De aanschaf van een cv-ketel is een flinke investering. De kosten voor een gemiddelde cv-ketel komen al snel uit op € 1500,-. Natuurlijk zijn er ook goedkopere cv-ketels, maar die hebben vaak een hoger energieverbruik. Ook zijn er cv-ketels die (veel) meer kosten dan gemiddeld. Hoewel het op korte termijn een fikse kostenpost is ben je daar wel vaak dat uiteindelijk goedkoper mee uit. Hieronder lees je alles wat je moet weten over de kosten van een cv-ketel.

Extra kosten bij een nieuwe cv-ketel

Met alleen de aankoop van een cv-ketel ben je er nog niet. De ketel moet ook nog gemonteerd en ingeregeld worden. In standaard gevallen zijn de kosten dan gemiddeld € 2100,-. Is je complete cv-systeem zwaar verouderd? Dan zijn er extra aanpassingen nodig om het gewenste rendement te behalen. De meerkosten betreffen dan niet alleen arbeidsloon, maar ook kosten voor leidingbuizen, koppelstukken en radiatoren. Met een klokthermostaat of slimme, zelflerende thermostaat kun je er bovendien voor zorgen dat je de cv-ketel niet onnodig laat werken. Ook zo’n thermostaat is niet goedkoop.

Het verbruik beïnvloedt de totale cv-ketel kosten

Afhankelijk van het type, vermogen en merk cv-ketel varieert het verbruik van cv-ketels enorm. Voor een goed vergelijking bepaal je eerst over welke periode je wilt meten (5, 10 of 15 jaar). Daarna kun je – eventueel met hulp van een erkende installateur – uitrekenen welke cv-ketel uiteindelijk het minst kost.

Is de aanschaf van een nieuwe cv-ketel even iets teveel van het goede? Vraag dan eens naar de mogelijkheden om te huren.

Om een reële berekening te maken, moet je rekening te houden met de volgende aspecten:

  • De warmteafgifte van de cv-ketel
  • Het verbruik van de cv-ketel
  • De warmwater-prestaties
  • De aanschafprijs
  • De installatiekosten
  • Extra benodigde materialen en toebehoren
  • De garantiebepalingen
  • Het onderhoudsinterval

Cv-ketel kosten: prijzen vergelijken

Het is raadzaam om niet alleen naar de aanschafprijs van een cv-ketel te kijken. Let ook op de kosten voor installatie en laat je vooraf goed inlichten over eventuele extra kosten. Omdat de installatiekosten en benodigde materialen sterk verschillen per woning of bedrijfspand zijn er hier geen standaard berekeningen voor. Een erkende installateur kan je hier prima bij helpen.

CV ketel huren

Is de aanschaf van een nieuwe cv-ketel even iets teveel van het goede? Vraag dan eens naar de mogelijkheden om te huren. Op termijn betaalt je weliswaar meer, maar doordat je een efficiëntere cv-ketel aanschaft dan je eigenlijk kunt betalen, bespaar je alsnog dankzij de extra lage stookkosten.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *