Mechanische ventilatie is misschien wel het belangrijkste in jouw badkamer. Uiteraard is overal frisse lucht nodig, voor een aangenaam binnenklimaat. Maar in de badkamer zijn de schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid het grootst. Dat maakt het een ideale plek voor de groei van schimmels. Zorg dus dat de ventilatie in jouw badkamer op orde is.

Waarom mechanische ventilatie in badkamer?

In de badkamer is altijd veel vocht. Hoe hoger de luchttemperatuur in de ruimte, hoe meer vocht de lucht kan opnemen. Tijdens het douchen of baden zal de luchtvochtigheid dan ook toenemen. Zeker wanneer de centrale verwarming aan staat of wanneer het zomer is. Wanneer de warme lucht vervolgens in aanraking komt met de doorgaans koudere muren of het plafond, zal het vocht dat zich in de lucht bevindt gaan condenseren. Als die condens niet wordt bestreden door middel van goede ventilatie, kan er schimmelvorming optreden. Schimmels zijn slecht voor de gezondheid. Mensen met gevoelige luchtwegen zullen er het snelst last van krijgen, maar ook wanneer je eigenlijk kerngezond bent kun je lichamelijke klachten krijgen door schimmels in huis.

Mechanische ventilatie werkt beter voor ontluchting van je badkamer dan een openstaand raampje of een afvoerrooster in het plafond. Anders kan het voorkomen dat, als de luchttemperatuur binnen hoger is dan buiten, er koude buitenlucht naar binnen stroomt. Omdat koude lucht minder vocht kan opnemen, zal er extra condensvorming optreden langs de wanden en het plafond.

Waar moet je rekening mee houden?

Mechanische ventilatie kost energie. De ventilatie-unit werkt standaard 24 uur, 7 dagen in de week. Het systeem kent twee of drie standen: de laagste stand is altijd actief, de hogere standen zijn bedoeld voor wanneer je gebruik maakt van de badkamer, of wanneer er meer lucht (ofwel zuurstof) wordt verbruikt dan normaal, bijvoorbeeld wanneer je veel gasten over de vloer krijgt.

Door mechanische ventilatie verlies je warmte, net als wanneer je natuurlijke ventilatie via deuren of ramen toepast. Laat dit geen reden zijn om niet te ventileren. Frisse lucht is namelijk minstens zo belangrijk voor je welzijn als warmte.

Er is altijd een ventilatieopening nodig waarlangs verse lucht de badkamer kan instromen.  Anders kan er onderdruk ontstaan. Warme lucht uit de eigen woning zorgt voor het beste resultaat, gelet op luchtvochtigheid en behoud van warmte. Zet dus liever de badkamerdeur open, tenzij er een ruime kier onder de deur aanwezig is.

Na het douchen of baden raad ik je aan om de badkamer een uur lang mechanisch te ventileren (op de middelste of hoogste ventilatiestand). Is er dan nog steeds vocht aanwezig, laat je installatie dan wat langer op de hoogste stand staan.

Op zoek naar goede ventilatie voor in de badkamer? Bekijk ons aanbod aan badkamer- en toiletventilatie en laat je adviseren

Energie besparen met mechanische ventilatie?

Een betrekkelijk nieuw maar uiterst vernuftig systeem is de vraaggestuurde mechanische ventilatie. Dit systeem onttrekt warmte aan de lucht die wordt afgezogen, en geeft dit af aan verse lucht die het huis binnenstroomt. In tegenstelling tot standaard mechanische ventilatie (waar lucht op natuurlijke manier het huis binnen stroomt), wordt de toevoer van verse lucht dus ook door het vraaggestuurde systeem geregeld. Dit systeem vergt dus extra aandacht qua inregeling en onderhoud door een specialist.

Ga je jouw badkamer verbouwen en gebruik je nu nog een elektrische boiler voor de warmwatervoorziening? Vraag dan eens naar een ventilatiewarmtepomp. Deze kan warmte uit afvoerlucht omzetten in warm kraanwater. Loopt je warmwatervoorziening via de cv-ketel, dan zal een ventilatiewarmtepomp geen financieel voordeel opleveren. De CO2-uitstoot zal wel lager uitvallen, dus het kan positieve effecten hebben op het energielabel van je woning.

Tips met betrekking tot ventilatie in badkamer

  • Wil je jouw bestaande (zelf) ventilatie vervangen? Lees meer over dit onderwerp op deze pagina
  • Om te testen of de mechanische ventilatie in jouw woning naar behoren werkt, kun je een velletje toiletpapier tegen het ventilatieventiel in het plafond houden. Wanneer het velletje blijft hangen, is de luchtafzuiging krachtig genoeg. Blijft het wc-papiertje niet hangen, dan dien je de ventilatie te reinigen of onderhoud te laten plegen.
  • Wil je er zeker van zijn dat de luchtvochtigheid in de badkamer op peil is? Vraag jouw installateur naar een betrouwbaar apparaat dat de luchtvochtigheid meet. Wanneer deze hoger is dan 70%, is er iets mis met de ventilatie in je badkamer.
  • De schakelaar voor mechanische ventilatie wordt traditioneel in de keuken van nieuwbouwwoningen geplaatst. Neem indien mogelijk ook een schakelaar in de badkamer, zodat je de mechanische ventilatie direct tijdens het douchen hoger kunt zetten.
  • Vraag je installateur om een energiezuinige, geluidsarme ventilatie-unit. Echt slechte systemen zijn er niet meer, maar toch is er nog veel verschil in comfortniveau tussen de diverse merken en modellen.
  • Je kunt ook kiezen voor speciale badkamerventilators voor muur- of plafondmontage. Deze kun je laten aansluiten op een intern ventilatiekanaal, of een apart kanaal naar buiten laten aanleggen.
  • Laat de bediening van je mechanische badkamerventilatie combineren met de knop van de verlichting. Zo vergeet je nooit meer de ventilatie aan of uit te zetten. Voor een optimaal resultaat kan het in- en uitschakelen van de ventilatie vertraagd worden. Zo bespaar je dus kosten, maar geniet je wel van optimaal comfort.

Reacties

20 antwoorden
  1. Anke Smits
    Anke Smits zegt:

    Ik heb een mv met drie standen in de badkamer. Tijdens douchen en half uur daarna zet ik die op stand 3. Mijn vraag: moet ik daarbij ook het klepraam van de douche openzetten of juist niet?
    Vriendelijke groeten

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Anke,

      Dat mag, maar hoeft niet. Als je geen raam open hebt komt de nodige lucht via de overloop, slaapkamer en de daar aanwezige ventilatieroosters. Die moeten er natuurlijk wel zijn en openstaan. Je kan geen lucht afvoeren zonder toevoer.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  2. Rob
    Rob zegt:

    Hallo Abel,

    Ik heb in een badkamer zelf een mechanische afvoer geplaats. Deze gaat via de zolder recht omhoog met pvc buis door het dak naar buiten.
    In de winter hebben we last van condens welke bij de motor naar buiten komt en vlekken geeft op het gips plafond.
    Zou dit verholpen kunnen worden door een geisoleerde aluminium slang te bevestigen, of is er meer nodig?
    Alvast bedankt voor de moeite.

    Met vriendelijke groet,

    Rob

    Beantwoorden
    • Abel
      Abel zegt:

      Beste Rob,

      Een geïsoleerde afvoerbuis zal zeker helpen, maar ook de dakdoorvoer kan condens veroorzaken, neem ook daar een geïsoleerd model.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  3. Marijn
    Marijn zegt:

    Dag,

    Wij hebben een woning uit de jaren 80. We hebben helaas geen ramen in de badkamer. We willen onze badkamer aanpakken in de zomer. Voor die tijd zouden we graag ons ventilatiesysteem willen aanpakken. Onze badkamer blijft vrij vochtig en er blijven luchtjes hangen. Ik heb het idee dat dit ook komt doordat we geen ramen hebben. Wat is wijsheid? Een nieuw ventilatiesysteem laten installeren? We hebben hem continu aanstaan op standje 3. 24/7.

    Groetjes, Marijn

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Marijn,

      Voordat je gaat vervangen, controleer eerst of er voldoende luchttoevoer naar de badkamer is. Als je geen ramen hebt moet dat onder de deur door komen, meestal is er dan een spleet onder de deur vrij gehouden van enkele centimeters. Als de deur volledig sluit zal er onvoldoende toevoer zijn. En zonder toevoer, geen afvoer…

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  4. Servaas Maesen
    Servaas Maesen zegt:

    Beste,

    Ik zoek een mechanische ventilator op batterijen met terugslagklep (anders komt er teveel tocht binnen). Kan u me een model aanraden?

    Met dank!

    Servaas

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Servaas,

      Helaas ken ik deze ventilatoren niet. Er bestaan wel muurventilatoren mer terugslagklep maar deze werken op 230V.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  5. Vincent
    Vincent zegt:

    Goedendag,

    Wij hebben een probleem met de ventilatie in onze vernieuwde badkamer.
    Het afzuigpunt zit in onze ogen niet op de juiste plek. Hij zit nu direct naast de deur van de badkamer terwijl de douche aan de andere zijde (schuin) van de deur zit. hierdoor ventileert de badkamer erg slecht en hebben we veel last van condens.

    Hoe kunnen we dit het beste oplossen?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Vincent,

      Ik heb geen goede oplossing voor je helaas. Dit zou bouwkundig opgelost moeten worden maar het is dan ook de vraag waarom dat afzuigpunt daar zit, misschien was er niets anders mogelijk.

      Misschien kan je met wit kanaal (bouwmarkt, voor afzuigkap) over het plafond het afzuigpunt verslepen? Mooi wordt dat in elk geval niet. Een verlaagd plafond kan dan helpen.

      Je zou ook een kamer ventilator in de badkamer kunnen zetten, die kan dan de lucht meer in beweging brengen zodat ook de dode hoeken geventileerd kunnen worden. Maar dat is echt een lapmiddel. En pas natuurlijk wel op met elektrische apparaten in een badkamer!

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  6. Ricky
    Ricky zegt:

    Mijn badkamer heeft geen ramen en wordt geventileerd dmv de MV. Helaas slaat er veel vocht tegen de ramen op de 1e verdieping, ondanks lang ventileren. Want kan ik doen om dit te verhelpen/voorkomen?

    Bedankt voor je tijd.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Ricky,

      Zorg ook voor lucht toevoer, zonder toevoer kan je namelijk niet ventileren. Zet de ventilatie stroken in de ramen open of open de ramen op de slaapkamers op een kierstand.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Eline,

      Op de plaats waar het meeste vocht zit, boven de douche is dus wel een goed idee. Maar meestal zal je beperkt zijn door wat er bouwkundig mogelijk is. En in dat geval zou ik zeggen op de plaats waar je de best mogelijke ventilatie kan realiseren, je moet dan ook rekening houden met waar de lucht vandaan komt (meestal onder de deur).

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  7. Leendert Smit
    Leendert Smit zegt:

    Mijn vrouw en ik verschillen van mening. We hebben een appartement (bj 2004) met een badkamer zonder ramen, maar met een mechanische ventilatie. Deze zetten we tijdens het douchen in de hoogste stand en laten hem daarop ca een half uur na het douchen. Volgens mijn vrouw moet de badkamerdeur na het douchen altijd open blijven, maar volgens mij moet hij dat half uur van verhoogde afzuiging (na het douchen) dicht blijven en pas daarna open blijven. Wie heeft gelijk?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Leendert,

      Bij mechanische afzuiging is er altijd een luchttoevoer. In jullie geval is die (waarschijnlijk) uitgevoerd als vergrootte kier onder de deur. Als die deur dicht is gaat de luchtstroom dus van de onderkant deur naar het afvoerpunt. Is de deur open dan zijn er meer toevoer en stromingsmogelijkheden. Waarschijnlijk zal de vochtige lucht dan minder goed afgevoerd worden. Maar ik verwacht niet dat het verschil zo groot is dat ik er een echtelijke ruzie om zou riskeren.

      Als de deur openstaat komt er mogelijk wat vochtige lucht in de rest van de woning, meestal is dat geen enkel probleem.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  8. marco
    marco zegt:

    ik heb een mv litho daalderop systeem. hoe weet ik of er voldoende lucht wordt afgezogen door de ventielen? Om te testen houd ik bij de plafondventiel een stuk keukenpapier, maar dit blijft niet plakken. Tenminste het wordt er niet tegenaan gezogen. zou dit wel moeten?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Marco,

      Je kan het proberen met wat rook of dunne plastic strookjes. Maar denk er ook aan dat een afzuiging alleen werkt als er ook toevoer is. Als daaraan twijfel is zet dan een raam open in dezelfde kamer voordat je dit probeert.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *