Thermostatische regeling zorgt voor een constante temperatuur in een ruimte. Het meet de actuele warmte, vergelijkt dit met de ingestelde voorkeurswarmte en geeft signalen door aan het verwarmingselement waarop het is aangesloten.

Vervolgens begint of stopt deze met het aanvoeren van warm water. Een thermostaat draagt in belangrijke mate bij aan energiebesparing, omdat de cv-ketel alleen werkt wanneer dat gewenst is.

Werking thermostaat (kamerthermostaat)

De ruimtethermostaat stuurt signalen naar de cv-ketel. Er zijn verschillend typen verkrijgbaar:

  • Conventionele thermostaat 

    Werkt met bimetaal: twee metalen reepjes met een verschillende uitzettingscoëfficient zijn met elkaar verbonden. Als de temperatuur verandert trekt het geheel krom, waardoor een schakelaar wordt omgezet.
  • Elektronische thermostaat 

    Een elektronische module meet de kamertemperatuur.
  • Klokthermostaat

    Voorzien van een tijdmechanisme (en daarnaast meestal een elektronische module) en/of een andere vorm van detectie. Zodra de bewoner de ruimte heeft verlaten, zal de ruimte na een ingestelde periode op een lagere temperatuur worden gebracht. De energiebesparing kan 20% tot zelfs 50% bedragen bij toepassing in recreatiewoningen waar de bewoning en het stookgedrag erg variabel is.

Vroeger waren conventionele thermostaten uitgerust met een kwikschakelaar. Kwik mag echter niet meer in schakelelementen worden gebruikt. Dit is vanwege de milieubelasting bij demontage, destructie of defect.

Op zoek naar een nieuwe thermostaat?
Bekijk al onze (slimme) thermostaten en vraag advies

De duurdere thermostaten werken anticiperend: ze schakelen de cv-ketel al uit voordat de ingestelde temperatuur wordt bereikt. Hierbij maakt de thermostaat gebruik van eerdere meetgegevens, om tot een zo constant mogelijke temperatuur te komen. Als de omstandigheden veranderen (bijvoorbeeld omdat de deur naar de gang wordt verwijderd) zal het enkele dagen duren voordat de thermostaat de ideale regeling voor een constante temperatuur heeft bepaald.

Thermostaatkraan (mechanisch of elektronisch)

Om de temperatuur te regelen in ruimtes waar geen thermostaat hangt, kun je kiezen voor thermostaatkranen die op de radiator worden gemonteerd. Als de ingestelde temperatuur nog niet is bereikt, kan er warm water in de radiator blijven stromen. Als de gewenste temperatuur is bereikt, wordt de doorstroming minder. Elektronische thermostaatkranen kunnen worden voorzien van een ingebouwde klok, om extra geld te besparen. Uiteraard is er wel doorstroming nodig. Als de cv-ketel niet aanslaat (omdat de thermostaat in het hoofdvertrek geen signaal heeft gegeven) zal er geen warm water worden aangevoerd.

Wist je dat:


De thermostaat in 1609 is uitgevonden door de Nederlander Cornelis Drebbel.

Reacties

10 antwoorden
  1. dr. Fabiola I.W.M. van Dam
    dr. Fabiola I.W.M. van Dam zegt:

    Ik heb electrische plintverwarming die wordt geregeld door een eenvoudige thermostaat. In het systeen zit ergens een probleem waardoor de verwarming iedere keer uitvalt. Dan is de zekering er uit gesprongen. De ene keer gebeurt het snel nadat het systeem is ingeschakeld, de andere keer draait het uren probleemloos door tot weer de stop eruit spingt. Het hele systeem is al een aantal keren volledig doorgemeten, ook door een electrotechnisch bureau. We hebben ook een printplaat vervangen en er een andere, tragere zekering in gezet. Dat was ons laatste redmiddel. Maar niets helpt. De thermostaat is uit 2016. Men houdt vol dat het niet aan de thermostaat kan liggen, maar iets anders kan het niet meer zijn. Tenminste: de enige andere mogelijke oplossing is alle kabels in het hele systeem vervangen…….Hebben jullie enige idee wat er aan de hand kan zijn?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      De thermostaat kan het eigenlijk niet zijn, dat is (meestal) een relais. Het probleem zal wel in de plinten zitten, alles nalopen zou ik denken. Misschien ergens een tijdelijke kortsluiting, bv een slechte mantel?

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  2. gregor
    gregor zegt:

    ik heb namelijk ook het probleem met mijn acv ketel (heatmaster tc 25) dat nooit mijn ruimtes die ik wil verwarmen warm zijn enkel de ruimte waar mijn afstandsthermostaat staan ,bij mijn schoonouders is het steeds overal de warmte die de thermostaatkranen op de radiatoren vragen,ook slaat de verwarming smorgens aan en savonds uit,de circulatiepomp draait daar ook niet de hele dag,enkel als je de thermostaatkraan opendraait,en snachts is er een verlaagde temperatuur dacht ik, als ik thuis alle thermostaatkranen dichtdraai stookt de ketel nog en draait de pomp nog steeds na 5 of 10min ,
    graag reactie daarop en oplossing ,

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Gregor,

      Het lijkt erop dat je niet de weersafhankelijke regeling uit het vorige antwoord hebt, maar deze wel verwacht te hebben. Waarschijnlijk kan je het beste contact zoeken met een installateur, hem je wensen uitleggen, waarop hij een passende aanbieding kan maken voor je.

      Met vriendelijke groet,
      Abel&co

      Beantwoorden
  3. gregor
    gregor zegt:

    beste eigenlijk zou het simpel moeten zijn ,een klokregeling die zegt wanneer de verwarming in gebruik zou moeten zijn ,gecombineerd met een druksensor op de bypas tussen depart en retour ,als de verwarming actief moet zijn stoken alle kamers tot de thermostaatkraan op de radiator afsluit,zijn alle thermostaatkranen gesloten dan word de druk in de depart zo hoog dat de bypas naar de retour opengaat,de censor die vaststeld als de bypas opengaat moet dan de circulatie van het water stoppen ,zo heb je overal steeds de gewenste temperatuur,MAAR hoe regelen we dit dan als we niet thuis zijn en er een lagere temperatuur is gewenst? misschien 1kamer voorzien van aparte thermostaat,thermostaat en drukcensor parrallel op elkaar zetten ,bij niet thuis moet de thermostaat dan maar master zijn en moet die ene ruimte maar de temperatuur regelen,andere ruimtes kunnen dan wel minder correct ingesteld zijn

    ik ben geen loodgieter maar der moet toch iets van alternatief in mijn uitleg kunnen zitten

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Gregor,

      Wat je beschrijft is een weersafhankelijke regeling zonder ruimte compensatie. Die kijkt enkel naar de buitentemperatuur en de schakelklok. En met de schakelklok kan je aangeven wanneer je niet thuis bent, de regeling gaat dan in nacht stand. De ruimteregeling gaat volledig met de thermostaatventielen. De dagstand levert voldoende temperatuur om de ruimten op bv 22 graden te kunnen brengen, de nachtstand zal niet meer leveren dan 15 graden, zelfs als alle thermostaatventielen open staan.

      Als dat niet goed werkt zal er een (eventueel ook waterzijdige) inregeling nodig zijn.

      Met vriendelijke groet,
      Abel&co

      Beantwoorden
  4. John (adviseur GasNed)
    John (adviseur GasNed) zegt:

    In antwoord op M.J. van den Burg.
    Als de kamer waarin de thermostaat hangt warm is zal de verwarming uitblijven. Ook als u de thermostaat kranen in andere kamers naar 5 draait. Als u dit wilt voorkomen heeft u een andere regeling nodig. Kijk dan eens naar EvoHome bijvoorbeeld.

    Beantwoorden
  5. M.J. van den Burg
    M.J. van den Burg zegt:

    Ik heb thermostaatkranen in de gang en slaapkamers.
    Ze staan op stand 5 en ze blijven koud,de ruimte waarin ze staan zijn zo niet te verwarmen.
    In de kamer zit een thermostaat en die functioneert prima.
    Wat doe ik verkeerd en hoe moet ik ze instellen?
    Graag van een een tip.
    Vriendelijke groet.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *