Zonnepanelen schoonmaken is belangrijk. Net als auto’s of de ramen thuis, worden zonnepanelen vies en moeten ze worden schoongemaakt. Zeker wanneer je het optimale rendement uit je zonnepanelen wilt halen.

Vieze zonnepanelen schoonmaken

Het glas van zonnepanelen ondergaat een speciale behandeling tijdens het productieproces waardoor het minder snel vuil vasthoudt. Ondanks deze behandeling moet je toch je zonnepanelen schoonmaken. Er blijft zich altijd viezigheid op de  zonnepanelen ophopen. Het is daarom raadzaam om minimaal een keer per jaar de zonnepanelen te wassen.

Uiteindelijk gaat de ophoping van vuil de hoeveelheid zonlicht blokkeren en gaat dit ten koste van de energieopbrengst. Hoeveel energie er wordt misgelopen is afhankelijk van hoe en waar de zonnepanelen zijn geplaatst.

Zonnepanelen schoonmaken op schuin dak

Zonnepanelen schoonmaken op een schuin dak van meer dan 30 graden hoeft niet al te vaak. Regen zorgt al voor een redelijke schoonmaak. Door de schuine hoek spoelen aanslag en viezigheid snel weg. Ook vogelpoep zal niet snel blijven zitten. Toch is schoonmaken ook hier belangrijk zodat er aan de randen geen ophopingen gaan ontstaan.

Hulp nodig bij het schoonmaken van je zonnepanelen? Of wil je advies over zonnepanelen? Bekijk onze zonnepanelen en schakel hulp in.

Zonnepanelen schoonmaken op plat dak

Op platte daken worden zonnepanelen meestal onder een bepaalde lage hoek geplaatst. Voor het rendement van de zonnepanelen is dit goed.  Voor de ophoping van vuil is dit helaas wat minder. Viezigheid blijft makkelijker liggen en zal uiteindelijk minder licht toelaten.

Tips voor het schoonmaken zonnepanelen:

 1. Controleer regelmatig of de zonnepanelen nog schoon zijn;
 2. Zet de installatie uit voor het schoonmaken;
 3. Zorg dat je niet in aanraking komt met de bekabeling en de connectoren;
 4. Maak de zonnepanelen niet schoon in de zonneschijn, het liefst in de schaduw tijdens bewolkt weer;
 5. Gebruik altijd water met een zachte spons of doek voor het schoonmaken en vermijd hardnekkige schoonmaakmiddelen
 6. Maak alleen schoon als de zonnepanelen een normale temperatuur hebben. De temperatuur van een zonnepaneel kan namelijk behoorlijk oplopen;
 7. Werk veilig. Als de zonnepanelen moeilijk bereikbaar zijn, laat ze dan door een vakman schoonmaken.

We willen nogmaals benadrukken dat je geen gekke capriolen uit moet gaan halen om je zonnepanelen schoon te maken. Als je er niet goed bij kunt zorg dan voor een steiger en als je toch het schuin dak op gaat zorg dan voor een goede zekering. Bij twijfel zoek contact met een installateur.

Reacties

1 antwoord
 1. Emma
  Emma zegt:

  Bedankt voor de heldere informatie over het schoonmaken van zonnepanelen. Wij willen tijdens de komende lente onze zonnepanelen en dak reinigen. Ik wist niet dat je dit het beste in de schaduw tijdens bewolkt weer kan doen, dat zullen we onthouden.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *