De circulatiepomp is een onderdeel van de cv-ketel. De pomp zorgt ervoor dat het water in het gesloten cv-circuit wordt rondgepompt.
Wanneer de circulatiepomp in werking treedt, wordt bepaald door de kamerthermostaat. De thermostaat meet de temperatuur in de betreffende kamer en vergelijkt dit met de gewenste temperatuur. Daalt deze tot onder het ingestelde minimum, dan gaat een sein naar de pomp van de cv-ketel. Deze zorgt dan voor nieuwe aanvoer van warm water.
Tegelijkertijd wordt de gasklep in het gasregelblok van de cv-ketel geopend en het gas ontstoken (door middel van de waakvlam of elektronische ontsteking). De branders verhitten het water dat door de warmtewisselaar wordt gepompt. Dit proces gaat door totdat de gewenste temperatuur in de kamer is bereikt. De branders stoppen, waarna de circulatiepomp nog maximaal een kwartier na draait.
Energieverbruik van een circulatiepomp
Slechts weinig mensen weten dat de circulatiepomp fors veel energie verbruikt. In een gemiddeld huishouden verbruikt de pomp zo’n 10% van de totale stroom op jaarbasis. Daarom is het raadzaam om bij de aanschaf van een cv-ketel goed te kijken naar het stroomverbruik ervan. Hier kunnen grote verschillen in zitten. Het verdient bovendien de voorkeur om een cv-ketel aan te schaffen waarvan de circulatiepomp meerdere instelbare standen heeft. Meestal zijn dit drie standen.
Een extra circulatiepomp nodig?
Heb je een extra circulatiepomp nodig, bijvoorbeeld vanwege vloerverwarming? Zorg dan dat een expert je goed voorlicht. De juiste circulatiepomp met de juiste afstelling zorgt niet alleen voor een hoger rendement qua warmteafgifte van je verwarmingssysteem, maar doet dit ook nog eens energiezuinig. Het verschil in energieverbruik tussen ouderwetse circulatiepompen en moderne, elektronisch geregelde modellen kan oplopen tot wel 80%. Dat kan neerkomen op tientallen euro’s per jaar.
Wilt u de bestaande circulatiepomp vervangen, vraag dan altijd advies van een installateur. Of een moderne, zuinige ketel toepasbaar is in uw systeem is namelijk afhankelijk van de diverse componenten in uw totale cv-installatie.
Beste,
Ik heb sinds een aantal weken een nieuwe cv-ketel,
Een Vaillant ecotec classic cw5 icm een sensoHOME thermostaat, nou is het mij opgevallen dat deze, in de avond en nacht, waarschijnlijk door de stilte in huis, meerdere keren per uur de circulatie pomp een aantal minuten inschakelt, zonder warmtevraag en dus ook zonder dat de brander aanstaat. Waar kan dit aan liggen?
Met vriendelijke groet
Ramon
Beste Ramon,
Elke ketel zal regelmatig de pomp aansturen om te voorkomen dat deze gaat vastzitten. Het kan ook voor de eco stand van het warm tapwater zijn, maar dan zou ik wel ook de brander verwachten.
Een cv-pomp wordt gekoeld door het cv-water zelf. Dat is niet altijd even schoon en de vaste deeltjes kunnen in de pomp afzetten als de rustperiode lang genoeg is. Met een storing tot gevolg. Regelmatig even draaien is een goede oplossing.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
ik wil de cv-ketel vervangen voor een circulatiepomp in het buffervat(600 liter) systeem. Het vat wordt gevoed door zon, hout-cv kachel, warmtepomp of element. Nu zou ik zelf de circulatiepomp in de retour leiding plaatsen maar zie in allerlei hydraulische schema’s de circulatiepomp in de aanvoer geplaatst. Ik ben op zoek naar een onderbouwing waarom een cv circulatiepomp in de aanvoer of retour zou moeten. Ben benieuwd naar jouw visie.
Alvast bedankt,
Leon
Beste Leon,
Dat heeft te maken met het nulpunt voor de druk. In een CV-ketel installatie zit de pomp in de retour, voor de warmtewisselaar. Het expansie vat zit daarom ook in de retour, direct voor de CV-ketel. Het nulpunt zit dan direct voor de pomp.
Je zet de pomp dus direct na het druk nulpunt, dat is dus in de aanvoer als je een open verdeler gebruikt. Je buffervat kan je zien als een hele grote open verdeler.
Met vriendelijke groet,
Abel
beste, ik heb een Bulex Thema Condens F25/30. Het probleem dat ik heb is dat er geen warm water aan douche komt, het water blijft koud, maar het debiet is zeker ok. Bij reparatie heeft men de stromingssensor vervangen. Heel begrijpelijk dat die goed moet functioneren. Maar tevens heeft men de CV circulatiepomp vervangen, een erg dure ingreep. De CV verwarming heeft in het verleden geen problemen vertoont, nu in volle zomer is ze natuurlijk niet gebruikt. De technieker beweert dat er geen warm water aan de douche was omwille van de defecte CV circulatiepomp. Dat kan toch niet, de circulatiepomp speelt toch geen rol in het warm water circuit voor de douche, de leiding waterdruk stuurt het water toch door de warmtewisselaar in de ketel ? Graag verduidelijking hierover. Mvg, Marc
Beste Marc,
Je warm tapwater wordt (in de meeste gevallen) indirect opgewarmd met cv-water. De cv-pomp is daar voor nodig.
Met vriendelijke groet,
Abel
Geachte heer, geachte mevrouw,
Bij het opwarmen van de radiatoren hoor ik steeds stromend water. Zou dit te maken hebben met de stromingssnelheid die door de circulatiepomp geregeld wordt? Wat kan hieraan gedaan worden? Ik heb de radiatoren meerdere keren ontlucht en er ontsnapt geen lucht meer.
Hartelijk dank voor uw tijd.
Beste Alexis,
Dit kan heel goed stromingsgeluid zijn. De pomp op een lagere stand zetten kan helpen maar dat betekent ook dat er minder warmte naar de radiatoren gaat. Proefondervindelijk kan je dat natuurlijk proberen.
Dit probleem wordt vaak veroorzaakt doordat de radiatoren in de slaap vertrekken dicht gedraaid worden. Als je dan een standaard cv pomp hebt gaat er teveel water door de overgebleven radiatoren.
Een definitieve oplossing zal het waterzijdig inregelen van de installatie zijn. Maar waarschijnlijk moet de installatie daarvoor aangepast worden, en dat brengt natuurlijk ook kosten met zich mee.
Met vriendelijke groet,
Abel
Goeiedag
Ik wil u van harte bedanken voor uw tijd !
Nog 2 vraagjes: het betreft een hoog rendementsketel in een nieuwbouwappartement van het jaar 2023: kan je de circulatiepomp in dit geval aanpassen of niet – bevat deze verschillende standen?
Wat bedoelt u met waterzijdig inregelen? Wat houdt dit juist in?
Nogmaals bedankt
Alexis
Beste Alexis,
In de ketel zit een cv-pomp, maar niet alle pompen zijn regelbaar. Maar als het zo nieuw is zou ik eerst eens navragen bij de aannemer of de installateur niet eens langs kan komen.
Waterzijdig inregelen is de installatie zodanig inregelen dat elke radiator precies voldoende water krijgt. Het is lastig dat zelf uit te voeren.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hartelijk bedankt
Mijn cv is goed op druk en niet zo heel lang geleden ontlucht en werkt doorgaans geluidsarm. Om energie te besparen heb ik recent enkele cv radiatoren dicht gedraaid, maar daarna merkte ik dat de cv veel meer geluid ging produceren (een ruisend geluid wanneer de pomp draait); behoorlijk irritant geluid! Kan ik hier iets aan doen?
Beste Fred,
Als je radiatoren dicht draait beperk je de doorstroming. De stromingssnelheid in de installatie gaat daarom omhoog.
Zet de pomp snelheid lager, of laat een drukgevoelige bypass installeren. Let wel op dat de cv-ketel meestal wel een minimale doorstroming nodig heeft, dat is per model verschillend. Als je de cv-ketel nog eens gaat vervangen kan je denken aan een model met een moderne intelligente pomp die de druk en snelheid regelt.
Met vriendelijke groet,
Abel
Ik heb een olie gestookte ketel (Viessmann) en in het hele huis inmiddels intelligente thermostaatkranen (Homematic) die een actuator van Homematic aansturen die op zijn beurt de cv pomp schakelt. Ik heb het toch juist dat als de cv pomp wordt ingeschakeld door de actuator, de cv ketel (de brander) ook wordt ingeschakeld? Ik begrijp niet goed hoe dat werkt namelijk omdat u hierboven aangeeft dat de pomp nog een kwartier kan doordraaien, maar dat zou dan in mijn geval betekenen dat de brander dus ook aan blijft?
Beste Rene,
De brander wordt nooit aangestuurd door de circulatiepomp. Gelukkig niet, er zijn systemen waar de pomp vrijwel continue draait. De brander staat op een andere regeling, in een woning met thermostaatventielen zou ik een weersafhankelijke regeling verwachten. Als de brander aangaat wordt wel de pomp aangestuurd of er wordt verwacht dat deze draait.
In geval van een systeem met naregeling zoals je daar hebt denk ik dat de pomp gestuurd wordt als er afsluiters open gaan. En een weersafhankelijke regeling de temperatuur van het water bewaakt. Dit koelt namelijk snel af als er verbruikers bijgeschakeld worden.
Voor een precieze beschrijving van je systeem kan je beter de installateur vragen, er zijn nogal wat verschillende mogelijkheden.
Met vriendelijke groet,
Abel
Vorig jaar heb ik een Youless energiemeter aangesloten op mijn slimme meter. Nu kom ik erachter dat als ik de thermostaat in de laagste stand heb staan de ketel toch nog elke twee uur aanslaat met 20 liter gasverbruik. Ook in de zomer. Dus nachts en op vakantie met de thermostaat op laagste stand verbruik de ketel per dag toch nog tussen de 0,25 en 0,3 cub gas. Is dit ter bescherming van de waterpomp (voorkomen van vastzitten of iets dergelijks) of is dat een instelling/foutje?
Beste René,
Dit is een combitoestel? Die hebben namelijk een warmhoud stand om tijdig warmwater te kunnen leveren. Bij sommige merken kan je dit uitzetten. Dat heeft natuurlijk ook consequenties voor de periode waarin je wel snel warm water wilt hebben.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hi Abel, dank voor je reactie. Het betreft inderdaad een combi ketel. Ik ga eens op zoek naar de handleiding om te onderzoeken of ik dit kan uitzetten. In ieder geval voor vakantieperiodes.
Verhelderend en nogmaals dank!
Beste Abel,
Het lukt mij niet om mijn vloerverwarming goed in te regelen en heb ook een vraag over de plek waar ik de pomp schakelaar moet plaatsen en het bypass ventiel.
Mijn cv installatie bestaat uit een Nefit HR ketel met een combinatie van radiatoren en vloerverwarming. De radiatoren zijn gedimensioneerd op lage temperatuur, dus de ketel stookt op maximaal 50 graden. De ketel draait WA zonder ruimte compensatie (de moduline thermostaat zit bij de ketel in de bijkeuken en is niet interessant). Ik heb de strooklijn op permanent 50 graden gezet om ook bij + 10 graden 50 graden watertemperatuur te hebben.
De radiatoren hebben allemaal een thermostatisch ventiel. De vloerverwarming (9 groepen) draaien op ruimte thermostaten. Voor de woonkamer, eetkamer en keuken (1 open ruimte) heb ik 5 groepen gecombineerd op 1 kamerthermostaat.
De radiatoren en de afzonderlijk geregelde groepen van de vloerverwarming werken ok. Mijn vragen hebben betrekking op de verdeling van de warmte in de
woonruimte en de pompschakelaar.
In de woonruimte worden de 5 groepen gezamenlijk geschakeld, maar de groepen zijn niet even groot. Ik heb geen debietmeters groepen (zijn ook lastig te plaatsen). Hoe kan ik de groepen in regelen zodat zij een gelijke warmte afgeven?
Mijn tweede vraag betreft de pomp schakelaar. Ik moet de voeler op de aanvoerleiding naar de verdeler plaatsen, dat is mij duidelijk. Maar moet deze voor of na de thermostaat kraan die gestuurd wordt door de voeler in de (onderste) aanvoer balk?
Tenslotte is het zo dat de leiding die van het bypassventiel naar de retour leiding loopt ook als er warmte vraag is warm wordt. Ik heb het ventiel nu maximaal gesloten (500mbar) om dit te voorkomen, maar ondergraaft dit niet de bedoeling van het bypass ventiel?
Ik hoopt dat u een paar suggesties kunt doen.
Vriendelijke groet,
E. Boonstra
Beste,
1. Voorregeling op ketel thermostaat. Hiervoor is de bypass essentieel. Als alles dicht staat moet de bypass opengaan en wordt inderdaad de retour leiding 50 graden. Veel beter is hiervoor een weersafhankelijke regeling te gebruiken, dan wordt er in elk geval geen warmte gemaakt als dat niet nodig is. De ketelthemostaat is ook niet bedoeld om de installatie temperatuur te regelen. Een vaste temperatuur is niet gebruikelijk, normaal wordt een stooklijn gebruikt die zonder naregeling alle ruimten op temperatuur kan brengen, en enkele graden (3) daarboven om tussentijdse opwarming mogelijk te maken. Door de stooklijn ’s nachts centraal te verlagen heb je effectief nachtverlaging zonder alle naregelingen te verlagen.
Als het systeem waterzijdig goed is ingeregeld kan je enkel op de voorregeling de hele woning op temperatuur krijgen, en ook zodanig dat deze niet veel te warm wordt in bepaalde ruimten. Op die manier inregelen vraagt veel tijd en is daarom ook kostbaar. Natuurlijk moeten de naregelingen volledig open staan om dit te doen.
2. Naregeling met thermostatische ventielen en ruimtethermostaten bij de vloerverwarming. Begrenzing van de ruimte temperatuur als deze niet gebruikt worden, en opwarming indien de ruimten in gebruik worden genomen.
Pompschakelaar. Waarom wil je die gebruiken? Je kan de pomp met de thermostaat laten schakelen als deze een pompkick (1x per 24 uur kort aan) stand heeft.
Bypass. Zoals hierboven, is dat normaal gedrag en zeer noodzakelijk.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Onze hoofdverwarming is een moderne houtkachel. We hebben echter ook een HR TOP ketel van Nefit, die echter alleen op de hele koude dagen, zoals in de winter en nu, overdag zijn werk doet.
Mijn vraag is tweeledig:
1.is het nodig dat bij zeer strenge vorst de cv pomp continue draait om ervoor te zorgen dat de cv-leidingen niet bevriezen op moment we de cv de hele dag/nacht niet aan hebben staan? Over de leidingen beneden en boven in de slaapkamers maak ik me geen zorgen. Op de onverwarmde zolder lopen er wel cv-leidingen maar die “liggen” in een geïsoleerd vloer. De zolder is niet in gebruik als kamer maar als opslag en daardoor is het dak niet geïsoleerd maar de vloer wel met 20 cm. Op zolder is er wel een ontluchtingspunt die een centimeter of 30 boven de vloer uitsteekt (en dus niet goed geïsoleerd is) . Is het nodig om de pomp continue te laten draaien?
2. Omdat we vaak de houtkachel aan hebben zal de cv niet aan springen (thermostaat hangt beneden in de keuken). Daardoor blijft het op de studeerkamer boven frisser. Kan je een tweede thermostaat boven in de studeerkamer hangen die de cv aanstuurt op het moment dat de thermostaat beneden geen signaal naar de cv zal geven omdat het beneden warm is?
Alvast vriendelijk bedankt voor de reactie!
Beste Henri,
Alle watervoerende leidingen buiten de isolatie schil kunnen bevriezen als er geen stroming is. Als je de pomp niet wilt laten draaien kan je die leidingen isoleren en met een elektrisch warmtelint tegen vorst beveiligen.
Bij installatie van de houtkachel had je installateur al moeten wijzen op dat probleem. Een tweede thermostaat gaat niet, je zal de thermostaat moeten verplaatsen naar de verdieping of een ander type regeling op de installatie moeten zetten. Een weersafhankelijke voorregeling met lokale naregeling lijkt me hier aangewezen. Dan is het ook comfortabel in het hele huis als de kachel niet brand.
Eventueel een alternatief, kies een radiografische thermostaat, die kan je op de verdieping plaatsen als dat nodig is.
Met vriendelijke groet,
Abel
Dank je wel Abel voor je reactie en adviezen. We gaan ermee aan de slag.
ik heb een warmtepomp met beneden vloerverwarming en boven lage temp radiatoren. Nu heeft 1 van die radiatoren (degene die recht boven de installatie hangt in onze slaapkamer) een continu zoemend/zingend geluid zolang de CV actief is (de circulatiepomp draait). Thermostatosche radiatorknop open, dicht of halfopen maakt niks uit. De rest van de radiatoren hebben hier geen last van. De zoemende radiator is ook niet vrij van lucht te krijgen maar dat staat lijkt mij los van het zoemgeluid omdat het niet uit maakt of de radiatorkraan open of dicht is. Wat zou dit zoemgeluid kunnen veroorzaken? De waterdruk is 1,6bar. Slapen in die slaapkamer terwijl de CV actief is is eigenlijk niet mogelijk. Hopelijk weet u raad.
Beste Michiel,
Als het geen stromingsgeluid is (knop dicht maakt immers niet uit) moet het bijna wel contactgeluid zijn. En dat is niet zo simpel opgelost. Ik denk dat hiervoor de installateur nodig gaat hebben.
Met vriendelijke groet,
Abel
Ik heb een combi CV ketel met radiatoren en vloerverwarming. Voor de vloerverwarming in de keuken is er een apart circuit met regelbare temperatuur, en een aparte circulatiepomp. Ik wil graag zone regeling toepassen, voor de radiatoren gebruik ik slimme thermostaatkranen. Nadeel is dat de vloerverwarming bij een warmte vraag altijd ook aangaat. Kan ik de vloerverwarming regelen door de circulatiepomp van dat circuit af te schakelen als de temperatuur hoog genoeg is? Om vastzitten te voorkomen laat ik hem ‘s nachts enige tijd lopen.
Beste Wessel,
Dat is niet gebruikelijk, omdat een unit zonder draaiende pomp ook warmte doorlaat. Je zou een geregeld ventiel voor de unit kunnen zetten.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hallo,
Wij hebben een CV installatie met een Remeha Quinta Pro 65 en een Grundfos UPM2 25-70 pomp eronder. Er zit een indirect gestookte boiler naast voor het SWW. Wij hebben 16 radiatoren in huis en van die ouderwetse dikke leidingen en radiatoren. Sommige kamers hebben een moderne radiator met thermostaatkraan. De ketel staat in de kelder. Op de 1e etage hebben wij een badkamer met nieuwe vloerverwarming laten aanleggen. Alle radiatoren in huis worden warm behalve de vloerverwarming in de badkamer. De radiatoren op zolder (2e verdieping) worden wel goed warm. Ik heb geprobeerd om alle radiatoren in huis uit te draaien, dan wordt de vloerverwarming wel warm. Ik heb nog geen stand kunnen vinden waarbij (een deel van) de radiatoren warm worden en de vloerverwarming ook warm wordt. De leidingen van de thermostaatkraan van de vloerverwarming (RTL Heimeier) liggen bloot, dus ik kan aan de leidingen al voelen dat deze koud blijft (of warm als ik de rest uitdraai). Heb je enig idee waar dit aan kan liggen? Onze aannemer heeft meermaals gecheckt of alles goed is aangesloten en dat blijkt zo te zijn.
Beste Bob,
Als alle radiatoren en de RTL open staan en de leiding in de vloer wordt geen 30 graden is de waterzijdige inregeling niet juist. De vloer heeft dan meer weerstand als de installatie. Dan zal het niet gaan werken, totdat je inderdaad de radiatoren vrijwel dicht draait.
De aannemer kan het beste de installateur vragen de inregeling in orde te maken. Dat betekent mogelijk ook aanpassingen aan de bestaande installatie.
Met vriendelijke groet,
Abel
wat levert eigenlijk een cv pomp in l/h
Beste Ronald,
Dat hangt van de pomp af en de weerstand van het systeem (opvoerhoogte). Elk merk heeft datasheets waarin dit soort gegevens te vinden zijn. De opvoerhoogte moet je berekenen om de juiste pomp te kunnen selecteren.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hallo,
We hebben vorig jaar een rijhuis gekocht met een kleine douchekamer en een badkamer op de zolderverdieping. We merken dat het behoorlijk lang duurt vooraleer het warm water de douchekamer of de badkamer bereikt. Eerst dachten we dit probleem op te lossen door het plaatsen van een elektrische boiler op de zolder verdieping, zodat het warm water geen te lange weg moet afleggen en er dus snel warm water beschikbaar is. Ik heb ook de hulp ingeroepen van een installateur en die vertelde me dat er betere oplossingen zijn, vermits een elektrische boiler toch heel wat energie vreet. Hij stelde voor om te werken met een omloop circuit aangestuurd via een circulatiepomp. Door dit gesloten watercircuit, dat loop van de kelder tot de zolderverdieping stoomt warm water aangestuurd door de circulatiepomp. Nu vraag ik mij of het werken met zo een pomp wel energiezuinig is en wanneer je deze het beste laat draaien? Het voordeel is wel dat wel kunnen werken met één verwarmingsketel installatie in de kelder die alle warm water voorziet voor sanitair en verwarming en geen additionele boiler moeten plaatsen op de bovenverdieping. Zijn er nog andere toepassingen (ipv werken met circulatiepomp/circuit) om mijn probleem op te lossen? Alvast bedankt
Beste Jonas,
Er bestaan energiezuinige pompen, en ook buis-in-buis systemen voor circulatieleidingen. Met een goede isolatie vallen de verliezen wel mee. Maar een circulatie leiding moet wel in bedrijf blijven om afkoeling en daarmee bacteriegroei te voorkomen. Of de verliezen dan nog lager zijn dan een boiler op zolder kan ik zo niet inschatten. Als de douche weinig gebruikt wordt en met een klein debiet toe kan is het mogelijk om een elektrisch doorstroomapparaat te gebruiken, dat heeft beide nadelen niet.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel , ik heb onlangs een nieuwe thermostaat geplaatst , deze is zeer nauwkeurig tot een halve graag , de vorige zat een verschil op van 2 graden bij op of afslaan . Nu is het probleem , de radiator in de keuken , tevens onze koudste kamer , word amper warm , vroeger draaide de pomp langer omdat er een verschil van 2 graden op zat , nu heeft die niet de tijd om op te warmen aangezien de thermostaat te nauwkeurig werkt en te snel weer afslaat en krijgt de keukenradiator niet de tijd om op te warmen , de andere radiators is geen probleem . Ik ben nu aan t experimenteren met thermostatische kranen , maar ik vroeg me af , zou een circulatiepomp met hoog debiet geen oplossing kunnen bieden ? Het lijkt net of de radiator in de keuken niet ‘ volgepomt ‘ raakt met warm water , enkel als die lang kan draaien , bvb van 15 naar 20 graden , maar niet met telkens het verschil van 0.5 graden , dan raakt het warm water niet tot in de keuken . Ik wil u alvast bedanken voor de goede raad van u . Fijne dag nog .
Beste Walter,
Het debiet is in orde, het werd voorheen ook warm. De nadraaitijd van de pomp is mogelijk te verlengen, en de schakeltijd van de thermostaat is mogelijk ook instelbaar.
Als de installatie niet in orde is en niet geheel warm wordt gaan thermostatische kranen niet helpen. Wat je dan nodig hebt is waterzijdige inregeling.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste,
Jaren heb ik weinig of geen warmte gekregen in de radiator van mijn bureau-kamer, die zowat het verste verwijderd is van de CV-installatie. Na wat tips en zelf inlezen, blijkt dit te komen omdat mijn installatie niet was ingeregeld.
De grootste radiator staat in de woonkamer en die warmde snel op, zodat de thermostaat uitschakelde omdat het warm genoeg was daar.
Nu heb ik deze behoorlijk afgenepen via de water-invoer onderaan de radiator (eigenlijk heb ik de afvoer (koud) afgenepen, ik weet niet of dat veel uitmaakt?).
Die grote radiator warmt nu dus heel langzaam op, en eigenlijk wordt hij enkel nog bovenaan warm, niet meer aan de onderkant. Mijn radiator in de bureau-kamer wordt (na een hele tijd) nu wel warm. Alleen heb ik nu het idee dat de ketel en de pomp best heel lang draaien eer alle ruimtes op temperatuur zijn. Waar ze vroeger slechts 15min bezig waren, lijkt het nu soms wel 2uur te duren. Maar op een kortere tijd wordt die radiator van het bureau ook niet voldoende warm, dus die tijd lijkt hij nodig te hebben. Ik heb trouwens door de jaren heen alles met die radiator geprobeerd: eindeloos ontluchten, thermostatische knop er af laten en controleren of het palletje wel ver genoeg eruit zit. Watertoevoer kraantjes op/dicht opdat er niks tussen zou kunnen zitten…
Wordt mijn CV-systeem nu niet overbelast in deze situatie? Gaat mijn verbruik niet enorm stijgen (het warmte-comfort in de rest van het huis is wel sterk verbeterd)?
Beste Eddy,
Je verbruik gaat natuurlijk wel stijgen, in plaats van 1 kamer warm je nu de rest van het huis ook op. Dat een radiator niet geheel warm wordt is niet erg, als de ruimte maar op temperatuur komt.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste,
Ik heb in mijn installatie 2 circulatie pompen staan, één voor de verwarming beneden en de andere voor boven, nu omdat de circulatiepomp van boven stuk was(geblokkeerd) hebben wij deze vervangen.
De pomp werkte nog niet omdat die niet aangestuurd werd dus deze is parallel geplaatst over de eerste pomp. Nu is de vraag of dit kan, zeker omdat er volgens mij geen by-pass is, hierdoor heb ik de thermostatische kraan van de verwarming van de badkamer er af gehaald zodat er een doorstroming is in het circuit, of zou het kwaad kunnen als de circulatie pomp blijft draaien zonder doorstroming.
Beste Glen,
Je hebt een pomp vervangen die stuk was, maar daarna werkte deze niet omdat er geen aansturing was? Ik zou denken dat de pomp dan niet het probleem was maar de aansturing. En mogelijk beide, een pomp gaat namelijk vast zitten als die niet regelmatig draait.
Als een pomp draait moet er inderdaad altijd ook doorstroming mogelijk zijn.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hallo, ik heb een (Combi) CV pomp gerelateerde vraag i.c.m. vloerverwarming als hoofdverwarming.
De CV die ik op het oog heb is een AWB ThermoElegance CW4. De CV aanvoer temp. kan ik instellen op een max. en min, en vraag me af of ik nu met de CV een energie zuinig LT systeem kan maken? (dus zonder extra pomp)
Wat betreft aanvoer temp. zou dat moeten kunnen maar kan de pomp van de CV dit ook bedienen (58m2 / 6 groepen / 2 zones) ?
Alvast bedankt.
Beste Eric,
Kunnen wel, maar dat is niet wenselijk. Deze cv-ketel is een combitoestel, en maakt daardoor ook veel warmer water dan geschikt is voor de vloerverwarming. Normaal gezien blijft dat water in het cv-toestel. Maar bij een storing kan het gebeuren dat er te heet water de vloerverwarming in stroomt.
Met vriendelijke groet,
Abel
vraagje: ik heb een defecte ouderwetse honeywell (werkt nog met kwik) thermostaat die via een relais de pomp van mijn houtketel in werking zet. Kan ik deze thermostaat vervangen door bijv. een iets modernere maar simpele honeywell opentherm thermostaat?
Beste Anton,
Opentherm is een bus protocol, die kan je dus niet gebruiken. Wat je nodig hebt is een thermostaat die aan/uit regelt. En dan liefst nog een model wat ook een ‘pomp kick’ functie heeft, zodat de pomp ook in de zomer af en toe draait.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hoe installeer je een circulatie pomp? Een nieuwe circulatiepomp aangeschaft, nu wil ik de pomp installeren als ik de oude (kapotte) pomp volg dan wijst de stroming pijl naar beneden. Wil ik dat toepassen op de nieuwe pomp dan is de text 180 graden gedraaid.
Beste,
De stromingsrichting van de pijl is zeer belangrijk, zet die in elk geval goed. Je kan dan het motorhuis van de pomp demonteren en draaien zodat de motor juist georiënteerd is.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste,
Hoe werkt een frequentiegestuurde CV pomp? Bestaat hier ergens een goede technische brochure of uitleg over? Wat doet de pomp en het verbruik van de pomp als ik die tegen een gesloten systeem laat pompen zoals bijvoorbeeld een circuit van radiatoren waar elke radiator een thermostatische kraan heeft? Wat als alle kranen dicht staan? Vroeger werd er een oversdrukventiel geplaatst maar is dat met dit soort pompen nog nodig? Een pomp die geen vloeistof verplaatst verbruikt normaal minder.
Beste Johan,
De pomp meet het elektrisch verbruik en de druk in de pomp. Aan de hand van deze gegevens en de bekende karakteristiek van de pomp wordt een schatting gemaakt van het debiet.
Welke pomp je ook gebruikt, een pomp tegen een gesloten systeem laten drukken is onzin. Een goede regeling kan dat gewoon voorkomen. De bedoelde bypass wordt gebruikt om geluidsklachten te voorkomen bij een standaard pomp, maar belangrijker in dit geval ook om warm water terug te krijgen bij de ketel, daar zit de temperatuurregeling die de ketel en pomp zal uitschakelen.
Met vriendelijke groet,
Abel
De circulatiepomp van onze CV slaat heel vaak aan in de nacht. Ik hoor in de nacht dat hij enige minuten aan is, vervolgens is de pomp 5 seconden stil en slaat hij opnieuw aan. Doordat ik er wakker van wordt weet ik dat dit patroon min of meer continue door gaat. Maar het lijkt alleen in de nacht te gebeuren. De verwarming wordt verder niet warm dus het huis wordt niet verwarmt. Ik dacht eerst mogelijk aan een defect expansie vat, maar misschien heeft dat hier niets mee te maken. Ik heb het expansievat gecontroleerd maar dat lijkt me eigenlijk niet lek. Heb wel paar maanden terug de waterdruk weer op peil gebracht.
Enig idee wat dit kan zjin?
Beste Rob,
Dit kan gewoon het warmhouden van het toestel zijn.’s-Nachts valt dat gewoon meer op. Veel combiketels doen dat om snel warmwater te kunnen leveren. Soms heeft het toestel een eco mode dit gedrag verminderd.
Met vriendelijke groet,
Abel
Wanneer de CV al een paar uur afstaat blijft de circulatiepomp nog warm ondanks dat alle leidingen reeds afgekoeld zijn. Enkel de leiding die het dichts bij de circulatiepomp staat is ook nog vrij warm.
Is dit normaal ???
Beste Luc,
Als er achter de pomp geen warmte meer voelbaar is er waarschijnlijk niets aan de hand. Het lijkt op wat natuurlijke circulatie. Maar het is moeilijk te zeggen zonder de situatie te kennen. Wat ook een mogelijkheid is: De driewegklep voor warmwater lekt en dat de leiding wordt warm van het warmwater verbruik, bijvoorbeeld een douche.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hallo ik wil een Wilo RS25/7-3P pomp in het warmwater circuit monteren vanwege extra doorstroming, de verste radiatoren hebben te weinig toevoer.
Moet ik de pomp aan/afvoer verticaal monteren, of kan dat ook horizontaal(zou beter uitkomen).
Beste Hans,
Dat maakt helemaal niet uit voor de pomp, als de as maar horizontaal staat. Wat wel uitmaakt is de plaats van de pomp ten opzichte van het expansie vat, deze moet namelijk zo dicht mogelijk na het vat geplaatst worden (in stromingsrichting). Ook de regeling maakt uit, de cv-ketel pomp draait niet altijd, de tweede pomp zou alleen ingeschakeld mogen worden als de cv-ketel ook in cv-bedrijf is. Dit is dus niet eenvoudig te realiseren.
Beter kies je eerst voor waterzijdige inregeling, want waarschijnlijk is de waterverdeling niet goed ingeregeld.
Met vriendelijke groet,
Abel
Ik heb nu op de vloerverwarming een grundfos ups 25-40 s180 zitten. Als ik hem aan zet wordt hij heel warm maar ik voel de leidingen eronder niet warm worden. Betekent dat dan de pomp kapot is of dat de leiding verstopt zit?
Beste Joey,
Je kan de unit goed ontluchten. Haal de steker uit het contact, laat de pomp afkoelen en ontlucht de unit. Normaal gezien zou dit genoeg moeten zijn.
De gevorderde klusser kan dit proberen: Ontlucht de pomp. Draai hiervoor de grote schroef op de pompas los met een passende (zeker niet te klein!) schroevendraaier. Zet er een bakje onder want er zal (mogelijk heet) water uitkomen. Controleer of de rotor kan draaien. Neem een 4 mm schroevendraaier en steek deze in het gat en draai hiermee de rotor een kwartslag. Schroef terug plaatsen en weer aanzetten.
Als de rotor niet draait is de pomp defect, maar natuurlijk kan er nog meer aan de hand zijn, als het nu nog niet werkt zou ik een installateur laten kijken.
Met vriendelijke groet,
Abel
wat is het verschil tussen een pomp in een cv ketel en een pomp buiten de cv ketel
Beste,
Bij een combiketel wordt de pomp ook geschakeld met warmwater, de regeling is dan anders, de pomp is hetzelfde.
Met vriendelijke groet,
Abel
1) hoe kan ik controleren of er voldoende doorstroming is
2) hoe controleer ik of de pomp goed is
Beste Peter,
Als leek is dat niet zo eenvoudig. Dit is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. Je kan het beste contact opnemen met een installateur, hij kan beide zaken voor je controleren. Doorstroming is in te schatten door het temperatuur verschil te meten over de retour en aanvoer. Je hebt wat ervaring nodig om in te kunnen schatten of het voldoende is.
Met vriendelijke groet,
Abel
De pomp maakt een ronddraaiend bonkend geluid wat kan ik hieraan doen?
Dit is ook te horen in de verwarming.
Beste Wouter,
Mogelijk is de pomp defect, mogelijk zit er lucht in. Beide gevallen zou ik door je installateur laten oplossen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Ik heb een houtgestookte CV-kachel, sluit ik de circulatiepomp aan op de aanvoer warmwater of terugvoer koudwater ?
Beste John,
Mijn enige advies: Laat dit over aan een ter zake kundig installateur. Er kan teveel misgaan met een koppeling van cv en houtstook.
Met vriendelijke groet,
Abel
In antwoord op H Stavast.
In sommige installaties blijft de pomp draaien als een vorst beveiliging. Sommige hebben externe pompen welke continue draaien. Dit kan dus juist zijn. Tegenwoordig is het gebruikelijk om pompen wel te schakelen.
De circulatiepomp draaid in mijn cv ‘snachts constant door is dit normaal
Thermostaat staat op 18 gr