Bedrijven die investeren in zakelijke laadpunten kunnen gebruik maken van diverse fiscale voordeelregelingen en subsidies. Weten of je met de aanschaf van jouw zakelijk laadpunt in aanmerking komt? En zo ja, wat de fiscale voordelen precies betekenen? Hieronder vind je alle informatie over de fiscale voordelen van zakelijke laadpalen en de voorwaarden die eraan verbonden zijn.

Waarom fiscale voordelen voor zakelijke laadpunten?

Het klimaatverdrag dwingt de Nederlandse overheid tot diverse CO2-maatregelen. De overheid wil bijvoorbeeld bedrijven prikkelen maatschappelijk verantwoord te ondernemen met laadstations voor de deur. Investeer je in een zakelijke laadpaal, dan staat daar een financiële meevaller tegenover: je komt wellicht in aanmerking voor drie fiscale regelingen. Bekijk en bereken goed welk voordeel je met jouw zakelijke laadpunt kunt behalen. Je boekhouder is vaak op de hoogte van fiscale voordelen, maar help hem er voor de zekerheid toch aan herinneren.

Welke fiscale voordelen zijn er?

Om ons heen zien we steeds meer elektrische auto’s rijden. Met een zakelijk laadstation bied je gasten en medewerkers de mogelijkheid hun elektrische auto’s op te laden en kun jij als ondernemer profiteren van fiscale voordelen. Het netto voordeel kan zelfs oplopen tot 16%. Let er wel op dat de investering in een zakelijk laadpunt minimaal €2.500 moet zijn om in aanmerking te komen. Wij zetten hieronder de drie fiscale voordelen voor je op een rij:

1. Milieu-Investeringsaftrek (MIA)

Bij de aanschaf van een zakelijk laadpunt is allereerst de MIA in het eerste jaar van toepassing. MIA staat voor Milieu-Investeringsaftrek. Dankzij de MIA is het mogelijk 36% van het investeringsbedrag van de laadpaal in mindering te brengen op de fiscale winst van je bedrijf. Investeer je €2.500 in zakelijke laadpunten, dan komt dit neer op een bedrag van €900 euro. Onder deze regeling vallen alle kosten voor het ‘gebruiksklaar’ maken van het oplaadpunt: van de installatie tot de aangeschafte oplaadkabels.

Tip van Abel: De ondergrens van €2.500 heb je nog sneller behaald in combinatie met andere duurzame investeringen, zoals een elektrische auto en zonnepanelen. Geef ze daarom samen op bij de Belastingdienst.

2. Willekeurige afschrijving milieuinvesteringen (VAMIL)

Naast de MIA kun je nog meer fiscaal voordeel behalen. Dankzij de Willekeurige afschrijving milieuinvesteringen, ook wel VAMIL genaamd, bepaal jij als ondernemer wanneer je de investering in het zakelijke laadpunt afschrijft. Schrijf je snel af, dan vermindert de fiscale winst en betaal je minder belasting. Valt de winst dit jaar tegen? Dan kun je gebruik maken van de VAMIL en hoef je dit jaar een minder groot deel van de investering af te schrijven.

3. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Als laatste is de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) een belastingfaciliteit met een investeringsaftrek van 28%. Wanneer je €2.500 investeert in zakelijke laadpalen, loopt het voordeel op tot €784. De KIA is sinds 2014 helaas niet meer geldig op elektrische auto’s, maar gelukkig nog wel voor laadpunten, zeker in interessant in combinatie met aanschaf van zonnepanelen!

Tip van Abel: Ook de lokale en regionale subsidies kunnen financiële voordelen opleveren. Informeer bij jouw gemeente of provincie naar de mogelijkheden.

Wat zijn de voorwaarden voor fiscale voordelen?

In principe kan in Nederland iedere ondernemer die inkomsten- en vennootschapsbelasting betaalt fiscaal voordelig investeren. Daarbij moet je echter wel rekening houden met een aantal belangrijk voorwaarden (zie ook Belastingdienst.nl):

Abel&co
  • Let erop dat het bedrijfsmiddel op de milieulijst Dit is een reeks bedrijfsmiddelen waarmee je als ondernemer in aanmerking komt voor MIA en/of VAMIL. Vanaf 2017 kunnen laadstations apart aangemeld worden onder bedrijfscode F 3720. Zoals al eerder vermeld moet de minimale investering hiervoor €2.500 zijn.
  • Het laadpunt moet nieuw en dus niet eerder gebruikt zijn.
  • Je investering moet betrekking hebben op aanschaf- en voortbrengingskosten van het laadpunt.
  • Je kunt de MIA gewoon combineren met de KIA en VAMIL.
  • Kom je niet aan een bedrag van €2.500? Meld dan je elektrische auto en het laadpunt voor de MIA aan. Let op: de MIA is niet van toepassing als er tussen de datum van aanschaf van de elektrische auto en het laadpunt meer dan drie maanden zit.

Slim besparen begint bij jouw Abel&co installateur

Meer weten? Zoek een installateur bij jou in de buurt. Vraag een gratis laadpaaladvies aan en ontdek de mogelijkheden voor een laadpaal bij je bedrijfspand.

Meer over dit onderwerp

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *