Met een zonneboiler kun je fors besparen op je gasverbruik. Hoeveel euro je precies bespaart, is van diverse factoren afhankelijk. De belangrijkste vragen om dit vast te stellen zijn: hoeveel personen wonen er in je woning, hoe vaak en hoe lang douchen zij dagelijks, wat voor type cv-ketel heb je momenteel, wat is het gastarief bij je energieleverancier en welk type zonneboiler heb je op het oog?

Eén ding staat echter vast: met een goed geïnstalleerde zonneboiler bespaar je altijd. Vooral op het gasverbruik bespaar je flink: qua elektriciteit ligt het er maar net aan welk type zonneboiler je kiest. Bovendien reduceer je de CO2-uitstoot significant, omdat je zonne-energie gebruikt in plaats van fossiele brandstoffen. De zon is bovendien een oneindige energiebron.

Zonneboiler subsidie

Per 2016 is er een landelijke subsidieregeling komt voor zonneboilers. Het betreft hier subsidie van de overheid op de aanschaf. De subsidie is voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw en begint vanaf ongeveer €500.

Berekenen wat je bespaart met zonneboiler

Om de besparing die je kunt realiseren met een zonneboiler globaal te berekenen, heb je allereerst je actuele verbruiksgegevens nodig. Deze berekening geldt alleen wanneer je de zonneboiler gebruikt voor tapwater. We gaan hierbij uit van het gemiddelde aantal minuten per dag dat de douche- of badkraan aan staat. Overig warmwaterverbruik is namelijk verhoudingsgewijs te verwaarlozen. Om je besparing te berekenen doe je het volgende:

  • Zet het warm water gedurende 10 minuten aan
  • Meet de begin- en eindstand van de gasmeter (het gemiddelde gebruik ligt rond de 0,1m3 per minuut) en bereken het gemiddelde gasverbruik per minuut
  • Bereken de totale gemiddelde tijd dat de douche- en/of waterkraan per dag aan staat
  • Vermenigvuldig deze gemiddelde tijd met 365 (dagen per jaar)
  • Vermenigvuldig deze uitkomst met het zojuist door jou berekende gasverbruik per minuut
  • Zoek de actuele prijs voor gas per m3 op bij jouw energieleverancier en bereken de totale kosten per jaar

Exact weten wat je in je specifieke situatie kan besparen? Vraag advies aan 1 van onze installateurs.

Je weet nu hoeveel euro je kwijt bent aan gas. Zodra je een zonneboiler in gebruik neemt, vervallen deze kosten (tenzij je steeds in korte tijd meer water verbruikt dan in het reservoir van de zonneboiler zit. De cv-ketel moet dan bijverwarmen). Wel komt er een relatief klein bedrag voor elektriciteit bij voor de werking van de pomp en eventueel de elektrische naverwarmer.

Terugverdientijd tussen de 10 en 13 jaar

Globaal kunnen we stellen dat het tussen de 10 en 13 jaar duurt om een gemiddelde zonneboilerinstallatie terug te verdienen. Aangezien de gemiddelde levensduur van een zonneboilerinstallatie zo’n 25 à 30 jaar is, kun je dus een ruime periode écht besparen op je jaarlijkse gaskosten. En indien de gaskosten blijven stijgen zullen je werkelijke besparingen jaar na jaar hoger worden.

Houd altijd rekening met de volgende zaken:

  • Hoeveel besparing je kunt realiseren, is alleen te bepalen als je alle factoren die van invloed zijn meeneemt in jouw berekening. Vraag een erkende installateur om een maatwerk berekening. Hij kan je meteen advies geven over het meest geschikte type zonneboiler voor jouw situatie.
  • Je bespaart fors op gas. Een klein deel van de besparing gaat echter naar een (fractioneel) hogere elektriciteitsrekening
  • Sommige zonneboilers (met een drukgevuld systeem) vereisen meer onderhoud dan gemiddeld. Dit resulteert in 150 euro onderhoudskosten per 5 jaar (onderhoud aan een reguliere zonneboiler kost 50 euro)

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *