De slimme meter komt eraan! De komende jaren gaan de netbeheerders de zogenaamde slimme meter aan ieder huishouden in Nederland aanbieden. De slimme meter vervangt de huidige meters die gas- en elektriciteitsverbruik meten. Het is een digitaal apparaat die de meterstanden automatisch doorstuurt naar de netbeheerders. Het zelf bijhouden en doorgeven van meterstanden is met een slimme meter niet meer nodig. De verbruiksgegevens worden nauwkeurig bijgehouden en kunnen worden gebruikt om te besparen op verbruik.

Waarom een slimme meter?

Het energieverbruik per huishouden stijgt nog steeds en het gebruik van alternatieve vormen van energie zoals zonnepanelen is nog niet voldoende om aan onze energiebehoefte te voldoen. Doordat de slimme meter nauwkeurige gegevens over het verbruik bijhoudt, hebben energieleveranciers duidelijk inzicht en kunnen op die manier makkelijk per regio inspringen op de vraag. Hierdoor treedt er minder verspilling op.

Huishoudens krijgen wekelijks een overzicht van hun verbruik en krijgen daarmee inzicht in hun energiebehoefte. Zo worden huishoudens zich bewuster van hun verbruik en dat kan leiden tot gedragsverandering. Gezinnen kunnen hiermee besparen op gas- en elektriciteitskosten. Wil je weten of je veel of weinig verbruikt? Klik dan hier. De slimme meter stuurt zes keer per jaar de gegevens door naar de energieleverancier. Hierdoor krijg je een nauwkeurigere rekening, zonder dat er van tevoren meterstanden worden geschat.

Tip van Abel: overweeg je om zelf een slimme meter te laten plaatsen? Kijk dan eerst even wanneer jouw netbeheerder er eentje gratis bij jou komt installeren. Wellicht loont het om even te wachten.

Energie besparen

Met deze meter krijg je goed inzicht in wat je nu echt verbruikt aan gas of elektriciteit. Inzicht hierin kan leiden tot gedragsaanpassing en energiebesparing. Maar je kunt er ook voor kiezen om energie te besparen door dit duurzaam op te wekken met behulp van zonnepanelen, zonneboiler of een warmtepomp. Er is zelfs subsidie beschikbaar voor zonneboilers en warmtepompen. En bij zonnepanelen kun je de btw terugvragen. Dit maakt het nog interessante om te investeren in deze maatregelen.

Kosten van de slimme meter

De netbeheerders hebben van het kabinet tot 2020 gekregen om heel Nederland van slimme meters te voor zien. Het is echter niet verplicht om er eentje te accepteren. Deze is net als de oude meters voor gas en elektriciteit eigendom van de netbeheerder. Je betaalt voor het gebruik dezelfde meterhuur. Voor de plaatsing van de slimme meter mogen géén kosten in rekening worden gebracht:

  • bij nieuwbouw;
  • bij grootschalige renovatie;
  • bij normale vervanging.

Er mogen wel kosten in rekening worden gebracht als je de meter eerder geplaatst wilt hebben of als je eerder de slimme meter weigerde of uit hebt gezet.

Wil je weten wanneer er een gratis slimme meter bij jou geplaatst wordt? Op de website van jouw netbeheerder kun je vaak vinden wanneer jouw woning een slimme meter krijgt. Op http://www.eancodeboek.nl kun je kijken welke netbeheerder jij hebt.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *