De werking van een moderne cv-ketel lijkt nog steeds op die van het eerste warmwatersysteem (in 1716 ontwikkeld voor kasverwarming te Newcastle-upon-Tyne). Aan de huidige cv-ketels zijn wel allerlei systemen voor beveiliging en zuinigheid toegevoegd. Op deze pagina lees je over alle onderdelen van een cv-ketel en waar ze voor dienen.

De letters ‘cv’ staan voor ‘centrale verwarming’, wat duidt op het principe dat warmte centraal wordt opgewekt. De cv-ketel is het hart van het verwarmingssysteem. Vanuit de ketel wordt het verwarmde water via een buizensysteem overgebracht naar gebouwen of ruimtes in een gebouw. Een cv-ketel bestaat uit de volgende onderdelen:

Ontsteker cv-ketel

De ontsteker van een cv-ketel zorgt dat de brander aan gaat. Vroeger werkte een cv-ketels op gas met een waakvlam, nu gaat de ontsteking elektronisch door middel van een vonkje of een gloeidraad.

Brander cv-ketel

Een cv-ketel werkt met een brander die de brandstof (gas of stookolie) verbrandt. Met de warmte die ontstaat wordt water in een gesloten systeem verwarmd. Moderne branders zijn gemaakt van keramisch materiaal of roestvrijstaal. Iedere brander wordt na verloop van tijd vies, wat de werking nadelig beïnvloedt. Dat maakt regelmatig onderhoud essentieel voor een goede werking. De ketelthermostaat regelt de warmte van het cv-water. Loopt de watertemperatuur onverhoopt te hoog op, dan sluit de maximaalthermostaat de gastoevoer naar de brander af.

Ventilator cv-ketel

De ventilator van een cv-ketel voert enerzijds lucht aan. De ketel heeft dit nodig voor de verbranding van de brandstof. Anderzijds zorgt de ventilator ervoor dat restgassen worden afgevoerd via de schoorsteen. Vroeger waren deze ventilators luidruchtig, tegenwoordig zijn deze zeer stil.

Warmtewisselaar cv-ketel

De warmtewisselaar zorgt ervoor dat de cv-ketel naar behoren werkt. Het zorgt ervoor dat de warmte van de gasverbranding met maximaal rendement wordt gebruikt voor de verwarming van het water, zonder rechtstreeks contact met het water. Een warmtewisselaar is gemaakt van aluminium, aluminium silicium of roestvrijstaal.

Op zoek naar een cv-ketel? Bekijk ons brede aanbod van Itho Daalderop, Remeha en Nefit en vraag advies aan 1 van onze specialisten

Circulatiepomp cv-ketel

In iedere cv-ketel zorgt de circulatiepomp (ook wel ‘circulator’) ervoor dat het warme water van en naar de verschillende gebouwen of verblijven wordt gepompt. Het gaat bijna altijd om een ‘modulerende’ pomp: is er veel warmte nodig dan werkt de cv-ketel pomp harder. Is er weinig warmte nodig dan werkt de pomp langzamer (en dus zuiniger en stiller). De warmtebehoefte wordt aangegeven door de thermostaat. Zodra de gewenste temperatuur is bereikt, stopt de gastoevoer naar de brander. De circulatiepomp heeft dan nog een nalooptijd van ongeveer 15 minuten.

Radiatoren cv-ketel

De meeste cv-systemen werken met parallelle radiatoren. Iedere radiator is dan via een afzonderlijk circuit verbonden met de cv-ketel. Voordeel is dat per radiator de temperatuur kan worden geregeld met de radiatorkraan. Oudere systemen hebben soms radiatoren die via één circuit in serie zijn gezet. De doorstroming van warm water per radiator regelen kan dan niet. Om de temperatuur toch te beïnvloeden, kan de luchtcirculatie rond de radiator worden beperkt. De radiator zelf blijft dan wel warm.

Naast radiatoren kan ook worden gewerkt met een convector onder de vloer (ofwel convectorput) of vloerverwarming. Hierbij stroomt het warme water door buizen in de afwerkvloer. De gehele vloer wordt zo gelijkmatig warm.

Thermostaat

De temperatuurregeling van een cv-ketel werkt via een thermostaat. In de hoofdruimte(s) (woonkamer, badkamer, kantoor) hangt meestal de kamerthermostaat, die de radiatoren in de betreffende kamer aanstuurt. Met eenvoudige thermostaten kun je alleen de temperatuur hoger en lager zetten. Luxere thermostaten zijn programmeerbaar, zowel qua tijdstip, temperatuur als interval. Er zijn ook thermostaten die zich op afstand laten bedienen, bijvoorbeeld via smartphone of tablet.

Het is ook mogelijk om in overige vertrekken een thermostaatkraan op de radiatoren te monteren. Deze regelt hoeveel warm water door de radiator stroomt, zodat de ruimte steeds de gewenste temperatuur heeft. De temperatuur in het hoofdvertrek bepaalt de maximale warmte: een radiator met thermostaatkraan kan niet warmer worden. Thermostaatkranen worden veel gebruikt in ruimten die vorstvrij moeten blijven (garages, kelders, schuren).

Rookgasafvoer

Bij de verbranding van gas of stookolie komt rookgas vrij. Dit wordt naar buiten afgevoerd via een rookgasafvoer. Dit kanaal gaat meestal via het dak of de gevel naar buiten. De rookgasafvoer is voorzien van een trekonderbreker valwindafleider. Dit voorkomt recirculatie van de rookgassen en voorkomt koolstofmonoxidevergiftiging.

Expansievat

Het expansievat van een water gevulde cv-installatie voorkomt te grote drukverschillen in het systeem. Water zet uit bij verwarming; het expansievat vangt het extra volume op. Anders zou schade aan leiding of ketel ontstaan door de druk. Als ook het expansievat zijn grens bereikt, vangt het overdrukventiel (of overstortventiel) het drukverschil op.

Waterdruk cv-ketel

Er moet voldoende waterdruk in het cv-ketel systeem zitten. Die drukwaarde vind je op een analoge waterdrukmeter of manometer, of op een digitaal display. Moderne systemen tonen de waterdruk op het display van de kamerthermostaat. Als er onvoldoende waterdruk is, moet het cv-systeem worden bijgevuld.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe CV-ketel?
We geven je 15 tips om de slimst mogelijke keuze te maken.

Meer over dit onderwerp

Reacties

51 antwoorden
 1. Wiel
  Wiel zegt:

  Wiel,
  Waarschijnlijk zit er na je watermeter een reduceer in de waterleiding naar je woongedeelte.
  Waarschijnlijk staat de druk na het reduceer te laag ingesteld of anders is deze defect en dient vervangen te worden.
  Tap je nl. ergens anders al water af en ga je ook nog eens warmwater tappen wordt de doorstroming door het verwarmingstoestel te gering en daar is deze op beveiligd.

  Beantwoorden
 2. E.Hendriksen
  E.Hendriksen zegt:

  Hallo,
  Is het mogelijk om een HR-ketel te testen zonder installatie ? Of delen vd ketel. Bijvoorbeeld op werking van de cv pomp.
  Ik kan namelijk een 2e hands ketel kopen van 2 jaar oud, maar stel dat na het aanpassen van leidingwerk, de ketel niet werkt.

  Mvg Edwin

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste,

   In het kort, nee. Je kan controleren of de pomp vast zit, maar dat geeft geen enkele garantie of de rest werkt.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
  • Henny Went
   Henny Went zegt:

   Ik heb een Nefit Topline en ga een electriche boiler plaatsen dan heb ik geen warm water meer nodig van de CV ketel kan ik de wateraansluiting van de CV ketel zonder problemen verwijderen of moet de waterleiding gevuld blijven

   Beantwoorden
   • Abel
    Abel zegt:

    Beste Henny,

    De waterleiding moet aangesloten blijven. Voor je gezondheid is het ook belangrijk dat er regelmatig doorstroming in zit. Ik zou de boiler aansluiten als een zonneboiler, tenminste als de cv ketel geschikt is voor naverwarming zonneboiler (keurmerk NZ).

    Met vriendelijke groet,
    Abel

    Beantwoorden
 3. Cor
  Cor zegt:

  Als ik warm water tap dan zakt de waterdruk van de cv drastisch en als ik door blijf tappen dan valt de cv in alarm en staat het druk wijzertje nagenoeg op 0. Als ik het systeem reset dankomt de volle druk weer terug en kan ik opnieuw water tappen waarna de druk wederom afneemt. Wat i hier aan de hand???

  Beantwoorden
 4. Yuri
  Yuri zegt:

  het kan toeval zijn doch tijdens een daklekkage bij hoosbuien blijkt de Bosch HRC26 ketel storing C1 te geven (onder andere: ‘toerental ventilator te laag` volgens handboek. Bij warmwatervraag of verwarmingsvraag wil de ketel niet ontsteken. De ventilator lijkt wel te werken (geluid, zwarte kap lauwwarm, lichte trilling voelbaar). Vlakbij buiten is een zitzak ´ontploft`. Kan de ventilator al die kleine schuimbolletjes hebben aangezogen en zitten die dan onder dat zwarte kapje? Hoe kan ik dat checken? In de ketelbehuizing (dus onder de witte mantel) trof ik wel enkele bolletjes aan plus hier en daar wat nattigheid van de daklekkage, ventilator en printplaat beneden zien er schoon en droog uit. Wat kan C1 nog meer zijn en hoe kan ik checken of de ontsteker goed werkt? alvast hartelijk dank !

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Yuri,

   Bel hiervoor een installateur. De toestellen van de huidige generaties zijn onmogelijk door een doe-het-zelver te controleren en af te stellen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 5. Ralph
  Ralph zegt:

  De waakvlam van mijn HR-ketel gaat steeds uit na gebruik van warm water. Krijg de waakvlam wel weer aan.
  Maakt niet uit of mijn verwarming aan of uit staat.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Ralph,

   Ik ken geen enkele HR ketel met een waakvlam. Maar als je waakvlam uitgaat zou je een servicemonteur het toestel en de ventilatie moeten laten controleren.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 6. Maarten
  Maarten zegt:

  onze ketel slaat de laatste vijf weken elke week wel vier keer per week spontaan uit. Met de resetknop doet hij het weer. Ketel is acht jaar oud en heeft dit hiervoor nooit gedaan, wat kan er aan de hand zijn?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Maarten,

   Hiervoor zal je echt een servicemonteur moeten laten komen. Het is onmogelijk om dat op afstand te zeggen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 7. Bert
  Bert zegt:

  Onze cv-combi-installatie moeten wij in de wintermaanden regelmatig bijvullen. In de zomer hoeven wij niet bij te vullen. Nu, bij een temperatuur van een redelijk aantal graden beneden nul, moeten wij de cv-installatie dagelijks bijvullen, gisteren zelfs tweemaal, ’s morgens en ’s avonds.
  Ik heb tot nu geen lekkage de leidingen kunnen ontdekken. Kan het zijn de ketel zelf niet in orde is

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Bert,

   In HR ketels zit een condensafvoer. Als de ketel intern lekt zal dat niet vlug opvallen omdat het lekwater met het condens wordt afgevoerd.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 8. Dijkstra
  Dijkstra zegt:

  Mijn ketel blijft om de 10 minuten aanslaan nadat de gevraagde temperatuur is bereikt. Dus ook wanneer de temperatuur op 15 graden staat ingesteld. Wat kan hiervan de oorzaak zijn? Het probleem lijkt te zijn ontstaan na een onderhoudsbeurt.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste,

   Ik kan natuurlijk niet bepalen wat er aan de hand is, daar zijn nogal wat verschillende mogelijkheden voor. De ketel kan defect zijn, dan heeft het ook niks met de onderhoudsbeurt te maken, gewoon pech. Of de instellingen van de ketel zijn veranderd en hij staat nu bijvoorbeeld op comfortstand om het warmwater warmer te houden. Dat kan wel door de monteur aangepast worden. En dan zijn er vast nog wel wat dingen waar ik nu niet aan denk. Wat ik maar wil zeggen, het hoeft niet aan de onderhoudsbeurt te liggen (en meestal is dat niet zo).

   In elk geval zou ik de monteur terug laten komen, anders bij je met dit gedrag zitten.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 9. Richard
  Richard zegt:

  Beste,
  Sinds een paar dagen krijg ik mijn kamertemperatuur niet hoger dan 20 graden, ondanks dat ik de kamerthermostaat op bijna 30 graden heb staan.
  Ik heb me extra een losse thermometer gehaald en deze ook in mijn kamer geplaatst en deze geeft dus ook dezelfde temp aan net als de kamerthermostaat..
  Er zit genoeg water in de druk is tussen 1,5-1,8..
  Hier bij moet ik wel vermelden dat ik alleen in de woonkamer 2 convectoren zijn geplaats, in de rest van de woning zijn radiatoren geplaats.( alles is ook ontlucht)
  Heb voorheen nooit problemen gehad..
  Mijn combiketel is van het type Nefit ecoline HR.. bwj 1999
  Heb ik nu dan een technisch probleem….of??
  Mvg
  Richard

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Richard,

   Is er wat veranderd aan de installatie? Bedoel je dat enkele dagen geleden de radiatoren in de woonkamer zijn vervangen door convectoren? Want dan moet je daar het probleem zoeken. Als er niets is gewijzigd (ook geen kraan instelling) denk ik dat je toe bent aan een nieuwe cv-ketel. De thermostaat zou ook defect kunnen zijn.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
   • Richard
    Richard zegt:

    Hallo Abel..
    Nee de convectoren zitten al jaren in de vloer..
    Dan denk ik inderdaad dat de thermostaat kapot is of ketel.. : -(
    Bedankt voor de snelle reactie.
    Mvg,
    Richard

    Beantwoorden
 10. Den hollande
  Den hollande zegt:

  Ik heb een vraagje
  misschien vraag ik nu iets stoms
  maar ik ben echt niet technisch
  ik heb nu een paar keer een avond gehad dat de ketel wel aanstalte maakte om aan te gaan maar dat het niet lukte en het dus niet warm wordt in huis.
  Zo was dit ook zondag avond het geval 4 dec 2016.
  dinsdag morgen wilde het water niet warm worden.
  Ik ben toen de thermostaat hoger gaan zetten. Die staat als ik de verwarming niet aan hoef bij mij laag.
  Toen werd het nog niet warm.
  ik ging kijken bij de ketel.
  bleek de waakvlam uit te zijn
  deze aan gemaakt.
  nu werd het water wel warm en ook in 1 keer de verwarming beneden.
  ik heb vervolgens de verwarming de gehele dag op 15 laten staan.
  En avond ook omdat ik toch niet thuis was.
  mijn vraag is nu de ketel moet toch af en toe afslaan? Ik ging gisteravond naar bed en toen hoorde ik dat de ketel aan was en nu om 4.30 ging ik naar toilet en toen hoorde ik de ketel nog. Ik weet niet of hij vannacht stil is geweest. Maar nu om 5.30 lig ik nog wakker en de ketel is nog aan.
  is dit normaal en kan dat kwaad.
  De thermostaat in de woonkamer staat op 14.
  bvd

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste,

   De ketel slaat alleen aan als de temperatuur in de woonkamer lager wordt dan 14 graden, de thermostaat regelt de ketel en als de temperatuur hoger is dan de instelling is er geen reden voor de ketel om aan te gaan. Het kan dus geen kwaad.

   Natuurlijk werkt dat alleen als de waakvlam aan is, zonder waakvlam kan de ketel niet gaan branden.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 11. Sjonnie
  Sjonnie zegt:

  Hallo,

  Ik woon in een woongroep en ik heb een vraag.
  Stel dat alle kachels die op de cv aangesloten zijn uit gedraaid zijn.
  Hoe veel procent scheelt het ongeveer op jaarbasis, als de thermostaat standaard op
  21 staat in plaats van op 15?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Sjonnie,

   Als je alle afgifte van een cv installatie uitzet zal en de thermostaat op 21 houdt zal dat geen energie besparen. Het zorgt er wel voor dat de woning behoorlijk oncomfortabel wordt.

   Een cv installatie wordt berekend op een temperatuur balans, met vaste temperaturen voor alle kamers. Als er een paar te koud blijven omdat de radiatoren zijn uitgedraaid wordt deze balans verstoord. Dat is dus geen goed idee. In sommige gevallen wordt er rekening gehouden met een temperatuur variatie (thermostaat kranen), mogelijk is dat bij jullie woongroep ook zo. Dan nog zijn er minimum temperaturen (meestal 15 of 18 graden) welke een kamer moet hebben om de installatie goed te laten werken.

   Met vriendelijke groet,
   Abel&co

   Beantwoorden
   • Stulp
    Stulp zegt:

    Mijn belangrijkste vraag is naar het lange termijn verschil in de kosten, tussen de thermostaat een jaar lang op 15, of een jaar lang op 20.
    (Dit terwijl de aangesloten kachels in de omringende kamers willekeurig uit- en aan gedraaid worden.)

    De situatie is zo, dat de thermostaat op een gang hangt, aan die gang zitten 4 woningen, allemaal aangesloten op dezelfde thermostaat.
    Het probleem is dat de thermostaat op de gang, uit kostenbesparing, door bewoner 1 naar beneden word gedraaid waardoor in alle woningen de centrale verwarming uit valt en dit komt vaak niet iedere bewoner goed uit.

    Nou dachten we als oplossing om de thermostaat gewoon tot iets boven de temperatuur van de gang zelf te laten staan (16/18 graden),
    en dat elke bewoner voortaan alleen nog aan de knoppen op de centrale verwarming in diens woning komt.

    Kan ik een schatting krijgen van wat voor effect dat heeft op de kosten op jaarbasis?
    En, waarom zou het technisch gezien geen goed idee zijn? Wat zijn precies de nadelen of de uiteindelijke consequenties en wanneer zijn die wel en niet van toepassing?
    Ik zoek een oplossing!

    Alvast bedankt!

    Mvg, S

    Beantwoorden
    • Abel
     Abel zegt:

     Beste,

     Ik kan geen schatting van kosten geven zonder daar uren aan te rekenen. Wat ik wel kan zeggen is het systeem wat je daar hebt geen goed idee is. Laat de thermostaat op de gang vervangen voor een weersafhankelijke regeling welke alleen naar de buitentemperatuur kijkt en laat de bediening daarvan op een alleen voor de installateur bereikbare plaats zetten. De temperatuur van de woningen kan dan in de woningen geregeld worden. De regeling zorgt er dan voor dat er nooit hoger verwarmt wordt dan nodig.

     Met vriendelijke groet,
     Abel&co

     Beantwoorden
 12. Dirk-Jan
  Dirk-Jan zegt:

  Het wordt weer kouder, dus ik wilde de cv aanzetten. Helaas dat lukte niet. Hoe hoog ik de thermostaat ook zet, geen reactie van de cv-ketel. Als ik de kabels direct doorverbind, doet de ketel het wel. Mijn gedachte was – thermostaat vervangen. Ook vanuit de nieuwe thermostaat geen enkele reactie. Ook niet als ik deze niet in de woonkamer aansluit, maar direct op het apparaat. Het is dus niet de kabel en het lijkt erop dat de thermostaat toch nog goed is. Ook de cv is goed, want als ik de draadjes direct doorverbind, doet die het wel.

  het betreft een Agpo cv-ketel 16 jaar oud met een thermostaat van Honeywell magic 3. De nieuwe thermostaat is een Plieger Milton.

  Kan ik nog iets testen, wat kan het zijn?

  Groeten DJ

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Dirk-Jan,

   Je kan controleren of de thermostaat van het juiste type is, omdat je het over doorverbinden hebt zou je een aan/uit type moeten hebben. Modulerende regelingen kan je namelijk niet doorverbinden. Controleer ook of je de juiste aansluitingen gebruikt, op de thermostaat en op de ketel.

   Met vriendelijke groet,
   Abel&co

   Beantwoorden
 13. Annemarie Prins
  Annemarie Prins zegt:

  Moet je altijd de radiatoren helemaal open draaien als je verwarming aan wilt of op een stand en wat is dan de beste stand? Als ik de thermostaat op 21 graden zet, verwarmt hij tot 21 graden en dan gaat de verwarming uit. Tegen de tijd dat hij weer gaat verwarmen heb ik het weer koud.Is dat altijd zo? Want in mijn vorige huis had ik een draai thermostaat, maar bleven de radiatoren toch altijd wat lauwig, nooit helemaal weer ijskoud? Laatste vraag : de 21 graden die ik instel is dan toch voor alle ruimtes, zoals ook de slaapkamers? M.v.g. Annemarie Prins

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Annemarie,

   Bij een goed ingeregeld verwarmingssysteem blijft het 21 graden met maximaal +-0,5 graad variatie. Met de huidige modulerende ketels en thermostaten is dit nog nauwkeuriger, dan blijven de radiatoren vaak inderdaad wat lauw. De ingestelde temperatuur geldt voor de woonkamer, de andere kamers zijn hiervan afhankelijk en worden wat minder warm, normaal 2 tot 5 graden minder afhankelijk van het soort kamer. Maar ook hier weer, bij een goed ingeregeld systeem. Helaas zijn niet alle installaties goed ingeregeld. Als je geen thermostaatkranen hebt (wat ik aanneem omdat je een kamerthermostaat hebt) moeten de radiatoren in de woonkamer helemaal openstaan.

   Mogelijk is de bandbreedte van je thermostaat niet juist ingesteld, dat veroorzaakt ook een te grote wisseling in temperatuur.

   Met vriendelijke groet,
   Abel&Co

   Beantwoorden
  • John (adviseur GasNed)
   John (adviseur GasNed) zegt:

   Een HR ketel heeft een condenswater afvoer, een combi ketel ook een inlaatcombinatie. De hoeveelheid water is afhankelijk van gebruik. Condens water wordt gevormd tijdens het branden van de ketel, de inlaat combinatie geeft water bij het opwarmen van het warmwater.

   Beantwoorden
 14. Corné
  Corné zegt:

  Bij ons moeten wij om de drie weken de cv ketel bijvullen. Soms zitten we zomaar zonder warm water omdat de hoeveelheid Bar erg is gedaald. Bij navullen doet de cv het weer prima.
  De cv ketel is laatst wel helemaal nagekeken maar er zou waarschijnlijk een lek zitten die je niet zomaar op kunt sporen.
  Kan dit lek voor een hoge energierekening zorgen? En gaat het om een gaslek?

  Alvast bedankt!

  Beantwoorden
  • John
   John zegt:

   Het gaat niet om een gaslek. Dat kunt u niet oplossen door bij te vullen. Een waterlekkage kan inderdaad wel voor een hogere energierekening zorgen, er stroomt immers warm water weg.

   Beantwoorden
 15. jorg
  jorg zegt:

  mijn cv ketel maakt sinds paar dagen een erg irritant zoemend geluid, zelfs als hij niet brandt en zelfs als ik de stroom er helemaal uithaal…het lijkt dus mij dus dat de lucht die door afvoer kanaal gaat een ventilator of zo doet bewegen? als de cv ketel brandt heb ik geen last van dit zoemende geluid….wat kan dit zijn ? onder en boven buren hebben er geen last van dus ligt niet aan luchtkanaal in appartementencomplex lijkt me zo. dank voor antwoord.

  Beantwoorden
  • Gasned
   Gasned zegt:

   Ik dacht aan een transformator of pomp, die kunnen soms flink zoemen. Maar zelfs als de stroom eraf is?
   Dan lijkt me dat u niet de ketel hoort.

   Beantwoorden
  • Martha
   Martha zegt:

   Momenteel ervaar ik dit probleem in het appartement waar ik woon.Een jaren dertig appartement . En het irritante zoemende electronische geluid is sterk aanwezig op koudere dagen/nachten.Heb div.buren al benaderd hierover.Heb het idee dat het geluid via leidingen / spouwmuren bij mij terecht komt.Soms hoor ik dan ’s nachts 3x een klik en daarna zakt dat geluid dan weer weg. Kan ik eindelijk slapen…….

   Beantwoorden
 16. Anita
  Anita zegt:

  Als de thermostaat aanspringt duurt het erg lang voordat de ketel aangaat, soms moeten we eerst de steker van de ketel uit het stopcontact halen en er weer in doen. Kan het zijn dat na verloop van tijd de thermostaat en ketel slechter gaan communiceren?
  Monteur is al geweest, kon niets vinden omdat het op dat moment goed werkte.

  Beantwoorden
  • Gasned
   Gasned zegt:

   De thermostaat en ketel gaan niet na verloop van tijd slechter communiceren.

   Er is dus een ander probleem, welk is lastig te zeggen. Een probleem is alleen te vinden als het ook op dat moment optreed. Misschien kunt u tijdelijk een andere thermostaat proberen. Als het probleem dan weg is zit het in de oude thermostaat, anders in de ketel of de bekabeling. UW GasNed-installateur kan u hierbij helpen.

   Beantwoorden
 17. Jeffrey
  Jeffrey zegt:

  Als je bij een combiketel de verwarming aan hebt staan en je gaat douchen blijft de cv dan wel branden?
  Ik ben daar gewoon nieuwschierig naar en kan het nergens vinden op google enz.

  Beantwoorden
  • Gasned
   Gasned zegt:

   In vrijwel alle gevallen is dit een “of” keuze. Een drieweg klep regelt de warmte stroom naar de boiler of naar de verwarming. Natuurlijk krijgt de boiler prioriteit.

   Een aantal cv-ketels van Ithodaalderop kan bijvoorbeeld een kleine verwarmingsgroep warm houden tijdens warm water bedrijf. Mogelijk zijn er nog meer uitzonderingen maar dit is zeker geen standaard gebruik.

   Beantwoorden
  • Gasned
   Gasned zegt:

   De driewegklep maakt een keuze of de warmte naar de verwarming of naar het warm tapwater gaat. Het warme water heeft voorrang op de verwarming.

   Beantwoorden
  • Gasned
   Gasned zegt:

   Dat is mogelijk. Oorzaken kunnen aanlopen van het blad zijn of motor lagers welke niet goed meer rollen.
   Geluiddemping tussen de ventilator en de kanalen is ook een optie, dit wordt niet zo vaak toegepast in woningen.

   Beantwoorden
 18. van pelt
  van pelt zegt:

  als de radiatoren geen water heeft kan je dan wel warm water krijgen zonder dat je radiatoren nodig bent. voorbeeld als het water er uit de radiatoren is kan je de cv ketel dan wel gebruiken voor warm afwas water?
  kan het zonder problemen wel of niet gebruiken?

  met vriendelijke groet Yvon & Leo van pelt

  Beantwoorden
  • Gasned
   Gasned zegt:

   Meestal niet. Een enkele cv-ketel is hiervoor wel geschikt, maar dient deze omgebouwd te worden. Over het algemeen moet de cv installatie gevuld zijn om ook warm tapwater te kunnen gebruiken.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *