Iedere woningeigenaar heeft ervan gehoord, maar slechts tien procent van de woningen heeft er een; het energielabel. In dit artikel lees je alles over het energielabel van jouw woning.

Waarom een energielabel?energielabel voor het huis

Huishoudens verbruiken stroom en gas. Het energieverbruik van een huishouden is vervuilend en zorgt voor CO2 uitstoot. Bij zowel politiek als bij huiseigenaren groeit de bewustwording omtrent het belang van duurzaamheid. Om huiseigenaren te motiveren om energiezuinige maatregelen te nemen, is het energielabel ingevoerd. Het systeem geeft aan hoe zuinig een woning is. De letters A tot en met G geven weer in welke categorie een woning valt. Een hele zuinige woning krijgt een A. Hierdoor mag een verhuurder bijvoorbeeld meer huur mag vragen of is een koopwoning aantrekkelijker voor kopers.

Door maatregelen te nemen om de uitstoot tegen te gaan, krijgt een woning een gunstiger label. Denk bijvoorbeeld aan isolatie van je woning of de aanschaf van zonnepanelen.

Voorlopig en definitief

Iedere woning moet sinds 2008 een energielabel hebben. Vanwege de onduidelijkheid over de regelgeving, besloot de overheid om iedereen rond januari/februari 2015 een voorlopig energielabel toe te kennen. Iedere woning krijgt op basis van de bekende gegevens zoals woningtype, oppervlakte, bouwjaar, etc, een voorlopig energielabel. Wil je weten wat jouw voorlopige energielabel is? Kijk dan op www.zoekuwenergielabel.nl

Het voorlopige label is slechts een inschatting en zegt feitelijk niets over de huidige situatie. Als er in een huis energiebesparende maatregelen zijn getroffen zoals bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen, kan het zijn dat er een ander label aan de woning moet worden toegekend.

Bij de verkoop of verhuur van een woning moet er een definitief energielabel op een woning komen. Een definitief label is verplicht als je de woning wilt gaan verkopen of verhuren. Heb je geen energielabel bij verhuur of verkoop dan kun je een boete krijgen die op kan lopen tot 405 euro.

Tip van Abel: heeft jouw huis een ongunstig energielabel? Met enkele kleine verbouwingen krijg je een gunstiger label, bespaar je op energiekosten én stijgt de koop- of huurprijs.

Welke maatregelen kun je nemen?

Energielabel definitief vaststellen

Wil je jouw woning verkopen of verhuren? Laat eerst het energielabel definitief vaststellen. Via www.energielabelvoorwoningen.nl kan met behulp van DigiD een definitief energielabel worden vastgesteld. Hiervoor zijn wel bewijsstukken nodig die door een deskundige op afstand zullen worden beoordeeld. De bewijsstukken kunnen bestaan uit foto’s of rekeningen van verbouwingen die het energieverbruik van de woning beïnvloeden.

Bespaarinstallateur-logo
Slim besparen begint bij jouw Bespaarinstallateur

Wil je meer informatie? Zoek een Bespaarinstallateur bij jou in de buurt.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *