De circulatiepomp is een onderdeel van de cv-ketel. De pomp zorgt ervoor dat het water in het gesloten cv-circuit wordt rondgepompt.

Wanneer de circulatiepomp in werking treedt, wordt bepaald door de kamerthermostaat. De thermostaat meet de temperatuur in de betreffende kamer en vergelijkt dit met de gewenste temperatuur. Daalt deze tot onder het ingestelde minimum, dan gaat een sein naar de pomp van de cv-ketel. Deze zorgt dan voor nieuwe aanvoer van warm water.

Tegelijkertijd wordt de gasklep in het gasregelblok van de cv-ketel geopend en het gas ontstoken (door middel van de waakvlam of elektronische ontsteking). De branders verhitten het water dat door de warmtewisselaar wordt gepompt. Dit proces gaat door totdat de gewenste temperatuur in de kamer is bereikt. De branders stoppen, waarna de circulatiepomp nog maximaal een kwartier na draait.

Energieverbruik van een circulatiepomp

Slechts weinig mensen weten dat de circulatiepomp fors veel energie verbruikt. In een gemiddeld huishouden verbruikt de pomp zo’n 10% van de totale stroom op jaarbasis. Daarom is het raadzaam om bij de aanschaf van een cv-ketel goed te kijken naar het stroomverbruik ervan. Hier kunnen grote verschillen in zitten. Het verdient bovendien de voorkeur om een cv-ketel aan te schaffen waarvan de circulatiepomp meerdere instelbare standen heeft. Meestal zijn dit drie standen.

Problemen met je cv-ketel? En ben je op zoek naar een nieuw zuinig exemplaar. Bekijk ons aanbod van Nefit, Remeha en Itho Daalderop cv-ketels.

Een extra circulatiepomp nodig?

Heb je een extra circulatiepomp nodig, bijvoorbeeld vanwege vloerverwarming? Zorg dan dat een expert je goed voorlicht. De juiste circulatiepomp met de juiste afstelling zorgt niet alleen voor een hoger rendement qua warmteafgifte van je verwarmingssysteem, maar doet dit ook nog eens energiezuinig. Het verschil in energieverbruik tussen ouderwetse circulatiepompen en moderne, elektronisch geregelde modellen kan oplopen tot wel 80%. Dat kan neerkomen op tientallen euro’s per jaar.

Wilt u de bestaande circulatiepomp vervangen, vraag dan altijd advies van een installateur. Of een moderne, zuinige ketel toepasbaar is in uw systeem is namelijk afhankelijk van de diverse componenten in uw totale cv-installatie.

Meer over dit onderwerp

Reacties

16 antwoorden
 1. Lemahieu Luc
  Lemahieu Luc zegt:

  Wanneer de CV al een paar uur afstaat blijft de circulatiepomp nog warm ondanks dat alle leidingen reeds afgekoeld zijn. Enkel de leiding die het dichts bij de circulatiepomp staat is ook nog vrij warm.
  Is dit normaal ???

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Luc,

   Als er achter de pomp geen warmte meer voelbaar is er waarschijnlijk niets aan de hand. Het lijkt op wat natuurlijke circulatie. Maar het is moeilijk te zeggen zonder de situatie te kennen. Wat ook een mogelijkheid is: De driewegklep voor warmwater lekt en dat de leiding wordt warm van het warmwater verbruik, bijvoorbeeld een douche.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 2. Hans Metsers
  Hans Metsers zegt:

  Hallo ik wil een Wilo RS25/7-3P pomp in het warmwater circuit monteren vanwege extra doorstroming, de verste radiatoren hebben te weinig toevoer.
  Moet ik de pomp aan/afvoer verticaal monteren, of kan dat ook horizontaal(zou beter uitkomen).

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Hans,

   Dat maakt helemaal niet uit voor de pomp, als de as maar horizontaal staat. Wat wel uitmaakt is de plaats van de pomp ten opzichte van het expansie vat, deze moet namelijk zo dicht mogelijk na het vat geplaatst worden (in stromingsrichting). Ook de regeling maakt uit, de cv-ketel pomp draait niet altijd, de tweede pomp zou alleen ingeschakeld mogen worden als de cv-ketel ook in cv-bedrijf is. Dit is dus niet eenvoudig te realiseren.

   Beter kies je eerst voor waterzijdige inregeling, want waarschijnlijk is de waterverdeling niet goed ingeregeld.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 3. Joel
  Joel zegt:

  Ik heb nu op de vloerverwarming een grundfos ups 25-40 s180 zitten. Als ik hem aan zet wordt hij heel warm maar ik voel de leidingen eronder niet warm worden. Betekent dat dan de pomp kapot is of dat de leiding verstopt zit?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Joey,

   Je kan de unit goed ontluchten. Haal de steker uit het contact, laat de pomp afkoelen en ontlucht de unit. Normaal gezien zou dit genoeg moeten zijn.

   De gevorderde klusser kan dit proberen: Ontlucht de pomp. Draai hiervoor de grote schroef op de pompas los met een passende (zeker niet te klein!) schroevendraaier. Zet er een bakje onder want er zal (mogelijk heet) water uitkomen. Controleer of de rotor kan draaien. Neem een 4 mm schroevendraaier en steek deze in het gat en draai hiermee de rotor een kwartslag. Schroef terug plaatsen en weer aanzetten.

   Als de rotor niet draait is de pomp defect, maar natuurlijk kan er nog meer aan de hand zijn, als het nu nog niet werkt zou ik een installateur laten kijken.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste,

   Bij een combiketel wordt de pomp ook geschakeld met warmwater, de regeling is dan anders, de pomp is hetzelfde.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Peter,

   Als leek is dat niet zo eenvoudig. Dit is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. Je kan het beste contact opnemen met een installateur, hij kan beide zaken voor je controleren. Doorstroming is in te schatten door het temperatuur verschil te meten over de retour en aanvoer. Je hebt wat ervaring nodig om in te kunnen schatten of het voldoende is.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Wouter,

   Mogelijk is de pomp defect, mogelijk zit er lucht in. Beide gevallen zou ik door je installateur laten oplossen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste John,

   Mijn enige advies: Laat dit over aan een ter zake kundig installateur. Er kan teveel misgaan met een koppeling van cv en houtstook.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 4. John (adviseur GasNed)
  John (adviseur GasNed) zegt:

  In antwoord op H Stavast.
  In sommige installaties blijft de pomp draaien als een vorst beveiliging. Sommige hebben externe pompen welke continue draaien. Dit kan dus juist zijn. Tegenwoordig is het gebruikelijk om pompen wel te schakelen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *