Energie wordt steeds duurder. Zo stijgt de belasting op gas de komende jaren met bijna 8 cent en de belasting op stroom met bijna 1 cent. Het gevolg hiervan is dat de noodzaak om slimmer met energie om te gaan steeds groter wordt. Dit kun je doen door de energievraag te beperken, duurzame energie te gebruiken en zo efficiënt mogelijk om te gaan met fossiele brandstoffen. Iedere stap die je zet draagt al bij aan een schoner milieu. En, ondertussen bespaar je ook tientallen tot honderden euro’s op je energierekening. Dat voordeel kan flink oplopen.

10 Energiebespaartips

In onderstaande infographic staan 10 energiebespaartips om thuis energie te besparen. Bij iedere tip staat ook de gemiddelde besparing, zodat je gelijk kunt zien of een besparing voor jou interessant is. Iedere energiebespaartip levert direct een besparing op, maar soms is er eerst een investering nodig. Kijk daarom vooral naar wat je zelf wilt en kunt doen of maak samen met een Abel&co installateur een plan voor de lange termijn. Voor sommige besparingen kun je ook gebruikmaken van subsidies of stimuleringsregelingen via de gemeente. Onder de infographic lichten we de eerste vijf energiebespaartips verder toe.

Energiebespaartips van Abel&co
Energiebespaartips van Abel&co

(Bron: Saman Groep)

Energiebespaartip 1: Voorkom sluipverbruik

Bespaar gemiddeld € 100 per jaar

Elektrische apparaten verbruiken vaak ook energie als het apparaat op stand-by staat, maar de stekker nog wel in het stopcontact zit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je tv of radio. Dit noemen we sluipverbruik. Gemiddeld genomen is een huishouden jaarlijks 450 kWh kwijt door sluipverbruik. Dat komt neer op ongeveer € 100 per jaar. Je kunt veel sluipverbruik voorkomen door onder andere de volgende dingen te doen:

• Gebruik – indien mogelijk – de uit-knop in plaats van de standby-knop om je apparaten uit te zetten.
• Gebruik je de televisie, radio, koffiezetapparaat, waterkoker en dergelijke niet? Trek dan de stekker uit het stopcontact of gebruik een stekkerdoos met een aan/uit-schakelaar. In dat geval kun je de schakelaar uitzetten.
• Is je telefoon opgeladen? Laat je telefoon niet onnodig aan de oplader zitten en haal je oplader uit het stopcontact.

Energiebespaartip 2: Kies voor LED verlichting

Bespaar gemiddeld € 50 per jaar

Gloeilampen en halogeenlampen gebruiken aardig wat energie. Een LED lamp gebruikt 85% minder stroom dan een gloeilamp en 75% minder stroom dan een halogeenlamp. Bovendien gaat LED verlichting ook veel langer mee. Begin bij het vervangen van je verlichting bij de lampen die vaak aan zijn en veel licht geven om de meeste energie te besparen. Een gemiddeld huishouden kan door het vervangen van gloei- en halogeenlampen door LED verlichting, ongeveer € 50 per jaar besparen. Wanneer je nog meer wilt besparen met verlichting, is het verstandig om lampen niet onnodig aan te laten staan en slim om te gaan met daglicht. Hoe meer je de ruimtes kunt verlichten met gratis daglicht, hoe minder vaak de lampen aan hoeven en hoe meer energie je bespaart.

Welke welke energiebespaartips in jouw situatie toepasbaar zijn?
Abel geeft je direct advies op maat!

Energiebespaartip 3: Gebruik energiezuinige apparaten

Bespaar meer dan € 100 per jaar

Elektrische apparaten, zoals vriezers, koelkasten en vaatwassers hebben een hoog energieverbruik. Dit is zeker het geval wanneer de apparaten energielabel B, C of zelfs lager hebben. Wanneer je elektrische apparatuur aan vervanging toe is, loont het om te kijken naar apparaten met energielabel A++ of A+++. Deze apparaten zijn vaak wat duurder in de aanschaf, maar leveren je op de langere termijn veel meer op. Stel, je vervangt je acht jaar oude koelvriescombinatie door een nieuwe A+++ variant. In dat geval bespaar je al snel 200 kWh per jaar. En vervang je je energieklasse B wasdroger door een A++ warmtepompdroger, dan bespaar je jaarlijks 200 kWh. Besluit je daarbovenop de helft van het jaar je was te drogen aan de waslijn in plaats van de droger, dan bespaar je nog eens 125 kWh. Gezamenlijk bespaar je daardoor ongeveer € 120 per jaar. Wanneer ook je wasmachine, vaatwasser en andere elektrische apparaten vervangt door A++ of A+++ apparaten, is je besparing nog veel hoger.

Energiebespaartip 4: Dicht kieren en naden

Bespaar gemiddeld € 15 per jaar

Heb je weleens last van tocht in huis? Naast dat het oncomfortabel is, kost dit ook aardig wat energie. Om je huis warm en aangenaam te houden, moet je cv-ketel of warmtepomp extra hard werken, omdat een deel van de warmte via kieren en naden verdwijnt. Het gevolg daarvan is dat je meer gas en/of stroom verbruikt. Door naden en kieren dicht te maken met bijvoorbeeld tochtstrips, blijft de warmte beter binnen en bespaar je gemiddeld € 15 per jaar. Een bijkomend voordeel is dat de warmte van buiten in de zomer ook niet meer makkelijker naar binnen kan. Let overigens wel op voldoende ventilatie. Zo ervaar je het hele jaar door meer wooncomfort. En dat is wel zo prettig.

Energiebespaartip 5: Isoleren, isolerenm isoleren!

Bespaar gemiddeld € 1.300 per jaar

Een van de meest lonende manieren om energie te besparen is isoleren. Zoals we in energiebespaartip 4 ook al kort aangaven, helpt dit om warmte en koelte in huis het hele jaar door op een natuurlijke manier beter te reguleren. Dit zorgt voor een comfortabelere woon-, leef- en werkomgeving. Hoe beter je woning is geïsoleerd, hoe meer je kunt besparen. Gemiddeld genomen kun je door het isoleren van een schuin dak bij een verwarmde zolder € 650 per jaar besparen. Dit bespaar je ook wanneer je kiest voor vloerisolatie en spouwmuurisolatie. En heb je al dubbelglas, maar nog geen hoogrendementsglas? Dan kan het lonen om over te stappen op HR+++ glas. Dit isoleert namelijk twee tot drie keer beter dan gewoon dubbelglas en bespaart ongeveer € 70 per jaar op je energierekening.

Meer tips?

Lees het vervolgartikel voor de uitlichting van de overige energiebespaartips! Hulp nodig? Dan staat de Abel&co installateur klaar om een energiebespaarplan op te stellen.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *