Soms is het nodig om je radiator te ontkoppelen. Bijvoorbeeld omdat je de muur achter de radiator wilt schilderen of omdat je simpelweg een andere radiator wilt. Er zijn meerdere manieren om een radiator te ontkoppelen. Het ontkoppelen van een radiator zonder eigen afsluitkraan gaat bijvoorbeeld anders dan eentje met afsluitkraan.

Radiator ontkoppelen bij radiatoren met voetventiel

Als iedere radiator eigen afsluitkranen (radiatorknop en voetventiel) heeft, hoef je de installatie niet af te tappen. Draai zowel de knop als het voetventiel dicht en tap daarna de radiator af. Wil je de rest van de installatie gewoon kunnen gebruiken? Zorg dan dat je de open leidingen van de verwijderde radiator afdopt. Deze doppen zijn bij iedere doe-het-zelfzaak te krijgen.

Radiator ontkoppelen bij radiatoren zonder voetventiel

Hebben je radiatoren geen afsluitkranen? Dan moet al het water worden afgetapt op de laagstgelegen radiator van de installatie (bijv. de radiator bij de voordeur). Schakel eerst de cv-ketel uit door de stekker uit het stopcontact te halen. Draai daarna het ontluchtingskraantje in de hoogstgelegen radiator open, zodat er geen vacuüm ontstaat. Tap nu water af totdat de radiatoren leeg zijn. Ontkoppel de radiator en haal deze schuin weg, zodat het laatste beetje water er niet uit kan lopen. Doe wat teflontape over de schroefdraad van de open leidingbuizen en dop deze af.

Tip van Abel: wil je alleen de radiator op zolder of een bovenverdieping ontkoppelen? Dan hoef je niet alle radiatoren tot aan beneden leeg te laten lopen.

Let op:

• Tel tijdens het ontkoppelen het aantal slagen dat nodig is om de afsluitkraan dicht te draaien. Maak precies ditzelfde aantal slagen wanneer je de radiator weer aansluit. Op die manier ontregel je de gehele cv-installatie niet of nauwelijks.
  • Vul de cv-installatie weer volledig met water voordat je de stekker van de cv-ketel in het stopcontact doet. Voor een goede werking is het verstandig de diverse radiatoren te ontluchten.
  • Het water uit je cv-installatie is vaak troebel tot zwart. Zorg dus dat je de vloer goed afdekt.

Radiator ontkoppelen bij stadsverwarming?

Heb je stadsverwarming en wil je een radiator ontkoppelen? Schakel dan de hulp in van een erkende installateur. Je radiatoren zijn aangesloten op een extern circuit (waar de hele wijk mee verbonden is). Gaat er iets mis met het afkoppelen, dan krijg je een onafgebroken stroom gloeiend heet water binnen. Bovendien kan een afkoppeling de instellingen van je systeem ontregelen. Een installateur weet precies waar hij op moet letten.

Meer over dit onderwerp