Een radiator is in technisch jargon een warmtewisselaar. Het zorgt ervoor dat er warmte aan de ruimte wordt afgegeven. Maar hoe werkt zoiets vanzelfsprekends als een radiator? Abel zet de belangrijkste zaken op een rij.

Radiatoren vormen samen met onder andere leidingen en een cv-ketel een gesloten circuit, waar warme vloeistof doorheen stroomt. De leidingen lopen door het hele huis, de radiatoren bevinden zich in verblijfsruimten. Zodra de cv-ketel aanslaat en het water verwarmt, begint het water door
de leidingen en radiatoren van de centrale verwarming te stromen.

Hoe werken radiatoren: het tegenstroomprincipe

Radiatoren geven de warmte uit die vloeistof, af aan langsstromende lucht volgens het tegenstroomprincipe. Hierbij stroomt het warme water er aan de bovenkant in en zakt het af naarmate het afkoelt. Het afgekoelde water dat aan de onderzijde van de radiator doorstroomt, gaat rechtstreeks door naar de cv-ketel waar het opnieuw wordt  opgewarmd. Aan de buitenzijde komt koele lucht tegen de radiator aan, die omhoog beweegt zodra deze opwarmt (want warme lucht is lichter dan koude lucht). Dat is dus de reden dat radiatoren altijd op de grond staan en nooit hoog tegen een muur hangen.

Tip van Abel: wil je een ombouw rond je radiatoren plaatsen? Zorg dat de lucht rond de radiator kan blijven circuleren. Anders werken de radiatoren niet goed.

Hoe werken radiatoren: parallel of in lijn verbonden met cv-ketel?

Moderne centrale verwarmingssystemen zijn voorzien van parallel geplaatste radiatoren: iedere radiator is aangesloten op ‘koude’ en ‘warme’ leidingen die rechtstreeks van en naar de cv-ketel gaan. De doorstroming wordt per radiator ingesteld door middel van een radiatorknop.

Hoe werken radiatoren bij oudere systemen?

De radiatoren van oudere systemen zijn met elkaar verbonden door één  leidingstelsel. De doorstroming per radiator regelen gaat niet. Wel kan de luchtcirculatie rond de radiator worden geregeld, door een klep dicht te draaien. De lucht rond de radiator stopt met circuleren, waardoor deze weinig warmte afgeeft (maar wel warm blijft). Dit is geen energiezuinige oplossing.

Hoe werken radiatoren: de bijzonderheden

  • De warmteafgifte van een radiator werkt het beste met een zo groot mogelijk oppervlak. Hoe groter het contactoppervlak van de radiator, hoe meer warmte er kan worden afgegeven.
  • De radiator verwarmt de ruimte door convectie en niet zozeer door radiatie (straling). Het woord ‘convector’ is beter van toepassing.
  • Met een thermostaat stel je de maximale temperatuur in. Zodra de temperatuur is bereikt, geeft de thermostaat een signaal door aan de cv-ketel dat deze kan stoppen met verwarmen en pompen.

Er zijn verschillende soorten radiatoren:

  • Ledenradiator
  • Paneelradiator
  • Convectorput

Reacties

70 antwoorden
  1. Patrick
    Patrick zegt:

    Hallo Abel,

    Om mijn huis efficienter te verwarmen, wil ik (bijna) al mijn radiatoren uitrusten met slimme thermostaatknoppen. Nu las ik dat als je ze allemaal uitrust hiermee, het nodig is dat je een bypass maakt in de buurt van je ketel ivm kwijtraken van zijn overdruk. Ik las ook dat, als de ketel dit dan doet, dit erg slecht is voor je ketel.

    Nu dacht ik, als ik nu 3 radiatoren verdeeld in het huis, de hal, badkamer en de bijkeuken, niet uitrust met deze knoppen, maar gewoon laat mee verwarmen indien er ergens vraag is (desnoods in een bijna dichtgedraaide toestand) werkt dit principe voor evt overdruk dan niet hetzelfde als een bypass? Zo ja: maakt het verschil als ik deze 3 radiatoren dan gedeeltelijk dicht zet? Of kan ik deze beter vol open laten staan?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Patrick,

      Je ketel moet het vermogen kwijt kunnen, je kan daarom het beste een systeem kiezen wat ook de warmtevraag regelt. Zelfs dan is het nodig om een bypass te hebben om calamiteiten op te vangen. Enkele radiatoren volledig open laten staan zal ook werken. Bij voorkeur in de woonkamer waar de thermostaat hangt.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  2. Martijn
    Martijn zegt:

    Ik ga een hele domme vraag stellen, dus ik sta toe dat u allen even lacht.

    Hoe regelt de radiator de warmtevraag? Ik snap dat een CV een gesloten systeem is. Elke radiator vormt (blijkbaar) ook weer zijn eigen gesloten systeem met de CV. Dus door een radiatorkraan open en dicht te draaien komt er water naartoe – tot dusverre correct?
    Moet ik het dan dus zien dat het opendraaien van meerdere radiatoren – als de CV aanstaat omdat de thermostaat warmte vraagt – meer gas verbruikt omdat het water, dat is gaan stromen, wordt verwarmt? Tegenover het scenario dat als de thermostaat geen warmte vraagt en de radiatoren open staan, er wel water wordt gepompt, maar geen water wordt opgewarmd?

    Hoe werken slimme thermostaten per kamer dan? Hoe kan de CV per waterstroom bepalen of het wel of niet moet worden verwarmd? Oftewel: hoe zorgt een slimme thermostaat ervoor dat het water dat stroomt hard/zacht of helemaal niet wordt verwarmd door een CV? Kan me slecht voorstellen dat zelfs een modulerende CV hierop per kamer kan reageren…

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Martijn,

      Een radiator regelt niet (zonder thermostaatkop). De thermostaat regelt de warmtevraag. De hoeveelheid water die door de radiator stroomt behoort zodanig ingesteld te zijn dat de radiator de kamer opwarmt naar de gewenste temperatuur (bij gelijktijdig opwarmen van de woning). Dat is de waterzijdige inregeling. Dit wordt niet vaak gedaan omdat het gebruik van de installatie normaal gesproken heel anders is. Op de verdiepingen staan meestal de ventielen dicht, en alleen op de begane grond open. In dat geval kan de kamerthermostaat het prima alleen af.

      Slimme thermostaten per kamer hebben ook een regelelement nodig op de radiator (of verdeler), ook zal een aanpassing aan de installatie nodig zijn om doorstroming te verzekeren voor de cv-ketel.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  3. Marko
    Marko zegt:

    Hallo Abel,

    Ik heb een probleem, mijn cv of radiatoren is iets mee, als ik alle radiatoren open zet wordt het alleen op de bovenverdieping warm als ik ze uit draai dan warmen de radiatoren beneden op wil ik het in de kamer warm hebben dan moeten alleen die twee radiatoren aan staan anders blijven die in de kamer koud. Ook stopt steeds de cv met verwarmen op die manier duurt het meer dan ene dag dat het huis op temperatuur is en moet ik bijverwarmen met een elektrische kacheltje. Ik heb de expansievat vervangen omdat druk opliep dit is nu goed maar nog wel het zelfde probleem. Wat kan dit zijn ? Ik heb een nefit economy ketel. Ook ontluchten is gebeurd

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Marko,

      Je heb een installatie die niet in balans is, waterzijdige inregeling is hier nodig. Een installatie zou het hele huis goed op temperatuur moeten krijgen als alle radiatoren open staan. En dan zou het ook nergens te warm moeten worden. Deze inregeling is alleen niet eenvoudig om in een bestaande installatie uit te voeren, schakel hiervoor een installateur in.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  4. Nicolas R
    Nicolas R zegt:

    Ha Abel, de 2 radiatoren in mijn woonkamer staan altijd open (door installateur zo gedaan). Nu wil ik mbv slimme radiatorknoppen alle radiatoren afzonderlijk aansturen. Dat lukt overal behalve bij de 2 in de woonkamer. ook als ik het pinnetje van de ‘insert’ indruk blijft hij warmte geven. Ergens staat dus iets open. De thermostatische kraan heb ik getest en die werkt op een andere radiator goed. Links zit de ontluchter en rechts de thermostatische kraan. Kan aan de ontluchter kant iets open staan? Grz. Nicolas

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Nicolas,

      Nee, je moet het echt in de afsluiter zoeken. Maar als je met een kamerthermostaat werkt is het wel onverstandig om deze radiatoren apart na te regelen. Dus als je de slimme oplossing wilt moet je ook je cv-ketel regeling aanpassen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  5. Dhont André
    Dhont André zegt:

    hallo abel mijn radiator in mijn wasplaats staat uit maar nu met dat koude weer met de chauffage aan geeft hij warmte hoe komt dat grtjs

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste André,

      De radiator moet voorzien zijn van een vorst beveiliging. Als er een thermostaat knop op zit vervult die functie. En mogelijk worden er in België andere appendage verwerkt. In Nederland is deze in elk geval niet gebruikelijk. Maar je hebt geluk, als die radiator kapot gevroren was deed de verwarming in het hele huis het niet meer.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  6. Mark
    Mark zegt:

    Hallo Abel,

    Een vraag. Ik heb sinds kort een Honeywell Evohome systeem geïnstalleerd. Nu heb ik bij 1 van de radiatoren de HR92 regelaar in de kast zitten waar ook mijn ketel staat met een externe temperatuur voeler in mijn slaapkamer (Dit heb gedaan ivm geluid van de honeywell radiator knop). Ik heb een modern systeem met 1 aan en afvoerleiding per radiator.

    De HR92 is aangesloten op de retourleiding, maar dit klinkt voor mij onlogisch. De installateur zei dit maakt niet uit, want hij verbreekt de flow als hij op temperatuur is, de klep gaat dan dicht.

    Kun jij dit uitleggen? Misschien als ik een tekening zie dat ik het begrijp.

    Alvast bedankt.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Mark,

      Aangezien elke radiator een eigen circuit heeft maakt het niet uit op welk punt je dit circuit onderbreekt. Als er geen water stroomt door de retour kan er ook geen water door de aanvoer stromen, dit is een gesloten circuit.

      Ter illustratie: Noem een tapkraan de aanvoer, sluit een tuinslang aan en noem dat de retour. Draai de aanvoer open en er stroomt water uit het eind van de tuinslang. Als je nu de tuinslang halverwege dichtdrukt komt er aan het eind ook geen water meer uit. En er stroomt dus ook geen water meer uit de tapkraan, ook al staat deze open.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  7. Paul
    Paul zegt:

    De radiatoren in de woonkamer zijn vernieuwd en aangesloten met een H-blok. Nu worden deze radiatoren alleen aan de bovenzijde warm. Kan het zijn dat ik het H-blok moet vervangen voor een 1-pijps H-blok?
    Als ik het huidige H-blok dichtdraai en de radiator laat leeglopen dan stroomt het systeem leeg! Dit terwijl het H-blok dichtgedraaid is!!

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Paul,

      Radiatoren worden slechts zo warm als nodig is. Als de ruimte op temperatuur komt is er geen probleem.

      Één-pijps onderblokken kan je alleen in een éénpijpssysteem gebruiken. Dus niet zomaar gaan gebruiken. Een H blok zou de radiator wel geheel moeten afsluiten, controleer of de afsluiters wel sluiten als je de radiator gedemonteerd hebt.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  8. Henk
    Henk zegt:

    Dag Abel,
    Ik ontluchtte vandaag een radiator die alleen nog aan de kraankant warm werd….
    En ja… daar zat veel lucht in. Het systeem verder weer bijgevuld. En hij doet het nu weer goed.
    Ik houd alleen een ‘nieuwsgierigheidsvraag’ over:
    Hoe komt het precies dat een beetje lucht er voor kan zorgen dat die water-doorloop in een radiator niet werkt??
    Waarom drukt dat instromende water die luchtbel niet gewoon weg?
    Benieuwd naar je reactie.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Henk,

      Dat gebeurd soms ook wel, dan hoor je een borrelend geluid in de leidingen. Maar als de luchtbel op een plaats in de radiator blijft hangen zal de radiator daar niet warm worden, er komt immers geen warm water op die plaats.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
      • Henk
        Henk zegt:

        Dank voor het antwoord Abel,
        Is er nog iets meer te zeggen over het puur natuurkundige verschijnsel? Het lijkt er op dat de waterdruk in het systeem dus lager is dan die tegendruk van die luchtbel (in mijn geval werd echt maar alleen 10 cm van de hele radiator warm, aan de kant van de aansluiting; de rest werd door die luchtbel bovenin dus geblokkeerd). Kun je het zo zien dat het water niet genoeg druk heeft om die luchtbel (die van zichzelf daar bovenin wil blijven zitten natuurlijk; opwaartse kracht) naar beneden te drukken, mee in de circulatiestroom??

        Beantwoorden
        • Abel zegt:

          Beste Henk,

          Lucht en water hebben nogal verschillende eigenschappen. Water wat onder de lucht stroomt zal zeker niet vanzelf de lucht meenemen, daar is heel veel turbulentie voor nodig. In cv-installaties streven we naar een rustige stroming omdat turbulentie geluid maakt. Dit en het verschil in eigenschappen maakt dat de luchtbel in veel gevallen blijft waar die is.

          De drukken zijn voor water en lucht gelijk, dit is immers een gesloten systeem.

          Met vriendelijke groet,
          Abel

          Beantwoorden
  9. Visser
    Visser zegt:

    Beste Abel,

    Ik woon in een huis die gebouwd is in 2001, ga er dan vanuit de mijn radiatoren parallel werken. Ik had 8 radiatoren (evohome werkte toen perfect) waarvan wij er een hebben verwijderd uit de gang. Nu is het probleem dat mijn radiatoren in de woonkamer en keuken alleen boven warm/lauw worden. Als ik ga kijken op de blokken die onder de radiator zitten dan zijn er 5 blokken waar een 1 opstaat en 2 blokken waar 1\2 op staan.

    Als ik de radiator in badkamer opendraai dan worden de radiatoren in de woonkamer en badkamer wel warm. In de badkamer zit geen theromstaat kraan de rest is aangesloten via EvoHome systeem. Tevens zit er bij de ketel een bypass

    Zou het verwijderen van de radiator in de gang het probleem zijn geweest ?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Het lijkt wel of je daar een gemengd één- en tweepijps systeem hebt. Dat is niet gebruikelijk. Maar in elk geval, als je in een éénpijps systeem een radiator verwijdert en geen doorkoppeling maakt blijven de radiatoren erachter koud. Het zou dus kunnen dat dit inderdaad het probleem veroorzaakt.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  10. Tirza
    Tirza zegt:

    Beste Abel,

    Ik vraag me af of ik mijn radiatoren wel of niet helemaal mag dichtdraaien buiten koude periodes om. De thermostaat zit namelijk niet in mijn woonkamer maar in de garage beneden mijn appartement. Mijn huisbaas regelt dit, maar ik heb wel thermostaatkranen. Nu het weer een stuk zachter is zet ik mijn radiatoren dicht, maar ik hoorde dat dit niet mag omdat de ketel dan elke keer opwarmt omdat de warmte niet weg kan en dit juist meer energie kost. Ik heb ze nu een klein beetje open gezet tussen de vriesstand en 1 in. Graag zou ik weten hoe dit precies werkt.

    Gr. Tirza

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Tirza,

      Wordt het te warm als de radiatoren op 3 staan? Ik neem aan dat de kranen sowieso dichtregelen als de kamer op temperatuur is. Dichtzetten is dus niet nodig maar kan ook geen kwaad. Een systeem met alleen thermostaatkranen moet ook de voorzieningen hebben dat het niet mis gaat als alle kranen dicht staan.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  11. soesila
    soesila zegt:

    Beste Abel,
    Ik heb een design radiator laten ophangen aan de muur.
    toen de deed de verwarming in het gehele huis niet meer, men liet mij weten dat mijn pomp stuk was (intergas combi ketel HR22 gaf code 1 aan) nieuwe pomp erop gezet, deze draait goed,maar verwarming doet nog steeds niet.
    verwarmingen ontlucht en bijgevuld. op een of het andere moment is de meter omhoog gegaan naar 3 bar. de leiding voelt heet aan en je ruikt zelf de warmte, maar mijn verwarming voelen nog steeds koud aan. er is een leiding geknapt. hoe kant dit en waarom doet mijn verwarming niet.
    er is een nieuwe ventiel bij de expansie vat vervangen. een nieuwe zelf ontluchting boven op de ketel verplaats. nieuwe ontbrander /ontsteking ( lijkt wel op een bougie) ketel schoongemaakt.
    hoe kan mijn leiding kapot springen en dat de verwarming maar niet wilt doen.
    KUNT U MIJ AUB HELPEN. voordat er nog meer schade en kosten voor mij komt.

    mvg soesila

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Soesila,

      Die vragen kan ik niet beantwoorden op afstand. Dit zijn nu precies de zaken waar je installateur je mee behoort te helpen.

      Het gebeurt wel vaker dat sluipende problemen zoals het expansievat, overstort en pomp naar boven komen als de installatie leeg is geweest, dat is niet zo vreemd. Vervangen van onderdelen in een bestaande installatie valt niet onder garantie. Die kosten zullen altijd doorberekend worden, maar je mag wel verwachten dat je installateur de installatie weer werkend krijgt. Bel dus de installateur weer.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  12. Thijs van Duijn
    Thijs van Duijn zegt:

    Hallo,

    Mijn CV deed gisteren niks meer. Na ingreep van een monteur is de pomp vervangen. De ketel is 1,6 jaar oud. Nu worden alleen niet alle radiatoren meer warm. Ik heb alles al ontlucht en de druk in de ketel is 1,7 bar.

    Kan ik hier zelf wat aan doen of zal ik wederom de monteur in moeten schakelen?

    Groet

    Beantwoorden
  13. Teatske
    Teatske zegt:

    Hallo,
    Ik woon in een studentenhuis met 6 radiatoren, elke kamer heeft een radiator metin thermostaat knop (in totaal 4) en elke hal heeft nog een radiator zonder thermostaat knop(in totaal 2).
    De 2 radiatoren in de hal zijn bijna altijd gloeiend heet.

    Helaas reageert mijn radiator niet op de knop. De ene dag draai ik de knop op 5 en de radiator wordt nauwelijks warm, en wanneer ik de knop dan op 1 draai, dan kan ik mijn vingers er aan branden.
    En de andere dag wordt de radiator wel naar behoren warm.

    Mijn vader heeft gecontroleerd of er lucht in de kachel zit, maar dit is niet het geval.

    Wat kan ik hieraan doen? Ik hoop dat u mij kan helpen

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Teatske,

      Voor een goede oplossing heb je medewerking van de huurbaas en een installateur nodig. De waterzijdige inregeling van de woning is niet in orde. De installatie van het huis is waarschijnlijk ook ontworpen voor een woonhuis terwijl dit nu een studentenwoning is. Dat geeft installatietechnisch ook verschillen.

      Draai de radiatoren in de hal bijna dicht, misschien krijg je dan meer warmte naar jouw radiatoren. Er zal ergens een regelaar zitten, draai de radiatoren in die kamer ook wat verder dicht.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  14. Gerard
    Gerard zegt:

    Hallo Abel.

    We willen een radiator ombouw toepassen, hierbij zit een vensterbank plank.
    Wat zou je aanbevelen, de plank dicht te laten of er sleuven/rooster in plaatsen?

    Gerard

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Gerard,

      Als je de plank dicht laat, hoe komt de warme lucht dan in de kamer? Een rooster is dus beter. Maar: Elke obstructie die je bij de radiator aanbrengt geeft minder warmte opbrengst. Dit is slecht voor het rendement en het comfort. Ik zou geen omkasting plaatsen, je kan de radiator misschien laten vervangen voor een mooier type. Een metalen afdekplaat is ook in de handel, dat geeft minder verlies en toch een mooi uiterlijk.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  15. Carlo Wijling
    Carlo Wijling zegt:

    Situatie, huiskamer waar thermostaat hangt,
    Waarom is er zo’n verschil in temperatuur, als je van huiskamer naar keuken loopt, huiskamer erg heet, keuken stuk kouder. En daarbij koelen de radiotoren erg snel af en dan moet je de thermostaat weer hoger zetten, om net weer behagelijk te krijgen.
    Is dit normaal.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Carlo,

      De installatie is niet in balans, er is een goede inregeling nodig. Je kan zelf wat experimenteren, draai de radiatorkranen in de woonkamer wat verder dicht zodat de keuken (radiatorkraan wel geheel open) warmer wordt. Als je die twee in balans hebt kan je naar de thermostaat gaan kijken, deze regelt te langzaam, is die wel goed ingesteld? Het verhogen van de temperatuur op de thermostaat moet niet nodig zijn, controleer met een andere thermometer of de thermostaat niet afwijkt.

      Een professionele inregeling is misschien een goede investering.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  16. J. Borneman
    J. Borneman zegt:

    Mijn radiator op een slaapkamer wordt warm ondanks dat de knop is dicht gedraaid (geen thermostaatkraan). Ik heb de knop losgedraaid maar zie niks bijzonders. Het pennetje zit op zijn plek en zit vast (geen beweging). Er zit ook een een soort draaischijf onder de knop. Deze draait mee als je aan de knop draait. Het komt niet tot aan het pennetje. Wat kan ik nog doen zo dat als ik aan de knop draai er geen warm water meer er door komt?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Als het een kraan met een pennetje is kan het toch wel een thermostaatkraan zijn met een handbedieningsknop. Misschien is de knop dan kapot. Anders zal de kraan of het binnenwerk vervangen moeten worden.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  17. Helena
    Helena zegt:

    Een vraagje
    Mijn verwarmingen 2 in de woonkamer worden alleen aan bovenkant warm. Ik heb ze wel ontlucht maar geen resultaat.
    Heb stadsverwarming.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Helena,

      Als de radiatoren aan de bovenkant warm worden zit er in elk geval geen lucht in. Het is normaal voor een radiator om alleen aan de bovenkant warm te worden als niet het volledige vermogen nodig is. Dus als de kamer normaal op temperatuur komt is dit geen reden tot ongerustheid.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  18. Jacqueline
    Jacqueline zegt:

    Hoi ik zet mijn thermostaat op 19.5 nu wil.ik de verwarming in de slaapkamer bijna uit hebben dus dat die koud blijft ik kan niet tegen een warme slaapkamer😂
    Maar ik heb die dus zogoed als uit gedraait maar word nog net zowarm als in de woonkamer is dit normaal?? Btw zit op appartement. Bvd

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Jacqueline,

      Probeer de radiator eens helemaal dicht te draaien. Zolang de kamer niet kouder wordt dan ongeveer 10-15 graden kan dat geen kwaad. Draai de radiator in de woonkamer wel helemaal open.

      Dat een radiator met weinig water toch heel warm wordt kan liggen aan een waterzijdige inregeling die niet helemaal goed is.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  19. Aggie
    Aggie zegt:

    Hallo,
    Ik heb een misschien knullige vraag, maar weet het niet. Ik wil zo energiebewust mogelijk leven, mijn huis is uit de jaren ‘40/50…oud systeem dus. Scheelt het met zo een oud systeem enorm in de kosten en energie als ik bijvoorbeeld maar één radiator aan heb staan op bijv 19 graden, ik heb een en suite en sluit nu de deuren steeds, inde ene kamer steenkoud en de andere warm,in uw toelichting zag ik staan dat dit niet energiezuinig en dus ook niet kostenbewust is? Zou het ook qua geld niet veel schelen als alles aan staat, daar bij een ouder systeem de warmte er toch heen gaat en alleen de lucht wordt afgesloten? Alvast bedankt! Groetjes!

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Aggie,

      De kamer waarin de kamerthermostaat zit zou je in elk geval moeten verwarmen. Andere ruimtes kouder houden en de deuren dicht laten zal wel energie besparen. Ik zou kamers niet kouder dan 15 graden laten worden, maar zeker niet kouder dan 12 graden om condens problemen te voorkomen. Ook vorstschade wil je voorkomen.

      Als je comfortklachten krijg in de verwarmde ruimten moet je de temperatuur in de aangrenzende ruimten een beetje verhogen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  20. John
    John zegt:

    Ik woon in een appartement met eigen cv ketel waar alle radiatoren aangesloten zijn via een 1 pijpssysteem. Als ik alle radiatoren opendraai, worden deze ook allemaal warm. Als ik echter de radiatoren van de twee slaapkamers dichtdraai blijft de radiator in de gang en woonkamer warm maar de radiator in de badkamer (die ook open staat!) wordt echter koud. Draai ik vervolgens de radiatoren op beide slaapkamers weer open, dan worden alle radiatoren weer warm.
    Overigens is er voldoende water (2 bar) in de cv ketel en zit er momenteel geen lucht in de radiatoren.

    Hoe zou ik dit probleem kunnen oplossen?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste John,

      Iemand heeft in dat systeem enkele onderblokken vervangen voor twee-pijps onderblokken. Dan werkt een één pijps-systeem niet meer goed. Misschien kan je dat zien aan de gebruikte typen, maar je kan ook testen. Laat de badkamer radiator open, en draai de rest dicht. Zet nu één voor één de radiatoren open, en kijk wanneer de badkamer radiator warm wordt. De radiator die je het laatste open draaide heeft een 2-pijps blok. Maar er kunnen er natuurlijk meer zijn, draai alles weer dicht behalve de badkamer en de laatste, blijft de badkamer warm? Dan was het alleen die ene, anders doe je weer hetzelfde. Je bent wel een tijd bezig maar dan weet je wel wat vervangen moet worden.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  21. Ellen
    Ellen zegt:

    Mijn c.v. heeft de oude leidingen. Installatie staat 1 ste verdieping.
    Boven alle radiators warm, beneden in de ruimtes ook.

    Behalve in de woonkamer. 3 worden aan boven en onderkant warm en 2 alleen aan de bovenkant. Er zitten thermostaat knoppen op en staan helemaal open. De termostaat zelf is niet in de huiskamer. Ontlucht komt niks uit.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Ellen,

      De installatie is niet goed ingeregeld. Als de benodigde inregelkranen aanwezig zijn kan een installateur dit voor je doen, anders zullen die geplaatst moeten worden. In sommige gevallen kan dit met de thermostaatkranen gebeuren, dat hangt van het type af, een installateur kan dit ook controleren.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  22. H.hartman
    H.hartman zegt:

    Mijn vriendin woont in Harderwijk en woont 7hoog aan de A28 en het weer staat op de woonkamer maar de verwarming staat op 4 en het wordt niet warmer dan 19.3 het is wél een verwarming vóór de héle flat

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Als de verwarming niet voldoende goed functioneert kan je dat het best melden bij de beheerder van de collectieve verwarming.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  23. mevrouw CEVAAL
    mevrouw CEVAAL zegt:

    Van mevrouw Merel Cevaal, Amsterdam. Sinds 2 maanden woon ik in een appartement op 6 hoog in Slotervaart. Het is een huurwoning van DE KEY. De woning heeft STADSWARMTE VOORZIENING. De woning heeft een woonkamer 1 slaapkamer op ZUID, 1 slaapkamer op NOORD en een keuken op NOORD. De hal en de gang er tussen in. Alle radiatoren hebben thermostatische kranen. In de woon kamer dus ook, maar daar zit ook een kamerthermostaat. In het instructieboekje staat: “Met een kamerthermostaat kunt u de warmte in uw woning nauwkeurig regelen.” Nu komt mijn vraag. Stel: kamerthermostaat staat op 21 graden. Zodra die temperatuur is bereikt stopt de warmtetoevoer (denk ik) en koelen de radiatoren af. Ik zet in de slaapkamer/studeerkamer op de NOORDZIJDE de thermostatische kraan helemaal open. Die wordt ook warm. Maar nu komt het: als de zon in de woonkamer staat meet de kamerthermostaat de temperatuur in de woonkamer, die door de zon hoger ligt dan in de koude slaapkamer. De verwarming ‘stopt’ en in de slaapkamer op NOORD blijft het koud. Zo ook in de keuken.
    Doe ik iets verkeerd?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Merel,

      Het is eigenlijk vreemd om een kamerthermostaat én thermostaat kranen in dezelfde kamer te hebben, dus ik verwacht dat daar iets speciaals aan de hand is omdat het stadsverwarming is. Je kan het beste contact opnemen met een installateur. Deze kan bekijken hoe de installatie in elkaar zit en hoe die het beste geregeld kan worden. Misschien is ook een waterzijdige inregeling nodig.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  24. Rose
    Rose zegt:

    Beste Abel,
    Ik heb een nieuwe Cv installatie van het merk intergas HRE laten installeren met 3 radiatoren (x2 onder 2 ramen en X1 i het middel van de woonkamer.
    De thermostaat is ook in de zelfde ruimte (we hebben het hier over een lange studio met aan beide kanten ramen) de thempratuur staat op 20c echter voelt het alsnog koud maar de thermostaat blijft uit en beweert dat die de gewenste temperatuur bereikt heeft. De radiator knoppen heb ik dan op 3 meestal … en het is gewoon koud. Ik moet dan vervolgens de thermostaat op 22 zetten en de kraan op 4 of 5 om het weer in werking te krijgen.. wat wat hier fout denkt u?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Rose,

      Wat je aangeeft kan niet goed werken. Een regelende thermostaat en regelende thermostaatkranen in dezelfde ruimte werkt niet. Zet alle thermostaatkranen in de studio op maximaal (5) en laat de thermostaat aan de muur zijn werk doen. Wat mij vooral verbaast is dat dit een nieuwe installatie is. Een regelende thermostaat wordt normaal gecombineerd met gewone kranen. Thermostaatkranen (in deze situatie) met een weersafhankelijke regeling, die voelt dan alleen de buitentemperatuur.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
      • Martijn
        Martijn zegt:

        Hi Abel,

        Vraagje: waarom is dit?
        Wij hebben beneden in de open woonkamer vloerverwarming, één radiator met thermostaatkraan en een digitale thermostaat.
        Als de radiator helemaal open zou staan, dan zou je toch zeggen dat, aangezien we vloerverwarming hebben die langzaam opwarmt, de radiator eindeloos heel veel warm water zou verbruiken? Ik krijg niet de indruk dat de digitale thermostaat de thermostaatkraan ‘overruled’? Hoe werkt dit?

        Beantwoorden
        • Abel zegt:

          Beste Martijn,

          Als die radiator helemaal openstaat, verwarmt deze de kamer veel sneller dan dat de vloer op zal warmen. Maar de kamer is op temperatuur, dus de thermostaat stopt de cv-ketel. Resultaat is dan een warme kamer met een koude vloer (vooral in het voor- en najaar).

          De thermostaatkraan op de radiator staat waarschijnlijk enkele graden onder de temperatuur ingesteld op de thermostaat. Dan komt de radiator bij bij snel opwarmen van de kamer maar stopt voordat 20 graden bereikt is. Als de vloer op temperatuur komt stopt dan ook de cv-ketel.

          Bovenstaand is wel wat simpel gezegd maar in principe klopt dat wel.

          Met vriendelijke groet,
          Abel

          Beantwoorden
  25. MJP (Rien)
    MJP (Rien) zegt:

    mijn radiator in de slaapkamer word niet warm ik heb van alles al gedaan de radiator eraf doorgespoeld er weer op ontlucht de ketel staat een verdieping hoger ook daar ontlucht geen resultaat .allen radiatoren dicht gezet ook geen resultaat . het is een een buissysteem leidingen door de vloer deze lopen naar boven naar een verdeler een heen en een retour. nu wil ik kijken of de retourleiding ook dicht zit , maar met vullen krijg ik wel water maar geen warm water. hoe kan je deze doorspoelen kan dat gewoon met het aftapkraantje onder aan de radiator of moet het anders of zou het wat andres kunnen zijn??

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Rien,

      Om te kijken of de retourleiding open is kan je het volgende doen, zonder de radiator te demonteren:
      Zet eerst de ketel uit. De radiator kraan dichtdraaien, sluit een slang aan op de aftapper van de radiator, zorg dat het water ergens heen kan, en tap behoorlijk veel af. Als de druk in de installatie zakt is er in elk geval een open verbinding van de retourleiding naar de installatie.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  26. Arnoud
    Arnoud zegt:

    Abel,
    Mijn woning heeft een cv met een ouder systeem dus één leidingstelsel. Nu wil ik een nieuwe radiator aansluiten. Hoe moet ik de aan en afvoer aansluiten. Ik kan mij voor stellen dat als ik het met een T-stuk doe, dat de doorstroming naar de nieuwe radiator duidelijk minder zal zijn, daar de aanvoer de weg van de minste weerstand zal volgen dus bij de aftakking (90 gr. bocht) rechtdoor zal stromen.
    Is dit logisch gedacht en wat is anders de beste aansluiting

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Arnoud,

      Als je een één-pijp systeem bedoelt, daar kan je niet zomaar een radiator aan toevoegen. Je hebt een leidingberekening nodig om te beoordelen of er nog ruimte in de groep zit. Probeer de installateur te achterhalen die de installatie heeft gemaakt. Als dat geen optie is zal je een installateur moeten vinden die een nieuwe berekening kan maken.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  27. Michelle
    Michelle zegt:

    Beste Abel,
    Twee van mijn radiatoren lekken warmte zelfs nadat er een nieuwe draaiknop op is gezet en die helemaal dicht zit. Als ik hem heeeel stevig dicht draai lekt hij geen warmte meer maar water. Alsof er teveel druk op staat. Kan dat? Enig idee wat er aan de hand is?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Michelle,

      Het lijkt erop dat dat ventiel niet goed meer sluit. Is bij het vervangen van de draaiknop ook de kraan zelf vervangen? Daarvoor zal het water afgetapt moeten worden dus dat moet opvallen. Dat zou ik laten doen, en mocht dat al gebeurd zijn zou ik aanspraak maken op garantie.

      Overigens, als je deze actie laat doen is het ook het overwegen waard om de hele installatie aan te pakken, eventueel ook thermostaat ventielen te nemen gecombineerd met waterzijdige inregeling.

      Met vriendelijke groet,
      Abel&co

      Beantwoorden
  28. F.C.Verbeek
    F.C.Verbeek zegt:

    Ik heb een vraag en die luid. moet je een verwarming als je hem dicht draait niet helemaal dicht gedraaid worden, is dit zo wat is daar dan de bedoeling van, en je gebruikt dan zeker meer gas ? Ik zou hier als het mogelijk is een antwoordt op krijgen.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Een radiator niet helemaal dicht draaien doe je om bevriezing en geluidsklachten te voorkomen. Als een deel van de installatie bevriest zal die het helemaal niet meer doen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel&co

      Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Evelien,

      Dat is een goed idee. Voor houtkachels zijn ook cv gekoppelde en automatische systemen mogelijk, misschien kan je daar ook naar kijken.

      Met vriendelijke groet,
      Abel&co

      Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Dit is normaal als de installatie niet op vol vermogen gebruikt wordt. De afgifte van de radiator is groter dan nodig, het water koelt dus harder af dan wanneer de installatie op topcapaciteit werkt.

      Met vriendelijke groet,
      Abel&co

      Beantwoorden
  29. noavatar
    noavatar zegt:

    Er is tegenwoordig radiatorfolie beschikbaar dat niet op de muur achter de radiator geplakt hoeft te worden (om stralingswarmte in oudere woningen zonder uitgebreide spouw-isolatie binnen te houden), maar dat direct op de achterkant van de radiator zelf geplakt kan worden. Dit ziet er beter uit dan de folie die op de muur moet worden geplakt en is makkelijker te plaatsen. Maar in hoeverre levert dit hetzelfde rendement / besparing?

    Beantwoorden
  30. John (adviseur GasNed)
    John (adviseur GasNed) zegt:

    In antwoord op Friso.
    Als in die kamer ook de thermostaat hangt vrijwel meteen. Als de kamer niet de thermostaat heeft duurt het langer. En natuurlijk verbruikt dit meer energie.

    Ventileren moet, en dit verbruik is ook meegenomen in de grootte van de installatie. Maar als u gaat spuien (ramen open en flink ventileren), wat ook regelmatig moet, kunt u dat best doen als het huis nog koud is, dus voordat de verwarming aangaat.

    Beantwoorden
  31. Friso
    Friso zegt:

    Hoi ik had een vraag, stel je voor het is een koude dag en er staat een radiator in een kamer met een open raam waar erg veel koude lucht naar binnen stroomt. De radiator staat maximaal opengedraaid. Gaat de boiler nu harder werken om er voor te zorgen dat de kamer warm blijft?

    Dit wil ik weten omdat ik me afvraag of dit dubbele energieverspilling is. Enerzijds omdat verwarmde lucht meteen verloren gaat, anderzijds omdat er nu meer gas gebruikt word omdat de kamer koud is.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *