Een cv-ketel kopen of huren. Als je nu voor deze keuze staat, wil je waarschijnlijk snel beslissen. Zonder cv-ketel daalt het comfort in huis immers snel tot een nulpunt. Maar wat is het verschil tussen het kopen of huren van een cv-ketel? En welke keuze past het beste bij jou? Wij leggen je in dit artikel de voor- en nadelen van beide opties voor.

Cv-ketel kopen: het goedkoopst op de lange termijn

Een cv-ketel kopen is duurder op de korte termijn. Je moet immers direct een groot bedrag te betalen, terwijl je bij huren kleinere bedragen betaalt gedurende een langere periode. Op de lange termijn is kopen echter het meest voordelig.

Voor het kopen van een cv-ketel moet je dus per direct te beschikken over voldoende geld. Houd daarbij rekening met extra kosten voor installatie, bovenop de aanschafprijs. Tenzij je zelf een gecertificeerd installateur bent, is het niet aan te raden om de installatie zelf te doen. Dit in verband met veiligheidsaspecten en een optimale werking van de cv-ketel.

Als je een cv-ketel koopt, ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud dat gepleegd moet worden. Dat kan voor sommigen een nadeel zijn. Daarom is het raadzaam een onderhoudscontract af te sluiten bij een erkende installateur. Hiermee kun je ook de kosten voor hulp bij storingen afdekken, en verleng je de levensduur van je ketel.

Cv-ketel huren: geen onverwachtse kosten

Wil je de zekerheid van vaste maandelijks kosten, of is kopen momenteel niet haalbaar? Dan kan een cv-ketel huren de oplossing zijn. In dat geval sluit je een contract af voor een langere periode (meestal 12 jaar). Met dit contract sluit je ook direct een overeenkomst voor onderhoud en reparatie. Je betaalt hiervoor een vast bedrag per maand. Onverwachte kosten zul je dus niet hebben. Het nadeel is dat de ketel eigendom van de verhurende partij blijft: de installateur bepaalt de voorwaarden voor service en onderhoud en na afloop van de huurperiode moet je een nieuw contract afsluiten. Je kunt dan wel meteen kiezen voor de installatie van een nieuwere (vaak zuinigere) ketel.

Een offerte aanvragen voor één van onze A-merk cv-ketels van Itho Daalderop, Nefit of Remeha?

Voor- en nadelen van cv-ketel kopen of huren:

 • Cv-ketel kopen
 • Pluspunten:
  + Op de lange termijn de goedkoopste optie.

  + Niet gebonden aan een installateur.

  + Vrij in het kiezen van een onderhoudscontract.

 • Minpunt
  – Grote uitgave ineens.
 • Cv-ketel huren
 • Pluspunten:
  + Verspreiden van kosten over een lange periode.

  + Onderhoud, reparatie en service inbegrepen, dus geen onverwachte kosten.

 • Minpunten:
  – Op termijn ben je meer geld kwijt.

  – Als je gaat verhuizen, moet de nieuwe bewoner het contract over willen nemen.

  – Cv-ketel eigendom van verhurende partij

Wil je offertes aanvragen bij lokale installateurs? Bekijk dan eerst onze tips bij het aanvragen van een offerte.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *