Soms is het nodig om je radiator te ontkoppelen. Bijvoorbeeld omdat je de muur achter de radiator wilt schilderen of omdat je simpelweg een andere radiator wilt. Er zijn meerdere manieren om een radiator te ontkoppelen. Het ontkoppelen van een radiator zonder eigen afsluitkraan gaat bijvoorbeeld anders dan eentje met afsluitkraan.

Radiator ontkoppelen bij radiatoren met voetventiel

Als iedere radiator eigen afsluitkranen (radiatorknop en voetventiel) heeft, hoef je de installatie niet af te tappen. Draai zowel de knop als het voetventiel dicht en tap daarna de radiator af. Wil je de rest van de installatie gewoon kunnen gebruiken? Zorg dan dat je de open leidingen van de verwijderde radiator afdopt. Deze doppen zijn bij iedere doe-het-zelfzaak te krijgen.

Tip van Abel: wil je alleen de radiator op zolder of een bovenverdieping ontkoppelen? Dan hoef je niet alle radiatoren tot aan beneden leeg te laten lopen. Vraag vrijblijvend meer informatie of advies aan.

Radiator ontkoppelen bij radiatoren zonder voetventiel

Hebben je radiatoren geen afsluitkranen? Dan moet al het water worden afgetapt op de laagstgelegen radiator van de installatie (bijv. de radiator bij de voordeur). Schakel eerst de cv-ketel uit door de stekker uit het stopcontact te halen. Draai daarna het ontluchtingskraantje in de hoogstgelegen radiator open, zodat er geen vacuüm ontstaat. Tap nu water af totdat de radiatoren leeg zijn. Ontkoppel de radiator en haal deze schuin weg, zodat het laatste beetje water er niet uit kan lopen. Doe wat teflontape over de schroefdraad van de open leidingbuizen en dop deze af.

Let op:

 • Tel tijdens het ontkoppelen het aantal slagen dat nodig is om de afsluitkraan dicht te draaien. Maak precies ditzelfde aantal slagen wanneer je de radiator weer aansluit. Op die manier ontregel je de gehele cv-installatie niet of nauwelijks.
 • Vul de cv-installatie weer volledig met water voordat je de stekker van de cv-ketel in het stopcontact doet. Voor een goede werking is het verstandig de diverse radiatoren te ontluchten.
 • Het water uit je cv-installatie is vaak troebel tot zwart. Zorg dus dat je de vloer goed afdekt.

Radiator ontkoppelen bij stadsverwarming?

Heb je stadsverwarming en wil je een radiator ontkoppelen? Schakel dan de hulp in van een erkende installateur. Je radiatoren zijn aangesloten op een extern circuit (waar de hele wijk mee verbonden is). Gaat er iets mis met het afkoppelen, dan krijg je een onafgebroken stroom gloeiend heet water binnen. Bovendien kan een afkoppeling de instellingen van je systeem ontregelen. Een installateur weet precies waar hij op moet letten.

Meer over dit onderwerp

Reacties

20 antwoorden
 1. Deniz
  Deniz zegt:

  Goedemorgen,

  ik moet twee verwarmingen tijdelijk eraf halen, i.v.m. stucwerk.
  Klopt mijn werkbeschrijving ?
  1 stekker van de cv eruit
  2 ontluchten van de verwarming die op zolder staat
  3 het water eruit laten lopen op de beneden verdieping
  4 de verwarmingen afkoppelen en afdoppen
  5 dan kan ik weer alles aanzetten om warmwater te kunnen blijven gebruiken toch ?

  Bedankt alvast voor uw antwoordt.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Deniz,

   2 en 3 omwisselen maar verder klopt het. 2 wordt dan beluchten in plaats van ontluchten. Overigens kan dit ook door de ketel zelf gebeuren als hier een automatisch ontluchter zit.

   Na vullen uiteraard weer goed ontluchten en op lekken controleren.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 2. Karel
  Karel zegt:

  Beste,

  Ik wil graag een radiator verwijderen. Is het daarna mogelijk om de flexibele leiding met de hand door de mantel te trekken?

  Hoe krijg ik het water uit de leidingen die onder de vloer liggen?

  Groet

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Karel,

   Misschien, maar als je de radiator ooit nog terug wilt zetten zou ik het niet proberen, want je krijgt de leiding nooit meer teruggeduwd. Het water eruit krijgen is dan weer gemakkelijk, maak de leiding aan beide zijden los en zuig het water eruit met een water/stofzuiger.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 3. Astrid Zaat
  Astrid Zaat zegt:

  Is het altijd mogelijk een voetventiel tussen een bestaande radiator te plaatsen? In verband met stucwerk willen we de radiator tijdelijk afkoppelen. Kan ik dan bij het aankoppelen een voetventiel ertussen plaatsen, zodat een volgende keer niet heel de installatie leeg moet lopen?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Astrid,

   Vaak zal dat wel kunnen maar je moet de installatie natuurlijk wat aanpassen. Dan ligt het vooral aan het soort leidingen wat je hebt zitten of dat heel gemakkelijk zal gaan.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 4. Ad
  Ad zegt:

  Dag Abel,
  Ik wil een (kleine) radiator definitief afkoppelen. Daarbij wil ik de twee pijpleidingen die de vloer ingaan, onder het (houten) vloerniveau ‘afzagen’. Heb je een advies voor mij hoe ik dit het best kan doen?

  Met vriendelijke groet,
  Ad

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Ad,

   Dit kan je alleen als je een tweepijpssysteem hebt. Dat is wel het meest voorkomende maar er bestaat ook een éénpijpssystem, (ook met twee aansluitingen natuurlijk). Het verschil is moeilijk te zien, maar je merkt het als de rest van de verdieping ook niet meer werkt.

   Misschien kan je de leidingen bij de hoofdleiding afkoppelen?

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Sas,

   Een radiator is zwaar, zit vol water en als die van de muur valt kunnen de leidingen loskomen. Probeer de spullen er op een andere manier achteruit te halen, dat is veel verstandiger.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 5. Nathan
  Nathan zegt:

  Hallo,

  Het volgende ik heb een radiator die maar vastzit met maar 1 bevestigingspunt. Nu wil ik minstens 1 L strip vastmaken aan de radiator maar wil eigenlijk niet de gehele CV leeg laten lopen om de radiator te ontkoppelen.
  Ik hoor het graag.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Nathan,

   Het gemakkelijkste is toch echt de radiator af te koppelen. Dat geeft je ruimte van werken en de mogelijkheid om eea goed te doen. Als er ook een voetventiel aanwezig is hoef je niet de hele installatie leeg te laten.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 6. A
  A zegt:

  Ik heb mijn cv ketel onlucht en bijgevuld.
  Daarna heb ik alle verwarmingen onlucht en ik heb er flink wat water uit laten lopen op een slaapkamer. Omdat ik dacht dat dat nodig was? ( begrijp ook niet waarom ik dat nodig achtte?)
  Daarna thermostaat weer aangezet, maar merk dat de verwarming niet aanslaat.
  Hoe is dit mogelijk?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste,

   Water eruit laten lopen hoeft uiteraard niet, alleen de lucht. Controleer na ontluchten altijd of de druk in het systeem voldoende hoog is, anders weer bijvullen en uiteraard weer ontluchten. Vergeet ook na de tweede keer ontluchten niet om de druk weer te controleren!

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 7. Evie
  Evie zegt:

  Als ik een systeem leeg laat lopen en radiator opnieuw aangekoppeld, is dit dan geen probleem met weer vullen voor het expansie vat ? Gaat dat vanzelf, of moet deze ook ontlucht worden.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Evie,

   Meestal is dat niet nodig, behalve als je een expansievat beugel hebt die onder is aangesloten, dan zit er ook een ontlucht kraantje boven op.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 8. Stawicke
  Stawicke zegt:

  Hoi,

  Is er ook ergens een voorbeeld hoe je volledige CV incl. radiatoren leeg kan laten lopen. Dit ivm het vervangen van onderblok.

  Alvast bedankt!

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste,

   Dit is per installatie verschillend. Als er geen aftapmogelijkheid gemaakt is op het laagste punt zal het lastig zijn. Met lage bakjes en een emmer is meestal wel wat te doen. Let op met het cv-water, dit is vaak erg vies.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 9. N.A.E. Langenberg
  N.A.E. Langenberg zegt:

  Ik woon in een huurwoning voorzien van stadsverwarming. Hierdoor is elke radiator in de woning voorzien van een individuele meter, welke op afstand uit te lezen zijn,
  Nu zou ik graag de radiator in de keuken willen ontkoppelen, omdat deze teveel ruimte in beslag neemt en daardoor niet aansluit op door mij gewenste keuken inrichting.

  Graag zou ik willen weten of dit een optie is, zonder dat dit consequenties of storingen met zich meeneemt, welke uiteindelijk wellicht ongewenste problemen en kosten met zich meebrengt.

  Is het wettelijk toegestaan om dit te doen, al dan niet met of zonder toestemming met de verhuurder?
  Met in acht neming van het herstellen hiervan, op het moment dat ik de woning zal verlaten en de huur opzeg?

  Ben erg benieuwd naar de mogelijke opties hiervan, mits mijn wens uberhaupt een optie is.
  En stel dat het een toegestane optie is, wat zijn dan de juiste stappen om dit te bewerkstelligen?
  Het kostenplaatje is zou ik dan ook graag willen weten.

  Graag zou ik hier een professioneel advies over ontvangen.
  Kunt u mij hier wellicht wat wijzer in maken?

  Graag zie ik uw reactie tegemoet.

  Met vriendelijke groet,
  N.A.E. Langenberg

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste,

   Aanpassingen aan de woning zullen altijd toestemming van de verhuurder nodig hebben. De meters op de radiatoren zijn geregistreerd en bij wijzigingen zal ook die registratie aangepast moeten worden.

   Het verwijderen van een radiator zonder daarvoor te compenseren is meestal niet mogelijk, maar als het kan moet je rekenen met een halve tot een hele dag werk, afhankelijk van het soort installatie, geschat zo’n 250 tot 500 euro. Dit wordt behoorlijk wat meer als er ook een alternatief geplaatst moet worden.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *