Mensen lijken zich nog steeds niet erg bewust van het verbruik van energie. De verwarming flink omhoog, het bad lekker vol en heet: weet jij wat dit betekent voor het gasverbruik en de kosten? Bewustwording is de eerste stap richting het besparen van energie. Maar wat is nu het gemiddelde gasverbruik in Nederland? En is dat veel of weinig?

Gasverbruik: waarvoor?

Driekwart van het totale gasverbruik wordt gebruikt voor de verwarming van de woning. Het overige gasverbruik is voor het verwarmen van water in het huis, zoals voor bad en douche. Het verwarmen van het huis is zeer weersafhankelijk. Bij een koude winter kan het gemiddelde gasverbruik (en dus ook de energierekening) flink hoger uitvallen.

Gemiddelde gasverbruik per woningtype

Het gasverbruik van een gemiddeld huishouden ligt rond de 1500m3. Bij een koude winter valt het gasverbruik natuurlijk een stuk hoger uit. Het type en grootte van de woning is van grote invloed op het gasverbruik. Het verwarmen van een grotere ruimte kost simpelweg meer energie. Bij een vrijstaande woning kan de warmte via vier muren ontsnappen, bij een rijtjeshuis zijn er twee zijdes minder waarlangs warmte kan ontsnappen. Dit scheelt aanzienlijk in gasverbruik. Wie in een flat woont is wat dat betreft het voordeligst uit: hier kan ook onder en boven de woning geen warmte ontsnappen.

gasverbruik1-e1437989463681-770x381

Tip van Abel: zorg voor een regelmatig onderhoud van je cv-ketel. Zo blijft deze zo efficiënt mogelijk functioneren en bespaar je op je energiekosten.

Gasverbruik: bewustwording

Mensen weten vaak exact hoeveel ze kwijt zijn voor het abonnement van hun mobiele telefoon, maar hebben geen idee hoeveel ze betalen voor hun gasverbruik. Kijk daarom eens kritisch naar de jaarafrekening. Is het gasverbruik toe- of afgenomen? En verbruik je meer of minder dan een gezin van gelijke omvang, in een gelijksoortig huis? Wees ook bewust van het feit dat je al energie bespaart door korter te douchen of minder in bad te gaan. Helemaal als je kinderen hebt. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van gasverbruikers.

Gasverbruikers-e1437989349539-770x214

Hoe verlaag ik mijn gasverbruik?

Naast bewustwording en gedragsverandering zijn er een aantal maatregelen te nemen om je gasverbruik te verlagen:

Zonneboiler

Een zonneboiler maakt gebruik van de zon om water op te warmen. Hierdoor bespaar je gas. Een zonneboiler is ook aan te sluiten op de vloerverwarming. Hoeveel je kunt besparen met een zonneboiler lees je in dit artikel.

Slimme Thermostaat

Een slimme thermostaat is zelf lerend en op afstand te bedienen. Deze zelfregulering en het feit dat je hem overal en altijd kan bedienen zorgt ervoor dat je niet onnodig gas verbruikt.

HR cv-ketel

Met een nieuwe cv-ketel kun je flink besparen. Helemaal als je nog een VR-ketel hebt hangen. Kijk ook goed welke cv-ketel bij jou past.

Cv-ketel onderhoud
Onderhoud aan je cv-ketel zorgt ervoor dat deze op een zo efficiënt mogelijke wijze blijft functioneren. Daarnaast voorkom je technische mankementen en verlengt het de levensduur van het apparaat.

Radiatorthermostaten
Indien je handbediende radiatorkranen heeft, is het aan te raden deze te vervangen door thermostaatkranen. Deze stemmen per ruimte af hoeveel warm water door de radiator stroomt, om de kamer op de gewenste temperatuur te krijgen. Hiermee verspil je niet onnodig gas om water op te warmen.

Inregelen van de cv-installatie
Als de cv-ketel en de radiatoren niet goed op elkaar zijn afgestemd, wordt er onnodig gas verbruikt. De warmwaterproductie en doorstroming moeten goed op elkaar worden afgestemd. Dit doet je door het laten inregelen van je cv.

Bespaarinstallateur-logo
Slim besparen begint bij jouw Bespaarinstallateur

Wil je meer informatie? Zoek een Bespaarinstallateur bij jou in de buurt.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *