Wat is luchtverwarming? De allereerste verwarmingssystemen ter wereld werkten met luchtverwarming. Vanuit een centrale, vaak olie gestookte ketel, werd de verwarmde lucht via diverse kanalen richting verschillende ruimtes gevoerd.

Het eerste grootschalig toegepaste systeem voor luchtverwarming werd in 1851 geplaatst in het Coolsingelziekenhuis in Rotterdam. Vanaf het begin van de 20ste eeuw werd luchtverwarming langzaamaan verdrongen door warmwatersystemen (ofwel de welbekende cv-installaties).

Langzaamaan is luchtverwarming toch weer bezig met een opmars. Dit heeft onder andere te maken met de steeds beter geïsoleerde woningen. Omdat er nauwelijks nog kieren en gaten zijn om lucht binnen te laten en vocht te reguleren, is luchtcirculatie in huis noodzakelijk geworden. En waarom zou je er dan niet meteen een systeem voor verwarming aan koppelen?


Moderne luchtverwarming woning: hoe werkt het?

De hedendaagse luchtverwarming is te combineren met een cv-ketel, stadsverwarming of een warmtepomp. De te verwarmen lucht wordt aangezogen en verwarmd in een verwarmingsketel. Daarna wordt het in een netwerk van luchtkanalen geblazen. Deze voeren de verwarmde lucht naar onopvallende roosters in de te verwarmen ruimten in je huis. Daarna wordt de lucht weer aangezogen, waarbij vochtige lucht en nare geurtjes via ventilatievoorzieningen worden gefilterd, of rechtstreeks naar buiten geleid.

Er kan ook een koelunit worden toegevoegd aan het systeem voor luchtverwarming. Daarmee kun je het binnenklimaat op warme zomerse dagen aangenaam koel houden. Een (vaak optioneel) ingebouwd warmteterugwinsysteem kan daarbij de warmte van de afgevoerde lucht gebruiken om nieuwe lucht te verwarmen. Dit levert significante besparingen op qua stookkosten.

Luchtverwarming voor je woning vervangen of onderhouden?
Bekijk onze producten en vraag advies aan 1 van onze specialisten

Waarom is luchtverwarming een slimme keuze?

  • Je krijgt altijd voldoende frisse lucht in je woning, zonder dat je last hebt van tocht of buitengeluiden
  • (Fijn)stof wordt gefilterd, dus komt je woning niet binnen
  • Het vochtgehalte in je woning wordt optimaal gereguleerd
  • Luchtverwarming is minder belastend voor het milieu
  • Er zijn slechts kleine roosters per kamer nodig, in plaats van grote, beeldbepalende radiatoren en leidingen
  • Luchtverwarming warmt je woning sneller op dan vloerverwarming, én met minder energie.
  • De warmte wordt gelijkmatig verspreid door je woning: is een ruimte extra warm door bijvoorbeeld straling van de zon of een open haard, dan wordt die lucht over de andere ruimtes verdeeld.

De installatie van luchtverwarming

Het is raadzaam de installatie te laten aanleggen en onderhouden door een professionele installateur. Een goede luchtkwaliteit is immers essentieel voor een gezond leefklimaat. Zijn de kanalen niet goed aangelegd, zit er ongedierte in dat sterft, of zijn er bronnen die zorgen voor stankoverlast, dan daalt het wooncomfort drastisch. Het comfort kan ook lager uitvallen wanneer de lay-out van het systeem niet goed is. Er kan dan hinderlijke tocht ontstaan. Het onderhoud van het totale systeem voor luchtverwarming kan duurder uitvallen dan het onderhoud aan een reguliere cv-installatie. Vraag naar de kosten bij een erkend installateur.

Reacties

26 antwoorden
  1. Wijsneus
    Wijsneus zegt:

    Beste Abel & Co,

    Onderstaande alinea is een beetje dubbelzinnig. Ik heb inmiddels wel al 2 kratjes op dus het zou ook aan mij kunnen liggen.

    Er kan ook een koelunit worden toegevoegd aan het systeem voor luchtverwarming. Daarmee kun je het binnenklimaat op warme zomerse dagen aangenaam koel houden. Een (vaak optioneel) ingebouwd warmteterugwinsysteem kan daarbij de warmte van de afgevoerde lucht gebruiken om nieuwe lucht te verwarmen. Dit levert significante besparingen op qua stookkosten. Er kan ook een koelunit worden toegevoegd aan uw systeem voor luchtverwarming. Daarmee kunt u het binnenklimaat op warme zomerse dagen aangenaam koel houden. Bovendien zijn er luchtverwarmingssystemen die gecombineerd kunnen worden met een extra energiebesparend systeem voor warmteterugwinning.

    Proost!

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Het zal niet geheel aan de alcohol liggen. Ook op mij komt het wat vreemd over. Niet direct fout maar zeker onduidelijk. Met dank voor de tip!

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  2. johanna zandberg
    johanna zandberg zegt:

    Ik heb een heteluchtverwarming op gas, met buizensysteem in het hele huis. Werkt prima. Omdat ik zonnepanelen heb vraag ik me af of mijn heteluchtkachel omgebouwd kan worden op electriciteit opgewekt door de zonnepanelen

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Johanna,

      Elektrisch lucht verwarmen is lastig. Een combinatie van gasverwarming en een warmtepomp is waarschijnlijk de meest haalbare oplossing.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
        • Abel zegt:

          Beste Pepijn,

          Het heeft met de temperaturen en luchtdebieten te maken, traditionele luchtverwarming met kanalen heeft een veel hogere luchttemperatuur nodig dan een warmtepomp kan maken. Elektrische elementen kunnen dat wel maar dat is dan weer veel duurder.

          Lokale luchtverwarming met een inverter airco kan wel, dat is geen ombouwen maar daar had ik eigenlijk wel aan moeten denken.

          Met vriendelijke groet,
          Abel

          Beantwoorden
  3. Adri
    Adri zegt:

    Wij willen van onze gasaansluiting af en alles elektrisch regelen ( hebben ook zonnepanelen )
    Koken is al inductie, en onze zonneboiler is elektrisch na-verwarmd.
    Hebben een goed werkende luchtverwarmingsinstallatie ( inklusief WTW unit ) en willen het gasgestookte BrinK Allure toestel (HR) vervangen door een elektrisch toestel.
    Wat is er op de markt, en wat zijn de mogelijkheden?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Adri,

      Brink maakt ook een toestel met warmtepomp, echter volgens mij niet volledig zonder gas. Voor luchtverwarming is een vrij hoge temperatuur nodig. Om volledig zonder gas te gaan is het nodig om een lage temperatuur afgifte systeem aan te brengen. Brink kan u hierin beter adviseren.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  4. Raymo
    Raymo zegt:

    Wij hebben een Brink allure hetelucht verwarming.
    Is er een vervangende electrische luchtverwarmer die de allure kan vervangen?

    In het regeer accoord staat dat we daar naar toe moeten nu het gas extra belast gaat worden.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Raymo,

      De Brink Allure bestaat tegenwoordig ook met een warmtepomp toevoeging. Dat bespaart zo’n 30% en kan ook een deel koelen indien nodig.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  5. Daniel
    Daniel zegt:

    Beste Abel,

    In onze nieuwe woning heeft de vorige eigenaar het luchtverwarmingssysteem vervangen door een systeem met cv en radiatoren. De buizen en roosters van het oude systeem zijn nog wel aanwezig. Omdat wij nu met de muren en vloeren aan de slag gaan vraag ik me af of de roosters gewoon kunnen worden verwijderd en dichtgesmeerd, of is dit gezien het aangesloten buizennetwerk niet verstandig?

    Alvast bedankt

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Daniel,

      Zelf heb ik niet veel te maken gehad met luchtverwarming in woningen. Het lijkt me echter logisch dat je de roosters dicht kan zetten als je deze niet meer gebruikt. Ik zou dat eigenlijk ook adviseren, de kanalen worden niet meer gebruikt dus zullen stofnesten worden. Dat kan ook gezondheidsproblemen geven.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  6. Esther
    Esther zegt:

    Wij hebben een hete luchtverwarming in onze woning die 27 jaar oud is. Binnen nu en een paar jaar zullen we dus een andere moeten aanschaffen. Nou gaat het hier in de gemeente Velsen(en langzaam aan heel Nederland) vanaf 2030 fossiele brandstofvrij worden….. hoe moet het dan met onze verwarming en wat kunnen we dan het beste aanschaffen? Vriendelijke groet Esther

    Beantwoorden
    • Abel
      Abel zegt:

      Beste Esther,

      Hierover advies geven is lastig zonder de huidige situatie te kennen. Schakel hiervoor een installateur in die bij je thuis komt kijken. Deze ziet de situatie ter plekke en kan dan ook aangeven wat wel en niet mogelijk is. Als je bijv gasvrij wilt wonen komt hierbij flink wat kijken. Voor een warmtepomp is lagetemperatuurverwarming nodig en zeer goede isolatie. Er zijn diverse opties. E.e.a. is ook afhankelijk van je beschikbaar budget. Laat je dus goed persoonlijk informeren om te kijken wat mogelijk is en welke maatregelen het beste rendement geven.

      Momenteel zijn er ook diverse subsidies beschikbaar voor energiebesparende maatregelen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Jasmijn,

      Meestal is dat niet eenvoudig. Het ligt aan het type luchtverwarmer of het mogelijk is. Bij een indirect gestookt type is het in principe mogelijk. Dat betekent niet meteen dat het een goed idee is. Luchtverwarming is een snel hoge temperatuur systeem, vloerverwarming traag met lage temperaturen. Hoe dat met elkaar gaat combineren weet ik niet, daar heb ik geen ervaring mee. Ik zou zeker eerst informatie inwinnen bij de leverancier van de luchtverwarming.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  7. John (adviseur GasNed)
    John (adviseur GasNed) zegt:

    In antwoord op Gerrit Pels.
    Een elektrische kanaalverwarmer? Die bestaan wel maar worden niet veel gebruikt in nederland. Er zijn ook PV-thermische panelen welke ook lucht verwarmen. Mogelijk is dat ook een oplossing in deze situatie.

    Beantwoorden
  8. Gerrit Pels
    Gerrit Pels zegt:

    Bestaat er ook een instalatie die dmv stroom (zonnepannelen) hetelucht kan produceren en via dit systeem de woning kan verwarmen. (het buizenstelsel is aanwezig in de woning)

    Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      In de montagehandleiding van de co-melders die wij adviseren (Honeywell) staat het volgende:
      Het beste is om een melder te installeren in elke kamer waarin een apparaat staat dat brandstof verbruikt. Aanbevolen wordt ook melders in de slaapkamers te installeren en in kamers waarin u veel van uw tijd doorbrengt. Als de melder wordt geïnstalleerd in een kamer waarin een apparaat staat dat brandstof verbruikt:
      • Installeer de melder dicht bij het plafond, hoger dan de hoogste rand van alle deuren en ramen
      • Aan het plafond moet de melder minstens 300 mm vanaf een muur worden geïnstalleerd en aan de wand minstens 150 mm vanaf het plafond.

      Opmerking: Zorg ervoor dat u toegang hebt tot het sabotagebestendige borglipje.
      • De melder moet worden geïnstalleerd op een horizontale afstand van 1 tot 3 m vanaf de dichtstbijzijnde mogelijke CO-bron.

      Als de melder wordt geïnstalleerd in een kamer zonder apparaat dat brandstof verbruikt, moet hij betrekkelijk dicht in de buurt van de ademhalingszone van de aanwezige personen worden geplaatst.
      Voor studioruimtes, caravans of boten die uit één woon- en slaapruimte bestaan, moet de melder zo ver mogelijk van het kooktoestel af worden geplaatst, en zo dicht mogelijk bij de plek waar de persoon slaapt.

      Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Bij een direct gestookte luchtverwarming is koppelen van warmwater niet mogelijk en heeft u een los warmwatertoestel nodig. Dit kan een geiser of boiler zijn.

      Er zijn mogelijkheden om warmwater te koppelen met een indirect gestookte luchtverwarming. Dit werkt op de zelfde manier als met een cv-ketel. Meestal wordt een Combi-ketel gebruikt maar een losse boiler is ook mogelijk.

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *