Bedrijven die investeren in zakelijke laadpunten kunnen gebruik maken van diverse fiscale voordeelregelingen en subsidies. Weten of je met de aanschaf van jouw zakelijk laadpunt in aanmerking komt? En zo ja, wat de fiscale voordelen precies betekenen? Hieronder vind je alle informatie over de fiscale voordelen van zakelijke laadpalen en de voorwaarden die eraan verbonden zijn.

Waarom fiscale voordelen voor zakelijke laadpunten?

Het klimaatverdrag dwingt de Nederlandse overheid tot diverse CO2-maatregelen. De overheid wil bijvoorbeeld bedrijven prikkelen maatschappelijk verantwoord te ondernemen met laadstations voor de deur. Investeer je in een zakelijke laadpaal, dan staat daar een financiële meevaller tegenover: je komt wellicht in aanmerking voor drie fiscale regelingen. Bekijk en bereken goed welk voordeel je met jouw zakelijke laadpunt kunt behalen. Je boekhouder is vaak op de hoogte van fiscale voordelen, maar help hem er voor de zekerheid toch aan herinneren.

Welke fiscale voordelen zijn er?

Om ons heen zien we steeds meer elektrische auto’s rijden. Met een zakelijk laadstation bied je gasten en medewerkers de mogelijkheid hun elektrische auto’s op te laden en kun jij als ondernemer profiteren van fiscale voordelen. Het netto voordeel kan zelfs oplopen tot 16%. Let er wel op dat de investering in een zakelijk laadpunt minimaal €2.500 moet zijn om in aanmerking te komen. Wij zetten hieronder de twee fiscale voordelen voor je op een rij:

1. Milieu-Investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

Bij de aanschaf van een zakelijk laadpunt is allereerst de MIA in het eerste jaar van toepassing. MIA staat voor Milieu-Investeringsaftrek. Dankzij de MIA is het mogelijk 36% van het investeringsbedrag van de laadpaal in mindering te brengen op de fiscale winst van je bedrijf. Investeer je €2.500 in zakelijke laadpunten, dan komt dit neer op een bedrag van €900 euro bruto. Onder deze regeling vallen alle kosten voor het ‘gebruiksklaar’ maken van het oplaadpunt: van de installatie tot de aangeschafte oplaadkabels. De MIA wordt vaak gecombineerd met de VAMIL. Met de VAMIL kun je 75% van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op een tijdstip dat je zelf bepaalt en levert een liquiditeits- en rentevoordeel op.

Zakelijke laadpaal kopen én subsidie ontvangen? Koop je laadpaal bij Abel&co en wij begeleiden je van aankoop tot nazorg.

2. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Als laatste is de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) een belastingfaciliteit met een investeringsaftrek van 28%. Wanneer je €2.500 investeert in zakelijke laadpalen, loopt het voordeel op tot €784. De KIA is sinds 2014 helaas niet meer geldig op elektrische auto’s, maar gelukkig nog wel voor laadpunten, zeker in interessant in combinatie met aanschaf van zonnepanelen!

Tip van Abel: Ook de lokale en regionale subsidies kunnen financiële voordelen opleveren. Informeer bij jouw gemeente of provincie naar de mogelijkheden.

Wat zijn de voorwaarden voor fiscale voordelen?

In principe kan in Nederland iedere ondernemer die inkomsten- en vennootschapsbelasting betaalt fiscaal voordelig investeren. Daarbij moet je echter wel rekening houden met een aantal belangrijk voorwaarden (zie ook Belastingdienst.nl):

Abel&co
  • Let erop dat het bedrijfsmiddel op de milieulijst staat. Dit is een reeks bedrijfsmiddelen waarmee je als ondernemer in aanmerking komt voor MIA en/of VAMIL (meld code G 3720).
  • Het laadpunt moet nieuw en dus niet eerder gebruikt zijn.
  • Wil je gebruikmaken van de MIA-regeling, dan moet je binnen drie maanden na aanschaf de elektrische laadpaal aanmelden bij de RVO. Meer informatie voor het aanmelden en de regeling vind je op de website van de RVO.
  • Het laadstation komt voor ten hoogste € 2.500 van het investeringsbedrag in aanmerking voor de MIA. Kost je laadpaal minder dan €2.500? Dan kun je deze eventueel aanmelden in combinatie met een (nieuwe) elektrische auto om toch in aanmerking te komen.

Slim besparen begint bij jouw Abel&co installateur

Meer weten? Zoek een installateur bij jou in de buurt. Vraag een gratis laadpaaladvies aan en ontdek de mogelijkheden voor een laadpaal bij je bedrijfspand.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *