De circulatiepomp is een onderdeel van de cv-ketel. De pomp zorgt ervoor dat het water in het gesloten cv-circuit wordt rondgepompt.

Wanneer de circulatiepomp in werking treedt, wordt bepaald door de kamerthermostaat. De thermostaat meet de temperatuur in de betreffende kamer en vergelijkt dit met de gewenste temperatuur. Daalt deze tot onder het ingestelde minimum, dan gaat een sein naar de pomp van de cv-ketel. Deze zorgt dan voor nieuwe aanvoer van warm water.

Tegelijkertijd wordt de gasklep in het gasregelblok van de cv-ketel geopend en het gas ontstoken (door middel van de waakvlam of elektronische ontsteking). De branders verhitten het water dat door de warmtewisselaar wordt gepompt. Dit proces gaat door totdat de gewenste temperatuur in de kamer is bereikt. De branders stoppen, waarna de circulatiepomp nog maximaal een kwartier na draait.

Energieverbruik van een circulatiepomp

Slechts weinig mensen weten dat de circulatiepomp fors veel energie verbruikt. In een gemiddeld huishouden verbruikt de pomp zo’n 10% van de totale stroom op jaarbasis. Daarom is het raadzaam om bij de aanschaf van een cv-ketel goed te kijken naar het stroomverbruik ervan. Hier kunnen grote verschillen in zitten. Het verdient bovendien de voorkeur om een cv-ketel aan te schaffen waarvan de circulatiepomp meerdere instelbare standen heeft. Meestal zijn dit drie standen.

Problemen met je cv-ketel? En ben je op zoek naar een nieuw zuinig exemplaar. Bekijk ons aanbod van Nefit, Remeha en Itho Daalderop cv-ketels.

Een extra circulatiepomp nodig?

Heb je een extra circulatiepomp nodig, bijvoorbeeld vanwege vloerverwarming? Zorg dan dat een expert je goed voorlicht. De juiste circulatiepomp met de juiste afstelling zorgt niet alleen voor een hoger rendement qua warmteafgifte van je verwarmingssysteem, maar doet dit ook nog eens energiezuinig. Het verschil in energieverbruik tussen ouderwetse circulatiepompen en moderne, elektronisch geregelde modellen kan oplopen tot wel 80%. Dat kan neerkomen op tientallen euro’s per jaar.

Wilt u de bestaande circulatiepomp vervangen, vraag dan altijd advies van een installateur. Of een moderne, zuinige ketel toepasbaar is in uw systeem is namelijk afhankelijk van de diverse componenten in uw totale cv-installatie.

Meer over dit onderwerp

Reacties

24 antwoorden
 1. Anton Tobé
  Anton Tobé zegt:

  vraagje: ik heb een defecte ouderwetse honeywell (werkt nog met kwik) thermostaat die via een relais de pomp van mijn houtketel in werking zet. Kan ik deze thermostaat vervangen door bijv. een iets modernere maar simpele honeywell opentherm thermostaat?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Anton,

   Opentherm is een bus protocol, die kan je dus niet gebruiken. Wat je nodig hebt is een thermostaat die aan/uit regelt. En dan liefst nog een model wat ook een ‘pomp kick’ functie heeft, zodat de pomp ook in de zomer af en toe draait.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 2. Al Husni
  Al Husni zegt:

  Hoe installeer je een circulatie pomp? Een nieuwe circulatiepomp aangeschaft, nu wil ik de pomp installeren als ik de oude (kapotte) pomp volg dan wijst de stroming pijl naar beneden. Wil ik dat toepassen op de nieuwe pomp dan is de text 180 graden gedraaid.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste,

   De stromingsrichting van de pijl is zeer belangrijk, zet die in elk geval goed. Je kan dan het motorhuis van de pomp demonteren en draaien zodat de motor juist georiënteerd is.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 3. Johan Vanderborght
  Johan Vanderborght zegt:

  Beste,
  Hoe werkt een frequentiegestuurde CV pomp? Bestaat hier ergens een goede technische brochure of uitleg over? Wat doet de pomp en het verbruik van de pomp als ik die tegen een gesloten systeem laat pompen zoals bijvoorbeeld een circuit van radiatoren waar elke radiator een thermostatische kraan heeft? Wat als alle kranen dicht staan? Vroeger werd er een oversdrukventiel geplaatst maar is dat met dit soort pompen nog nodig? Een pomp die geen vloeistof verplaatst verbruikt normaal minder.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Johan,

   De pomp meet het elektrisch verbruik en de druk in de pomp. Aan de hand van deze gegevens en de bekende karakteristiek van de pomp wordt een schatting gemaakt van het debiet.

   Welke pomp je ook gebruikt, een pomp tegen een gesloten systeem laten drukken is onzin. Een goede regeling kan dat gewoon voorkomen. De bedoelde bypass wordt gebruikt om geluidsklachten te voorkomen bij een standaard pomp, maar belangrijker in dit geval ook om warm water terug te krijgen bij de ketel, daar zit de temperatuurregeling die de ketel en pomp zal uitschakelen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 4. Rob
  Rob zegt:

  De circulatiepomp van onze CV slaat heel vaak aan in de nacht. Ik hoor in de nacht dat hij enige minuten aan is, vervolgens is de pomp 5 seconden stil en slaat hij opnieuw aan. Doordat ik er wakker van wordt weet ik dat dit patroon min of meer continue door gaat. Maar het lijkt alleen in de nacht te gebeuren. De verwarming wordt verder niet warm dus het huis wordt niet verwarmt. Ik dacht eerst mogelijk aan een defect expansie vat, maar misschien heeft dat hier niets mee te maken. Ik heb het expansievat gecontroleerd maar dat lijkt me eigenlijk niet lek. Heb wel paar maanden terug de waterdruk weer op peil gebracht.
  Enig idee wat dit kan zjin?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Rob,

   Dit kan gewoon het warmhouden van het toestel zijn.’s-Nachts valt dat gewoon meer op. Veel combiketels doen dat om snel warmwater te kunnen leveren. Soms heeft het toestel een eco mode dit gedrag verminderd.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 5. Lemahieu Luc
  Lemahieu Luc zegt:

  Wanneer de CV al een paar uur afstaat blijft de circulatiepomp nog warm ondanks dat alle leidingen reeds afgekoeld zijn. Enkel de leiding die het dichts bij de circulatiepomp staat is ook nog vrij warm.
  Is dit normaal ???

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Luc,

   Als er achter de pomp geen warmte meer voelbaar is er waarschijnlijk niets aan de hand. Het lijkt op wat natuurlijke circulatie. Maar het is moeilijk te zeggen zonder de situatie te kennen. Wat ook een mogelijkheid is: De driewegklep voor warmwater lekt en dat de leiding wordt warm van het warmwater verbruik, bijvoorbeeld een douche.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 6. Hans Metsers
  Hans Metsers zegt:

  Hallo ik wil een Wilo RS25/7-3P pomp in het warmwater circuit monteren vanwege extra doorstroming, de verste radiatoren hebben te weinig toevoer.
  Moet ik de pomp aan/afvoer verticaal monteren, of kan dat ook horizontaal(zou beter uitkomen).

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Hans,

   Dat maakt helemaal niet uit voor de pomp, als de as maar horizontaal staat. Wat wel uitmaakt is de plaats van de pomp ten opzichte van het expansie vat, deze moet namelijk zo dicht mogelijk na het vat geplaatst worden (in stromingsrichting). Ook de regeling maakt uit, de cv-ketel pomp draait niet altijd, de tweede pomp zou alleen ingeschakeld mogen worden als de cv-ketel ook in cv-bedrijf is. Dit is dus niet eenvoudig te realiseren.

   Beter kies je eerst voor waterzijdige inregeling, want waarschijnlijk is de waterverdeling niet goed ingeregeld.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 7. Joel
  Joel zegt:

  Ik heb nu op de vloerverwarming een grundfos ups 25-40 s180 zitten. Als ik hem aan zet wordt hij heel warm maar ik voel de leidingen eronder niet warm worden. Betekent dat dan de pomp kapot is of dat de leiding verstopt zit?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Joey,

   Je kan de unit goed ontluchten. Haal de steker uit het contact, laat de pomp afkoelen en ontlucht de unit. Normaal gezien zou dit genoeg moeten zijn.

   De gevorderde klusser kan dit proberen: Ontlucht de pomp. Draai hiervoor de grote schroef op de pompas los met een passende (zeker niet te klein!) schroevendraaier. Zet er een bakje onder want er zal (mogelijk heet) water uitkomen. Controleer of de rotor kan draaien. Neem een 4 mm schroevendraaier en steek deze in het gat en draai hiermee de rotor een kwartslag. Schroef terug plaatsen en weer aanzetten.

   Als de rotor niet draait is de pomp defect, maar natuurlijk kan er nog meer aan de hand zijn, als het nu nog niet werkt zou ik een installateur laten kijken.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste,

   Bij een combiketel wordt de pomp ook geschakeld met warmwater, de regeling is dan anders, de pomp is hetzelfde.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Peter,

   Als leek is dat niet zo eenvoudig. Dit is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. Je kan het beste contact opnemen met een installateur, hij kan beide zaken voor je controleren. Doorstroming is in te schatten door het temperatuur verschil te meten over de retour en aanvoer. Je hebt wat ervaring nodig om in te kunnen schatten of het voldoende is.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Wouter,

   Mogelijk is de pomp defect, mogelijk zit er lucht in. Beide gevallen zou ik door je installateur laten oplossen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste John,

   Mijn enige advies: Laat dit over aan een ter zake kundig installateur. Er kan teveel misgaan met een koppeling van cv en houtstook.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 8. John (adviseur GasNed)
  John (adviseur GasNed) zegt:

  In antwoord op H Stavast.
  In sommige installaties blijft de pomp draaien als een vorst beveiliging. Sommige hebben externe pompen welke continue draaien. Dit kan dus juist zijn. Tegenwoordig is het gebruikelijk om pompen wel te schakelen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *