Het gemiddelde stroomverbruik per huishouden ligt al jaren op ongeveer hetzelfde niveau. Het wordt vooral bepaald door de omvang van het huishouden, maar ook door het aantal aanwezige apparaten. Er worden steeds meer apparaten gebruikt. Deze worden echter wel steeds zuiniger, waardoor het verbruik ongeveer gelijk blijft.

Gemiddelde stroomverbruik per aantal personen

Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 3400 kWh per jaar. Omgerekend is dat zo’n 60 euro per maand. Hoe meer mensen in huis, hoe hoger natuurlijk het stroomverbruik. Er zullen meer apparaten in huis zijn en deze zullen vaker gebruikt worden. Kijk naar de onderstaande tabel om te zien hoeveel energie gemiddeld verbruikt wordt op basis van het aantal personen in een huishouden

ElektraVerbruik1-e1437987719768-770x411

Tip van Abel: heb jij nog een oude koelkast of vriezer thuis staan? Deze verbruikt vaak veel energie. Het vervangen van verouderdere energie slurpende apparaten laat het gemiddelde stroomverbruik fors dalen.

Kijk bij de aanschaf van een nieuw apparaat goed naar het energielabel. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van huishoudelijke apparaten en hun de energiekosten per jaar.

Verbruikapp

Gemiddelde stroomverbruik: bewustwording

Ben jij je voldoende bewust van de hoeveelheid apparaten in huis? Zijn deze allemaal wel nodig? Is het nodig dat ze altijd aan of stand-by staan? En gebruik je de apparaten ook energiebewust? Was bijvoorbeeld alleen met een volle wasmachine of zet de droger niet aan voor twee kledingstukken. Een droogbeurt kost al snel een euro: je bespaart dus al snel tientallen euro’s per jaar.

Hoe verlaag ik mijn stroomrekening?

Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen voor het verlagen van het stroomverbruik. Hieronder een aantal van deze maatregelen op een rij:

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een zeer rendabele investering, met rendementen van wel 6 tot 10%. Je geld rendeert dus beter op je dak dan op de bank. Met 8 zonnepanelen bespaar je al gauw 400 euro per jaar.

Led-verlichting

Steeds meer consumenten kiezen voor verlichten met LED. LED-verlichting is duurzaam en energiebesparend. Vervang daarom waar mogelijk je oude verlichting door LED-verlichting. De investering zal hoog lijken, maar je verdient dit al snel dubbel en dwars terug.

Energiemonitoring

Meten is weten. Als je weet hoeveel je verbruikt, zul je daar je gedrag eerder op aanpassen. Zo simpel is het. Er zijn diverse monitoringsproducten op de markt, waarmee je realtime inzicht krijgt in je stroomverbruik.

Pompschakelaar vloerverwarming

Vaak heeft een vloerverwarmingssysteem een pomp die 24/7 draait, terwijl dit helemaal niet nodig is. Een pompschakelaar schakelt de pomp aan en uit wanneer er warmtevraag is. Hiermee bespaar je al gauw enkele tientjes per jaar.

Mechanische gelijkstroomventilatie

Indien je huis is uitgerust met mechanische ventilatie met een wisselstroom motor, is het verstandig deze te vervangen door een ventilatie-unit die werkt met gelijkstroom. Deze verbruikt veel minder energie, wat scheelt in je maandelijkse kosten.

Bespaarinstallateur-logo
Slim besparen begint bij jouw Bespaarinstallateur

Wil je meer informatie? Zoek een Bespaarinstallateur bij jou in de buurt.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *