Bij het laden van je elektrische auto zijn het vermogen van de auto en de standaard energie-aansluiting in je woning of bedrijfspand van groot belang. Heb je een aansluiting van 10 ampère, dan kun je - indien je auto het toelaat - ook laden met maximaal 10 ampère. Om sneller en krachtiger je elektrische auto op te laden, kun je de aansluiting verzwaren.

Wat houdt verzwaring van je aansluiting in?

Je gebruikt veel verschillende apparaten in huis die allemaal een beroep doen op de energie-aansluiting. Wil je een laadpaal laten installeren, controleer dan altijd eerst je huidige aansluiting. Mogelijk moet je de capaciteit van je aansluiting laten verzwaren, om overbelasting te voorkomen.

Indien je een nieuw huis bouwt, is het goed om rekening te houden met wensen voor later. Misschien rijd je nu nog geen elektrische auto, maar staat dat wel nog op de planning. Bekijk alvast de verschillende mogelijkheden.

Je netbeheerder verhoogt de capaciteit door een aantal technische aanpassingen te doen. Dit kan alleen de hoofdzekering in de meterkast zijn, maar in sommige gevallen moet de kabel van het openbare elektriciteitsnet naar jouw aansluiting worden vervangen. Om van een 1-fase naar een 3-fase aansluiting te gaan, zal de elektricien de bestaande en nieuwe groepen verdelen over drie fasen. In samenspraak wordt besloten welke groepen in een fase samenkomen. Dit zijn de apparaten die je tegelijk gaat gebruiken.

Wat kost een verzwaring van mijn aansluiting?

Indien je jouw aansluiting laat verzwaren, betaal je eenmalige kosten aan de netbeheerder. Soms kan het capaciteitstarief hoger worden, waardoor je maandelijkse kosten van de energieleverancier veranderen. Je netbeheerder en energieleverancier kunnen je hierover adviseren.

Kan ik niet beter een aparte netaansluiting aanvragen voor mijn laadpunt?

Met het verzwaren van je aansluiting ben je vaak goedkoper uit dan een tweede netaansluiting toevoegen. Qua maandelijkse kosten hoeft het echter niet goedkoper te zijn. Indien je een 3-fase laadpunt wilt plaatsen, kan een aparte netaansluiting bijvoorbeeld wel een goede keuze zijn. Je kunt dan de laadkosten van deze groep gemakkelijker apart factureren.

Moet ik nog rekening houden met mijn zonnepanelen?

Als het totale energieverbruik de maximum capaciteit overschrijdt, kan je netaansluiting overbelast raken. Heb je zonnepanelen en wekken deze voldoende stroom op terwijl je veel apparaten in huis tegelijkertijd gebruikt? Dan is de maximum capaciteit groter en de kans op overbelasting kleiner. Let wel: veel apparaten gebruik je ’s avonds terwijl de zonnepanelen overdag stroom opwekken. De productie en het gebruik vallen qua tijd dus niet altijd samen, waardoor er alsnog overbelasting kan plaatsvinden.

Advies of meer informatie?

Wil je advies over (duurzame) installaties passend bij jouw situatie of meer informatie over je stroomaansluiting? Abel&co staat klaar om je te helpen.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *