Een huis dat draait op duurzame energie: tegenwoordig is het niets geks meer. Het combineren van verschillende duurzame installaties, zoals een zonneboiler en warmtepomp, is een extra slimme duurzame zet. Met een zonneboiler én een warmtepomp spaar je het milieu en kun je een extra appeltje voor de dorst sparen. In dit artikel zetten we de voordelen van deze duurzame mix op een rij.
Zonneboiler en warmtepomp: de perfecte combinatie
Een zonneboiler zorgt voor duurzame verwarming van kraanwater. Via zonnecollectoren vangt de installatie zonlicht op om het water in het voorraadvat te verwarmen. Omdat de zonneboiler op bewolkte dagen minder warm water genereert, wordt de installatie tevens uitgerust met een naverwarmer.
Naverwarming zorgt ervoor dat er ook op dagen met minder zonneschijn voldoende warm water beschikbaar is. Wil je een compleet energieneutrale oplossing, dan combineer je de zonneboiler met een warmtepomp. Beide installaties zijn zeer geschikt om warm water op te wekken en vullen elkaar daarom perfect aan. Een hybride warmtepomp is ook een optie: dit een combinatie van een warmtepomp en HR-ketel. Het grootste deel van het jaar zorgt de warmtepomp voor het verwarmen. Alleen tijdens extreem koude dagen wordt de HR-ketel nog gebruikt.
De voordelen van deze duurzame combinatie
1. Comfortabel warm in de winter, koel in de zomer
Zoals de naam al aangeeft, werken zonneboilers als de zon schijnt. In de zomer levert je zonneboiler bijna al het warm water in huis. In de winter zal de zonneboiler in veel gevallen niet genoeg energie ontvangen om je huis van warmte te voorzien. De warmtepomp neemt het stokje dan over, zodat je niet onder een koude douche komt te staan.
De warmtepomp zet warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater via een warmtewisselaar om in bruikbare energie om het huis te verwarmen. Het gasverbruik in huis neemt daardoor weliswaar af, maar de warmtepomp verbruikt wel veel stroom. Ook andersom kan de combinatie energie besparen. Het water dat niet door de warmtepomp verwarmd hoeft te worden, zal de zonneboiler verwarmen. Hierdoor zal de warmtepomp dus wanneer mogelijk minder elektriciteit verbruiken.
Naast comfortabele warmte tijdens de wintermaanden wil je natuurlijk de nodige verkoeling in de zomer. De warmtepomp kan hier ook voor zorgen. Tijdens het koelen draait de verwarmingscyclus zich simpelweg om: warmte en vocht worden aan het interieur onttrokken en via de warmtewisselaar aan de buitenlucht afgegeven. Deze manier van koelen is veel milieuvriendelijker dan een conventionele airco.
2. Geheel gasloos wonen
Bij gezinnen staat de warme douche vaak meerdere keren per dag aan, wat resulteert in een hoog gasverbruik. Soms is het mogelijk om helemaal zonder gas te wonen, maar dit is afhankelijk van de isolatie, de warmtevraag en het type verwarmingssysteem in de woning. De combinatie warmtepomp, zonneboiler én zonnepanelen vormt de ultieme duurzame oplossing. De boiler en warmtepomp verwarmen het water en de woning, terwijl de panelen in de stroombehoefte van onder andere de warmtepomp voorzien. Daarnaast heb je een hybride oplossing: de warmtepomp in combinatie met de HR-ketel.
3. Ecologische voetafdruk verkleinen
Het milieu speelt een steeds belangrijkere rol in de keuze voor technische installaties. Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komt koolstofdioxide vrij: een van de belangrijkste oorzaken van de opwarming van de aarde. Dankzij het gebruik van duurzame energiebronnen worden veel minder schadelijke stoffen uitgestoten. Met een zonneboiler en warmtepomp verklein je dus maximaal je ecologische voetafdruk.
4. Economisch voordelig energie besparen
De duurzame producten van tegenwoordig worden steeds energiezuiniger en goedkoper. Dit betekent dat je de investering sneller terugverdient met duurzame energie. Met subsidies is deze terugverdientijd nog verder te verkorten.
Daarnaast neemt de waarde van je woning toe naarmate je duurzame voorzieningen treft. Een hoog energielabel geeft aan hoe energiezuinig je woont. Hierbij worden ook de duurzame installaties meegenomen Weliswaar vergt het een grote investering om je huis energiezuiniger te maken, maar op de lange termijn haal je dit er weer uit. Zeker wanneer je meerekent dat de gasprijzen de komende jaren flink zullen stijgen.
we hebben een warmtepomp via aardwarmte. echter de vloer is groot en daardoor niet altijd warm genoeg aangezien de aardwarmte niet boven de 35 graden komt. kan een zonneboiler als toevoeging dit probleem oplossen en kan ik dit cobineren met ons hudiige systeem en buffervat?
Beste Gert,
De grootte van de vloer heeft geen effect op de temperatuur in een goed ontworpen systeem. 35 graden zou ruim voldoende moeten zijn. Als het niet werkt zoals het hoort zou ik je installateur bellen en hem het probleem laten oplossen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hoi Abel, momenteel maken wij gebruik van een warmtepomp en een centrale bron voor een gehele wijk. Wij willen daar vanaf en overwegen een eigen bron of een zonneboiler. Nu geef je in je stuk aan dat de combi warmtepomp en zonneboiler in de winter mogelijk onvoldoende is. Wij hebben geen gas, een groot huis (beneden 90m2) huis volledig voorzien van vloerverwarming geen gas maar wel zonnecellen. Wij kennen de afgelopen 10 jaar amper strenge winters. Bij het plaatsen van een extra boiler hoever zouden we dan komen? Onder aan de streep gaat het om 2 dingen: comfort (voldoende warm water en koeling wanneer gewenst) en de kosten over een periode van 10-20 jaar.
Beste,
Een woning die ontworpen is voor een warmtepomp zal prima uit de voeten kunnen met een passende warmtepomp. Dat stukje gaat vooral over renovatie.
De afgelopen 10 jaar hebben we nauwelijks strenge winters, maar een woning gaat langer mee dan 10 jaar. De kans op een strenge winter is zeker wel aanwezig. Een woning moet met een buitentemperatuur van -10 op temperatuur kunnen blijven. In de winter van 1985 is de gemiddelde temperatuur -10 geweest, bij een nachttemperatuur van -24. Ook 1997 was koud. Dat is nog niet zo lang geleden als je kijkt dat een huis 50 tot 100 jaar meegaat.
Een zonneboiler is goed te combineren met een warmtepomp maar moet altijd als extra gezien worden. De warmtepomp zelf moet al het nodige vermogen kunnen leveren, en de bron dus ook. Vraag de warmteverliesberekeningen van uw woning op of laat nieuwe maken en zorg voor een goed advies wat betreft de bron en warmtepomp.
Met vriendelijke groet,
Abel
Heel leuk dat voorschakelapparaat voor de wasmachine, gekoppeld met een zonne-boiler!
Maar wat doe ik als ik een wasmachine vul met wol? (max. 30°C) en vervolgens wens ik een kookwas te doen bv. op 90°C
Beste Ben,
Een voorschakelapparaat is in sommige gevallen een goede oplossing. Meestal zijn deze op temperatuur instelbaar. Die moet je natuurlijk wel juist instellen voor elke wasbeurt. Een wasmachine met een warm- en koudwateraansluiting kan dit zelf regelen en is daarmee veel gebruikersvriendelijker.
Met vriendelijke groet,
Abel