Een regendouche staat hoog op het verlanglijstje van huizenbezitters en -huurders. De weldaad van een volle, warme stortbui in eigen douche geeft ontspanning en verfrist enorm. Zeker vergeleken met ouderwetse douchekoppen waar soms nét voldoende water uitkomt om je haren goed uit te spoelen.

Hans Grohe introduceerde de regendouche in Nederland. Inmiddels hebben veel merken regendouches in het assortiment, zoals Grohe en Dornbracht. De regendouche is er inmiddels in vele soorten en maten. Er zijn zelfs douchesystemen die ook water sproeien vanaf de zijkant. Je kunt je vast voorstellen dat dergelijke hoeveelheden water een andere warmwaterinstallatie vereisen dan een traditionele douchekop. Koop dus niet zomaar een regendouche, zonder eerst de basisvereisten voor wat betreft de warmwatercapaciteit te checken. Anders kun je tegen een teleurstelling aan lopen.

Regendouche kopen: waar moet je op letten?

Je overweegt een regendouche, maar weet niet welke je moet nemen en of het überhaupt wel kan? Vraag snel advies aan één van onze installateurs.

Wat is het waterverbruik van de gewenste stortdouche?

Hoe groter de douchekop, des te meer water deze nodig heeft om op volle kracht te sproeien. Een reguliere kop ‘verbruikt’ circa 11 liter per minuut, terwijl een echte regendouche (met een doorsnede van 18 cm) al snel 25 liter per minuut nodig heeft voor een optimale werking. Er zijn ook ecologische regendouchekoppen verkrijgbaar: deze verbruiken ongeveer 17 liter per minuut, maar benaderen het comfort van de originele regendouches.

Is mijn warmwaterproductie wel toereikend voor een regendouche?

Een standaard warmwaterinstallatie levert zo’n 10 tot 13 liter per minuut. Hoeveel dat in jouw woning is, kun je testen door je kraan een minuut te laten lopen met handwarm water (ofwel de temperatuur die je prefereert onder de douche) en dit water op te vangen in een ruime emmer. Dit is vaak niet toereikend de meeste regendouches.

Om toch het gewenste comfort van je beoogde regendouche te behalen kun je de warmwaterproductie per minuut verhogen. Daarvoor zijn de volgende mogelijkheden:

Optie 1 – een cv-ketel met meer vermogen

Laat een nieuwe (combi) cv-ketel met meer vermogen in je woning installeren. Geen idee hoeveel vermogen je nieuwe ketel moet hebben? Een installateur van Abel&co helpt je graag het juiste vermogen te berekenen en kan je adviseren over welke cv-ketels bij jouw situatie passen, en of je beter een cv-ketel kan kopen of huren.

Optie 2 – een elektrische boiler speciaal voor de regendouche

Laat een elektrische boiler speciaal voor je douche installeren. Deze boiler geeft dan extra vermogen aan je huidige verwarmingsinstallatie waardoor de hoeveelheid warm water per minuut toereikend wordt. Het voordeel van een elektrische boiler is dat deze overal geplaatst kan worden waar water en elektra is en weinig onderhoud behoeft. Wil je weten wat voor boiler geschikt is voor jouw situatie? Onze installateurs voorzien je graag van passend advies.

Optie 3 – een geiser speciaal voor de regendouche

Een extra gasdoorstroomgeiser, speciaal voor je douche. Deze geiser is uitsluitend geschikt voor de productie van warm water, en zorgt ervoor dat u continue over voldoende warm water beschikt. Ideaal dus om uw warmwatercapaciteit te verhogen voor een aangename regendouche.

Om voldoende water toe te voeren kan het nodig zijn om leidingen met een groter diameter te plaatsen voor de wateraanvoer. Ga ook goed na hoeveel water per minuut je afvoer kan verwerken. In sommige gevallen is het nodig om een tweede afvoer aan te brengen, of een speciale afvoer die meer water per minuut aankan.

Hergebruik warmte

De douche is verantwoordelijk voor gemiddeld 60% van het warmwaterverbruik in huis. Er bestaan systemen die de warmte van het water ‘hergebruiken’ om het aanvoerwater op te warmen. Hiermee kun je dus de kosten voor het hogere warmwaterverbruik van een rainshower beperken. Er zijn diverse systemen leverbaar:

  • Douchepijp warmtewisselaar

Deze bestaat uit een dikkere buis van zo’n 2 meter lang, met binnenin een dunnere buis. Water dat wordt afgevoerd gaat door de binnenste buis naar beneden, terwijl ‘vers’ water door de buitenste buis naar boven stroomt. De warmte uit de binnenste buis wordt afgegeven aan het water in de buitenste buis. Daardoor hoeft de cv-ketel minder te verwarmen, wat energie bespaart.

  • Douchebak warmtewisselaar

In dit geval stroomt het afvoerwater via een sifon als een dunne film over een koperen schotel. De schotel geef de warmte af een een spiraalvormige gevinde buis aan de onderzijde, waar het ‘verse’ water doorheen stroomt richting de douchekop.

Reacties

61 antwoorden
  1. Leonie Bosma
    Leonie Bosma zegt:

    Goedemiddag,

    Wij hebben een optie gekregen voor een nieuwbouwwoning. Volledig gasvrij met zonnepanelen en een Warmtepomp. Nu staat er in de technische omschrijving dat we een luchtwater-warmtepomp krijgen met een warmwater-voorraadvat van 200L.
    Nu zouden wij erg graag een regendouche willen, maar vragen wij ons af of dit voorraadvat voldoende is.
    Daarnaast lees ik ook veel over buffervaten en vraag ik me af of dat een optie zou zijn.
    Is een warmwater-voorraadvat hetzelfde als een boilervat? Of als een buffervat? Hopelijk kan ik hier zo iets meer informatie over krijgen, want het is zo technisch dat ik het niet helemaal meer begrijp..
    Met vriendelijke groet!

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Leonie,

      Een buffervat is voor de verwarming, een warmwatervoorraad voor het sanitair water, je boilervat dus.

      Het hangt helemaal af van de capaciteit van die regendouche. Lees even door de andere antwoorden heen.

      200 liter van 60 graden zal ongeveer 240 liter douche water (40gr) opleveren, met 20 liter per minuut is dat maximaal 12 minuten douchen.

      Met een spaardouche van 4 liter per minuut: 60 minuten douchen. Comfort kost geld.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  2. Arjan
    Arjan zegt:

    Wij hebben een CW4 Klasse met een leidingdiameter van 15mm.(kombi kampact HRE 28/24A).
    Is er een type regendouche of een serie die u aan zou raden?

    Mvg,

    A.Richter

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Arjan,

      Een CW4 (wat je hebt) kan ongeveer 8 liter per minuut opwarmen. Als we daar douchewater van maken krijg je 13 tot 14 liter per minuut. Je regendouche zal dus moeten werken op 13-14 liter per minuut. Veel moderne regendouches kunnen dat wel maar controleer de specificaties.

      Let goed op, voor een traditionele regendouche is het veel te weinig.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  3. Rutger Smits
    Rutger Smits zegt:

    Ik heb een (klein) vakantie huisje waar ik een eco-regendouche in heb gezet met een verbruik van 10.5 liter. Ik heb een CW3 ketel die dat net trekt, maar had graag meer waterdruk. Moet ik dan toch een zwaardere ketel installeren, of een hydrofoor pomp plaatsen, of wellicht allebei?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Rutger,

      Waterdruk heeft te maken met de druk die je bij de watermeter hebt, en de diameter (weerstand) van de leidingen. Als de druk bij de meter te laag is kan een hydrofoor werken, maar waarschijnlijk zijn je leidingen dan ook te klein.

      De CW klasse van de ketel zorgt voor de temperatuur van het water. Maar let op, een hogere druk zal ook zorgen voor meer doorstroming wat de temperatuur zal verlagen. Mogelijk zal je dan ook de ketel moeten vervangen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Stadsverwarming is geen issue hier, maar let wel op:
      – vermogen warmwaterunit
      – debiet regendouche en kraan bij de dynamische waterdruk op de tweede verdieping
      – afvoercapaciteit doucheput of goot (en het riool)
      – diameter van de waterleidingen (dit zal meestal niet een probleem zijn, tenzij je extreme debieten wilt realiseren)

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
      • Yvonne
        Yvonne zegt:

        Hallo Abel, wij hebben ook stadsverwarming en willen de smart regendouche van grohe plaatsen, die is waterbesparend. Is het dan een goed idee om de leidingen te verbreden?

        Beantwoorden
        • Abel zegt:

          Beste Yvonne,

          De diameter van de leidingen moet in overeenstemming met het nodige debiet, te groot is niet goed, zeker niet bij warmwaterleidingen. Maar te klein natuurlijk ook niet. Een installateur kan hiervoor een berekening maken.

          Met vriendelijke groet,
          Abel

          Beantwoorden
  4. Lisette Gerritson
    Lisette Gerritson zegt:

    Beste Abel,

    Wij willen onze douche vervangen met een moderne regendouche. Hoe staat het met de schoonmaak van zo een regendouche? Na een tijd krijg je kalkaanslag. Met welk schoonmaakmiddel zou ik de kalkaanslag de regendouche kunnen schoonmaken?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Lisette,

      Elk ontkalkingsmiddel geschikt voor chroom zal werken. Veel nieuwere douches hebben tips die kalk weren. Schoonmaken is daarmee minder vaak nodig.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  5. Dhr John
    Dhr John zegt:

    Hi Abel,

    Wat een goede info op je website!
    We hebben in ons nieuwbouw huis 2 badkamers, waarbij op de master badkamer 2 regendouches naast elkaar komen. We hebben een warmtepomp met 400 liter water, deze zou dus genoeg warm water gaan leveren als het gemengd wordt met koud water. Maar nu de grote vraag, kan ik wel 2 regen douches tegelijk gebruiken met een volle straal (12 l/pm). De leidingen er naar toe worden 22 mm. Ik heb me laten vertellen dat dit op te lossen is door een grotere aanvoer van water capaciteit aan te laten leggen door het water bedrijf (qn 3.5 ipv 1.5 watermeter). Klopt dit?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste John,

      12 liter per minuut is niet veel voor een regendouche, ik ken modellen die tot 50 liter per minuut doen. Controleer het debiet bij de juiste druk! Natuurlijk moet je de hoeveelheid water kunnen leveren, een waterleiding berekening zal hierover uitsluitsel geven. Denk ook aan de afvoer van dit water, een standaard douchegoot zou wel eens te klein kunnen zijn. Het debiet van de watermeter is ook een belangrijke factor, de voedingsleiding en inlaatcombinatie van de boiler zal ook bepalend kunnen zijn.

      Als het echt maar 12 l/m is per douche moet je wel uit kunnen komen met 400 liter voorraad, alhoewel dat ook afhangt van de douchetijd.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  6. jerry
    jerry zegt:

    Wij hebben een nieuwbouw huis gekocht hierin zijn 2 badkamers en een CW6 ketel. De 2 badkamers worden voorzien van regendouches. Nu heeft de aannemer het over dat de diameter van de waterleidingen naar de badkamer en het toilet toe zijn rond 20mm. De diameter van het overige leidingwerk in de badkamer op de vloer en in de wand zijn verder rond 16mm. Is het niet beter in dit geval om alles naar de douches 20mm leidingwerk te gebruiken??

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Jerry,

      Op zich hoeft dat niet verkeerd te zijn, maar om dat zeker te weten kan je het beste een waterleidingsberekening laten maken. Geef daarbij aan of je de badkamers gelijktijdig wilt gebruiken, en wat precies gelijktijdig moet kunnen werken. Laat hierin ook de warmwater voorziening betrekken. Dan weet je zeker of de installatie ook voldoet aan de wensen, of wat er van de huidige installatie verwacht mag worden.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  7. Joost Leonard
    Joost Leonard zegt:

    Beste Abel en Co,

    Dit is een van de weinige sites met veel informatie over de technische kant waar je rekening mee moet houden als je een regendouche gaat plaatsen.
    We hebben gekozen voor het Grohe Smartcontrol systeem met een Grohe Rainshower 360 welke aansluit op het systeem. We hebben gekozen voor de Grohe inbouw box zonder ECOjoy welke 40L/min doorgeeft. De kraan zelf geeft volgens de specs van Grohe per straal ca 20 tot 25 liter/min af, kan niet terug vinden of de stralen ook gecombineerd gebruikt kunnen worden. Ook de Rainshower 360 geeft op straal A een 25 L/min aan en straal B 20 L/min. Onze Remeha CW5 ketel geeft een debiet op 40 graden aan van 19,5 L/min. Al het leidingwerk is nieuw en ik kan nu nog overal bij om zaken aan te passen. Ik twijfel of deze opstelling toereikend is voor een douche ervaring welke je mag verwachten bij een dergelijke aanschaf van materialen. Ik begrijp dat de eerste stap is om de waterdruk te meten bij de ketel en te overleggen met mijn installateur, maar alle extra tips en info is op dit moment welkom! Als het plafond en muren straks dicht zijn kan ik niks meer veranderen. Ik twijfel of ik er goed aan doe om wel voor de ECOjoy inbouwbox te kiezen welke een doorvoer heeft van 9,5 L/min??

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Joost,

      Je ketel levert 19,5 liter per minuut van 40 graden, je kan dus niet verwachten dat je meer kan gebruiken dan dat. de douche zal met straal B dus al de maximale capaciteit gebruiken die het toestel kan leveren. Straal A komt al wat tekort. Als gelijktijdig gebruik mogelijk is zal dat niet het comfort geven wat je verwacht.

      Meer warmwatervoorraad is een optie, of een kraan die minder debiet doet. Als je voor meer warm water gaat, wordt het debiet maximaal 40 l/m. Zorg er in dat geval ook voor dat de afvoercapaciteit van het riool/douchegoot voldoende groot is. Zeker als je een vlakke douchevloer hebt is dat belangrijk, de afvoercapaciteit hangt af van de standhoogte boven het putrooster. De debieten hangen ook af van de dynamische waterdruk zoals je weet.

      Nu is het moment om met een sanitair specialist te overleggen en te kijken wat de opties zijn. Een goed onderlegd advies zal niet gratis zijn.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
      • Joost
        Joost zegt:

        Abel, vriendelijk dank voor je snelle en duidelijke reactie. Grohe geeft na gesprek aan dat de opstelling icm de cw5 ketel en de 19,5 liter een prima douche ervaring gaan geven. (Hier ga ik op vertrouwen) De afvoer is een Tece drain welke op minimaal 30 L/min gaat afvoeren. Als het mogelijk is gaat de installateur de 40 liter/min sifon inbouwen. Dit moet voldoende zijn. Ik begrijp nu dat ik maximaal 19,5 liter/min kan verwachten, ik was eerst bang dat door de grotere capaciteit van de kraan en douchekop een probleem zou geven bij de ketel. (Dit is niet zo snap ik nu) de waterdruk bij de ketel is nog niet gecontroleerd. Mocht deze te laag zijn kan ik altijd nog werken met een extra pomp. (Zoals in andere artikelen ook te lezen is)

        Beantwoorden
  8. Nynke
    Nynke zegt:

    Goedemorgen Abel,

    Wij hebben net een nieuwbouw appartement gekocht op de 5e verdieping. Dit wordt gasloos opgeleverd.
    Nu zijn wij gister erop attend gemaakt dat de waterduk in het appartement bij ons maar 1 bar is.

    Is dit een probleem voor de installatie van een regendouche? Of hebben we überhaubt een probleem?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Nynke,

      1 bar is voldoende voor normaal gebruik, er komt immers water uit de kraan. Maar voor een regendouche zal dit niet genoeg zijn.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  9. Stephanie Drozyn
    Stephanie Drozyn zegt:

    Wij hebben net een nieuwbouw gekocht en de badkamer moet nog helemaal ingericht worden.
    De inloopdouche wordt 90/160. Waar plaatsen we best de regendouche?
    Aan de lange of de korte zijde?
    Wat zijn de voordelen/nadelen?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Stephanie,

      Dit zou ik bespreken met je sanitair adviseur, ik heb daar niet zo’n kijk op. Zal ook afhangen van het type regendouche en de inloopkant/kanten.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  10. David
    David zegt:

    Als je een dubbele regendouche gaat installeren is het dan verstandig om ook twee afvoeren aan te leggen indien dit in dezelfde doucheruimte is?
    Ik kan niet echt wijs worden uit de theoretische waterafvoer van drains en de capaciteit van de regendouches.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste David,

      Het hangt af van de capaciteit van de leidingen, kraan, douchekop, afvoer en hoogte douchebak. Een douchegoot heeft een capaciteit tot zo’n 50 liter per minuut, echter bij 50 liter per minuut is de stand van het water boven de put aanzienlijk hoger. Als je een inloopdouche hebt is de kans dat het water over de hele vloer van de badkamer loopt ook aanwezig.

      Eigenlijk is dit werk voor specialisten, laat je goed adviseren. Een specialist kijkt ook naar de waterhoogtes en de afvoercapaciteit.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
      • David
        David zegt:

        Het zal een inloopdouche worden. De positie van de drain was bedacht bij de entree.

        Dus het afschot zit slechts aan 1 kant van de drain.

        Zijn er formules waarmee je de invloed van al deze factoren op de afvoercapaciteit van een drain kunt bepalen?

        Beantwoorden
        • Abel zegt:

          Beste David,

          Die bestaan ongetwijfeld, maar die ken ik helaas niet. Als je aan de entree de goot hebt kan je geen of weinig waterhoogte hebben. Dat betekent dat je met de minimale afvoer waarden moet gaan rekenen.

          Met vriendelijke groet,
          Abel

          Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Willem,

      Als ik moet gokken en als het rechtstreeks is aangesloten: 15 mm. Maar eigenlijk kan je dat zo niet zeggen, je moet een leiding berekening maken. Dan houd je rekening de andere apparaten op de leiding, waterleiding druk, fittingen en buislengtes. Een installateur kan vaak uit ervaring ook wel de goede keuze maken, maar daarvoor zal hij de situatie moeten kennen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
    • Abel
      Abel zegt:

      Beste Gerrit,

      In principe kan dat natuurlijk. Bereken de mogelijke douchetijd rekening houdend met het debiet van de regendouche, 100 liter is namelijk niet heel veel.

      Een boiler van 100 liter op 60 graden geeft effectief maar 80 liter van 60 graden. Als je dat mengt naar 40 graden heb je dus maximaal 120 liter douchewater. Met een regendouche van 15 l/m is dat 8 minuten douchen. Hierna krijg je de wachttijd die nodig is om de boiler weer op 60 graden te krijgen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  11. Bob
    Bob zegt:

    Goedendag,

    Ik ben aan het verbouwen en krijg een douche met 2 regendouches, bad en dubbele wasbak in de badkamer.
    Leidingen en ketel worden allemaal nieuw.
    Wil zeker een CW6 ketel, maar ook een extra boiler dacht zelf ong. 100ltr. of meer
    Hoeveel liter kan ik hier het beste voor nemen?
    Wat voor soort boiler kan ik hier het beste voor gebruiken?
    Een die door de ketel wordt gevuld of een zelfstandige?
    En welke dikte leidingen kan ik het beste gebruiken?

    Met vriendelijke groeten,
    Bob

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Bob,

      Je kan het beste een goede installateur in de arm nemen. Meerdere tappunten heeft nogal een impact op de leidingen, ook die van de riolering, en de grootte van de boiler. Als je dat allemaal tegelijk wilt kunnen gebruiken is die 100 liter boiler al te klein.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  12. Hugo
    Hugo zegt:

    Beste Abel,

    Ik heb een CW5 ketel van Vaillant laten installeren met een doorvoersnelheid van 16,2 liter per minuut. Effectief levert deze een verdieping lager in mijn woning iets meer dan 8 liter per minuut in de douche en de kraan van de wasbak. Mijn vorige ketel was een Agpo 127c (CW3) die krachtiger was. Vaillant geeft aan dat leidingdikte de oorzaak kan zijn, maar is verlies van de helft van de waterdruk niet erg veel?

    Groet Hugo

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Hugo,

      Dit is lastig zonder de situatie te zien. Ik zou adviseren een installateur ter plaatse te laten kijken.

      Wat Vaillant zegt kan zeker het geval zijn maar het lijkt me dat er een andere oorzaak zal zijn.
      Mogelijk is er bij installeren wat vuil in de leiding gekomen en zit dat achter de filters bij de kranen. Ook kunnen de perlators verkalkt zijn. Zijn het misschien eco-kranen die begrensd zijn?

      Met vriendelijk groet,
      Abel

      Beantwoorden
  13. Rebekka
    Rebekka zegt:

    Beste Abel,

    Wij hebben een stortdouche gekocht met een diameter van 30 cm. Kun jij ons zeggen hoeveel capaciteit water/druk hiervoor nodig is om optimaal te kunnen genieten van deze douche? Alvast bedankt voor je hulp. Groetjes Rebekka

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Rebekka,

      Niet zonder de technische documentatie van die douche. Vaak wordt die meegeleverd en kan je dat zo opzoeken. Zoek naar een grafiek met druk in bar en doorstroming in l/m (liter per minuut) en kijk bij 3 bar.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
      • hans Mulders
        hans Mulders zegt:

        Ik heb een soortgelijk situatie. Ik wil mijn douchekop vervangen. Nu heb ik flow-grafiek van de douchekop die ik overweeg. Bij hoeveel bar moet ik de doorstroming aflezen: bij 1, 2, 3 of anders? En waarom? Gemeten zonder douchekop haal ik 10 l/min. Douchekop die ik overweeg heeft bij 1, 2 en 3 bar een doorstroming van 7, 11 en 14 l/min. Kan ik deze douchekop gebruiken?

        Beantwoorden
        • Abel zegt:

          Beste Hans,

          Helaas zijn de antwoorden niet eenvoudig. Het is namelijk niet te zeggen welke druk je hebt. Meten is de enige oplossing. De dynamische druk kan je meten door een drukmeter aan te sluiten met een t-stuk in de doucheslang. Als je dan met de douchekop aangesloten de kraan laat lopen kan je de druk meten de de douchekop opbouwt.

          Als je een uitstroom hebt van 10 l/m zonder douchekop zou ik zeggen dat je een hele lage druk hebt, of een waterbesparende kraan. Voor een vrije uitstroom is dat erg weinig.

          Met vriendelijke groet,
          Abel

          Beantwoorden
  14. victor
    victor zegt:

    Beste Abel,

    bij ons nieuw te bouwen huis hebben we de keuze tussen een CW 5 of CW 6 (6 tegen meerprijs). Wij zouden graag 2 douches tegelijkertijd willen gebruiken in de vorm van een regendouche. Is dit qua capiciteit mogelijk met de 5? Of met de 6? En waar dienen we evt. verder nog rekening mee te houden en/ of in overweging te nemen. We horen graag van u,
    alvast bedankt!

    groeten Victor

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Victor,

      Als op meer punten tegelijk wilt tappen is niet alleen de CW klasse van belang, de leidingen en de kranen moeten ook aangepast worden. Geef heel duidelijk aan bij de installateur wat je gelijktijdig wilt kunnen gebruiken en laat hiervoor een leidingberekening maken.

      Natuurlijk moet wel bekend zijn welke regendouche je gaat toepassen en wat het debiet van die douche is. De capaciteit van de ketel zal ook hiervan afhangen.

      De meeste CW6 toestellen geven ongeveer 12 liter 60 graden per minuut, als de leidingen voldoende groot zijn is dat 20 liter 40 graden per minuut wat je kan verdelen. Voor twee regendouches is dat niet veel, ik ken types die het dubbele per stuk zullen gebruiken. Maar er zijn ook douches die hiermee prima zullen werken. Mocht je wel veel water nodig hebben zal je aan een andere oplossing moeten denken, een grote boiler bijvoorbeeld.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  15. Ben Heuvelink
    Ben Heuvelink zegt:

    Ik wil graag de Grohe Euphoria 180mm regendouche laten monteren. Tegelijkertijd laten wij de ketel vervangen.
    Ons wordt een Remeha Tzerra M28c geadviseerd (CW4) of een Remeha Calenta 40 C (CW5).
    Welke is de beste keuze? Prijsverschil is 375€.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Ben,

      Dit advies zou je installateur je moeten geven. Hiervoor is het namelijk nodig dat je de situatie ter plaatse beoordeelt. Leg dit voor aan de installateur voordat hij zijn offerte uitbrengt. Misschien is deze regendouche wel niet mogelijk in jouw situatie.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  16. scholtes
    scholtes zegt:

    wij wonen in een huur woning van vestia. nu ongeveer een half jaartje. waterdruk van de douche is heel slecht. we hebben zelf een thermostaat kraan eropgezet en een nieuwe douchekop. helaas geen verbetering. via vestia is er nu 2x iemand geweest van paans. die zeggen dat het niet aan de ketel kan liggen maar waaraan wel weten ze niet. word er dood moe van. mijn buren hebben echter wel goede water druk in de badkamer. iemand tips?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Dit zijn lastige dingen. Als andere kranen in het huis wel veel warm water geven ligt het zeer waarschijnlijk niet aan de combiketel.
      Probeer de doorstroming met de regendouche gedemonteerd, meet hoe lang het duurt om een emmer van 10 liter te vullen met de douche slang en water van 38 graden. Is dat korter dan een minuut (>=10 liter/minuut)? Dan is is niets mis met de druk maar met de douchekop. Probeer dit nog een keer met de douchekop gemonteerd, gaat het dan net zo snel? Mogelijk is de douchekop dan niet geschikt voor deze hoeveelheid water. Een regendouche heeft soms veel meer water nodig om te werken. Dit staat in de technische documentatie van de douchekop. Kalk in de douchekop zou ook kunnen maar aangezien die nieuw is valt dat in dit geval af.

      Als de eerste test al veel langer duurt dan een minuut is er wat aan de hand met de kraan of leidingen. Meestal is het vuil in de leiding of een defecte kraan.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  17. Dmitry Perets
    Dmitry Perets zegt:

    Ik heb CW5 ketel van Intergas, hij levert 15 l/min (40 graden vermengd). De ketel bevindt zich op de 2de verdieping. In de badkamer op de 1ste verdieping heb ik een douchesysteem Grohe Euphoria, met de badkraan (voor het bad). De badkraan levert 20 l/min bij de druk van 3 bar. Deze cijfers zijn volgens specificaties van Intergas en Grohe. Maar eigenlijk krijg ik circa 10,7 l/min uit de badkraan (40 graden), dat heb ik gemeten. Dat is niet genoeg, ook de regendouche werkt te zacht… Ook koud water krijg ik niet veel meer – circa 11,3 l/min. Waar zit het probleem, volgens jou? Waterdruk van het watermaatschappij? Waterleidingen? Maar in elk geval, als ik een drukverhoger koop, helpt het zeker…? Ik wil namelijk geen verbouwing doen, en watermaatschappij wilt ook niks doen…

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Dmitry,

      Of een drukverhoger gaat helpen is de vraag, dit probleem kan in diverse zaken zitten, de leidingdikte, de kraan, de douchekop ,mogelijk zitten er doorstroomremmers of spaar standen in?

      Ik denk dat een installateur ter plaatse een beter advies kan geven. Mogelijk kan deze de druk bij de kraan meten.

      Met vriendelijke groet,
      Abel&co

      Beantwoorden
  18. Jan
    Jan zegt:

    Regendouchen is geniaal. Zo relaxed. Als ik een hotel boek, dan is één van de eerste dingen waarnaar ik kijk of er een regendouche aanwezig is. We wonen op 3 hoog, en denken erover na een drukverhogingspomp (evt. samen met de eigenaren boven ons) te installeren. We zijn anders wat benauwd dat de regendouche niet zo tot zijn recht komt.

    Beantwoorden
  19. Johannes
    Johannes zegt:

    Wij (2 volwassen en drie kinderen) gaan binnenkort bouwen. Groot huis met vloerverwarming beneden en radiator boven (behalve 1e verdieping badkamer, want daar ook vloerverwarming). 1e verdieping badkamer heeft een ligbad, douche, wc en twee wastafels. 2e verdieping badkamer heeft (stort)douche, wc en wastafel. Ons wordt een Calenta CW5 of Intergas Eco CW5 beide gecombineerd met een 120L warmwaterboiler aanbevolen. Is dit inderdaad de betere oplossing? Of is het voor ons (volwassen douchen, kinderen nu nog graag in bad) verstandiger (comfort en verbruik) een CW6 te nemen?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Johannes,

      Dat lijkt op het eerste gezicht geen slechte keuze. De gekoppelde boiler zorgt voor extra voorraad en daarmee voor nog meer warmwatercomfort. Natuurlijk kun je voor de zekerheid een CW6 versie overwegen, dit zal een extra investering vergen van ca. € 500,-.

      Mvg,
      John
      Adviseur Abel & Co

      Beantwoorden
  20. John (adviseur GasNed)
    John (adviseur GasNed) zegt:

    In antwoord op Moniek.
    Druk en debiet is niet hetzelfde. Als er 6 liter warmwater per minuut uit de ketel komt (debiet) betekent dit niet dat de druk goed is. Een douche werkt pas goed als die 6 liter tijdens gebruik een druk heeft van minimaal 1,5 bar (zie technische documentatie van de douche kop, dit kan variëren). Het probleem zal in de ketel of leidingen zitten. mijn eerste verdachte zou kalk in de wisselaar van de ketel zijn. Hier is geen goedkope oplossing voor. Als u ketel binnenkort vervangen moet worden neemt u dan een CW5 of CW6 toestel, dan komt die regendouche ook tot zijn recht.

    Voordat u de ketel gaat repareren of vervangen zou u de dynamische druk van het koude en warme water moeten laten meten. Als daar een groot verschil inzit is de ketel een probleem, als de druk te laag wordt (stromend, dus dynamisch) heeft de hydrofoor een probleem.

    Beantwoorden
  21. Moniek
    Moniek zegt:

    Vraag. Ik woon in een appartementencomplex en mijn eigen appartement beschikt over een combiketel CW3. Nu heb ik met deze ketel een tijd goede waterdruk gehad in de douche. En een tijd weer wat minder. Dan weer goed. En de laatste jaren weer minder. Ik heb nog niet kunnen ontdekken wat daarvan de oorzaak is. Mijn buren hebben dit probleem niet. De hydrofoor (van het complex) is ook meerdere keren nagekeken. Mijn HR-ketel is onlangs nagekeken. De druk is zoals deze moet zijn, 6 liter. Mijn badkamer is een paar weken geleden compleet verbouwd. Ik had daarbij de hoop dat de waterdruk daarna goed zou zijn. Maar dat is helaas niet het geval. En juist nu, in zo’n gloednieuwe badkamer, valt de lage waterdruk erg op. Ik heb een regendouche, en ik snap dat ik daar ms niet helemaal de juiste ketel voor heb. Maar de “gewone” douche zou toch op z’n minst een fijne straal moeten geven. Ik heb de douchekop ook al losgedraaid en een soort van filter daarin verwijderd. Zonder gewenst resultaat. Kan iemand mij hier verder mee helpen? Dank alvast.

    Beantwoorden
  22. andre
    andre zegt:

    vraag…

    ik ben toe aan vervanging van cv.

    ik zou vermoeddelijk een HR 28/24 intergas krijgen
    gemengd 40 graden rond 13 liter per min.

    is dit genoeg voor regen douche, en voor eventueel sproeiers aan de muur,
    dan wel voor eventueel waterval douche in de kop?

    graag reactie..
    samenmetjou@hotmail.com
    andre

    Beantwoorden
    • John (adviseur GasNed)
      John (adviseur GasNed) zegt:

      Volgens de site van Intergas 12.5 liter per minuut van 40 graden. Als de badkamer wat verder van de ketel staat kan dit ook nog wat minder zijn.

      Dit is standaard tegenwoordig. U kunt daarmee comfortabel douchen maar veel luxe zoals zijdouches en echte regendouches zal niet lukken.

      Beantwoorden
  23. Jager
    Jager zegt:

    Na de aanschaf van een nieuwe douche (Hansgrohe AXOR Front showerpipe) valt het hodge verbruik erg tegen. Wat zijn de opties om het verbruik iets terug de dringen zodat er langer gedoucht kan worden?

    Beantwoorden
  24. P. Jonker
    P. Jonker zegt:

    Wij hebben een cw 5 ketel van Intergas.
    Nu staat deze op ongeveer 3 meter van mijn douche.
    Wij willen een regendouche plaatsen, de waterleidingen die er nu heen gaan zijn 12 mm2.
    Is dit voldoende.
    Fam. Jonker.
    Den – Helder

    Beantwoorden
    • John (adviseur GasNed)
      John (adviseur GasNed) zegt:

      Dat is afhankelijk van het type regendouche en de hoeveelheid water die daar uit komt. 12 mm leidingen zijn vaak klein voor deze toepassing, de stromingssnelheid kan te hoog worden. Dat betekent niet meteen dat het niet zal werken.

      Let ook op de afvoercapaciteit van de douche, dat moet wel kloppen met de hoeveelheid water die uit de regendouche gaat komen. Uw installateur kan u adviseren.

      Beantwoorden
  25. Jan de Velde
    Jan de Velde zegt:

    wij willen een regendouche aanschaffen. onze combi-cvketel heeft een capaciteit van CW4. Volgens een schoonzoon van ons moet de capaciteit CW5 zijn. Klopt dat of is CW4 ook voldoende?

    Hartelijke groet, Jan de Velde (Rijssen)

    Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Beste Jan,

      Als u een regendouche gaat toepassen dan is het raadzaam om te kijken naast de cw-klasse (aantal liter warm water per minuut) ook te kijken naar de diameter van het leidingwerk en de afvoercapaciteit van de douchegoot. Voor voldoende comfort is veelal een CW5 toestel aan te bevelen. Twijfelt u? Neem dan contact op met een lokale GasNed-Installateur. Deze kan u verder adviseren over uw situatie.

      MVG,
      John

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *