Advies voor een cv-ketel begint met diverse vragen: zoek je een HR-ketel, een VR-ketel of een UHR-ketel? Wil je een combiketel of een soloketel? Hoeveel warmte heb je nodig? Wil je een cv-ketel die op 2 punten tegelijk warm water kan afgeven? En wil je een HR-ketel die zichzelf snel terugverdient? De antwoorden op deze vragen maken duidelijk welke ketel bij jou past.
Advies over het type cv-ketel
Het eerste cv-ketel advies: verdiep je in de soorten cv-ketels die er zijn. Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar het verbruik en het rendement. Moet het een combiketel (verwarming én warm water) of een soloketel (alleen verwarming) zijn? Er zijn ketels met een Ultra Hoog Rendement (UHR-ketels), met een hoog Rendement (HR-ketels), met Hoog Rendement elektriciteit (HR-e ketel) en met een Verbeterd Rendement (VR-ketels). Bij VR-ketels kun je kiezen tussen een open of een gesloten cv-ketel, eventueel in combinatie met een warmwatervoorziening. Kijk hier voor meer uitleg over het verschil tussen de diverse ketels.
Advies over het gebruik en verbruik van de cv-ketel
Het tweede belangrijke cv-ketel advies: ga goed na hoeveel warmte en warm water je verwacht te gaan gebruiken. Kijk ook naar de toekomst: verwacht je gezinsuitbreiding, ga je ooit een aanbouw zetten en wil je ooit verwarmen door middel van zonnecollectoren?
Let ook op het aantal kW dat de cv-ketel verbruikt om gas om te zetten in warmte. De CW-klasse is een goede indicator voor de efficiëntie.
Advies over de prestaties van de cv-ketel
Ons advies wanneer je een cv-ketel zoekt: vergelijk de ketels op prestaties warm water en op prestaties warmte. Denk bij prestaties warm water aan de volgende vragen:
- Hoe snel wil je een bad vol hebben?
- Wil je op twee plekken in huis tegelijkertijd warm water kunnen tappen?
Bij prestaties warmte geeft het aantal kiloWatt (kW) aan hoeveel warmte de cv-ketel kan leveren. Dit varieert van 18kW tot 30kW. Laat een erkend installateur nauwkeurig berekenen welk vermogen jouw nieuwe cv-ketel nodig heeft.
Overige criteria
Neem naast bovenstaande criteria ook de volgende aspecten mee in de overweging:
- Garantietermijn
Zowel de fabrikant als de installateur geven een bepaalde termijn garantie op het product en de werking ervan. Hoewel die termijnen tegenwoordig erg ruim zijn, loont het soms om deze te vergelijken. - Milieuaspecten
Duurdere ketels leveren meestal zowel de meeste besparing op voor jezelf, als voor het milieu. - Afmeting
Sommige ketels leveren grootse prestaties, maar nemen ook meer ruimte in beslag. Bekijk goed of er voldoende ruimte beschikbaar is in je woning. - Merk
Slechte merken komen niet door de Nederlandse keuringen heen. Maar er is wel degelijk verschil in kwaliteit tussen de diverse merken. Sommige merken zijn sterker in traditionele cv-ketels, andere in combi-ketels of UHR-ketels. Vertrouw niet blind op wat je online leest: laat je hierover goed voorlichten.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!