Waarom is een expansievat zo’n belangrijk onderdeel van je cv-installatie? Dat komt omdat water tot ongeveer 3% kan uitzetten, op het moment dat het wordt verwarmd. Aangezien je cv-installatie een gesloten circuit is, loopt de druk op het systeem op bij verwarming. Nu kan het cv-systeem best wel wat extra druk aan (vaak tot 3 bar, afhankelijk van de installatie) maar om problemen te voorkomen is ruimte nodig om extra volume kwijt te kunnen. Die ruimte biedt het expansievat. We geven je in dit artikel alle belangrijke informatie.

Hoe werkt een expansievat?

Een expansievat vangt de drukverschillen binnen een cv-installatie op, die ontstaan door verwarming en afkoeling van water. Dit gebeurt in het vat, dat vanbinnen in twee compartimenten is verdeeld. Het ene deel staat in verbinding met de cv-installatie en is dus gevuld met water. Het andere deel is gevuld met gas (stikstof). De twee delen worden van elkaar gescheiden door een membraan.

Een kenmerk van gas is dat het zich laat samendrukken. Zodra het watervolume toeneemt, duwt het water het gasgevulde compartiment ineen. Hierdoor loopt de druk binnen dit compartiment op, zonder dat dit gevaren oplevert. Loopt de druk onverhoopt toch te hoog op, bijvoorbeeld omdat er zich te veel water in de cv-installatie bevindt, dan wordt er automatisch water afgevoerd via het overstortventiel.

Bijzonderheden met betrekking tot expansievaten

  • Expansievaten zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Welke maat je nodig hebt is afhankelijk van de totale waterinhoud van je installatie. Je installateur kan nauwkeurig voorrekenen met hoeveel extra watervolume je rekening dient te houden.
  • Naast het volume zijn er verschillen in expansievaten, gelet op de voordruk die ze kunnen verdragen. Dit heeft te maken met de vraag of het vat onder (in de kelder) of boven (op zolder) wordt opgehangen. Hangt deze hoog dan is dexpansievate voordruk laag, om de simpele reden dat het gewicht van het water in de leidingen niet ‘op het vat leunt’. Hangt het vat laag, dan moet het expansievat dus dit gewicht verdragen. Voor consumenten zijn er drie types, gelet op de afstand tussen het expansievat en het hoogste punt van de totale installatie:
  • – 0 tot 5 meter: voordruk van 0,5 bar
  • – 5 tot 10 meter: voordruk 1 bar
  • – 10 tot 15 meter: voordruk 1,5 bar zijn.

Expansievat controleren

Wil je zelf controleren of het membraan van je expansievat nog in orde is? Tik dan met een hard voorwerp tegen de boven- en onderkant van het vat. Is het geluid identiek? Dan is het vat waarschijnlijk volledig gevuld met water en is je membraan defect.

Problemen met je expansievat of cv-installatie? Sluit een onderhoudsabonnement af. Zo ben je altijd verzekerd van een veilige en goed werkende installatie. Klik op de button voor meer informatie.

Expansievat vervangen

Het vervangen van een defect expansievat kan je cv-installatie flink ontregelen, met tikkende geluiden, verslechterde verwarmingscapaciteit en hogere energierekeningen tot gevolg.  Schakel daarom een van onze installateurs in voor een veilige vervanging en goed werkende installatie.

Wist je dat…

Het expansievat een uitvinding is van de Nederlander Johan Wormmeester? Om hoge ontwikkelkosten te besparen koos hij voor een bestaande mal van een pan, die hij twee op elkaar zette, verbonden door een ring. Dit verklaart de typische, herkenbare vorm van het expansievat.

Reacties

126 antwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Een groter vat heeft meer expansie ruimte en past daarom beter bij een installatie met een grotere inhoud en hoger vermogen. Een hogere voordruk is nodig als boven het vat zich nog leidingen bevinden.

      Een expansievat wat overgedimensioneerd is gaat langer mee, dus zelfs als dit vat wat te groot mocht zijn heeft dat een effect op de levensduur.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  1. Steef
    Steef zegt:

    Ik bedoelde eigenlijk. Kan die hoge druk van bijna 6bar geen kwaad voor de leidingen? De druk varieert dus iedere paar minuten tussen de 1,5 en bijna 6. Is wen gelijkmatige druk niet beter? De energiekosten zullen tamelijk hoog worden hierdoor verder? En de levensduur van de pomp lijkt mij korter met zoveel schakelmomenten? Wij hebben een hydrofoor liggen maar de installateur heeft die om mij onbekende reden (mogelijk gemakzucht) niet teruggeplaatst.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Steef,

      De leidingen zijn normaal gezien geschikt tot 8 bar. Maar een expanderend buffervat lijkt me zeker aan te bevelen. Je kan niet een standaard cv- expansievat gebruiken! Die zijn niet geschikt voor drinkwater.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  2. Steef
    Steef zegt:

    Hoi,
    Wij wonen in het buitenland en hebben een reservoir van 1000L koud water. Wij gebruiken een waterpomp om waterdruk op de waterleiding te realiseren. de waterpomp gebruikt een srukmeter die bepaalt of de pomp aanschakelt. Deze schakelt in als de druk lager wordt dan 1,5 bar. De druk wordt door de pomp opgevoerd tot 5,5 bar, vervolgens gaat de pomp weer uit totdat de druk is teruggelopen tot 1,5 bar etc. Dit proces herhaalt zich ongeveer om de 4 minuten. De pomp gebruikt ongeveer 1kW. Is een expansievat zinvol in deze? En zo ja waarom?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Steef,

      Wat je beschrijft heet een hydrofoor, een toestel voor drukverhoging. Meestal zit daar wel een drukexpansievat in om de schakelmomenten van de pomp wat terug te brengen.

      Een watertoren is een ouderwetse vorm van een hydrofoor. Als je dat reservoir op 15 meter boven het hoogste tappunt kan krijgen heb je altijd een druk van 1.5 bar. Maar dan moet je natuurlijk wat geluk hebben met het landschap.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  3. gert
    gert zegt:

    goedemiddag, onze aardwarmte pomp heeft een 50 liter expansievat (flexcon 26506) wat ineens water begon te spuiten. ik heb de installatie uitgezet en toen was de pompdruk weg. een nieuw vat heb ik besteld en kan ik zelf monteren. echter in het deel waar de leiding vanuit het vat naar de meter gaat is geen bijvul aansluiting, alleen een ontluchter. moet ik het vat eerst (deels) met water vullen?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Gert,

      Een expansievat hoef je niet eerst te vullen. Na montage moet je de installatie wel vullen en ontluchten. Een warmtepomp installatie is meestal niet meteen de goedkoopste installatie, dus zou je niet liever een installateur inschakelen?

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  4. chris
    chris zegt:

    Hi, mijn ketel moet ik te vaak bijvullen. Ik verwacht dat het expansievat de oorzaak is. Binnenkort 10 jaar oud. Ik heb een vaillant vhr 30-34/3-5 ketel welke op zolder hangt. Als ik op internet zoek zou ik een 25lt/0.5 bar expansie vat moeten hebben. Echter er hangt nu een 17liter 0.5 bar expansievat.
    Wat is bepalend om te kiezen tussen 17 en 25 liter? Hang nu eigenlijk de verkeerde?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Chris,

      De inhoud van het vat wordt bepaald door de inhoud van de installatie en de ontworpen bedrijfstemperatuur. Niet direct door het vermogen van de ketel. Nu is het natuurlijk wel zo dat als je dat vermogen nodig hebt voor de verwarming van de woning er een verband zal zijn. Maar in veel gevallen wordt het vermogen gekozen voor de warmwater opbrengst en dan is het natuurlijk minder gerelateerd.

      Echter, een te groot vat is geen probleem, een te klein wel. 25 liter kiezen kan dus geen kwaad.

      De voordruk van 0.5 bar is goed als je niet hoger vult dan 1 tot 1.2 bar bedrijfsdruk. Als je hoger wilt vullen kan je beter een voordruk van 1 bar kiezen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  5. patricia
    patricia zegt:

    Goedemiddag,

    Ik heb zojuist in heel het huis radiatoren, en cv ketel laten plaatsen en deels vloerverwarming.

    Bij mij is er geen expansievat geplaatst.

    Is dit nodig?

    Groetend,

    Patricia

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Patricia,

      Elk gesloten verwarmingssysteem heeft een expansievat nodig. Dat kan ook in je cv-ketel zitten, maar dat is in Nederland niet gebruikelijk.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  6. Coen
    Coen zegt:

    Goedemorgen Abel,

    We willen in een vakantiehuisje van 50m2, goed geïsoleerd, een cv-ketel laten plaatsen. Er is alleen een douche, geen bad, en we willen tegelijkertijd in de keuken ook warm water kunnen tappen. We willen LT-radiatoren plaatsen (2 mini, 4 van 50cm breed). Welk type adviseert u?
    Moet er ook nog een expansievat bij geplaatst worden? Of kan dat (vanwege de beperkte ruimte geïntegreerd?)

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Coen,

      Een expansievat is verplicht, maar dat mag wel in de ketel geïntegreerd zijn. Sommige merken kunnen dat ook leveren. Als je in de keuken wilt tappen terwijl de douche gebruikt wordt is naast voldoende warm water een goede thermostaatkraan in de douche ook belangrijk.

      Bij de keuze van een radiator (LT of niet) is alleen belangrijk of deze het benodigde vermogen kan leveren.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  7. Kenny
    Kenny zegt:

    Op mijn installatie is er een extern expantievat geplaatst met een voordruk van 1,5 bar moet ik deze dan tot 2.2 bar vullen? omdat u zegt om deze o.7 bar te verhogen momenteel staat deze op de manometer van het expantievat op 1.8 bar op de digitale module van de ketel staat 2.1 bar hoe kan dit?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Kenny,

      Nou, ik zeg altijd 0,2 tot 0,7 bar boven de voordruk van het vat. Dus in jouw geval is 1,7 bar al voldoende. De halve bar verschil is vooral als er nog lucht in het systeem zit, dan wil je wat buffer hebben.

      Een manometer kan afwijken, net als een digitale manometer. Dit soort apparatuur is niet geijkt dus je zal altijd verschillen houden. Kies er 1 en gebruik die om je druk stabiel te houden.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  8. Jan
    Jan zegt:

    Hallo!
    1). Mijn nieuwbouw appartement heeft 100% vloerverwarming.
    Nu zie ik nergens een expansievat. Volgens een bijdrage in deze topic lees ik dat jullie van mening zijn dat er altijd een expansievat in de installatie moet zitten. (lijkt me ook logisch). Kan het ergens “verborgen” zitten?
    2.) Het systeem heeft geen bypass. Als alle (6) stelmotoren van de vloerverwarmingsverdeler gesloten zijn, kan de ketel dus z’n warmte niet kwijt. Dat kan alleen een probleem zijn aan het einde van het verwarmen, want de zoneregelaar heeft een aanloopvertraging, zodat de ketel pas aangaat als de stelmotor al een tijdje geactiveerd is, en dus minstens 1 klep open staat. Nu ziet de installateur als oplossing het domweg weghalen van 1 van de stelmotoren, zodat dus 1 groep als bypass dient. Is dat een technisch juiste oplossing?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Jan,

      Een expansievat kan ook in de cv-ketel opgenomen zijn. Elk gesloten systeem waarin water verwarmd wordt moet een expansie mogelijkheid hebben.

      Als de regeling goed is zal die ook rekening houden met de nalooptijd van de ketel. Dat zou je moeten kunnen vinden in de installatie handleidingen. Maar ik zou dat zeker willen weten. Er bestaan zeker ook regelingen die dat niet doen. Dan is een bypass noodzakelijk.

      Eén motor verwijderen is inderdaad wel een oplossing, maar daarmee verlies je wel de mogelijkheid om die ruimte te regelen. Dus om dat nu als technisch juist te omschrijven gaat mij wat ver.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Bart,

      Een expansievat wordt standaard zo dicht mogelijk bij de cv-ketel geplaatst. Bedoel je wat anders met een warmtebron?

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  9. Vera
    Vera zegt:

    Hallo,
    Mn ketel en vloerverwarmingpomp circa 3 jaar oud, de expensievat is echter naar schatting veel ouder. Sinds een jaar dat de druk daalde sneller dan gewoonlijk, in plaats van 1x in het seizoen bijvullen tot net geen 2bar moest ik om de 14dagen dit doen. En soms vaker. Nu is het zo sinds afgelopen weekend dat de druk vanzelf leegloopt van 2naar 1bar of zélf onder in de oranje zone. Als ik sanitair water gebruik loopt deze sneller leeg, als ik niets doe duurt ongeveer 5 uren tot ie zo hard is gedaald dat ik hem opnieuw bij moet vullen. Bij het bijvullen soms loopt het water wat soepeler maar vaak geeft ie zo borrelende geluid dat zelf de leidingen even springen, gisteren zelf die klokje die de druk aangeeft heefr zo hard gesprongen. Geen enkel radiator geeft aan lucht, heb ze ontlucht, vloerverwarming blijkt ontlucht te zijn, de expensievat klinkt naar behoren ondanks dat het oud lijkt te zijn, boven als ik tik klinkt dof onder hoger geluid. Kruipruimte geweest maar die zit altijd met een beetje water tijdens regen seizoen, de pomp kan tot maximaal zo’n 8cm afpompen, omdat er nergens een gat is gemaakt zo dat de pomp wat lager kon zitten. Dus in de kruipruimte geweest, kon dichtbij de leidingen niet helaas vanwege andere leidingen en afvoer stonden in de weg, op afstand onder de ketel wel twee leidingen gezien waarvan een leek glimmen van water en langzaam druppelde, ik dacht dat moest hem zijn, maar volgend vriend van mij dat is de leiding voor condens waardoor die kouder is dan koud water waardoor hij zo’n ijzig van buiten lijkt te zijn. En dat deze niet bij de cv hoort. Jammer. Dan weer boven, twee slangen lopen van de ketel naar beneden, ongeveer 30cm a 40cm hooguit de totale lengte, ene zwarte plastic pijp andere smallere grijzen. Op beide een doorzichtige zakje geplakt om te zien of er water erin komt staan. Idd bij de dikkere zwarte vult het zakje aardig voel, maar deze moest oorspronkelijk naar een afvoer leiden, vraag is, hoort dit slangetje wel water afvoeren? Waar kan het liggen dat ik ongeveer nu 3x per dag de cv bij moet vullen en dan heb ik nog zuinig met water omgegaan? Is een expensievat te vervangen ondanks de geluid wat ie geeft klinkt naar behoren? Ik las bovenaan dat iemand een tweede vat gevonden heeft in de kruipruimte, was deze ook bij de leidingen van de ketel alleen onder de vloer? Want bij mij de ruimte is in het midden van het pand met een muurtje gescheiden, aan de twee zijkanten twee kleine deurtjes opengelaten, ik weet niet wat achter mocht zijn maar ik wil het ook niet weteb het was genoeg 1x daar beneden geweest te zijn wil niet perse terug moeten.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Vera,

      Als je cv-installatie druk verliest is je expansie defect of heb je lekkage. Bel dan een installateur, die ga je toch nodig hebben. En als ik dit zo lees is het ook een goed idee om alle installaties in de woning te laten controleren. Dus behalve de cv ook water en gas. Als je zoveel vocht in de kruipruimte hebt kan dat niet goed zijn voor de leidingen. Condens op de leidingen veroorzaakt ook corrosie.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Karl,

      Dat is meestal wel mogelijk. Het nieuwe vat moet natuurlijk wel op de juiste plaats in de installatie worden aangesloten.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Elk gesloten systeem waarin water verwarmt wordt heeft een expansievat nodig. Dus ook met een combiketel. Er zijn wel ketels verkrijgbaar met een expansievat ingebouwd.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Roger,

      Functioneel zijn die gelijk. Er zijn verschillen in het gebruikte materiaal en drukken. Een sanitair is gemaakt van een non-corrosief materiaal en geschikt voor een hogere werkdruk, soms ook een membraan van een ander materiaal. Toepassingen zijn vaak niet mogelijk doordat de kans bestaat dat er water in het vat blijft, waarmee je ‘dood’ water krijgt. Dit geeft problemen met bijvoorbeeld Legionella.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  10. sjouke
    sjouke zegt:

    geachte ,Ook ik had een vraag ,momenteel zijn we bezig om een warmtepomp op te hangen de cv vervalt in zijn geheel ,nu hangt de oude expansievat in de weg en heeft de warmtepomp een ingebouwd vat van 8 liter is dit genoeg ? we draaien beneden met 4 groepen vloerverwarming en boven met 4 radiatoren zou de 8 liter genoeg zijn voor de installatie ,warmtepomp staat op zolder de raditoren op de tweede verdieping

    hoor graag van jou

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Sjouke,

      Dat hangt af van de waterinhoud van de installatie. Je installateur kan dat uitrekenen. Maar een te groot vat is geen probleem, te klein wel.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  11. Henk
    Henk zegt:

    Ik heb een beperkte ruimte voor ketel en expansievat. Mag het expansievat ook lager dan de cv ketel worden geplaatst. B.v. net boven de vloer?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Henk,

      Een expansievat gaat ooit kapot, het moet dus eenvoudig te vervangen zijn. Verder moet het zo dicht mogelijk bij de zuigzijde van de cv-ketel aangesloten worden, maar deze aansluitleiding kan je wel wat langer maken.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  12. Dimi
    Dimi zegt:

    Moet een expansievat bij een koelinstallatie in de koude kant/aanvoer of in de warme kant/retour?
    Ik neem aan dat je de drukverliezen door het afkoelen van de aanvoer wil opvangen, maar ik ben er niet zo zeker van! Mvg

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Dimi,

      Het expansievat hoort aan de zuigzijde van de pomp te zitten, en dan zo dicht mogelijk bij de pomp. Het expansievat is het druk nulpunt van de installatie, het gebied tussen de pomp en het vat heeft een negatieve druk en kan bij grotere afstand voor cavitatie schade aan de pomp zorgen.

      In de praktijk is dat wel de koude kant van de cv ketel. Maar het heeft dus niet zozeer met de temperatuur te maken.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  13. Sandra
    Sandra zegt:

    Ik hen een nieuwe ketel en nieuw expansievat. Ik zie echter geen metertje om de druk in het vat te controleren. Moet die er niet altijd bij?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Sandra,

      Bij moderne cv ketels zit die meter soms in het display van de ketel (digitaal).

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  14. geert
    geert zegt:

    ik heb zopas mijn expansievat vervangen door een nieuw van 18 liter, ik zie nu pas dat het origineel een expansievat was van 25 liter.
    Kan dit kwaad?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Geert,

      Dat zou kunnen, als de druk hoog oploopt tijdens verwarmen is het te klein. Een te klein vat gaat ook minder lang mee.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  15. Hans
    Hans zegt:

    Bij mij wordt op dit moment het hele huis voorzien van vloerverwarming. Bij elkaar zo’n 160 m2 vloeroppervlak. Er zijn geen radiatoren meer.

    Nu heeft de installateur het expansievat weggelaten, omdat dat volgens hem bij vloerverwarming niet nodig is. Ik kan dat eigenlijk nergens zo expliciet terugvinden en vind het ook niet helemaal logisch; een installatie met LTV convectoren heeft ook gewoon een expansievat en bevat naar mijn idee niet meer water dan een vloerverwarming uitgevoerd als hoofdverwarming. Die expansie moet ergens heen en gaat dan een ander punt zoeken om dat te doen lijkt me, lees de koppelingen en de ketel zelf?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Hans,

      Een systeem met alleen vloerverwarming heeft minder expansie maar nog steeds expansie. Ook bij vloerverwarming is het dus nodig om expansievoorzieningen te hebben. Ik vind het vervelend voor je installateur maar dat klopt echt niet.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  16. Hilda
    Hilda zegt:

    Hallo,

    Onze cv installatie moest bij gevuld worden. Afgelopen zaterdag gevuld tot 1.9 bar. 2.0 wou niet eens. Maar nu was ik toevallig weer in die ruimte en zag tot mijn verbazing dat ie nu op 1.6 bar staat. Wat zou de oorzaak hiervan kunnen zijn? We moeten wel vaak bijvullen.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Hilda,

      Dat kan aan een paar voor de hand liggende zaken liggen:

      1. Lucht in de installatie wat via automaten afgescheiden wordt.
      2. Lek membraam in het vat (dan wordt het probleem snel erger en moet het vat vervangen worden).
      3. Lek in het verwarmingssysteem of cv-ketel.

      Meestal is het probleem 1 dus maak je niet meteen te druk.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  17. Yvon
    Yvon zegt:

    Hallo, wij hebben net een jaren ‘30 woning gekocht. Nou hebben de vorige eigenaren het expansie vat op zolder geplaatst in een inbouwkast en de ketel beneden op de begane grond. Naar mijn idee moet het vat altijd in de buurt zitten van de ketel of heb ik dat verkeerd?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Yvon,

      Een expansievat behoort zo dicht mogelijk aan de zuigzijde van de pomp te zitten. Meestal is dat inderdaad bij de cv-ketel. Misschien is het een goed idee om de hele installatie even te laten nalopen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  18. Kees Wijers
    Kees Wijers zegt:

    Hallo Abel,
    Mijn vriendin heeft 4 jaar geleden een nieuwe cv ketel laten plaatsen. Deze is geplaatst aan de wand in de achterkamer, met aan- en afvoer van lucht en rookgassen naar buiten. Het expansievat is naast de ketel opgehangen.
    Gisteren hebben we een monteur van Feenstra laten komen. Een paar dagen eerder zagen we dat de waterdruk op 0 was gekomen. We hebben de cv toen gevuld tot 1,8 bar, maar de dag erop was de druk weer 0.
    De conclusie van de monteur was, nadat ook hij de cv weer had bijgevuld tot 1,8 bar, dat er ergens lekkage moest zijn, omdat de druk veel te snel daalde (binnen twee minuten weer naar 0). We hebben toen alle vier de radiatoren nagelopen (het is maar een 2 kamer woning) maar nergens zagen we een eventueel lek. Volgens de monteur was de lekkage dan wellicht in de kruipkelder; via één van de leidingen hoorde hij duidelijk water stromen. Hij kon daar op dat moment niets aan doen omdat hij alleen was; voor werk in de kruipkelder moeten ze altijd met twee zijn.
    Ik ben toen hij vertrokken was zelf in de kruipkelder op onderzoek uitgegaan en constateerde een leiding, waar een tweede expansievat aan was gekoppeld, wat duidelijk kapot was, want er stroomde bij de koppeling heel veel water uit.

    Mijn vraag is nu, kan ik dat tweede vat probleemloos verwijderen en de betreffende aansluiting afstoppen?

    Graag jouw reactie!

    Hartelijke groet,
    Kees

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Kees,

      Normaal gezien wel, maar dat had de monteur die de ketel gehangen heeft moeten doen. Er moet in elk geval een expansievat en een maximaaldruk beveiliging in het systeem zitten. Als die bij de nieuwe ketel geplaatst zijn zie ik geen probleem.

      Pas op met stroom (verlichting) in die kruipruimte, je mag daar geen 230V gebruiken, er is een goede reden waarom die monteur dat niet alleen mag doen. Zorg ervoor dat het veilig blijft of laat liever de monteurs terug komen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  19. Omar
    Omar zegt:

    Hallo. We hebben net een
    Expantievat geplaatst van 18liter op een
    Vaillant van 12 a 15 liter Max. Kan dit kwaad? Ecpantievat is op 1 Meter afstand v/d onderaan
    Links van van de boiler geplaatst? Is dit ok?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Omar,

      Een expansievat hoort in de retour te zitten zo dicht mogelijk bij de pomp in de cv-ketel. De grootte is afhankelijk van de waterinhoud van de installatie. Voor een gemiddelde woning voldoet 18 tot 25 liter.

      Dus of jouw situatie voldoet zou ik zo niet kunnen zeggen. Laat dit door een installateur inspecteren zou ik zeggen, het is onverstandig om aan cv-installaties te sleutelen zonder de nodige kennis.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
      • Omar
        Omar zegt:

        Hoi Abel,

        Ik weet dat het niet hoort om te linken in een reactie, maar toch vond ik deze berekening: https://www.mijnkluswijzer.nl/welk-expansievat/

        Klopt deze calculatie volgens jou? In bovenstaande situatie zou het geen groot kwaad kunnen. Zou jij zelf met deze kennis zelf gaan installeren of toch dit door professionals laten doen? Volgens mij is een expansievat niet echt een makkelijke doe het zelf klus..

        Groet,

        Beantwoorden
        • Abel zegt:

          Beste Omar,

          Dat is een richtlijn tabel, die naar mijn idee ook niet helemaal klopt. Ik zou niet snel een cv-installatie aan de hand van een website gaan maken. Dat is zonde van je geld. Neem een goede installateur om dit te doen.

          Een expansievat heeft een voordruk nodig minimaal van de statische hoogte, maar ook minimaal de vuldruk min (0,2 tot) 0,7 bar. Dus als je vult op 1,8 bar moet de voordruk 1.5 bar zijn. Een vat van 0,5 bar zou je niet hoger mogen vullen dan maximaal 1,2 bar (bedrijfsstand) maar beter zou zijn om het niet hoger te vullen dan 0,7 bar. De meeste cv-ketels hebben minimaal 1 bar nodig en daarmee ook een voordruk van 1 bar. De inhoud van het vat is afhankelijk van de inhoud van de installatie. Die inhoud is vaak gerelateerd aan het vermogen, die richtlijn klopt wel vrij aardig.

          Met vriendelijke groet,
          Abel

          Beantwoorden
  20. Herman Crauwels
    Herman Crauwels zegt:

    Beste,
    Ik moet mijn CV meerdere keren per dag bijvullen met water doch vindt ik nergens een lek.
    Als bijgevuld heb tot 1.3 bar en de ketel start stijgt de druk tot meer dan 3 bar gevold overdrukklep lekt,na ongeveer 3 a 4 uur is mijn druk 0,2 of zelfs 0 bar.
    Ik vermoed ook dat mijn expansievat stuk is, als ik er op klop klinkt het leeg zowel boven als onder(onderkant klink een klein beetje minder leeg).
    Wat moet ik doen nieuw expansievat en alles opgelost of wat is er volgens u nog fout?
    Mvg,
    Herman Crauwels

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Herman,

      Als de gehele installatie in het zicht is uitgevoerd en er geen zichtbare lekkage is te zien zijn er nog twee mogelijkheden:

      • de cv-ketel is intern lek
      • het expansievat is defect

      De tweede wordt na enkele keren bijvullen duidelijk omdat bij verwarmen van de installatie de druk snel zal stijgen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  21. Ruud2
    Ruud2 zegt:

    Ik heb een boiler van 150 liter. werkdruk van het water is 3 bar. overdrukventiel is 9 bar.
    Toch lekt het overdrukventiel constant een beetje.
    Is het raadzaam een expansievat te plaatsen en hoe groot.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Ruud,

      Dit is normaal, bij opwarmen van de tank zal dit ventiel druppelen. Opnemen van een expansievat in drinkwater is aan strikte regels gebonden (lees: meestal niet toegestaan), wees daar dus voorzichtig mee.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  22. sjef rutte
    sjef rutte zegt:

    Beste Abel
    ik heb een vloerverwarming met een nxt cw4 oppervlakte is 35 m2 met 27×7 ongeveer 190meter 16mm buis ongeveer 40 liter inhoud met een max temp van 40 graden kom ik ongeveer aan een volume toename van 1,2 liter en een expansievat van 3,5 liter.
    Welke vat moet ik nu nemen?
    Met vriendelijke groet

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Sjef,

      Als het geen gescheiden systeem is waarin de vloerverwarming en de cv-ketel hetzelfde water delen kan je 1 vat gebruiken. En dan gewoon een standaard 18 liter 1 bar gebruiken, die zijn het goedkoopst en groter is niet erg, dat gaat zelfs wat langer mee. Zo dicht mogelijk aan de zuigzijde van de pomp van de cv ketel plaatsen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  23. Mark
    Mark zegt:

    Hey daar,

    Ik heb een raar gevoel bij mijn c.v. installateur. Heb laatst een service/onderhoud gehad aan mijn “Nefit trendline HRC 30/CW5” nu viel het me op dat bij verwarming van de c.v. soms wel 1 bar oploopt. Ze zijn nu twee keer langsgeweest en kunnen niks vinden. Expantie is goed volgens zeggen. Maar deze hangt op zolder naast de ketel en is een Flamco 18l 1.0bar volgens mij moet dit een 0.5 bar en 25 liter zijn. Het is een drive-in woning met vanaf zolder 8 verwarmingen naar beneden. Zit ik in dw goede richting, of heeft mij monteur meer verstand dan ik.

    Groet

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Mark,

      Mogelijk is het vat wat klein, de voordruk van 1 bar is wel goed. De inhoud 18 of 25 liter hangt af van de inhoud van de hele installatie, je kan dat niet relateren aan het vermogen van de ketel, die kan immers voor de CW klasse gekozen zijn.

      Een signaal is het verhogen van de druk bij opwarmen, dat kan echter ook liggen aan een te hoge vuldruk.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  24. Kim Mullink
    Kim Mullink zegt:

    Mijn expansievat is een jaar geleden vervangen en nu al weer defect. Ik heb nu een factuur van mijn installateur ontvangen maar dacht dit geheel garantie zou zijn. Wat is nou precies de garantietermijn voor zo’n expansievat.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Kim,

      De garantie is afhankelijk van de voorwaarden die je installateur hanteert. Die heb je ontvangen bij de factuur of daarop staat vermeld waar je deze kan vinden. Over het algemeen mag je ervan uitgaan dat je minimaal een jaar, soms twee jaar, garantie hebt op uitgevoerd werk en geleverde materialen. Als het vat dus binnen de garantieperiode vervangen wordt door hetzelfde bedrijf valt dit onder garantie.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  25. A.Toet
    A.Toet zegt:

    Ik moet om de paar dagen de installatie op druk brengen. ik kan geen oorzaak vinden zie nergens enige lekkage. Het expanievat klinkt hol aan de onderkant en wanneer ik het ventiel kort indruk komt er geen water mee.. ik bewoon een appartement waarbij ik in de woonkamer vloerverwarming heb wat door de vorige eigenaar tijdens de nieuwbouw van het komplex in 1992 is opgeleverd of daar een lekkage zit is door mij niet na te gaan. Na een paar keer het systeem met water te hebben bij gevuld ben ik over gegaan om de installatie op druk te brengen door via het drukvat ventiel met een fietspomp het expansie vat op druk te brengen. De druk in het systeem liep daarbij op tot het gewenste niveau (1.6 bar).Maar liep daarna toch weer snel terug (ongeveer 2 dagen) wat mijn ook verbaast is dat ondanks dat de druk op nul staat op de ketel, de ketel toch aanslaat dit vind ik vreemd Ik heb een Nefit ketel met warmwater voorziening uit 2004 de VRC 24V Mijn vraag is:Is het mogelijk dat het membraam van het expansievat zo poreus is dat er wel lucht naar boven door ontsnapt maar dat er geen water naar beneden sijpelt. En waarom slaat de ketel ondanks druk verlies toch aan?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      In verwarmde vloeren zijn lekkages op te sporen met een warmtebeeldcamera, er zijn bedrijven die dit voor je kunnen doen. Niet elke ketel heeft een lage druk beveiliging, als er te weinig water inzit zal deze te warm worden en op maximaal temperatuur uitgaan. Die beveiliging zit wel in elk toestel.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Esther,

      De aansluitplaats van een expansievat is niet willekeurig. Dit moet zo dicht mogelijk bij de zuigzijde van de pomp zijn. In de praktijk dus direct onder de cv-ketel aan de retour. Het is wel mogelijk de aansluitleiding te verlengen zodat het vat naast de ketel geplaatst kan worden.

      Een handige doe-het-zelver kan dit best zelf uitvoeren.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  26. Sunil
    Sunil zegt:

    Ik heb een vraag als ik stook moet ik +- om de 3 dagen water bijvullen via de overstort van de ketel loopt het water er uit de expansievat heb ik destijds al een keer vervangen +-3 jaar terug zou het kunnen zijn dat de expansievat toch weer aan vervanging toe is want als ik niet stook dan blijft het gewoon netjes op druk staan

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Sunil,

      Het lijkt erop dat inderdaad je expansievat defect is. Als je dit laat vervangen is het verstandig om ook de overstort te vervangen.

      Beantwoorden
    • Abel
      Abel zegt:

      Beste Lot,

      Een cv-installatie kan niet werken zonder expansiemogelijkheid. Er zal dus ongetwijfeld een expansievat aanwezig zijn, misschien zit dit in de cv-ketel? Je installateur zal je dat wel kunnen vertellen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  27. Pinar
    Pinar zegt:

    Hoi mijn expansievat lijkt van het muur lost te komen het muur breekt waar hij is opgehangen wat kan ik doen en is dit verzekerd? Bij wie moet ik zijn om dit probleem op te lossen

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Pinar,

      Daar zijn installatiebedrijven nu voor, die kunnen dit repareren en onderzoeken waardoor dit komt. Of dit onder een verzekering valt zou ik je niet kunnen vertellen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Peter,

      De kleinere maten hangen over het algemeen, de grote staat op voetjes. Dat heeft vooral te maken met het gewicht dat de leiding of expansievat steun kan dragen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  28. Henk
    Henk zegt:

    Hallo Abel,

    Ik zie mn druk na het bijvullen van de instalatie direct oplopen en de overdruk verntiel loost water. Drukvat is defect.
    Vraag is, kan ik preventief een 1.0 bar drukvat monteren i.p.v. 0,5 bar. Hoogste punt in installatie is 3 meter.

    groet Henk

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Jos,

      De pomp wekt een drukverschil op in het systeem, aan de perszijde positief, aan de zuigzijde negatief. Doordat het expansievat de druk stabiliseert is dat het druk nulpunt. Het gebied tussen het expansievat en de pomp moet zo klein mogelijk zijn om cavitatie te voorkomen. Dit kan geluidsoverlast en schade aan de pomp veroorzaken.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  29. tonne
    tonne zegt:

    Het expansievat op zolder maakt erg veel herrie.
    Vorig jaar juli is er een nieuwe ketel geplaatst.
    De ketel beneden geeft p1,2 aan.
    kan dit kwaad?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Tonne,

      Laat een installateur de installatie controleren. Een cv installatie zou niet veel geluid mogen maken, in elk geval niet iets wat je zou omschrijven als ‘herrie’.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Dorine,

      Er kan sprake zijn van lekkage. In de winter is dat soms lastig te vinden omdat het water snel verdampt op warme leidingen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  30. Mary Bats
    Mary Bats zegt:

    Wat is precies een avedeo of is het Avideo? Het heeft iets met een soort veer te maken, maar waar bevindt dit onderdeel zich? In het expansievat of ergens ervoor in een ander apart onderdeel dat met dat expansievat in verbinding staat? Er is een nieuwe ketel gemonteerd maar geen nieuw expansievat. Sinds de plaatsing van nieuwste Arag zuinige ketel maakt het expansievat veel herrie. De monteur die de ketel plaatste geeft niet veel aandacht aan ons verhaal. Van de fabriek uit wordt aan gegeven dat het de avedeo is, een soort veer die vervangen zou moeten worden.( er was onlangs een monteur die dit constateerde en ook dat de thermostaat die nieuw geplaatst was nu kapot was…) Echter wanneer ik uw rubriek lees , komt in mij op dat het heel plausibel is dat het expansievat vervangen zou dienen te worden. De ketel die vervangen is was de eerst in het huis geplaatste en ca. 20 jaar oud . Het huis heeft 4 tot 7 jaar leeg gestaan voor dat wij in sept. jl. hier zijn gaan huren en de laatste jaren is de ketel ook uit geschakeld geweest uit ‘zuinigheidsoverwegingen’ van de eigenaar.Mvgrt Mary

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Mary,

      Wat je waarschijnlijk bedoelt is een AVDO. Dat is niet iets wat door leken ingesteld kan worden.

      Een expansievat maakt geen geluid, ook niet als het defect is. Vervangen als het niet defect is hoeft natuurlijk niet en het is ook zeer onwaarschijnlijk dat dit te maken heeft met de problemen die je nu hebt.

      Het geluid komt dus ergens anders vandaan, maar hoe dan ook, dit is niet iets wat je zelf moet en kunt uitzoeken. Stel het bedrijf dat de ketel geplaatst heeft op de hoogte van je problemen en laat ze terugkomen om deze te verhelpen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  31. Milou
    Milou zegt:

    Beste,

    Wij wonen in een appartement en in onze berging zit een expansievat. Deze is niet er groot maar zit gruwelijk in de weg waardoor we veel ruimte in onze berging missen. Is het mogelijk om dit vat +/- 1,2 meter naar boven te verplaatsen?

    Mvg, Milou

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Milou,

      De aansluiting van het vat hoort zo dicht mogelijk aan de zuigzijde van de pomp te zitten. Je kan natuurlijk wel de aansluitleiding wat laten verlengen. Als dit naar boven moet is een extra ontluchter ook nodig.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  32. Engelen van loon
    Engelen van loon zegt:

    Na onderhoud mazout ketel, maakt d ketel een tokkend geluid zeer vervelend vooral ‘s nachts. Heb technieker terug laten komen die beweerd dat het geluid voortkomt door uitzetting van ijzeren buis ? Voor de onderhoud was van dat geluid geen spraken. Kan dat eventueel aan het expantievat liggen ?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      De kennis van oliestook is bij mij wat weggezakt (voor zover ik die al had). Als de ketel uit elkaar is geweest kan dit wel gebeuren denk ik.
      Het kan in elk geval niet aan het expansievat liggen.

      Met vriendelijk groet,
      Abel

      Beantwoorden
  33. jargo
    jargo zegt:

    hallo ik heb ook een vraagje ik heb een expansievat maat daar zit een soort van autoventieltje op net als bij een autoband ….kan je deze opnieuw bijvullen met gas dan …of hoe ait dat en waar is dat ventieltje voor????

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Jargo,

      Dat ventiel is om het vat op druk te corrigeren bij installatie. Dat gebeurt met stikstof. Later bijvullen heeft geen zin, als een vat druk verliest is het membraam defect.

      Met vriendelijke groet,
      Abel&co

      Beantwoorden
  34. Marc
    Marc zegt:

    Geachte expert,

    Ik heb een vraagje: onlangs was de waterdruk in mijn CV-ketel teruggelopen naar 1,0 bar. Daarop heb ik water bijgevuld en ook de radiatoren ontlucht. De druk is nu 1,6 bar. Als ik vervolgens de thermostaat aanzet, loopt de waterdruk in de CV-ketel op. Na zo’n 12 minuten is de druk opgelopen naar 2,0 bar en na een kwartier 2,1 bar.

    Mijn vraag is: is het normaal dat de druk oploopt bij het aanzetten van de thermostaat? Of moet het expansievat juist zorgen dat de druk in de CV-ketel stabiel blijft rond de bestaande druk (in dit geval 1,6 bar)? En zou deze drukstijging bij het aanzetten van de thermostaat erop kunnen wijzen dat het expansievat aan vervanging toe is?

    Ter info: mijn CV-ketel (Remeha W23C) is ongeveer 17 jaar oud en het expansievat zo’n 7,5 jaar.

    Ik zie uw reactie graag tegemoet. Bij voorbaat dank. Met een vriendelijke groet, Marc

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Marc,

      Een drukstijging door opwarmen komt door een defect of te klein expansievat. Vaak zal het inwendig lek zijn en wordt het probleem steeds erger, totdat de tegendruk in het vak helemaal weg is. Op dat moment zal de drukbeveiliging van de installatie aanspreken.

      Laat het vat vervangen voordat het zover is!

      Met vriendelijke groet,
      Abel&co

      Beantwoorden
  35. Jos
    Jos zegt:

    Heb zelf een nieuw expansievat geplaatst op de zolder van 25 liter. Na vervanging kwam ik er achter dat de voordruk van dat nieuw vat 1,5 bar is terwijl op het oude vat 0,5 bar staat. Ik heb dat vat bij een c.v bedrijf gekocht en mij vroegen ze niet naar wat voor type. Kan men dan problemen krijgen.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Jos,

      Een hogere voordruk is in dit geval geen probleem. Vul 0,2 bar boven de voordruk van het vat en goed ontluchten.

      Met vriendelijke groet,
      Abel&co

      Beantwoorden
  36. John (adviseur GasNed)
    John (adviseur GasNed) zegt:

    In antwoord op Ruud.
    De mogelijkheden kunt u het beste bespreken met uw installateur. Dit is zonder de situatie te kennen niet doenlijk.

    Beantwoorden
  37. Ruud
    Ruud zegt:

    2 jaar geleden een badkamerverbouwing, waarbij de radiator werd vervangen door elektrische vloerverwarming en de cv-leiding werd verbonden naar de radiator van een slaapkamer. Daarna moest de cv-installatie elke 1 tot 2 weken bijgevuld worden met 1 bar. Na enkele maanden werd het lek gevonden bij een van de nieuwe aansluitingen van de cv-leiding onder de badkamertegels (geconstateerd door condens onder doorzichtig plastic, wat op de badkamervloer was afgeplakt). Na reparatie leek het in de zomerperiode helemaal ok, maar daarna is er weer drukverlies opgetreden, wat in de achterliggende winterperiode om de twee weken ongeveer 0,6 bar bijvullen betekende. 2 maanden geleden bij het periodiek onderhoud is er door de monteur een lekdichtend middel toegevoegd (Spir Tech Sealer) wat aanvankelijk leek te helpen. Maar in de laatste paar dagen is er vrij plotseling weer een drukverlies opgetreden van ca 0,5 bar. Het expansievat klonk vanmorgen nog dof van boven en hol van onder. Lekkage is nu nergens te constateren, maar dat maakt ons er niet geruster op na alle ervaringen van de achterliggende jaren. Heeft u adviezen die tot een oplossing kunnen leiden? Dank voor de te nemen moeite!

    Beantwoorden
  38. John (adviseur GasNed)
    John (adviseur GasNed) zegt:

    In antwoord op marco.
    Een overstort is een overdrukveiligheid. Er wordt geadviseerd dit periodiek op werking te controleren en na ongeveer 10 jaar te vervangen. Aangezien dit ventiel normaliter vervangen wordt bij het monteren van een nieuwe cv ketel is dit in de praktijk geen probleem.

    Beantwoorden
  39. marco
    marco zegt:

    Heeft een overstortventiel ook een houdbaarsheid datum? Hoeveel jaar mogen ze op een installatie gemonteerd zitten? Er staat een jaargetal op toch?

    Beantwoorden
  40. Peter Mulder
    Peter Mulder zegt:

    In antwoord op John (adviseur GasNed).
    Heeft u bronnen waaruit blijk dat bij stadsverwarming gekozen wordt voor centrale expansieautomaten. Kan nergens op internet vinden of huishoudens met stadsverwarming niet gewoon een persoonlijk expansievat hebben.

    Enorm bedankt.

    Groeten

    Beantwoorden
  41. John (adviseur GasNed)
    John (adviseur GasNed) zegt:

    In antwoord op Henk.
    Hoe heb je bepaald dat het vat niet defect is? Bij demontage moet het leeg zijn en de voordruk moet dan juist zijn, gemeten bij gedemonteerd vat! Te klein is ook een mogelijkheid maar dan heb je wel een hele grote radiator toegevoegd

    Beantwoorden
  42. Henk
    Henk zegt:

    Ik heb de installatie uitgebreid met een grote radiator. Nu loopt bij het opstoken de druk steeds naar 2.8 bar en slaat de ketel uit. Het vat lijkt mij niet kapot. Zou het te klein zijn?

    Beantwoorden
  43. John (adviseur GasNed)
    John (adviseur GasNed) zegt:

    In antwoord op Peter Mulder.
    Als men water verwarmt zet dit uit. Deze uitzetting wordt opgevangen door het expansievat omdat het water zich in een gesloten circuit bevind. Dus ja, een expansievat is altijd nodig als je met water verwarmt, ook bij stadsverwarming. Maar daar wordt centraal gekozen voor grote expansieautomaten.

    In het buitenland wordt het expansievat vaak in de mantel van de ketel geplaatst, dan valt het veel minder op. Dat is een duurdere oplossing die we in Nederland niet vaak zien.

    Beantwoorden
  44. Peter Mulder
    Peter Mulder zegt:

    Beste,

    Is een expansievat in elke situatie noodzakelijk? Bij welke manieren van huisverwarming wordt geen expansievat gebruikt (zoals bij stadsverwarming)? Waarom is dit niet nodig?
    Is dit in andere landen van Europa ook zo?

    Hoop dat u mij verder kan helpen.
    Alvast bedankt!

    Groeten,
    Peter

    Beantwoorden
    • John (adviseur GasNed)
      John (adviseur GasNed) zegt:

      De levensduur van een expansievat is zo’n 5 jaar. Maar dit is sterk afhankelijk van de installatie en het gebruik daarvan. Na 3 jaar defect kan dus zeker wel normaal zijn. Een vat met een grotere inhoud gaat, in een situatie waar het vat veel werk doet, wat langer mee.

      Beantwoorden
  45. De poorter kevin
    De poorter kevin zegt:

    Geachte,
    Vraagje,
    Mijn partner stond deze week op om 4u smorgens en zag dat de ketel in alarm ging( onder 0,7bar) heeft bij gevuld en ik heb erna alle leidingen ontlucht. Druk was dan 1,8. De nacht later stond hij weer op 0,9 en weer moeten bijvullen. Het dan de firma doen komen. Alles gechecked enzovoort. ( iemand zei me dat ze de instellingen waarschijnlijk niet correct hadden gezet) de druk stond toen van 10u smorgens tot 10u savonds mooi ip 1,5. Maar bij het wakker worden is hij de ochtend erna weer gezakt naar 0,9.
    Toen we dan de chauffage in gang zetten steeg hij naar 1,2-1,3. De druk in het expansievat is lager dan de cv ketel.
    Enig idee of dit normaal is? Wij zijn een beetje ten einde raad want wij hebben net het huis van kop tot 1 gerenoveerd op leidingen na omdat de mazoutinstallatie perfect werkte. Wij stapten over naar aardgas en de cv ketel is splinternieuw. Net gevloerd behangen etc alles is dus nieuw, wij hopen ten zeerste dat er geen lekkage is. Alle kranen worden perfect warm en muurgewijs vind of zie ik nergens nattigheid of vocht. Graag jou mening hierover.
    Alvast bedankt

    Beantwoorden
    • John (adviseur GasNed)
      John (adviseur GasNed) zegt:

      Dit kan gewoon lucht in de installatie zijn. Dan zal dit na enkele dagen stabiliseren. Zeker omdat u een installatie heeft met veel water inhoud is dit een reële mogelijkheid.

      Als u moet blijven bijvullen moet u toch denken aan een lekkage.

      Beantwoorden
    • John (adviseur GasNed)
      John (adviseur GasNed) zegt:

      Voor de expansie maakt het niet uit. Maar voor de levensduur van de circulatiepomp is het van belang dat het expansievat kort voor (aan de zuigkant van) de pomp gemonteerd is. Over het algemeen in de retour van de cv-ketel dus.

      Beantwoorden
  46. Scholten
    Scholten zegt:

    kunt u me ook zeggen of een expansievat tegelijkertijd met het vervangen van een cv hoogrendementsketel nodig is.
    Het expansievat is 8 jaar oud {de cv ketel wordt binnenkort vervangen).

    Beantwoorden
    • John (adviseur GasNed)
      John (adviseur GasNed) zegt:

      Het zal misschien niet perse nodig zijn. Maar gezien de kosten van het vat en het feit dat dit aan slijtage onderhevig is, zou het zeker wel verstandig zijn om het vat te vervangen als de cv-ketel vervangen wordt.

      Beantwoorden
  47. Evertsz
    Evertsz zegt:

    Dus als mijn expansievat kapot is krijg ik geen warm water en mijn huis verwarmt niet?
    U mag mij ook op mijn e-mailadres een advies geven.

    Dank u vriendelijk.

    Henriette.

    Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Beste Henriette,

      Als het expansievat defect is en u blijft bijvullen zal de installatie het punt bereiken waar expansie niet meer mogelijk is. Om extreme drukopbouw in de installatie te voorkomen is deze voorzien van een drukbeveiliging. Als deze aanspreekt zal het water uit de installatie lopen. Aangezien de cv-ketel ook is voorzien van een onderdruk beveiliging zal dan de installatie niet meer werken. Met als gevolg dat u geen warm water en verwarming meer heeft. En smerig cv water over uw zolder (aangenomen dat het toestel daar hangt).

      Laat het zover dus niet komen. De levensduur van een expansievat is beperkt, ook preventief vervangen is een goede optie.
      Als u plotseling zonder aanwijsbare reden geen druk meer heeft in de installatie is het expansievat 99% zeker de oorzaak. Laat dit dan vervangen door een erkend installateur.

      Beantwoorden
  48. Monique
    Monique zegt:

    3 maanden geleden heb ik dit huis gekocht, er zit een ketel in van 2004, geplaatst tijdens de bouw, merk Nefit smartline HR 11/24. Ik heb de ketel eind maart moeten bijvullen en nu eind juni weer. Is dat normaal?
    Ook hoorde ik van een vriend dat dan mogelijk het expansievat defect kan zijn, maar er hangt helemaal geen expansievat….. Is dat normaal bij dit type ketel?

    Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Regelmatig bijvullen kan duiden op lekkage of een defect expansievat. Lekkages zijn lang niet altijd zichtbaar. Deze kunnen plaatsvinden onder de vloer, maar bijvoorbeeld ook in de cv ketel.

      U heeft een expansievat! Vaak is dit bij de ketel geplaatst maar er zijn ook modellen waarbij dit in de ketel gemonteerd is. Dit is in Nederland niet zo gebruikelijk maar in het buitenland wel waardoor ook het Nefit toestel wat u heeft die mogelijkheid biedt.

      We zien ook wel eens dat het expansievat weggewerkt wordt boven het plafond of in het knieschot. Een expansievat heeft een beperkte levensduur dus vervangen is regelmatig nodig. De levensduur is afhankelijk van de dimensionering, temperatuur van het vat en gebruik van de installatie.

      Ik zou u willen adviseren om de installatie na te laten kijken door een GasNed-installateur.

      Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Voor correcte werking hoort het expansievat zo geplaatst te worden zodat de ontluchting aan de bovenzijde kan functioneren.

      Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Waarschijnlijk is dit niet mogelijk. De expansie is aangepast op de waterinhoud van de installatie. Er is een bepaald volume nodig. Of dat in 1 vat of 2 vaten wordt aangeboden maakt veelal weinig verschil. Raadpleeg bij twijfel altijd uw lokale installateur.

      Beantwoorden
  49. simoens gilbert
    simoens gilbert zegt:

    halo, ik heb zonet een expansievat gekocht en geplaatst en alles terug met water gevuld maar mijn vat klinkt zowel boven als onderaan hol terwijl het hol van onder en dof vanboven zou moeten klinken.Weet iemand daar de oorzaak van? VG GILBERT

    Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Beste Gilbert,

      Wij adviseren een expansievat altijd te laten monteren door een lokale installateur. Wellicht dat een lokale vakman u van dienst kan zijn.

      MVG,
      Willem

      Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Beste Rob,

      Toen de Nederlander Johan Wormmeester net na de oorlog het expansievat bedacht koos hij voor de kleur rood. Hij was destijds werkzaam bij Flamco welke deze vaten tot de dag van vandaag voornamelijk produceert in het rood.

      MVG,
      Willem

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *