Besparen op je verwarming kan op talloze manieren. Abel zet alle bespaartips voor jou op een rij. De ene tip ligt voor de hand, de andere zal je verrassen. En ook al kosten sommige maatregelen je nu wat geld, uiteindelijk bespaar je op je verwarmingskosten.

Wat is jouw verbruik?

Eerst moet je weten hoe hoog je verbruik is. Is dit hoog of laag vergeleken met een gemiddelde situatie? Wil je meer weten over Energiebesparing? Kijk dan op het Kenniscentrum voor Energiebesparing, hier vind je vele relevante artikelen.

Besparen op gas

De meeste bespaartips zijn gebaseerd op een cv-ketel op gas. Mocht je een cv-ketel op stookolie of hout hebben, dan zijn er andere maatregelen te treffen. De meeste huishoudens willen op hun gasverbruik besparen. Gasverbruik bepaalt doorgaans 2/3 van de energienota, daar is vaak nog flink wat winst te behalen. Bij een gemiddeld huishouden praat je al snel over € 100,- per jaar, los van de voordelen voor het milieu. Daarbij kan je huis een gunstiger energielabel krijgen, wat de taxatiewaarde verhoogt.

Tip van Abel: bespaar tot 300% op je verwarmingskosten door over te stappen op aardgas.

Besparen op verwarming: stoken op aardgas

  1. Kies een cv-ketel met voldoende capaciteit:een cv-ketel met een te laag vermogen draait overuren om je huis op temperatuur te houden. Kies je voor een zuinige ketel dan zal deze in alle rust – dus met een laag gasverbruik – zijn werk doen. Op deze site vind je meer informatie over het berekenen van het juiste vermogen.
  2. Kies een (ultrazuinige) HR cv-ketel:heb je nog een ouderwetse cv-ketel hangen? Dan is het rendement van je gasverbruik maximaal 80%. Met de nieuwste HR-ketels is een rendement mogelijk van 100 tot zelfs 107%. Met een UHR cv-ketel (Ultra Hoog Rendement) kun je zelfs meer besparen dan dat.
  3. Laat je ketel onderhouden: ook moderne cv-ketels raken gedurende het verbruik vervuild, waardoor het rendement kan dalen met wel 10%. Kies je voor jaarlijks onderhoud, dan blijft het rendement van je cv-ketel gelijk.
  4. Extra besparen op verwarming met zonneboiler; door een zonneboiler te koppelen aan je verwarmingssysteem kun je het gasverbruik drastisch verlagen. Hoeveel je kunt besparen, is van veel factoren afhankelijk. Vraag de installateur om een berekening op basis van jouw specifieke woonsituatie.
  5. Extra besparen op verwarming met een warmtepomp; een warmtepomp zorgt er net als een zonneboiler voor dat het gasverbruik omlaag gaat. De cv-ketel gebruikt in dit geval warmte die aan de aarde of lucht wordt onttrokken, om het water in de cv-leidingen te verwarmen. Hoeveel je bespaart is van veel factoren afhankelijk. Vraag de installateur om een berekening op basis van jouw specifieke woonsituatie.

Besparen op verwarming: verander je gewoontes

  • Douche korter: door een minuut korter te douchen per persoon, daalt het gas- en waterverbruik op jaarbasis al snel met 10%. En de energierekening dus ook.
  • Zet de verwarming lager
: als de gemiddelde Nederlander zijn verwarming standaard één graad lager zet dan normaal, kan al 7% op de energierekening worden bespaard. Van dat geld kun je een aantal mooie truien kopen.
  • Doe de verwarming eerder uit
: veel mensen zetten hun verwarming pas uit als zij naar bed gaan. Doe dit een uur eerder en kruip gezellig onder een dekentje. Een besparing op jaarbasis van algauw 4%.

Besparen op verwarming: neem maatregelen

  • Dubbele beglazing
: raampartijen beslaan vaak een groot gedeelte van de buitenmuren. Via enkel glas ontsnapt enorm veel warmte. Conventioneel dubbel glas houdt al veel meer warmte tegen. Als je echt wil besparen, kies je voor HR++ beglazing. Dit type glas houdt warmte binnen en laat warmte van de zon extra goed door.
  • Houd binnendeuren gesloten
: laat deuren van verwarmde vertrekken niet nodeloos open staan. Er ontstaat direct tocht, waardoor de cv-ketel harder moet werken om het vertrek warm te houden.
  • Plaats waterbespaarders
: een combiketel zorgt naast verwarming ook voor warm tapwater. Hoe minder water er door de kraan gaat, des te minder je cv-ketel verbruikt. Plaats dus waterbespaarders op je kranen en douchekoppen. De waterdruk blijft gelijk, je merkt er niets van en je bespaart tot 50% op jouw waterverbruik.

Besparen op verwarming: wist je dat…

  • Door adem en transpiratie de lucht in huis vochtig wordt? Ventileer je huis dagelijks een kwartier (deur of raam open), zodat er droge buitenlucht binnenkomt. Het opwarmen van droge lucht kost je cv-ketel minder vermogen.
  • Gordijnen een extra isolatielaag voor je ramen vormen? De gordijnen eerder dicht doen is niet alleen knus, maar ook nog energiebewust.
  • De gordijnen open moeten zijn als de zon op je ramen schijnt? De zonnestralen verwarmen je kamer(s) gratis en voor niets.
  • Wind op je buitenmuur ervoor zorgt dat je huis sneller afkoelt? Staat er vaak wind op dezelfde muur? Overweeg deze af te schermen, bijvoorbeeld met een schutting of heg. Je zult zien dat je huis minder snel afkoelt en je cv-ketel minder verbruikt.

Tip van Abel: verwarm alleen de slaapkamer met een elektrisch kacheltje of gebruik een elektrische onderdeken om kosten te besparen wanneer je slaapt.

Extra tips voor besparen op verwarming

  • Isoleer ramen en (binnen)deuren met tochtstrips.
  • Plaats een tochtborstel of tochtklep voor je brievenbus.
  • Plaats tochtborstels onder je binnendeuren.
  • Hang niets over je radiatoren, dit verlaagt de verwarmingscapaciteit.
  • Koop speciale radiatorfolie en plaats deze tussen muur en radiator, zodat de warmte niet de muur in gaat, maar de ruimte in.
  • Hangt er een gordijn voor de radiator, neem dan een thermostaatkraan met afstandvoeler. Deze zorgt voor een meer nauwkeurige regeling van de temperatuur en dus voor besparing.
  • Gebruik je je zolder niet of nauwelijks? Zorg dat deze is afgesloten van de eerste verdieping of zorg voor extra isolatie van de vliering.
  • Isoleer de zichtbare warmwaterleidingen met speciale schuimhoesjes. Zo blijft het water in de leiding beter op temperatuur. Per meter geïsoleerde leidingbuis scheelt dit al snel 10 m3 gas per jaar.
  • Heeft je schoorsteen nog geen tochtklep? Plaats deze en voorkom dat warmte uit je huis ontsnapt.

Bespaarinstallateur-logo
Slim besparen begint bij jouw Bespaarinstallateur

Wil je meer informatie? Zoek een Bespaarinstallateur bij jou in de buurt.

Reacties

2 antwoorden
  1. John (adviseur GasNed)
    John (adviseur GasNed) zegt:

    In antwoord op Hosting.
    U kan ook elke week zelf de standen opnemen. Zet deze in een tabel en u weet per week wat u verbruikt heeft. Een slimme meter is niet slim, deze stuurt enkel het verbruik door naar het netwerkbedrijf. Energiebesparing komt vanuit uzelf, en daar is discipline voor nodig. En als u die heeft, waarom dan niet elke week de standen opnemen?

    Beantwoorden
  2. Hosting
    Hosting zegt:

    Een slimme meter kan u helpen om energie te besparen. Met een slimme meter kunt u elke 2 maanden van uw energiebedrijf een overzicht ontvangen van uw energieverbruik en de geschatte kosten.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *