Steeds meer huishoudens ruilen de ouderwetse thermostaat in voor een slimme variant. Maar wat zijn precies de voordelen van een slimme thermostaat? Dankzij de verregaande ontwikkelingen kan de slimme thermostaat daadwerkelijk iets voor je betekenen door je optimaal comfort én lager energieverbruik te bieden. We leggen je hieronder uit hoe.
Inzicht in je energieverbruik en besparingen
Een slimme thermostaat geeft inzicht in hoeveel je verbruikt en hoeveel je uiteindelijk bespaart, ten opzichte van het verbruik zonder slimme thermostaat. Ook krijg je advies over bespaarmogelijkheden op basis van je verbruikspatroon. Zo leer je alles over je energieverbruik en ook hoe en wanneer je extra kunt besparen.
Eenvoudig en op afstand bedienen
Steeds meer apparaten zijn aangesloten op het internet. Je kunt tegenwoordig makkelijk meerdere apparaten met elkaar laten communiceren. Dankzij deze ontwikkeling ontstaan er eindeloze mogelijkheden voor draadloze bediening en communicatie, zowel van en naar de gebruiker als tussen de apparaten zelf. Met een applicatie op je smartphone of tablet communiceer je draadloos met de slimme thermostaat. Zo kun je onder andere de temperatuur in huis controleren en instellen, dag- en nachtschema’s aanmaken en je verbruik bekijken. Overal ter wereld.
Tip van Abel: Wil je na de vakantie of na je werk thuiskomen in een heerlijk warm huis? Kies dan een model dat verbinding maakt met het locatiesignaal van je telefoon. Je verwarming schakelt dan automatisch in zodra je in de buurt van je woning komt.
Zelflerende thermostaat
Je communiceert zelf met de slimme thermostaat, maar dat hoeft niet. In principe leert de slimme thermostaat zelf snel je energieverbruik kennen. De slimme thermostaat speelt in op en houdt rekening met je levensstijl. Aan de hand van die informatie optimaliseert het apparaat je gas- en elektriciteitsverbruik.
De slimme thermostaat ziet of er iemand thuis is of niet. Aan de hand van die informatie bepaalt de slimme thermostaat of de verwarming ingeschakeld of aangepast moet worden. Er zijn twee manieren waarmee de thermostaat kan aflezen of er iemand thuis is: met aanwezigheidssensoren en locatievoorzieningen op je smartphone.
Aanwezigheidssensoren
Zodra de aanwezigheidssensoren gedurende een bepaalde tijd geen activiteit detecteren in huis, zet de slimme thermostaat de verwarming automatisch lager. Er zijn slimme thermostaten die aan de hand van deze informatie voorspellende tijdschema’s opstellen, om meer energie te besparen.
Locatie van je smartphone
Slimme thermostaten kunnen ook bepalen of er iemand thuis is aan de hand van de locatievoorzieningen van je smartphone. De slimme thermostaat ziet welke smartphones aanwezig zijn (mits voorzien van de juiste app) en past de verwarming daaropaan. Sommige slimme thermostaten van Honeywell bieden zelfs de mogelijkheid om zones in je huis apart te regelen. Hiervoor heb je wel in elke ruimte een eigen thermostaat nodig.
Integratie met andere slimme apparaten
Slimme thermostaten communiceren met andere slimme apparaten middels het IFTT (If this, then that) principe. Zo kan een slimme thermostaat van Honeywell het licht inschakelen zodra de thermostaat aan springt. Dankzij dit principe kom je thuis in een comfortabel warm én verlicht huis. Ook rookmelders en CO-melders koppel je probleemloos aan je slimme thermostaat. De komende jaren zal dit rijtje slimme apparaten blijven groeien, waardoor steeds meer voorzieningen in huis met elkaar in verbinding staan.
Tip van Abel: Wil je besparen op je gas- en energieverbruik, dan heb je daar zelf nog steeds een belangrijke rol in. Een combinatie van de juiste instellingen en het bijhouden van je verbruik via de applicatie levert het meeste voordeel op.
goedendag, allemaal ik heb een draadloze termostaat van vaillant als ik die s avonds op 22graden zet na een paar uren verspringt die of wel van 22graden naar 20,5 of anders springt die na 23graden wat kun je daar aan doen
grtjs paul
Beste Paul,
Het lijkt erop dat je thermostaat niet goed reageert op de kamertemperatuur. Hangt die dan wel op een goede plaats? Dat is op een binnenmuur, 150 cm hoog, uit de zon, niet in de buurt van warmtebronnen of tocht. In de ruimte waar de thermostaat hangt mogen geen thermostatische ventielen op de radiatoren zitten.
Is dat allemaal in orde dan is mogelijk de thermostaat defect.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Wij hebben vorig jaar een huis gekocht, met vloerverwarming (natuurtegels) en een slimme thermostaat. De ketel is slechts een paar jaar oud en in december gecontroleerd. prima in orde. Nu hebben wij het gevoel dat er soms geen conctact is tussen thermostaat en de ketel. Soms klikt de thermostaat hoorbaar aan en doet de verwarming het in de gehele woning. Dan kan het voorkomen dat hij aanklikt en het niet warm wordt. Thermostaat hebben we goed ingesteld (voor vloerverwarming), thermostaat is volledig nieuw en hier kan het dus niet aan liggen denken wij. Wat kunnen we nu het beste doen? Waar moeten we zijn om dit probleem te verhelpen en wij inzicht krijgen in het geheel. Misschien is het iets heel eenvoudigs, wat raadt u ons aan te doen?
Alvast dank!
Beste,
Dit verhaal is mij niet duidelijk. Wat ik mis is de tijd die verloopt tussen het aanklikken en het warm worden van de woning. Met vloerverwarming moet dat enkele uren zijn. In die situatie zal de klik van de thermostaat en de warmte niet of nauwelijks te relateren zijn.
Dus negeer het klikken van de thermostaat en kijk of de woning na een opwarmtijd van ongeveer 2 tot 3 uur op een normale temperatuur komt. Als dat gebeurd werkt alles naar behoren.
Met vriendelijke groet,
Abel
beste abel,
momenteel gebeurt er niks in de woning, zowel de vloerverwarming als de radiatoren inde kamers worden niet warm. Hebben temperatuur continue ingesteld maar het lijkt als of geen contact wordt gemaakt tussen thermostaat en ketel. Verleden jaar zelfde probleem soms een paar dagen wel en dan weer geen verwarming. We hebben hier zelf geen verstand van en wie kan dit voor ons verhelpen. We horen graag van u
Beste,
Telkens het zelfde probleem ervaren lijkt op een breuk in de kabel tussen thermostaat en ketel, of een defecte thermostaat. Laat dit door een installateur nakijken. Als je het op tijd aangeeft kan het misschien tegelijk met het jaarlijks onderhoud plaatsvinden, dan is de monteur er toch.
Met vriendelijke groet,
Abel