Vloerverwarming toepassen wanneer je woning is aangesloten op stadsverwarming is mogelijk. De verdelerunit voor de vloerverwarming zal hiervoor afgestemd moeten zijn op het type stadsverwarming van jouw woonplaats. Het energiebedrijf schrijft voor welke apparatuur gebruikt dient te worden. Wanneer je werkt met een erkende installateur, weet hij waarschijnlijk al om welk type stadsverwarming het gaat. Hij zal dus altijd de juiste pomp en verdeler aanbieden.

Aanschaffen van vloerverwarming in combinatie met stadsverwarming: waar moet je op letten?

  • Gebruik geen onderdelen van aluminium (verdeler, leidingen, radiatoren, kranen). Deze zijn niet geschikt voor toepassing in combinatie met stadsverwarming.
  • Een verdeler die geschikt is voor aansluiting op een cv-ketel, kan niet worden gebruikt bij stadsverwarming.
  • De verwarmingsbuizen dienen KOMO-KIWA gecertificeerd te zijn.

Tip van Abel: vraag bij het nutsbedrijf naar de specifieke eisen. Zo weet je zeker of je aan de eisen voldoet.

Je hebt de volgende onderdelen nodig om vloerverwarming aan te sluiten op stadsverwarming:

  • Gescheiden verdeler, met een slangaansluiting (aan- en afvoer) per 10 m2 vloeroppervlakte.
  • Temperatuurregelaar (thermostaatkraan) die de warmte van het water dat instroomt reguleert.
  • Inregelkraan (optioneel) die het doorstroomvolume van het water reguleert.
  • Pomp die het water door de verwarmingsbuizen pompt.
  • Terugslagklep die voorkomt dat warm water uit de aanvoerleiding niet naar de retourleiding stroomt.
  • Retourtemperatuurbegrenzer (RTL ventiel) om de maximum temperatuur van het retourwater te bewaken (meestal 30 graden Celsius).
  • Slangen en koppelingen die in de vloer worden gelegd, voorzien van een KOMO-KIWA certificaat.

Aanleggen van vloerverwarming in combinatie met stadsverwarming: waar moet je op letten?

  • Wanneer je vloerverwarming aanlegt mag de verdeler niet in de meterkast worden geplaatst. De nutsbedrijven moeten te allen tijde goed bij de leidingen, aansluitingen en meters kunnen: met een verdeler in de meterkast wordt de ruimte snel te beperkt. Zorg dat de vloerverwarming niet wordt aangestuurd door dezelfde kamerthermostaat als voor je radiatoren. Kamerthermostaten reageren sneller op temperatuurveranderingen dan vloerverwarming. Neem dus voor de vloerverwarming een aparte regelaar.
  • Geef door aan je leverancier van stadswarmte wanneer je een radiator gaat loskoppelen en/of vloerverwarming gaat aansluiten. Er treedt dan namelijk waterverlies op in het totale systeem. Je leverancier moet hierop voorbereid zijn, om de werking van het totale systeem optimaal te kunnen houden.
  • Om schade aan je vloer te voorkomen wordt de maximale temperatuur van het vloerverwarming systeem afgesteld op 30 tot 45 graden Celsius. Met name bij houten vloeren, parket en laminaat is het belangrijk dat je de temperatuur niet hoger dan 30 graden laat worden. Anders kan het zijn dat je garantie op het product vervalt. Ook moet je ervoor te zorgen dat de temperatuur altijd geleidelijk oploopt, om scheuren en vervorming te voorkomen. Als je natuursteen laat leggen, is het verstandig om bij de leverancier na te vragen wat de temperatuur weerstand van de gekozen steensoort is.

Aanvragen van een offerte voor vloerverwarming in combinatie met stadsverwarming: welke info heeft je installateur nodig?

  • Wat is de totale oppervlakte van de vloer waar verwarming onder moet?
  • Wat is de vorm van deze vloer?
  • Wat is de huidige status van de vloer? Is er al een cementdekvloer aanwezig? Indien ja: hoeveel cm verschil is er nog tussen de cementdekvloer en de drempels?
  • Wordt de vloerverwarming hoofdverwarming? Of is het bedoeld als bijverwarming in combinatie met
 radiatoren?
  • Wat is de gewenste warmte? Heb je specifieke wensen qua comfort?
  • Wat voor vloer wordt er over de vloerverwarming geplaatst (hout, tegels, laminaat, anders)?

Reacties

56 antwoorden
  1. Kerim
    Kerim zegt:

    Ik heb nieuwebouwwoning 2023
    Ik woon er 1 maand
    Stadverwarming en heeldewoning heeft vloerverwarming.
    Termostaat is in woonkamer elkekammer geef eigen regeling in de slaap kamers maar de zolder word niet warm woonkamer is 22 graden maar de zolder blijft op 19 graden en is erg friss de stadverwarming heeft geen pomp dus 0.5 graden perdag moet ik omhoog zeten in En soms word ik wakker is het 20 graden in de woonkamer terwel die op 22 graden zit

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Kerim,

      Het is niet gebruikelijk om de zolder ook te verwarmen in woningen met alleen vloerverwarming. Tenzij de zolder als kamer is bedoelt, maar dan zit ook daar een thermostaat. De ontwerptemperaturen staan in de documentatie van je woning. Misschien heb je verwachtingen die niet in het ontwerp staan?

      0.5 graad per dag omhoog zetten? Zit je misschien nog in het opstook protocol? Dan kan het zijn dat je verwarming nog niet op capaciteit is.

      Uiteindelijk is bij een nieuwe woning de aannemer verantwoordelijk. Meld daar dat de verwarming niet voldoende warm wordt.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  2. Roos Kohn
    Roos Kohn zegt:

    oi Hoi ,

    Ik heb stadswarmte met radiateurs. Nu heb ik de keuken muur weggehaald voor een grote woonkeuken maar nu heb ik wat ondervermogen om het warm te houden. De keuken heeft tegels op cement met daaronder beton. In de oude kamer (nu deel van de woonkeuken wil ik leistenen tegels plaatsen en ik vraag me af of ik hieronder vloerverwarming kan aanleggen voor bijverwarming. Het betreft een stuk van 5,5 vierkante meter. Ui de vloer komen de gebruikte buizen van de oude radiator omhoog.
    1 wat heb ik nodig?
    2 hoe veel hoger komt de vloer? en
    3 wat is een inschatting vn de toaalprijs inclusief leggen van de leistenen tegels?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Roos,

      Er bestaan dunne systemen maar of die geschikt zijn om onder leisteen te plaatsen weet ik niet, ik verwacht dat leisteen ook al een vrij dikke specielaag nodig zal hebben. Voor een standaard vloerverwarmingsysteem moet je denken aan 6-8 cm zonder tegels en isolatie.

      5.5 m2 zal ongeveer 500W afgeven, dat is ongeveer wat een toilet radiator doet, dus het zal helpen maar het probleem niet oplossen.

      Je hebt een vloerverwarmingsunit nodig geschikt voor de stadsverwarming, deze heeft een wandcontactdoos nodig en een opstellingsplaats tegen een wand. De kosten zijn voor mij onmogelijk in te schatten, dit zal een installateur ter plaatse moeten zien. De meeste installatie bedrijven leggen geen tegels, maar mogelijk kan je een bedrijf vinden die dat voor je kan regelen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  3. Chloe
    Chloe zegt:

    Hallo!
    Als je de vloerverwarming aansluit op stadsverwarming en dit als hoofdverwarming maakt, alleen op de beneden verdieping.. hoe regel je de temperatuur op de boven verdieping juist?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Chloe,

      Hoe wordt dat nu geregeld? Ik zou verwachten op dezelfde manier. Voor de vloerverwarming zou ik wel een regeling laten aanbrengen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  4. van Beelen
    van Beelen zegt:

    Hallo,
    Wij willen graag vloerverwarming laten aanleggen. Wij hebben nu nog een cv maar worden in de toekomst waarschijnlijk aangesloten op een warmtenet. Kan de vloerverwarming daar dan op aangesloten worden? Waar moeten we rekening mee houden?
    Alvast bedankt voor uw reactie

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Als de vloer als bijverwarming gebruikt wordt is en specifieke regeling niet perse nodig. Maar voor hoofdverwarming is een goede regeling belangrijk. Een weersafhankelijke regelaar is het beste maar redelijk duur. Dit kan natuurlijk ook later als de aansluiting op het warmte net daadwerkelijk gaat plaatsvinden. Zorg dan in elk geval voor enkele loze elektraleidingen zodat de regeling aangesloten kan worden.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  5. Erik
    Erik zegt:

    Beste Abel,

    Ik had een vraag en zag niet 123 het antwoord al in onderstaande vragen.
    Ik heb namelijk vloerverwarming die is aangesloten op de stadsverwarming. Verder heb ik een houtenvloer en houd ik normaliter de temperatuur op 20 graden.

    De verdeler:
    Op de verdeler zit er op de uitvoer buis een draaiknop die je normaal op een verwarming hebt (met standen 1 t/m 5). Daarnaast zit er een thermostaat draaiknop die t/m 50 graden kan worden ingesteld. Ook zit er een Wilo Para Yonos pomp op, die stond op(constant) stand 6 (standen zijn 1-3-6).

    Nou is het huis een nieuwbouw tussenwoning uit 2018 en dus erg goed geïsoleerd, maar kreeg ik toch een erg hoge energie rekening.
    Waar er 40 GJ was verbruikt, dit was bovengemiddeld, wat ik erg gek vond aangezien het nieuwbouw tussenwoning is. Dus ik vroeg me af of ik de vloerverwarming wel goed stond ingesteld.

    Vraag 1:
    Ik vroeg me af, moet de draaiknop voor de uitvoer buis altijd volledig openstaan, dus op stand 5?
    Of is 3 ook genoeg (minder energie vretend)?

    Vraag 2:
    Op welke stand moet de Wilo pomp staan (1-3-6)?

    Vraag 3:
    Op welke stand moet de thermostaat staan om energiezuinig ermee om te gaan, bij het hanteren van een kamertemperatuur van 20 graden?

    Vraag 4:
    Heb je op deze instromende temperatuur uberhaupt invloed aangezien deze van de stadsverwarming komt?

    Ik kan eventueel foto’s sturen.
    Alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Erik,

      4. Goed punt, daarom begin ik ermee. Als er geen voorregeling is bij stadsverwarming heb je daar veel minder invloed op. De vloer zal dus in verhouding te warm water aangevoerd krijgen en moet voorzien worden van een temperatuurregeling. Meestal is dat een regelende ruimte thermostaat en een elektrische afsluiter. Een stooklijn voorregeling (weersafhankelijk) werkt veel beter maar is ook veel duurder.

      3. Hiermee kan je de stooklijn regeling handmatig simuleren. Zet hem zo laag dat het nog warm wordt.

      2. Afhankelijk van de grootte van de vloer, maar wel zodanig bij bij maximaal vermogen (buiten -10) de temperatuur val over de unit 10 graden wordt. De middenstand zal meestal goed werken.

      1. Nee, die moet zodanig staan dat de unit een goede temperatuurval heeft. Minstens tot 10 graden lager dan de aanvoer.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  6. Paul S
    Paul S zegt:

    Beste Abel,

    Ik heb ook een vraagje waarmee ik het zoeken wat kan vereenvoudigen misschien t.a.v het niet warm worden van de vloerverwarming icm stadsverwarming.

    Hier levert de warmte-afleverset keurig warm water tot aan de SWEP warmtewisselaar.
    De temperatuur van de thermostaat staat ingesteld op 45 graden.
    Tot aan de thermostaat wordt de buis warm.
    Echter de warmtewisselaar wordt niet warm en de aanvoerpijp naar de verdeler ook niet.
    Temperatuur van de verdeler is 20 graden.
    Afvoer ook niet warm.

    Er zijn acht groepen waarvan er 3 geregeld worden door henco kamerthermostaten en 1 centrale thermostaat n de woonkamer.
    Alle kamers worden nauwelijks warm terwijl de aanvoer wel warm is.

    Er draait een Wilo Pomp Yonos die doet het gewoon maar pakt geen warm water op want zover komt dat warme water niet 🙂

    Centrale thermostaat op 23 of 24 levert ook niks op.

    Heb je enige idee waar dat aan kan liggen of wat ik zelf kan doen?

    Gr, Paul

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Paul,

      Als je afname uit zet zou de retour van de wisselaar warm moeten worden, vrijwel net zo warm als de aanvoer omdat er geen afname is. Je kan dat doen door de pomp uit te zetten of alle groepen (tijdelijk!) dicht te draaien. Voel je de aanvoer warmte niet op de retour is er een probleem met de warmteaanvoer. Let wel op, het kan zijn dat er ook een elektrische toevoerbeveiliging is, die moet natuurlijk niet aanspreken.

      Maar ik denk dat er sowieso een probleem is waar een installateur bij moet komen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
      • Paul S
        Paul S zegt:

        Dank je wel voor je supersnelle respons.
        Pomp uit is warme warmtewisselaar overal. Pomp aan is koude warmtewisselaar 🙂 Alles wat eronder zit blijft wel koud.

        Ik denk idd dat er een installateur moet komen.

        Is het eigenlijk zo dat er nog een transportpomp moet zijn om de warmte vanuit de wisselaar naar de mengset te brengen. Of kan de pomp op de mengset dit aan. DIe WIlo pomp zeg maar.

        Ik probeer het ook allemaal een klein beetje te begrijpen omdat meer mensen hier in de flat last van schijnen te hebben.

        Maar superbedankt

        Beantwoorden
        • Abel zegt:

          Beste Paul,

          Een transportpomp heb je niet nodig, de wisselaar wordt immers warm. En de pomp in de wisselaar doet het ook, deze koelt namelijk wel af als die aanstaat.

          Eigenlijk functioneert alles, en als de kamers op temperatuur kwamen zou het ook in orde zijn. Maar die blijven te koud, dus moet er wat ingeregeld worden door de installateur.

          Met vriendelijke groet,
          Abel

          Beantwoorden
          • Paul S
            Paul S zegt:

            Heb je enig idee wat er ingeregeld zou moeten worden? Er zijn niet zoveel variabelen volgens mij?
            Ik heb de installateur gebeld dus die komt en ik zal de oplossing iig voor de anderen ook hier posten als ik hem heb.
            Gr Paul

          • Abel zegt:

            Beste Paul,

            De waterzijdige inregeling van de installatie moet worden aangepast. Er moet meer warmte naar de vloer. En mogelijk ook de mengverhouding van de unit aanpassen.

            Met vriendelijke groet,
            Abel

  7. Paul Damen
    Paul Damen zegt:

    Ik heb stadsverwarming van Eneco met aangesloten vloerverwarming op de begane grond, dit werd standaard opgeleverd ons nieuwbouwhuis 5 jaar geleden. Wij hebben toen een Nest V2 thermostaat laten aansluiten. Echter al jaren is het koud in de woonkamer. Instroom van vloerverwarming is wel hoog maar uitstroom blijft altijd rond 25 graden. De eerste 0,5 meter (in de kast) van de vloerverwarming voelt warm op de grond maar de rest van de woonkamer niet. Een graad erbij kost ook zo 2 uur. De vloerverwarming zegt dat het aan thermostaat ligt. De Nest installateur geeft de vloerwarming de schuld en Eneco weet het uberhaupt niet. Heb jij toevallig enig idee wat er mis kan zijn met deze setup?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Paul,

      Het kan eigenlijk maar twee dingen zijn:

      1. De kamerthermostaat regelt niet goed.
      2. De inregeling van de waterverdeling is niet goed.

      Soms een combinatie van beide.

      Ik weet niet of de Nest thermostaat geschikt is voor vloerverwarming, vloerverwarming heeft een veel langere responstijd en de regeling moet daar goed mee om gaan.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  8. Dennis
    Dennis zegt:

    Wij hebben een nieuwbouwwoning gekocht met stadsverwarming, waarbij standaard de begane grond wordt voorzien van vloerverwarming op basis van een laagtemperatuursysteem met circulatiepomp. Op de 1e en de zolder kunnen wij ook vloerverwarming nemen, maar deze wordt aangestuurd vanaf de thermostaat in de woonkamer.

    Is het ook mogelijk om op de eerste verdieping een aparte thermostaat(en) te installeren om niet onnodig de eerste verdieping te verwarmen?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Dennis,

      Dat is wel mogelijk met een zone- of groepsregeling. Er zit wel een belangrijk haakje aan. De begane grond moet wel voldoende vermogen hebben om op te warmen al de boven verdieping niet verwarmt wordt. Dat is geen standaard onderdeel van de berekening! Geef deze wens dus aan bij je installateur en laat een nieuwe berekening maken voor de b.g. met een koude (10 ipv 18 graden) bovenverdieping.

      Je kan het ook afwachten en de bovenverdieping gaan verwarmen als de b.g. te koud blijft, dan heb je wel een paar oncomfortabele dagen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  9. Peter van Keulen
    Peter van Keulen zegt:

    Hoi,

    Ik heb de combinatie stadsverwarming / vloerverwarming, alles conform voorwaarden Eneco.
    Watertemperatuur aanvoer is 40 graden, wat moet de stand van het retourventiel zijn?
    Staat op dit moment op 40 graden.

    Beantwoorden
  10. Ingrid
    Ingrid zegt:

    Toen wij 30 jaar geleden ons huis kochten kozen we voor een travertin vloer. De kosten voor vloerverwarming was voor ons te hoog. Kun je achteraf toch vloerverwarming aanleggen zonder dat de travertin er helemaal uit moet? We hebben stadsverwarming.

    Beantwoorden
  11. paul van berkel
    paul van berkel zegt:

    Ik heb in een bestaand pand 90m2, 45 beneden, 45 boven laminaatvloeren plus ondervloer gelegd met een gezamenlijke R waarde van 0,066 m2 K/W. Sinds die tijd worden de kamers met laminaatvloer niet meer warm genoeg, de badkamer vv tegelwerk echter wel. De installeteur heeft hele verwarmingssysteem doorgespoeld, vv nieuwe betere pomp, maar feit blijft dat laminaatkamers niet warm genoeg worden. Het gaat hier om stadsverwarming icm vloerverwarming. Iemand enig idee waar we het nog in kunnen zoeken? De pomp word aangestuurd door kamerthermostaat icm afstandbedienbare thermostaat.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Paul,

      Het gaat alleen om de kamers met vloerverwarming neem ik aan? Anders is er wat anders aan de hand. Als je een vloer met vloerverwarming aan de bovenzijde isoleert (met laminaat in dit geval) zal de temperatuur in de vloer hoger moeten worden om dezelfde oppervlakte temperatuur te bereiken. Verwarming met vloerverwarming hangt af van de vloeroppervlakte temperatuur. Bij -10 buiten is die 8 graden hoger dan de kamertemperatuur, dus een verschil van enkele graden maakt een groot verschil op de ruimtetemperatuur.

      Als je de kerntemperatuur van de vloer verhoogt verhoog je ook het verlies naar de bodem, je gaat dus wel meer energie verbruiken.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Frans,

      Bij stadsverwarming kan in principe elke thermostaat, ook een Nest. Maar niet elke installatie heeft de voorzieningen om elke thermostaat aan te sluiten. In een cv-ketel zit apparatuur om een thermostaat op aan te sluiten, bij stadsverwarming is dat lang niet altijd zo. Het is dus zaak om goed te controleren of dit zonder aanpassingen zal werken.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  12. sylvia
    sylvia zegt:

    Wij hebben een bestaande woning en weten nog niet of onze gemeente over gaat op stadsverwarming. We gaan nu nieuwe vloeren leggen en willen gelijk vloerverwarming aanbrengen. Hoe zorgen wij ervoor dat deze vloerverwarming straks eventueel compatibel is met stadsverwarming?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Sylvia,

      De verschillende stadsverwarmingsbedrijven hebben allemaal verschillende eisen aan vloerverwarmingsunits maar ook aan de overige installatie. Het is niet doenlijk om daar rekening mee te houden. Kies de unit die nu het beste past bij de installatie.

      In bestaande wijken overgaan naar stadsverwarming kan in principe maar is duur (voor de gemeente) en bewerkelijk.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  13. Raul
    Raul zegt:

    Beste,
    Ik heb een vloerverwarming installatie met stadsverwarming. Compacte staal verdeler, grundfos alpha 2 pomp, thermostat klep (aanvoer) en RTL klep(retour). Ik vraag me af of ik niet een by-pass moet hebben. Want de water flows maar als de thermostat klep open gaat anders draait de pomp tegen een gesloten afsluiter en circuleert de water niet.
    Kunt u mij graag helpen?
    Alvast dank u
    Mvg

    Beantwoorden
  14. AEO
    AEO zegt:

    AEO
    Al ruim 11 jaar heb ik vloerverwarming in combinatie met stadsverwarming. Destijds laten aanleggen door een bedrijf ergens in Gelderland, de naam ben ik vergeten, het adres weet ik ook niet meer. Alles werkt goed, maar de thermostaatkraan zit op de verdeeleenheid, die in de meterkast is geplaatst. Nu wil ik een kamerthermostaat laten plaatsen, waarvoor ik een monteur liet komen. Maar toen hij in de meterkast keek zei hij, dat de verdeeleenheid niet geschikt is voor stadsverwarming. Ik heb er geen verstand van en vroeg hem om uitleg. Er zit geen klep in om waterkortsluiting te voorkomen, om het maar even uit te leggen in mijn bewoordingen. Als de pomp stopt, dan gaat het water van de aanvoer in de verdeler meteen weer de retourleiding in. Dat demonstreerde hij door de pomp uit te schakelen, waarop de retourleiding die vanuit de verdeeleenheid komt, meteen heet werd. Dat betekent dat ik een te hoge energierekening heb. Maar ook zouden de leidingen van de vloerverwarming verstopt zijn, volgens hem. Hij wees mij op de leidingen die vanuit de verdeeleenheid de vloer ingaan. Die zijn transparant, maar de eerste ± 20 centimeter zijn ze zwartachtig gekleurd. Ik heb de thermostaat dus niet laten plaatsen, omdat ik liever een offerte wilde hebben voor die thermostaat plus het vervangen van die verdeeleenheid. Maar dat viel fors tegen, ruim € 2100,-!
    Dat was de prijs voor een nieuwe verdeeleenheid waarin geen waterkortsluiting kan plaatsvinden, het doorspoelen van de vloerleidingen, een magnetisch filter, montage, de stadsverwarmingsklep en de thermostaat, alles inclusief BTW. Wat de verstopping betreft heb ik een experiment uitgevoerd. Er zijn drie lussen, en die heb ik stuk voor stuk getest. De kraan van elke lus heb ik om beurten dichtgedraaid, om te kijken of de uitgaande leiding dan koud werd. Dat was inderdaad het geval, en als ik de kraan weer opende, werd de uitgaande leiding meteen weer warm. Dit heb ik met alle drie lussen om beurten gedaan. Dus in die monteur heb ik geen vertrouwen meer. Maar als ik alleen de verdeeleenheid wil laten vervangen door een die wel geschikt is voor stadsverwarming, met het plaatsen van een kamerthermostaat, dat zou toch eigenlijk veel voordeliger moeten kunnen, of zie ik dat verkeerd?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Om met de prijs te beginnen, ik kan niet inschatten hoeveel werk het is en die verdelers zijn redelijk kostbaar. Ik vraag me dus af of dat zoveel goedkoper zal kunnen. Maar ik zou wel een tweede prijs opvragen.

      Dat zwart in de leidingen betekent lang niet altijd een verstopping zoals je zelf ook al geconstateerd hebt. Wat de verdeler betreft heeft de monteur gelijk. Daar moet een terugslagklep en regelklep inzitten. Meestal kan een bestaande unit niet aangepast worden en zal het op vervangen neerkomen. Dit zou ik in elk geval snel laten uitvoeren.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  15. Peter van keulen
    Peter van keulen zegt:

    Hallo,

    Ik heb stadsverwarming in combinatie met vloerverwarming, dit werkt prima.
    Afgelopen zomer een kamerthermostaat aangeschaft mij bij behorende klep.
    Thermostaat is van het merk Round Wirelles connect van Honeywell.
    Ook dit werkt goed, maar soms sluit de thermostaat de klep en opent de klep na een aantalminuten weer terwijl de gevraagde temperatuur nog niet bereikt is. Is dit normaal of zit ik net op de grens van de gevraagde temperatuur?

    Peter

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Peter,

      De regeling zal inderdaad de klep sluiten, zelfs al is de temperatuur niet bereikt. Om te voorkomen dat het warmer wordt dan de ingestelde temperatuur zal er regelmatig aan- en uitgezet worden. De meeste kamerthermostaten zijn integrerende regelaars, soms ook proportioneel.

      Dit gedrag is dus normaal.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
      • Abel zegt:

        Beste Peter,

        Ik zou denken dat de pomp blijft draaien. Ik heb wel eens gehoord van een methode die ook de pomp schakelt omdat dit zuiniger is (zou zijn). Dat kan ook maar dan moet er wel een pomp regeling aanwezig zijn die de pomp dagelijks (in de zomer vooral) enige tijd aanzet. Anders kan de pomp vast gaan zitten.

        Met vriendelijke groet,
        Abel

        Beantwoorden
  16. Giuseppe
    Giuseppe zegt:

    Goedemiddag. Recent hebben wij ook vloerverwarming laten installeren op onze stadsverwarming.
    Het merk vloerverwarmingsunit is ROBOT, de pomp is een Grundfos Alpha2 L 15-60.
    De extra klep die geplaatst is, betreft een Honeywell VC8015.
    We hebben hierover 2 vragen:
    Vraag 1: Er zijn 7 standen waarop de pomp ingesteld kan worden, volgens de handleiding is de fabrieks(voorkeur)stand CP2. Echter de installateur zegt nu op PP1 moet staan(laagste proportionele drukcurve). Wat is wijsheid?
    Vraag 2: Op de 2e verdieping(zolderkamers), werken 2 radiatoren niet….het lijkt of zij geen water krijgen…ze worden ook niet warm ter plaatse waar de leidingen verbonden zijn met de radiator. Kan het zijn dat de extra Honeywell klep verkeerd gemonteerd zit.?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Giuseppe,

      De lagere pomp stand kan prima werken, de installateur weet hoelang de groepen zijn en dus ook welke stand het geschikte is. Ik zou hem geloven.

      Ik weet natuurlijk niet waarvoor en waar die klep geplaatst is, moeilijk te zeggen of die dan verkeerd zit. De installateur zal ook kunnen beoordelen waarom deze radiatoren niet werken.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  17. Ton
    Ton zegt:

    Ik vraag me af wat de funktie van de pomp is bij een vloerverwarming op stadsverwarming.
    Levert de stadsverwarming niet voldoende druk om het water door het systeem te pompen ? en wat gebeurt er als ik deze pomp uit zou zetten ? stopt dan ook de warmte toevoer ?
    mvrgr, Ton

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Ton,

      Die pomp is van de meng-injectie unit. Zonder pomp zal die niet mengen en niet circuleren. Die kan je niet uitzetten. Het mengen is nodig omdat de watertemperatuur van stadsverwarming te hoog is voor vloerverwarming.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  18. Tiny
    Tiny zegt:

    Graag zou ik van u willen weten of het mogelijk is om bij vloerverwarming met stadsverwarming, er een kamerthermostaat geplaatst kan worden?
    Graag willen we de temperatuur in huis zelf graag regelen. Nu hebben we een thermostaatkraan aan de regelaar in de kast waar je bijna niet bij kunt.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Tiny,

      Dat is in veel gevallen wel mogelijk. Dat betekent dat er een elektrische bedienbare kraan geplaatst moet worden en een kamerthermostaat. De kosten zullen nogal kunnen variëren afhankelijk van de bereikbaarheid van de installatie. Laat daarom eerst een prijsopgave maken.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  19. marcel broer
    marcel broer zegt:

    hallo,

    volgende week krijgen wij de sleutel van onze nieuwe bestaande woning.
    wij overwegen om vloerverwarming aan te schaffen, dit in combinatie met stadsverwarming.

    nou wist vanmiddag iemand mij te vertellen dat vloerverwarming icm stadsverwarming een stuk duurder is in verbruik, was is uw kijk hierop?

    ik lees overal dat vloerverwarming over het algeheel goedkoper is dan verwarming met radiatoren maar ook dit werd tegen gesproken, kunt u mij daar meer over vertellen?

    Vriendelijk bedankt

    Marcel

    Beantwoorden
  20. John (adviseur GasNed)
    John (adviseur GasNed) zegt:

    In antwoord op Harm.
    Dit is zo onmogelijk te bepalen. Laat u adviseren door een installateur die de situatie zelf kan zien.

    Beantwoorden
  21. Harm
    Harm zegt:

    In antwoord op marcel broer.
    Of vloerverwarming met stadsverwarming duurder is zal helemaal aan de gekozen regeling en aan het gebruik hiervan liggen. Vaak wordt bij stadsverwarming alleen gebruik gemaakt van thermostatische regelkranen, ook op de vloerverwarming. Dat pakt niet altijd energie-efficiënt uit.

    Vloerverwarming kan goedkoper zijn omdat de temperatuur in de ruimte wat lager kan zijn bij hetzelfde comfort niveau. Maar als u de temperatuur niet lager instelt zal het duurder zijn omdat het warmte verlies naar de bodem hoger is. In deze situatie zou ik vloerverwarming niet kiezen om een zuinig systeem te krijgen, maar om een hoger comfort te realiseren.

    Beantwoorden
    • Leo
      Leo zegt:

      Het grootste voordeel van vloerverwarming is dat het HR rendement van de ketel geheel benut wordt.
      Bij radiatoren is immers een veel hogere temperatuur nodig wanneer het erg koud wordt.
      Tweede voordeel, minder warmteverschil doordat de hele kolom vloer/plafond gelijkmatiger is, en er minder circulatie van lucht als tocht beleving is.

      Beantwoorden
  22. John (adviseur GasNed)
    John (adviseur GasNed) zegt:

    In antwoord op Bert van der Vliet.
    Hoe zet u de verwarming uit als u gaat werken? Zoals ik dit nu lees blijft de thermostaat altijd op 22 graden staan. Dat zal toch wel niet het geval zijn hoop ik. Mogelijk is het hoge verbruik enigszins te beperken door een betere regeling. Dit kan echter alleen een installateur te plaatse beoordelen.

    Beantwoorden
  23. Bert van der Vliet
    Bert van der Vliet zegt:

    Beste,

    Wij hebben een nieuwbouwwoning die opgeleverd is in 2015 met warm water aanvoer via stadsverwarming. De vloer van de benedenverdieping is voorzien van vloerverwarming (60m2) en met de kamerthermostaat te bedienen Na de oplevering hebben wij 12m2 aangebouwd en de vloer voorzien van vloerverwarming. Deze is apart aangesloten en moet met een thermostaatknop worden bediend. Totaal dus ca. 72m2
    Behalve de badkamerradiator gebruiken wij de radiatoren op de bovenverdieping niet. Wij proberen op het verbruik te letten.
    De kamerthermostaat staat constant op 22 graden, de vloerverwarming van de aanbouw op draaithermostaatstand 15-20 en we gebruiken uiteraard warm water in de keuken en met douchen.
    Wij zijn niet veel thuis omdat we beiden full time werken, dus zeker overdag verbruiken wij weinig water.

    Wij hebben het idee dat we meer dan gemiddeld verbruiken. Toen ik onlangs met Nuon telefonisch contact had, gaven zij ook aan dat het meer dan gemiddeld is.

    Ons verbruik is van juni 2015 tot 15 februari is 31 Gj. Van 15-2-2016 tot 7-3-2016 is 5Gj

    Heeft u een idee of dit verbruik normaal is, of aan de hoge kant.
    Of zou er iets in de afstelling verkeerd zijn gegaan?

    ik ben benieuwd naar uw mening.

    Beantwoorden
  24. Peter
    Peter zegt:

    Geachte heer,

    Ik heb een vraag over het volgende:

    Ik heb sindskort mijn eerste woning gekocht en heb stadsverwarming met vloerverwarming.
    Het blijkt dat ik geen thermostaat heb in mijn huis dus nu weet ik niet hoeveel graden het is in mijn woning.
    Tevens heb ik van juni tot januari precies 30 gj al gebruikt. Is dit niet veel?

    Ik vraag me af waardoor zo een hoge verbruik komt? Kan het zijn dat het komt doordat ik geen thermostaat in mijn woning heb.

    Beantwoorden
    • John (adviseur GasNed)
      John (adviseur GasNed) zegt:

      Of 30GJ veel is kan ik niet beoordelen. Dat ligt aan de grootte van uw woning en aan uw gebruikspatroon.

      U stelt geen thermostaat te hebben, hoe regelt u dan de verwarming? Thermostaat kranen? Dat zijn ook thermostaten. Hoe regelt u de nachtverlaging?

      Of bedoelt u een thermometer? Op een thermometer kunt u de temperatuur aflezen. Een thermostaat regelt de installatie aan de hand van de ruimte temperatuur. Vaak is deze gecombineerd met een thermometer maar niet altijd.

      Beantwoorden
      • Peter
        Peter zegt:

        Beste John,

        Ik heb een eengezinswoning van 130 vierkante meter uit 2003.
        Het is zo dat ik de warmte niet kan regelen binnen mijn woning. Ik kan niet aangegeven van dat ik mijn woonkamer op 22 graden wil hebben. Mijn vloerverwarming heeft 9 standjes: 1 tot 9 en staat op dit moment bv op standje 1,5. Het is zo dat mijn vloerverwarming op dit moment constant draait als het goed is en dit zal me een fortuin kosten. Ik heb gisteren weer naar mijn verbruik gekeken en hij staat van juni tot nu op 36 GJ.

        Beantwoorden
  25. Willem
    Willem zegt:

    Met betrekking tot de combinatie vloerverwarming en stadsverwarming. Hoe hoog mag de druk zijn van het geleverde water?
    De druk in het systeem bij ons is tussen 5-6 bar terwijl ik van monteurs hoor dat dit lager dan 3 zou moeten zijn. Zij adviseren om er een drukverdeler tussen te zetten. Heeft iemand hier ervaring mee?

    Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Een standard CV installatie is beveiligd op 3 bar wat waarschijnlijk de reden is dat de monteurs hierop inhaken. De meeste cv materialen worden gekeurd op een hogere druk, maar dat zal niet vaak hoger zijn dan 6 bar. Wat de maximale werkdruk van de toegepaste materialen is kan ik natuurlijk niet beoordelen. Uw installateur wel, en daarom zou ik hem om advies vragen. Het is zeker wel mogelijk dat de installatie voldoet zoals deze is gemaakt.

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *