Een plintboiler werkt volgens hetzelfde principe als een standaard elektrische boiler. De werkwijze van een elektrische boiler lees je op deze pagina. De plintboiler is een close-in boiler: de boiler is vlakbij de kraan geplaatst waar het warm water wordt afgetapt.

Plintboiler vs keukenboiler: het verschil

Een reguliere keukenboiler plaats je boven de waterkraan (zichtbaar tegen de muur of weggewerkt in een keukenkastje), of onder de waterkraan in het keukenkastje. De boiler neemt flink wat ruimte in beslag. Heb je niet zoveel ruimte of wil je simpelweg meer ruimte, dan is een plintboiler een goed alternatief. De plintboiler is zo plat, dat hij onder je keukenkastje achter de plint ligt. De watercapaciteit is minder dan van een reguliere keukenboiler, maar met 5 of 10 liter water kunnen de meeste huishoudens prima uit de voeten.

Waarom een plintboiler?

Een plintboiler is populair vanwege zijn geringe afmetingen. De ruimte in de keukenkastjes wordt beter benut. Een plintboiler is een goede keuze als er overdag altijd iemand thuis is die regelmatig warm water gebruikt. Wel moet de cv-ketel waar het warm water normaal gesproken vandaan komt, op de zolder staan met één verdieping daartussen. Dan hoeft de cv-ketel niet steeds opnieuw water te verwarmen, om vervolgens nog een grote afstand af te leggen.

Het grootste deel van de tijd houdt de plintboiler water warm, zonder dat dit gebruikt wordt. Het ‘stilstandverlies’ aan warmte/energie loopt dan snel op, zelfs als de boiler goed geïsoleerd is.

Bekijk onze plintboilers van Itho Daalderop en vraag advies aan 1 van onze installateurs. 

Plintboilers: bijzonderheden

 • Kijk goed naar het stroomverbruik van een nieuwe plintboiler. Dit ligt meestal tussen de 400 en 2000 Watt. Als dit meer dan 1000 Watt is, kun je de plintboiler niet op dezelfde groep aansluiten als de vaatwasser. Eén groep kan maximaal 3250 Watt aan, een gemiddelde vaatwasser gebruikt zo’n 2200 Watt.
 • Er zijn ook hot-fill plintboilers, die gevuld worden vanuit de cv-combiketel. Een cv-combiketel verwarmt energiezuiniger op gas en dat is 3 keer goedkoper dan elektriciteit, maar het water koelt wel af in de leiding tussen ketel en boiler. Waarna de plintboiler alsnog moet (bij)verwarmen. Er treedt dan energieverlies op.

Reacties

46 antwoorden
 1. Ron
  Ron zegt:

  ik heb nu ook een Daalderop plintboiler en ding deed het al 10 jaar lang. Nu ineens niet meer en ik wil dus een nieuwe. Maar ik zie dat de nieuwere steeds middels een soort druiventros worden aangesloten op het warme water. Die van ons zit rechtstreeks op het warmwater toevoer van de CV installatie. Kan een nieuwe nu op de zelfde manier worden aangesloten?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Ron,

   Je hebt een hot-fill boiler, die worden aangesloten op de warmwater voorziening van de cv-ketel. Die zijn nog leverbaar.

   De ‘druiventros’ die je bedoelt is de inlaatcombinatie van het toestel. De inlaat combinatie is een overdruk en terugstroombeveiliging. Deze is verplicht direct voor elk warmwatertoestel. Ook bij een hot-fill apparaat.

   Antwoord op je vraag: ja dat kan, maar het mag niet.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 2. A.Kurtalic
  A.Kurtalic zegt:

  Geachte,

  Wij hebben onlangs zonnepanelen aangeschaft en willen nu voor meer gemak gaan wbt heet tapwater in de keuken (plintboiler). CV ketel bevindt zich op de zolder.
  Wij willen niet dat de CV ketel steeds aanslaat bij het gebruik van het plintboiler. Welke soort boiler/welke aansluiting adviseert u ons?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste,

   Als je niet wilt dat de ketel aanslaat bij warm water gebruik is een koud vul systeem de oplossing. Sluit dan wel de warm water leiding naar de keuken bij de ketel af. Een andere optie is de ketel voorzien van een boiler.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste,

   Dit is verplicht. Elk warmwatertoestel moet voorzien zijn van een afsluiter, keerklep en overdrukventiel. Dit zit allemaal in de inlaatcombinatie.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 3. Dominique van der Horst
  Dominique van der Horst zegt:

  Hallo,

  Wij willen in onze nieuwe keuken een plintboiler van 5 liter. Moet ik daar een speciale waterkraan bij kopen?

  Groet,
  D. Van der Horst

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste,

   Dat is niet perse nodig als de boiler volgens voorschrift is aangesloten. Een 5 liter boiler is wel dermate klein dat ik een hot-fill aansluiting zou adviseren.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 4. Agnes
  Agnes zegt:

  Binnenkort krijgen we en nieuwe keuken en denken erover een plintboiler te nemen. Is het ook mogelijk deze aan/uit te zetten na plaatsing?
  Onze hudige boiler staat meestal uit namelijk.

  Beantwoorden
 5. Piet Blaauw
  Piet Blaauw zegt:

  Beste Abel,
  Wij hebben een plintboiler van 10 liter dit is voor onze afwas onvoldoende is het mogelijk om 2 gelijke boilers ” achter elkaar” te plaatsen om zo voldoende warm water te krijgen? Met vriendelijke groet, Piet

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Piet,

   Twee boilers kan je parallel (dus niet achter elkaar!) aansluiten als je beide toestellen voorziet van een inlaatcombinatie en de aansluitleidingen balanceert.

   Maar of dat de moeite waard is? Ik denk van niet, er bestaan ook boilers van 30 liter, dat lijkt me een veel betere oplossing.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 6. C M Bais
  C M Bais zegt:

  Beste Abel.
  Kan er een plint boiler geplaatst worden als de cv installatie zich op de begane grond bevind?
  Naar boven plaatsen is geen optie,wonen gelijkvloers.
  CM.

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste,

   Een plintboiler is alleen aangesloten op de koudwaterleiding en riolering en staat dus niet in verbinding met de cv-installatie. Een plintboiler wordt normaal onder de spoelbak kast in de keuken geplaatst.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
     • rene
      rene zegt:

      Hoi Abel,
      Kun je elke plintboiler ook vullen vanuit de boiler op zolder? Of mag dat alleen met een hotfill?

     • Abel zegt:

      Beste Rene,

      Controleer of de fabrikant van het toestel deze aansluiting goedkeurt, maar in veel gevallen zal dit mogelijk zijn. Het is meestal niet verstandig, bij elke warmwater vraag zal de cv ketel ook aanspringen, bij veel korte tappingen zal het verbruik dus twee keer zo hoog zijn!

      Met vriendelijke groet,
      Abel

  • Abel zegt:

   Beste Arjan,

   Dat is nodig en verplicht. Als je water verwarmt zet dat uit, zonder dat overdrukventiel zal de boiler scheuren.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
   • Jose Daamen
    Jose Daamen zegt:

    Hallo Abel,

    Bij ons is aan het overdrukventiel een afvoerbuis gekoppeld en aangesloten op de afvoer. Nu staat deze afvoerbuis altijd vol met water en stroomt wel eens over. Hoe kan ik dit oplossen?

    Hartelijke groet, Jose

    Beantwoorden
 7. Bryan
  Bryan zegt:

  Beste abel,

  Binnenkort ga ik mijn nieuwe keuken plaatsen. Alleen op dit moment heb ik een boiler in mijn keuken kastje staan. In de nieuwe keuken heb ik eigenlijk geen ruimte voor een boiler. Dus inmijn nieuwe keuken zit ik te denken aan een plint boiler. Maar hier heb ik wat vraag tekens bij. Kan ik de boiler aansluiten op mijn koudwater leiding??. En welke zou je advieseren??

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Bryan,

   Een plint boiler wordt op precies dezelfde manier aangesloten als een gewone keukenboiler. Ik zou adviseren om een plintboiler door een installateur te laten aansluiten, en het merk te gebruiken dat deze adviseert. Dat is immers een product waar hij vaker mee werkt, en goed bekend is met de fabrikant en de eventuele garantie.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 8. Ingrid
  Ingrid zegt:

  Hallo,

  Binnenkort ga ik een nwe keuken aanschaffen (hoekwoning). De cv ketel wordt naar zolder verplaatst (nu keuken). Ik overweeg een plintboiler te nemen in combi met een heetwaterkraan. Ik ben alleenstaand zonder kinderen. Wat zouden jullie adviseren? en is het nu zo dat je met een plintboiler automatisch ook via die boiler je water verkrijgt om te douchen of gaat dat wel via de cv ketel. Ik wil eigenlijk die boiler alleen gebruiken voor keukenhandelingen.

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Ingrid,

   De keukenboiler is alleen voor de keuken, het water voor de badkamer moet van je cv-ketel komen. Als je een kokend water kraan wilt is een keukenboiler noodzakelijk, zelf zou ik kiezen voor een combinatiekraan.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 9. Ray
  Ray zegt:

  hallo Abel,

  ik wil een plintboiler aanschaffen, en mijn keuze is gevallen op een Itho Daaldrop maar daar lees je niet veel goed over bv kortsluiten en andere gekke dingen, hij is ook al een keer bij Radar besproken.
  Heeft de Itho nog steeds problemen, of moet ik een Inventum lintboiler Q-line 5 nemen? Of heb jij een beter alternatief?

  Met vriendelijke groet,
  Ray

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Ray,

   De berichten waar je aan refereert dateren uit 2012. IthoDaalderop heeft hiervoor een goede garantieregeling maar ik kan me niet voorstellen dat het product inmiddels niet verbeterd is.

   Als je deze boiler aanschaft bij een installateur zal deze de garantie inclusief in- en uitbouwen voor je regelen als dat nodig is. Ik las ook vervelende berichten waar de boiler over de balie is gekocht, in dat geval wordt ben je zelf verantwoordelijk voor in- en uitbouwen. De garantie is natuurlijk onverminderd geldig.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 10. Richard
  Richard zegt:

  Beste Abel,

  Is het beter een standaard plintboiler te nemen of een hotfill plintboiler? Kan op elke boiler ook elke willekeurige kraan worden aangesloten?

  Mvg Richard

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Richard,

   Het is vooral interessant als je de plintboiler veelvuldig leeg gaat tappen. Hotfill boilers kunnen namelijk sneller opwarmen via de warmwater leiding. Daarom worden deze bijvoorbeeld vaak gebruikt in recreatiewoningen. Boilers zijn op iedere reguliere kraan aan te sluiten.

   Mvg, Abel

   Beantwoorden
 11. Adam
  Adam zegt:

  Beste,

  Momenteel gebruik ik ouderwets dalderop waterboiler van 80 liter. Ik vraag me af of het goedkoper is om naar plintboiler te switchen. Is plitboiler goedkoper in verbuik dan gewone boiler als je net zo veel water verbuikt?

  Gr.Adam

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Adam,

   Een plintboiler levert slechts een beperkte hoeveelheid warm water, vaak 10 liter. Dit is prima voor gebruik in de keuken maar onvoldoende om bijvoorbeeld comfortabel te douchen.

   Mvg, Abel

   Beantwoorden
 12. Jan
  Jan zegt:

  Mijn nieuwe keuken heeft een plinthoogte van 8 cm. Hoe is dit op te lossen? Kan ik bv de plintboiler rechtop zetten in de hoek en een uitsparing in de kast maken. bv naast de afvoer van de spoelbak/vaatwasser.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Jan,

   Het is bij sommige types zoals de Close-in Compact van Ithodaalderop mogelijk om deze verticaal te plaatsen. Het is wel belangrijk dat je voldoende ruimte hebt om de plintboiler netjes en veilig aan te kunnen sluiten.
   mvg,
   Abel

   Beantwoorden
   • Bosch
    Bosch zegt:

    Hallo, kan dat ook met de plintboiler van Franke? Ik zit met hetzelfde probleem… en geen ruimte voor grote boiler in de kast

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

     Beste,

     Als dat mogelijk is wordt dat expliciet in de handleiding vermeld, en ik kan dat zo snel niet vinden. Waarschijnlijk niet dus.

     Met vriendelijke groet,
     Abe;

     Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste,

   Dat is niet toegestaan in Nederland, en aangezien daar een goede reden voor is verwacht ik dat Frankrijk daar ook zo over denkt.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 13. Hans Oskam
  Hans Oskam zegt:

  Voor mijn huis in Spanje wil ik in de keuken een plintboiler van Daalderop plaatsen. Mijn bronwater wordt gezuiverd dmv een osmoseinstallatie. Dit water wordt dmv een drukverhogingsinstallatie vanuit mijn osmose voorraadtank in mijn leidingnet gepompt met een maximale druk van 2,5 bar.
  Heb ik nu een lagedruk mengkraan of overstortventiel nodig ??? Het kan in mijn geval geen kwaad als het beetje uitzettend warme water uit de boiler terug gedrukt wordt in de koudwater aanvoerleiding.
  Een overstortventiel of ontlastklep opent immers bij een veel horgere druk…
  Voorst mijn vraag of de koperen ketel bestand is tegen osmosewater….
  vr.gr. Hans Oskam

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Hans,

   Je hebt een lage druk mengkraan _of_ een inlaatcombinatie nodig. Beiden zijn een beveiliging tegen hoge druk in de tank.

   Wat betreft de koperen tank, die is niet geschikt voor gedestilleerd water, dus mogelijk ook niet voor osmose water. Maar ik heb helemaal geen ervaring met osmose water dus ik ben hier niet zeker van.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 14. Yves
  Yves zegt:

  Beste,

  Onze keukenkasten staan op linthoogte 16cm. Is dit voldoende hoog om een plintboiler in te bouwen?
  Is er een risico op warmtecreatie (lees: brandgevaar) als deze effectief onder een kastbodem ingebouwd wordt?

  Beantwoorden
 15. Guy
  Guy zegt:

  Wat bedoel je met “duurer”?

  Een elektrische boiler onder de kast in de keuken is ALTIJD duurder dan warm water uit een CV-ketel, of het nou een gewone of een plintboiler is!

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Guy,

   Dat is niet altijd het geval. Het is afhankelijk van gebruik, het type ketel, de warm waterinstallatie en nog meer variabelen. Bij optimale omstandigheden voor cv-ketel zal een elektrische boiler inderdaad duurder zijn. Maar de omstandigheden zijn niet altijd optimaal.

   Met vriendelijke groet,
   Abel&co

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *