Vanaf 2015 gaan de zogenaamde slimme meters de huidige meters voor elektriciteit en gas vervangen. Ieder huishouden krijgt er de komende jaren eentje aangeboden van hun netbeheerder. De netbeheerders zijn verplicht een slimme meter aan te bieden, maar de consument is niet verplicht er eentje te nemen.

Verschil slimme meter en traditionele meters

De slimme meter meet net als de traditionele meters jouw energieverbruik. De slimme meter is een digitale meter met een communicatiemodule die de gegevens automatisch op afstand naar de netbeheerder verzendt. Doordat de digitale meter een nauwkeuring overzicht geeft over de verbruikskosten, is het voor gezinnen en de energieleveranciers makkelijker om verspilling tegen te gaan.

Wanneer komt de slimme meter?

De netbeheerders hebben tot 2020 de tijd gekregen om ieder huishouden in Nederland van een slimme meter te voorzien. Ieder huishouden in Nederland krijgt dus de komende jaren een slimme meter aangeboden, maar mag deze weigeren. De overheid heeft het overstappen naar slimme meters voor de consument niet verplicht gesteld.

Als je de slimme meter krijgt aangeboden, heb je drie keuzes:

  1. De slimme meter weigeren. Je kunt de slimme meter weigeren. De slimme meter is niet verplicht. Je krijgt dan wel een digitale meter die je meterstanden bijhoudt, maar deze meter heeft geen communicatiemodule die de gegevens naar de netbeheerder doorstuurt. Je moet dan zelf de meterstanden aan de netbeheerder doorgeven.
  2. De slimme meter uitzetten. Zowel de digitale meter als de communicatiemodule worden door de netbeheerder geïnstalleerd, maar de communicatiemodule wordt uitgezet. Je moet dan zelf de meterstanden doorgeven aan de netbeheerder.
  3. De slimme meter aanzetten. De digitale meter en de communicatiemodule worden bij jouw thuis geplaatst en aangezet. De netbeheerder kan op afstand de meterstanden op afgesproken momenten aflezen.

Nadeel aan het weigeren of uitzetten van de slimme meter is wel dat er kosten in rekening worden gebracht als je er later toch voor kiest om de slimme meter te plaatsen of te activeren. Daarnaast ontvangt je dan niet een tweemaandelijks verbruik- en kostenoverzicht.

Tip van Abel: op de website van je netbeheerder kun je vaak vinden wanneer jouw woning gratis een slimme meter krijgt.

Op www.eancodeboek.nl kun je kijken welke netbeheerder jij hebt.

Wat kost een slimme meter?

Het plaatsen van de slimme meter is in de meeste gevallen gratis, in ieder geval bij nieuwbouw, grootschalige renovatie of bij reguliere vervanging. De slimme meter is, net als de oude meter, eigendom van de netbeheerder. Je betaalt wel huur voor de slimme meter. Mocht je eerder een slimme meter willen of heb je de slimme meter geweigerd of uitgezet dan geldt er een maximumbedrag voor plaatsing; maximaal € 71,40 voor een elektriciteits- en gasmeter of € 66,64 voor alleen een elektriciteitsmeter.

Energie besparen

Met deze slimme meter krijg je goed inzicht in wat je nu echt verbruikt aan gas of elektriciteit. Inzicht hierin kan leiden tot gedragsaanpassing en energiebesparing. Maar je kunt er ook voor kiezen om energie te besparen door dit duurzaam op te wekken met behulp van zonnepanelen, zonneboiler of een warmtepomp. Er is zelfs subsidie beschikbaar voor zonneboilers en warmtepompen. En bij zonnepanelen kun je de btw terugvragen. Dit maakt het nog interessante om te investeren in deze maatregelen.

Reacties

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *