Soms is het nodig om je radiator te ontkoppelen. Bijvoorbeeld omdat je de muur achter de radiator wilt schilderen of omdat je simpelweg een andere radiator wilt. Er zijn meerdere manieren om een radiator te ontkoppelen. Het ontkoppelen van een radiator zonder eigen afsluitkraan gaat bijvoorbeeld anders dan eentje met afsluitkraan.

Radiator ontkoppelen bij radiatoren met voetventiel

Als iedere radiator eigen afsluitkranen (radiatorknop en voetventiel) heeft, hoef je de installatie niet af te tappen. Draai zowel de knop als het voetventiel dicht en tap daarna de radiator af. Wil je de rest van de installatie gewoon kunnen gebruiken? Zorg dan dat je de open leidingen van de verwijderde radiator afdopt. Deze doppen zijn bij iedere doe-het-zelfzaak te krijgen.

Tip van Abel: wil je alleen de radiator op zolder of een bovenverdieping ontkoppelen? Dan hoef je niet alle radiatoren tot aan beneden leeg te laten lopen. Vraag vrijblijvend meer informatie of advies aan.

Radiator ontkoppelen bij radiatoren zonder voetventiel

Hebben je radiatoren geen afsluitkranen? Dan moet al het water worden afgetapt op de laagstgelegen radiator van de installatie (bijv. de radiator bij de voordeur). Schakel eerst de cv-ketel uit door de stekker uit het stopcontact te halen. Draai daarna het ontluchtingskraantje in de hoogstgelegen radiator open, zodat er geen vacuüm ontstaat. Tap nu water af totdat de radiatoren leeg zijn. Ontkoppel de radiator en haal deze schuin weg, zodat het laatste beetje water er niet uit kan lopen. Doe wat teflontape over de schroefdraad van de open leidingbuizen en dop deze af.

Let op:

  • Tel tijdens het ontkoppelen het aantal slagen dat nodig is om de afsluitkraan dicht te draaien. Maak precies ditzelfde aantal slagen wanneer je de radiator weer aansluit. Op die manier ontregel je de gehele cv-installatie niet of nauwelijks.
  • Vul de cv-installatie weer volledig met water voordat je de stekker van de cv-ketel in het stopcontact doet. Voor een goede werking is het verstandig de diverse radiatoren te ontluchten.
  • Het water uit je cv-installatie is vaak troebel tot zwart. Zorg dus dat je de vloer goed afdekt.

Radiator ontkoppelen bij stadsverwarming?

Heb je stadsverwarming en wil je een radiator ontkoppelen? Schakel dan de hulp in van een erkende installateur. Je radiatoren zijn aangesloten op een extern circuit (waar de hele wijk mee verbonden is). Gaat er iets mis met het afkoppelen, dan krijg je een onafgebroken stroom gloeiend heet water binnen. Bovendien kan een afkoppeling de instellingen van je systeem ontregelen. Een installateur weet precies waar hij op moet letten.

Reacties

46 antwoorden
  1. Mehmet Ünalan
    Mehmet Ünalan zegt:

    Hallo, wij wonen op de eerste etage van 6 verdieping hoog appartementen complex. We hebben blokverwarming. We krijgen een nieuwe keuken en de radiator in de keuken willen we eruit en dan afdoppen. Is het mogelijk zonder dat het hele systeem water legen, daarna radiator eruit en dan weer vullen op de invries manier. Buurman gaf aan dat de makkelijkste oplossing is, enig ervaring hiermee? Gr Mehmet

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Mehmet,

      In sommige gevallen is het wel mogelijk. Een installateur kan de hoofdleidingen bevriezen als de installatie niet in bedrijf is. Dan is het mogelijk om de installatie erachter af te tappen, en afsluiters en een vulpunt plaatsen in de strang naar het appartement. Daarna is de installatie van het appartement zelfstandig afsluitbaar en kan er eenvoudig aan gewerkt worden. Eigenlijk zou je dat meteen willen doen als je een dergelijk appartement koopt.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  2. Raymond
    Raymond zegt:

    Beste,
    ivm verbouwing op zolder moet de huidige radiator op zolder weg en de leidingen afgedopt worden.
    Ik heb een aparte aan- en afvoer (twee pijpen dus) op die radiator en er zit (helaas) geen voetventiel op.
    Nu lees ik dat je dan het hele CV-systeem moet laten leeglopen alvorens je die radiator kan loskoppelen en verwijderen.
    Maar is er wellicht tóch een optie om niet het hele systeem eerst te laten leeglopen, maar misschien gedeeltelijk ofzo daar het de bovenste (zolder)radiator betreft?
    En wat gebeurt er precies als je de radiatorkraan dichtdraait, het ontluchtingsventiel open zet en de afvoerpijp loskoppelt van de zolderradiator?
    Het water loopt dan uit de radiator op dat moment stel ik me zo voor, dus moet je dat opvangen.. maar gebeurt er nog meer? En is dat onoverkomelijk?
    Uiteraard eea nadat de CV zelf is uitgezet.
    Alvast bedankt voor de antwoorden

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Raymond,

      Je kan het systeem inderdaad ook voldoende leeg laten lopen. Dat wordt soms een probleem op de lagere verdiepingen omdat er water onverwacht ‘los’ kan komen maar op zolder verwacht ik dat niet. Je kan dat voorkomen door op een hoger punt aanvoer en retour los te nemen.

      Verder gebeurt er eigenlijk niets, het water stinkt en is soms erg vies dus je wilt het zeker wel goed opvangen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  3. Aron
    Aron zegt:

    Ik heb een vraag, ik woon op de 10e etage (bovenste) wij hebben blokverwarming. De streng loopt verticaal. Ik wil nu tijdelijk een aantal radiatoren verwijderen i.v.m isolatie en schilderwerk. De radiatoren zijn allemaal voorzien van een thermostaatknop en een voetventiel. Kan ik de radiatoren veilige verwijderen om werkzaamheden uit te voeren of moet toch de hele streng afgesloten worden

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Aron,

      Maak de strang drukloos voordat je de radiatoren afkoppelt, en zet kappen over de afgekoppelde aansluitingen. Daarna kan je de strang weer op druk zetten als dat nodig is. Je kan er niet van uitgaan dat een thermostaat ventiel 100% afsluit als er geen tegendruk is van de radiator.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  4. Denise
    Denise zegt:

    Beste,

    Zou jij ons misschien kunnen vertellen wat voor gevolgen de afkoppeling van twee radiatoren kan hebben voor een centraal geregeld verwarmingssysteem? (blokverwarming) Bijvoorbeeld in het geval dat je in een appartementencomplex woont en je 2 (van de 8) radiatoren in je appartement verwijdert en de leidingen afdopt, zonder dit centraal te checken.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Denise,

      Voordat je dat doet zou ik eerst goed nagaan of er geen juridische gevolgen zijn. Is dat deel van de installatie wel jouw eigendom? Mag je er aanpassingen aan doen?

      Wat je ook zeker moet weten is het soort systeem waar je mee te maken hebt, als je in een éénpijpssysteem radiatoren verwijderd zal de rest ook niet meer werken.

      Als je deze installatie mag aanpassen zou ik dat in elk geval door een erkend installateur laten doen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  5. Anastasia
    Anastasia zegt:

    Als ik goed begrijp, hebben we in ons huis de stadsverwarming met de circulatie van de begane grond door de ene slaapkamer op de eerste verdieping naar de zolder. Van de zolger loopt de stroming terug naar de badkamer en de slaapkamer op de eerste verdieping en naar de woonkamer op de begane grond. Ik vind deze circulatie niet zuinig, want als ik alleen maar in de badkamer de verwarming wil gebruiken moet de stroming door het hele huis lopen. Kan ik iets veranderen? We moeten veel betalen terwijl 2 radiators gebruiken – in de keuken en in de badkamer. Dank u wel voor het advies!

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Anastasia,

      Je zal dat zelf niet kunnen veranderen, dit zijn keuzes die bij de aanleg gemaakt worden.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  6. Kevin Roggeman
    Kevin Roggeman zegt:

    Beste

    Ik zou 3 radiatoren op de bovenverdieping willen afkoppelen. Het systeem is 1 pijp systeem. Ik vroeg me af hoe is deze best ontkoppel ? Er is geen voetventiel aanwezig. Stappen. Cv ketel afzetten. Bovenste radiotoren ontluchting openzetten en daarna loskoppelen ? Ik wil niet het volledige water van het systeem halen. Radiotoren leefruimte moeten nog blijven werken. Is dit optie ?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Kevin,

      Je zou de hele strang op de boven verdieping kunnen afkoppelen. Dat lijkt me het eenvoudigst, anders moet je per radiator gaan zorgen voor een doorkoppeling op de eenpijpsaansluitingen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  7. M. Van der kraam
    M. Van der kraam zegt:

    Ik heb flat met blokverwarming. Wil een radiator weg laten halen. Moeten radiatoren van de hele flat dan leeg laten lopen. En moeten de radiatoren dan uit of aan bij het leeg laten lopen

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Normaal gesproken kan je dit per appartement afsluiten. Als dat niet mogelijk is moet je eerst contact opnemen met de beheerder van het gebouw.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  8. Stephan Veldhuizen
    Stephan Veldhuizen zegt:

    Ik heb beneden in mijn gang de cv permanent verwijderd en dus afgedopt.
    Er zit geen blok op dus pijpen zijn niet verbonden. Boven doen de radiatoren het nu wel maar niet beneden.

    Klopt het dat de pijpen die afgedopt worden verbonden moeten zijn voor de omloop?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Stephan,

      Dat is geen probleem zolang er op andere plaatsen wel circulatie mogelijk is. De buizen hoeven dus niet doorverbonden te worden.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  9. Jeroen
    Jeroen zegt:

    Hallo,
    Ik heb vandaag mijn cv-installatie geleegd om 2 radiatoren te verwijderen. Dat is allemaal gelukt. Nu heb ik van 3 radiatoren de aanvoer dicht gedraaid en het systeem weer gevuld. Kan er nu in de afvoer van die 3 radiatoren water komen? Terug lopend vanaf andere buizen?
    Nagenoeg elke radiator heeft zijn eigen aan en afvoerbuis vanuit de hoofdbuizen. Dit vraag ik omdat ik deze radiatoren nog wil afkoppelen omdat we er nog bij moeten tijdens de renovatie van de woonkamer en ik zou het zonde vinden als ik het hele systeem weer leeg moeten halen.

    Denken jullie dat het volledig leeg halen toch nodig is? De radiatoren hebben helaas geen voetventiel. (gaat wel geplaatst worden zodra ze terug gezet worden)

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Jeroen,

      Zonder voetventiel zullen de radiatoren inderdaad gevuld worden. Je moet dus weer het hele systeem leeghalen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  10. Ron
    Ron zegt:

    Vervolgvraag op Jasper 22 jan. 2020. Heb zelfde probleem. Waarom kun je in en uitleiding niet op elkaar aansluiten? Het is naar mijn idee gelijk aan een radiator die altijd open staat = doorstroming als bij stadsverwarming het geval is.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Ron,

      Nuance: aanvoer en retour moet je niet zonder meer aan elkaar koppelen. Je verstoort daarmee de inregeling en de balans van de installatie.

      Maar het kan wel, en het is soms ook nodig, vooral als je overal thermostaatkranen hebt. Maar niet bij stadsverwarming!
      Dit kan je doen met een drukverschilregelaar of met een goede inregelkraan. Natuurlijk moet in beide gevallen de installatie opnieuw waterzijdig ingeregeld worden.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  11. Gerda
    Gerda zegt:

    Mijn zoon heeft bij het loskoppelen van een radiator donker grijze spetters op zijn shirt gekregen. Wat is de samenstelling van die vloeistof die eruit komt en die grijze vlekken veroorzaakt?
    Als ik dit weet kan ik hopelijk een geschikt vlekkenmiddel gaan zoeken 😀

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Gerda,

      Dat is een combinatie van metaaloxides (magnetiet). En inderdaad vervelend in kleding. Daarom draagt men ook werkkleding 😉 Misschien werkt insmeren met groene zeep, oprollen en een nacht laten intrekken, daarna uitspoelen en wassen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  12. Jasper
    Jasper zegt:

    Handig deze informatie. Hoewel ik op mijn vraag nog geen antwoord heb gevonden.
    Ik wil dus (ook) mijn cv uit de keuken hebben. Moet ik de twee buizen (aanvoer en afvoer) die overblijven, aan elkaar koppelen? Ivm doorstroming misschien?
    Weet niet straks doet alle centrale verwarming in huis het niet meer…

    Jasper

    Beantwoorden
  13. Frank Pellegrom
    Frank Pellegrom zegt:

    Beste Abel,
    ik heb een oude radiator met 22 mm aan- en afvoerbuizen. Deze zitten aan de (linker)zijkant en hart-op-hart ca 80 cm. Deze oude radiator wil ik graag vervangen door een nieuwe van 5kW.
    Vraag:
    – moet ik bij het afdoppen ook teflon aanbrengen op de beide kneldoppen?
    – de maat van 80 cm bestaat blijkbaar niet meer. Kan ik dit verschil met een nieuwe standaardmaat (bijv 90 cm) overbruggen met flexibele slangen?
    – welk soort koppeling heb ik dan nodig om enerzijds op de oude 22mm aan te sluiten en anderzijds op de nieuwe radiator?

    Hartelijk dank voor je antwoorden!

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Frank,

      Er zijn weinig radiatoren die aangesloten worden met 22mm. Waarschijnlijk heb je daar 1/2″ (21.3mm) zitten vooral ook omdat je het over een oude radiator hebt. Dit zijn dikwandige leidingen (veelal gelast of met draad gefit) en deze zijn lastig aanpasbaar. Het beste kan je de radiator opnieuw laten aansluiten op de hoofdleiding. Ik zou hiervoor een installateur in de arm nemen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  14. Deniz
    Deniz zegt:

    Goedemorgen,

    ik moet twee verwarmingen tijdelijk eraf halen, i.v.m. stucwerk.
    Klopt mijn werkbeschrijving ?
    1 stekker van de cv eruit
    2 ontluchten van de verwarming die op zolder staat
    3 het water eruit laten lopen op de beneden verdieping
    4 de verwarmingen afkoppelen en afdoppen
    5 dan kan ik weer alles aanzetten om warmwater te kunnen blijven gebruiken toch ?

    Bedankt alvast voor uw antwoordt.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Deniz,

      2 en 3 omwisselen maar verder klopt het. 2 wordt dan beluchten in plaats van ontluchten. Overigens kan dit ook door de ketel zelf gebeuren als hier een automatisch ontluchter zit.

      Na vullen uiteraard weer goed ontluchten en op lekken controleren.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  15. Karel
    Karel zegt:

    Beste,

    Ik wil graag een radiator verwijderen. Is het daarna mogelijk om de flexibele leiding met de hand door de mantel te trekken?

    Hoe krijg ik het water uit de leidingen die onder de vloer liggen?

    Groet

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Karel,

      Misschien, maar als je de radiator ooit nog terug wilt zetten zou ik het niet proberen, want je krijgt de leiding nooit meer teruggeduwd. Het water eruit krijgen is dan weer gemakkelijk, maak de leiding aan beide zijden los en zuig het water eruit met een water/stofzuiger.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  16. Astrid Zaat
    Astrid Zaat zegt:

    Is het altijd mogelijk een voetventiel tussen een bestaande radiator te plaatsen? In verband met stucwerk willen we de radiator tijdelijk afkoppelen. Kan ik dan bij het aankoppelen een voetventiel ertussen plaatsen, zodat een volgende keer niet heel de installatie leeg moet lopen?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Astrid,

      Vaak zal dat wel kunnen maar je moet de installatie natuurlijk wat aanpassen. Dan ligt het vooral aan het soort leidingen wat je hebt zitten of dat heel gemakkelijk zal gaan.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  17. Ad
    Ad zegt:

    Dag Abel,
    Ik wil een (kleine) radiator definitief afkoppelen. Daarbij wil ik de twee pijpleidingen die de vloer ingaan, onder het (houten) vloerniveau ‘afzagen’. Heb je een advies voor mij hoe ik dit het best kan doen?

    Met vriendelijke groet,
    Ad

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Ad,

      Dit kan je alleen als je een tweepijpssysteem hebt. Dat is wel het meest voorkomende maar er bestaat ook een éénpijpssystem, (ook met twee aansluitingen natuurlijk). Het verschil is moeilijk te zien, maar je merkt het als de rest van de verdieping ook niet meer werkt.

      Misschien kan je de leidingen bij de hoofdleiding afkoppelen?

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Sas,

      Een radiator is zwaar, zit vol water en als die van de muur valt kunnen de leidingen loskomen. Probeer de spullen er op een andere manier achteruit te halen, dat is veel verstandiger.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  18. Nathan
    Nathan zegt:

    Hallo,

    Het volgende ik heb een radiator die maar vastzit met maar 1 bevestigingspunt. Nu wil ik minstens 1 L strip vastmaken aan de radiator maar wil eigenlijk niet de gehele CV leeg laten lopen om de radiator te ontkoppelen.
    Ik hoor het graag.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Nathan,

      Het gemakkelijkste is toch echt de radiator af te koppelen. Dat geeft je ruimte van werken en de mogelijkheid om eea goed te doen. Als er ook een voetventiel aanwezig is hoef je niet de hele installatie leeg te laten.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  19. A
    A zegt:

    Ik heb mijn cv ketel onlucht en bijgevuld.
    Daarna heb ik alle verwarmingen onlucht en ik heb er flink wat water uit laten lopen op een slaapkamer. Omdat ik dacht dat dat nodig was? ( begrijp ook niet waarom ik dat nodig achtte?)
    Daarna thermostaat weer aangezet, maar merk dat de verwarming niet aanslaat.
    Hoe is dit mogelijk?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Water eruit laten lopen hoeft uiteraard niet, alleen de lucht. Controleer na ontluchten altijd of de druk in het systeem voldoende hoog is, anders weer bijvullen en uiteraard weer ontluchten. Vergeet ook na de tweede keer ontluchten niet om de druk weer te controleren!

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  20. Evie
    Evie zegt:

    Als ik een systeem leeg laat lopen en radiator opnieuw aangekoppeld, is dit dan geen probleem met weer vullen voor het expansie vat ? Gaat dat vanzelf, of moet deze ook ontlucht worden.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Evie,

      Meestal is dat niet nodig, behalve als je een expansievat beugel hebt die onder is aangesloten, dan zit er ook een ontlucht kraantje boven op.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  21. Stawicke
    Stawicke zegt:

    Hoi,

    Is er ook ergens een voorbeeld hoe je volledige CV incl. radiatoren leeg kan laten lopen. Dit ivm het vervangen van onderblok.

    Alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Dit is per installatie verschillend. Als er geen aftapmogelijkheid gemaakt is op het laagste punt zal het lastig zijn. Met lage bakjes en een emmer is meestal wel wat te doen. Let op met het cv-water, dit is vaak erg vies.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  22. N.A.E. Langenberg
    N.A.E. Langenberg zegt:

    Ik woon in een huurwoning voorzien van stadsverwarming. Hierdoor is elke radiator in de woning voorzien van een individuele meter, welke op afstand uit te lezen zijn,
    Nu zou ik graag de radiator in de keuken willen ontkoppelen, omdat deze teveel ruimte in beslag neemt en daardoor niet aansluit op door mij gewenste keuken inrichting.

    Graag zou ik willen weten of dit een optie is, zonder dat dit consequenties of storingen met zich meeneemt, welke uiteindelijk wellicht ongewenste problemen en kosten met zich meebrengt.

    Is het wettelijk toegestaan om dit te doen, al dan niet met of zonder toestemming met de verhuurder?
    Met in acht neming van het herstellen hiervan, op het moment dat ik de woning zal verlaten en de huur opzeg?

    Ben erg benieuwd naar de mogelijke opties hiervan, mits mijn wens uberhaupt een optie is.
    En stel dat het een toegestane optie is, wat zijn dan de juiste stappen om dit te bewerkstelligen?
    Het kostenplaatje is zou ik dan ook graag willen weten.

    Graag zou ik hier een professioneel advies over ontvangen.
    Kunt u mij hier wellicht wat wijzer in maken?

    Graag zie ik uw reactie tegemoet.

    Met vriendelijke groet,
    N.A.E. Langenberg

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Aanpassingen aan de woning zullen altijd toestemming van de verhuurder nodig hebben. De meters op de radiatoren zijn geregistreerd en bij wijzigingen zal ook die registratie aangepast moeten worden.

      Het verwijderen van een radiator zonder daarvoor te compenseren is meestal niet mogelijk, maar als het kan moet je rekenen met een halve tot een hele dag werk, afhankelijk van het soort installatie, geschat zo’n 250 tot 500 euro. Dit wordt behoorlijk wat meer als er ook een alternatief geplaatst moet worden.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *