
 10. Mikel
  Mikel zegt:

  Ik wil een installatie creëren voor in de zomer mijn zwembad van 20m3 te verwarmen en in de winter mijn woning te verwarmen of als bijverwarming (ik heb nu een bestaande CV).
  Is dat mogelijk? Zo ja , wat zullen de kosten hiervoor zijn (indicatief)? gr, Mikel

  Beantwoorden
  • Bespaarinstallateur zegt:

   Beste Mikel,

   Hiervoor zijn diverse mogelijkheden. Bijvoorbeeld met een zonneboiler. Het is erg afhankelijk van de specifieke situatie wat er mogelijk is en wat daarvan economisch verantwoord toegepast kan worden. Het beste kun je dit bespreken met een installateur. Deze kan op basis van meer input of een bezoek een gedegen advies geven.

   Met vriendelijke groet,
   Jeroen

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *