Voor de verwarming van een bedrijfshal zijn er diverse mogelijkheden. Welk type verwarming het meest geschikt is, is vooral afhankelijk van de eigenschappen van de bedrijfshal en de specifieke wensen qua temperatuur. Feit is dat er veel mogelijk is, en dat iedere mogelijkheid andere kosten met zich meebrengt. Wat uiteindelijk de meest voordelige optie is, kun je het beste laten uitzoeken door een gespecialiseerd bedrijf.

Belangrijke factoren vooraf:

  • Wat is de totale grootte van de bedrijfshal(len)? Wat is het verschil tussen de kleinste en de grootste ruimtes?
  • Wat is de warmtebehoefte, gekeken naar het verwachte aantal personen dat werkzaam zal zijn in de ruimtes?
  • Hoe goed zijn de ruimtes geïsoleerd en welke minimum- en maximumtemperatuur moet bewaakt/bereikt kunnen worden?
  • Wat staat er in de hal? Dit volume dient ook verwarmd te worden. Er zijn bijvoorbeeld producten die veel warmte absorberen.

Decentrale luchtverwarming (convectie) op gas

Decentrale convectieverwarming wordt toegepast in erg grote bedrijfshallen, of in hallen met een variabele bezettingsgraad. Warmeluchtverhitters (ook wel blowers genoemd) blazen warme lucht de ruimte in. Meestal zijn deze luchtverhitters direct gestookt door middel van aardgas. Reguliere luchtverhitters hebben een vermogen van 8 tot 120 kW. Er worden twee types aangeboden:

  • Gesloten luchtverhitters: Hierbij wordt lucht van buiten aangetrokken en verwarmd. De verbrandingsgassen worden buiten de verwarmde ruimte uitgestoten.
  • Condenserende luchtverhitters: Dit type luchtverhitter maakt gebruik van de warmte van de rookgassen. Daarom is het verbrandingsrendement extra hoog (tot 107%).

Indirect gestookte luchtverwarming

Indirect gestookte heaters werken ongeveer zoals de bovengenoemde systemen, maar worden vanuit de cv-installatie gevoed. Door middel van een ventilator wordt de warmte de ruimte in geblazen. Er zijn ook luchtbehandelingssystemen met verwarmingselementen die op deze manier werken, maar tevens geschikt zijn voor luchtverversing, filtratie, warmteterugwinning en koeling. Ook zijn er systemen verkrijgbaar die werken met (aard)warmtepompen.

Er zijn heel wat mogelijkheden voor luchtverwarming in je bedrijfshal.
Bekijk onze producten en laat je goed adviseren over de beste optie.

Stralingswarmte

In hele grote ruimtes waar slechts enkele personen warmte nodig hebben (op steeds eenzelfde plek), of in ruimtes waar regelmatig veel buitenlucht binnenkomt (zoals een magazijn met roldeuren), kan stralingswarmte een interessant alternatief zijn. Ook kan het een energiebesparende aanvulling zijn op traditionele convectieverwarming. Er zijn drie typen stralingsverwarmers:

  • Helderstralers: dit type stralingsverwarmer bestaat uit een keramische plaat waar een gasluchtmengsel doorheen stroomt. Aan de onderkant wordt de plaat verhit, waardoor de andere zijde warmte afgeeft (vergelijkbaar met terrasverwarmers).
  • Donkerstralers: dit is een U-vormige buis, met aan het ene uiteinde een (gas)brander en het andere uiteinde een ventilator voor de uitlaatgassen. De buis wordt zo van binnenuit opgewarmd en geeft warmte af aan de omgeving door middel van straling.
  • Infrarood stralers: deze verwarmingspanelen hang je circa 3 meter boven de grond, op plekken waar mensen werken. Ze werken op elektriciteit, die kan worden opgewekt door bijvoorbeeld zonnepanelen.

Extra aandachtspunten bij verwarming bedrijfshal:

  • Zorg dat (buiten)muren en daken goed geïsoleerd zijn.
  • Houdt (rol)deuren zoveel mogelijk gesloten. Zorg voor veilige automatische systemen voor het openen en sluiten ervan, om de warmte zoveel mogelijk binnen te houden.
  • Voor een gemiddelde bedrijfshal is luchtverwarming fors energiezuiniger dan reguliere centrale (vloer)verwarming. Er is berekend dat luchtverwarming voor 90% van de bedrijfsruimtes nog altijd het efficiëntste verwarmingsmodel is.

Laat jezelf uitgebreid informeren over de vele mogelijkheden door een erkende installateur. Bespaar jezelf niet alleen de moeite van het uitzoekwerk, maar uiteindelijk ook hoge energiekosten.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *