Radiator ontluchten is iets wat je het beste jaarlijks kunt doen. De radiatoren worden daardoor sneller en beter warm. Hiermee bespaar je op termijn energie. Ook voorkom je zo dat je cv-installatie gaat tikken of andere vreemde geluiden gaat maken doordat luchtbellen door de leidingen heen schieten. Het ontluchten van de leidingen en radiatoren is niet moeilijk. Je hebt in principe geen vakman nodig om dit te doen. Als je de onderstaande stappen volgt, moet het goed komen.

Heb je problemen met je CV-installatie of is deze aan vervanging toe? Ontvang direct advies van één van onze installateurs bij jou in de buurt.

Radiator ontluchten: stap voor stap uitleg

  1. Draai alle radiatoren in huis volledig open.
  2. Zet de thermostaat gedurende 10 minuten op minimaal 25 graden Celsius. De lucht verzamelt zich nu bij de ontluchtingsventielen.
  3. Zet de thermostaat na 10 minuten zo laag mogelijk zodat de cv-ketel stopt met verwarmen.
  4. Draai na 10 minuten de radiatorknoppen dicht.
  5. Je kunt de radiatoren nu ontluchten. Gebruik hiervoor een ontluchtingssleutel. Begin bij de laagstgeplaatste radiator in huis en werk naar boven toe. Houd een absorberende doek bij het ontluchtingsventiel.
  6. Draai het ventiel voorzichtig open, tegen de klok in. Zodra er water ontsnapt, draai je het ventiel weer dicht. Het water kan troebel of zelfs zwart zijn: dit is niet erg.
  7. Draai alle radiatorknoppen in huis weer open.
  8. Zet de thermostaat weer aan en controleer na 10 minuten of de waterdruk in de cv-ketel minimaal 1,6 bar is.

Tip van Abel: is de waterdruk te laag? Dan is bijvullen van de installatie noodzakelijk voor een optimale werking.

Is je cv-installatie goed bijgevuld en heb je last van tikkende geluiden? Lees hier waarom je verwarming tikt en hoe je dit oplost.

Heb je veel lucht in de cv-installatie en moet je vaak bijvullen met water? Dan kan het zijn dat je ergens een lekkage hebt. In dat geval is het wel raadzaam om een professional te raadplegen. Schakel hier een van onze installateurs bij jou in de buurt in. Hij kan oorzaken snel traceren en oplossen, ook als de lekkende leiding in de wand of vloer loopt.

Reacties

74 antwoorden
  1. Diny van Meer
    Diny van Meer zegt:

    Ik heb te veel water bijgevuld in het expansievat. Bar is nu 2.5 en loop soms op naar 2.8
    Hoe kan ik er wat water uit laten lopen zodat de druk weer normaal wordt?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Diny,

      Maak je vulslang vast aan de vulkraan van de installatie, maar niet aan de waterkraan. Dan kan je de vulkraan rustig en langzaam openen. Laat het water in het riool lopen als dat kan en niet overdrijven met de uitstroom, die afvoeren kunnen niet veel volume verwerken. Neem de tijd! Je kan ook een emmer gebruiken. Probeer niet te spatten, dit water stinkt en vlekt. Laat een emmer niet te vol lopen als je er de trap mee af moet, je kan beter een paar keer meer lopen dan dit stinkwater moeten opruimen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  2. Greet
    Greet zegt:

    Hoi ,
    Ik heb net een nieuw appartement gekocht op de bovenste verdieping. Gezamelijke ketel in de kelder. De verwarming in de woonkamer werd niet volledig warm en maakt een borrelend geluid. Het stappenplan voor ontluchten gevolgd. Eerst komt er lucht uit maar dan niets, geen lucht en geen water. Kan ik nog iets anders proberen?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Greet,

      Bel de installateur of de beheerder (via de VVE), de installatie heeft niet voldoende water of voordruk. Na ontluchten moet er in elk geval water komen, anders heb je ook geen warmte.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  3. Oilan
    Oilan zegt:

    Ik wil graag mijn cv bijvullen omdat de druk te laag is. Ik moet de centrale thermostaat laag zetten en de radiatorkranen opendraaien. Echter hebben wij thermostaatkranen. Moeten we de thermostaatkranen dan hoog zetten of uitzetten?

    Beantwoorden
  4. Kevin
    Kevin zegt:

    2 vragen:

    Ik ben een nieuwe horizontale radiator aan het plaatsen. Aanvoer bovenaan afvoer beneden. Kan links of rechts aangesloten worden. Ik sluit deze rechts aan. Waar plaats ik best het ontluchtingsventiel? Links boven of links onder. Omdat lucht altijd naar boven gaat denk ik aan linksboven maar heb al veel radiators gezien waar dit linksbeneden is.

    Ook wil ik 2 radiatoren koppelen ga ik dan van linksboven naar rechtsboven en onderaan hetzelfde of moet ik van linksonder naar rechtsboven (kruiselings dus)?

    Dank U

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Kevin,

      Lucht stijgt, dus boven. Wat je beneden ziet zitten is een aftapventiel.

      Radiatoren koppelen is niet aan te bevelen. Als je dat toch wilt doen trek dan boven en onder door zodat het 1 grote radiator wordt. Je kan dan wel het beste aan 1 kant voeden en de retour aan de andere zijde zetten. Dergelijke gekoppelde radiatoren geven niet 2x zoveel vermogen!

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  5. Annemarie
    Annemarie zegt:

    In de woonkamer wordt 1 radiator alleen aan de bovenkant warm. Ik heb alle radiatoren ontlucht, maar dit helpt niet. Wat zou er aan de hand kunnen zijn?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Annemarie,

      Dat is volledig normaal in het voor en na seizoen. Als dat bij -10 buiten nog gebeurd en de kamer is wel op temperatuur is de radiator te groot maar wel goed ingeregeld. Pas als de kamer niet op temperatuur komt is dit een probleem.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  6. Igor
    Igor zegt:

    Mijn appartement heeft een stadsverwarming.
    Er zijn vier radiatoren: twee in de woonkamer en één in elk van de twee slaapkamers.
    Alle vier radiatoren zijn goed ontluchten.
    Beide radiatoren van de woonkamer zijn heet, maar de radiatoren van de slaapkamers warmen zich niet op.
    Deze radiatoren hebben de ontluchtingsventielen van de bovenkant en afvoerventielen van beneden. Als de afvoerventielen open gedraaid zijn en het water uit stroomt, worden de radiatoren meteen warm. Nadat de afvoerventielen weer dicht gedraaid zijn, worden de radiatoren binnen een half uur weer koud. Wat zou de reden daarvoor kunnen zijn?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Igor,

      Deze is moeilijk. Want het warm worden kan ook worden verklaart door het retour water wat je aftapt door de aftappers. Dat is namelijk ook warm.

      Waarschijnlijk zit je thermostaat ventiel vast en komt er daardoor geen toevoer in de radiator. Als je de thermostaatkop van het ventiel neemt moet de radiator open gaan. Werkt dat niet dan plakt het ventiel zelf, anders is de kop defect.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  7. Henk
    Henk zegt:

    Ik lees dat je van beneden naar boven moet werken. Wij wonen in een appartement. We beginnen met de laagste radiatoren. Elders lees ik dat je ook het expansievat kunt/moet ontluchten. Dat vat is lager dan de hoogste (badkamer) radiator. Moeten we nu als laatste de hoogst geplaatste radiator ontluchten of toch eerst het lager geplaatste expansievat?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Henk,

      De volgorde is niet meteen kritisch, als je twee keer rondgaat en geen lucht meer aantreft is het ook goed. Ik zou altijd met het vat (en de ketel) beginnen, maar vooral omdat je bij het vullen toch al daar staat en de lucht direct daar kunt verwijderen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  8. Rick
    Rick zegt:

    Goedemorgen, allereerst dank voor deze prettige handleiding!
    Toch is er nog iets niet helemaal in orde. De twee radiatoren op de bovenste (tweede) verdieping worden slechts gedeeltelijk heet. Bij allebei komt de warmte niet echt verder dan zo’n 25 centimeter horizontaal vanaf de leiding en zo’n 70 cm verticaal. Een flink deel van de radiatoren blijft koel tot koud.
    Ik heb alle stappen gevolgd, dus in de juiste volgorde ontlucht en waterdruk op peil gebracht.
    De leidingen naar de radiator zijn heet, het eerste stukje van de radiator wordt dus ook echt wel heet, maar daarna houdt het vrij snel op. De identieke radiatoren staan in verschillende kamers.
    Enig idee? Alvast dank.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Rick,

      Dit is normaal in het voor- en najaar. Als de ruimte gewoon op temperatuur komt is er niets aan de hand.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  9. Phara
    Phara zegt:

    Goedemorgen

    Ik woon in een appartementsgebouw (uit 1973 – 12 verdiepen) op het 4de verdiep.
    Onze verwarmingsinstallatie is overgeschakeld van mazout naar gas. Van het hele gebouw is het water van de verwarmingen gehaald en nu is het opnieuw opgestart en overal terug water op gestoken.
    Mijn verwarming in de badkamer, een handdoekdroger warmt sindsdien maar voor de helft.
    Ook staat de knop op 0 en toch staat die voor de helft heel erg warm. Ook zit er een enorme ruis op!
    Ik heb de overige radiators reeds ontlucht maar bij deze vind ik nergens een ontluchtingsventiel voor zo’n 5-hoekig sleuteltje. Ook op de leidingen, gekoppeld aan de radiator hebben zo geen stuk waar je kan ontluchten. Hoe kan deze dan worden ontlucht?
    En waarom is die warm terwijl hij op 0 staat?
    Voor de hele omschakeling werkte die perfect, warmde gelijkmatig op en wanneer op 0 was die koud, zoals het hoort dus.
    Wat is de oorzaak en hoe kan deze worden ontlucht?

    Alvast hartelijk dank.
    Ph.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Elke radiator met een onder aansluiting moet een ontluchtingsmogelijkheid hebben. Maar soms heb je te maken met knutselwerk van derden. Als er geen ontluchting zit zal je een installateur moeten inschakelen om deze te plaatsen.

      Wat betreft het warm worden, daar heb ik niet zo een verklaring voor, misschien lekt de kraan een beetje?

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  10. Stef
    Stef zegt:

    Goedmorgen,

    Ik woon in een oud jaren 60 appartement op 4 hoog. Er is een centrale ketel waar wij zelf niet bij kunnen. Sinds deze week horen wij nu voor ds 3e nacht snachts eens in de paar minuten harde knallen ergens vandaan komen (radiator of buizen denk ik). Het was even 2 nachten gestopt toen wij de radiator hier in de slaapkamer dicht hadden gedraaid, maar vannacht bleek dat dat toch niet de oplossing was en zijn wij zowel van 12 tot 1 als van 5 tot 6 wakker geknald.

    Ik ben al een aantal dagen bezig met ontluchten, soms komt er wel lucht uit en soms niet. Als er lucht uit komt, is dat alleen bij de radiator in de woonkamer, waar ook de draaiknop met 5 standen zit.

    Ik hoop dat u nog goede tips heeft, want ik ben bang dat de verhuurder geen prijzige dingen laat fixen in een oud appartement dat tegen de sloop aan zit..

    Alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Stef,

      Lucht knalt niet, dan hoor je druppelen van water in de radiator, of borrelen, sissen misschien.

      Knallen (als het van de cv-installatie komt) heeft te maken met de verbranding. En bel dan toch maar de verhuurder want als de cv-ketel ploffend ontbrand is dat niet goed voor de levensduur van de ketel.

      Maar wat ik al aangeef, mogelijk hebben de knallen een andere oorzaak.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  11. Simone
    Simone zegt:

    Wij hebben de verwarming ontlucht en er kwam al snel water uit. Daarna hebben we de verwarming weer aangezet, maar deze blijft koud. Wat zou het probleem dan kunnen zijn? De cvketel geeft 1,5 bar aan.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Simone,

      Als de verwarming koud blijft en je hebt alle controles gedaan die je als gebruiker kan doen zou ik een installateur bellen.

      Dus wat kan je als gebruiker doen?

      • Staat de cv ketel aan (is er stroom, staat de gaskraan open)?
      • Is er voldoende druk?
      • Is de installatie goed ontlucht?
      • Vraagt de thermostaat om warmte (en staat die aan etc.)
      • Staat de ketel in status bedrijf en dus niet in storing?

      Als de antwoorden allemaal ja zijn en het blijft koud dan is een monteur bellen een goed idee.

      Bovenstaande echt controleren is ook een goed idee. Een monteur bellen om een gaskraan open te draaien is onzinnig. Maar wij hebben het meegemaakt, de kinderen hadden de gaskraan onder de ketel dicht gedraaid…

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  12. Arie
    Arie zegt:

    Hallo ik heb alles ontlucht en voldoende druk.
    Maar als de ketel Snapchat aanspringt hoor ik door heel het huis het water door de buizen lopen. We worden er allemaal wakker van. Hebben jullie een idee / oplossing ?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Arie,

      Lucht in de leidingen versterkt het stromingsgeluid. Goed blijven ontluchten. Een microbellen ontluchter kan ook helpen. Maar ook een luchtvrije installatie kan stromingsgeluid hebben.

      Als je veel radiatoren dicht hebt staan wordt het stromingsgeluid ook harder. De installatie is gemaakt om alles open te hebben. Laat de installatie inregelen of een shunt/drukgeregelde bypass monteren.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  13. Mila
    Mila zegt:

    Hallo,

    Bij mij is alles gelijkvloers, enkel de verwarming in de badkamer hangt wat hoger tegen de muur. De verwarmingen worden alleen maar aan de bovenkant warm, nu heb ik ze allemaal al 3 keer ontlucht, de verwarming in de badkamer zat erg veel lucht in en die verwarmt nu normaal. Echter de verwarming in de slaapkamer en woonkamer worden niet goed warm. De verwarming in de woonkamer alleen maar voor de helft en enkel aan de bovenkant. Wat kan ik verder nog doen? Als ik het ventiel nu open doe komt er wel gewoon een normale straal water uit dus ik zou denken dat er geen lucht meer in zit? Ook heb ik zowel aan de bovenkant als aan de onderkant van de verwarming een ventiel zitten..moeten die allebei open of enkel de bovenste?

    Groetjes

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Mila,

      Als alles ontlucht is en de kamers komen op temperatuur is er geen probleem. Dat de radiator niet volledig warm wordt is normaal in het voor- en najaar.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  14. BP
    BP zegt:

    Dear team,
    I want to replace the radiator in bathroom of my apartment. Raditor is connected to building pipes and the valves are also leaking. When I asked VVE to replace the leaking valves, they said its private so I need to get it changed myself. I asked my contractor who is already renovating the bathroom. He provided solution to ask VVE to shut down or empty the pipes of valve.VVE replied to get it done by Vetim(sanitair specialist).Then contractor said he can manage to change the valve and radiator by freezing pipes. So we rented them and when he tried to use the freezing kit on the pipes, hot water pipe was getting hotter and hotter and he was drenched in hot water and got some burns. Kindly advice how to get this radiator and its valve changed.
    Thanks in advance,
    BP

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Dear,

      I would argue that the main valves are property of the VVE, just as your front door is. If they leak you cannot have work done to your system. So let the VVE replace the main valves and your contractor can modify the system behind the valves.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  15. Laura DC
    Laura DC zegt:

    Ik woon in een jaren 60 appartement op het 5e hoogste verdiep. Er zijn al werkmannen langsgekomen om de radiatoren te verluchten (wat gemakkelijk is) maar toch hoor ik nog het water stromen alsof ik de kraan opendraai om een bad te vullen. De druk staat al op 3 bar. verwarming is nieuw geplaatst, zo ook dd ketel.
    Ik ben ten einde raad, want al de onderburen hebben geen last dus zien mijn probleem niet in.

    Beantwoorden
  16. Elke
    Elke zegt:

    Hey, ik woon op de 7de verdieping in een gebouw uit jaren ’30 met gedeelde ketel in de kelder (geen idee hoe de druk daar zit). Ik heb 3 nog originele zeer dikke, zware radiatoren zonder ontluchtingsventiel (denk ik toch) en geen thermostaat. Enig idee hoe ik kan ontluchten en/of bijvullen? Ik hoef de radiatoren hier zelden/nooit aan te zetten, dus geen idee of ze goed werken, maar wel soms tikkende buizen. Merci!!

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Elke,

      Een werkende, volle installatie hoeft niet ontlucht te worden. Vroeger werden de installaties ook op een andere manier aangelegd zodat ze grotendeels zonder lucht vullen. Maar dat kan alleen als je alle leidingen in het zicht hebt en daar houden we tegenwoordig niet zo van.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  17. christiaan
    christiaan zegt:

    Bij is heb ik helaas 3 jaar geen onderhoud gehad op de CV ketel, deze heb ik ondertussen aangevraagd. Ik zie dat ik nu nog net genoeg druk heb via de meter. Maar ik denk dat ontluchten ook hoog nodig is (net zo lang niet gebeurd) en ik merk dat in sommige kamers de radiatoren het gewoon stuk minder goed doen. Nou is de vraag wanneer kan ik het best ontluchten. gewoon nu? ( kan te veel druk gaan dat dv ketel mischien niet meer doet?) de dag voor de monteur komt of erna? ik had namelijk gehoord dat je dit beter zelf kunt doen als de hoge kosten van de monteur te nemen.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Christiaan,

      Probeer één van de radiatoren die het niet goed doen te ontluchten, als daar lucht in zit, dan alles ontluchten en bijvullen als dat nodig is. Zit er geen lucht in, meldt dat dan bij de installateur voordat hij onderhoud doet, misschien is er wat defect.

      Ontluchten kan je gemakkelijk zelf doen, net als bijvullen zijn dat zaken die elke gebruiker zelf zou moeten kunnen. Vraag anders aan de monteur of deze wil uitleggen hoe je moet bijvullen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Lisa,

      Je hebt een te hoge druk gevuld, laat wat water uit het systeem lopen. Je zou niet hoger moeten vullen dan 0,2 tot 0,7 bar boven de voordruk van je expansievat. Dus bij een vat van 1 bar maximaal 1,7 bar. Het is best mogelijk om tijdelijk 0,3 bar hoger dan dat te vullen als je lucht in het systeem hebt, maar 1,3 bar meer is echt overdreven. Een minimum druk van 1 bar is voor veel ketels wel nodig.

      In het geval dat de druk vanzelf zo hoog is opgelopen: er is wat anders aan de hand, laat een monteur komen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  18. M. Verstrate
    M. Verstrate zegt:

    Ik heb een ketel die in de pers naar de verdeler (naar de ratiatoren) , als de ketel verwarmd lucht bellen, opgeloste lucht crieeerd. Dus geluiden. Er komt elke dag wat lucht uit de verdeler, warme gedeelte .

    Wat is opgeloste lucht, want ik vi d geen lucht in de radiatoren, automatiche ontluchter is op de ketel standaard die deze luht er ook niet uithaald.

    Wat te doen ? Ik zit al een maand bezig met deze nieuwe ketel. Het knettert/caviteerd in de 60 graden verdeler!

    Rinus

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Rinus,

      Een goede microbellen luchtafscheider kan in zo’n geval helpen. Laat deze in de aanvoer leiding plaatsen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
      • M. Verstrate
        M. Verstrate zegt:

        U advies was een ontluchter plaatsen in de inlaat van de cv . Ik heb lucht expantie/bellen in de warmegedeelte 65 gr verdeler , pers cv pomp ketel .
        Is het dan niet beter een Flemco Smart ontluchter in te plaatsen in de verdeler uitlaat cv ketel 65 gr. Waarom in de toevoer ? In de retour verdeler zit geen lucht in bij de ontluchter.

        Mvg

        Rinus

        Beantwoorden
        • Abel zegt:

          Beste Rinus,

          Niet in de inlaat van de cv, dat is de retourleiding. Een microbellen ontluchter hoort in de aanvoerleiding, dus in de leiding die warm water aanvoert naar de installatie.

          Met vriendelijke groet,
          Abel

          Beantwoorden
  19. stefan
    stefan zegt:

    Goedemorgen

    ik heb mijn badkamer op een appartement verbouwd en hier de verwarming er tussen uit gehaald, deze heb ik ik netjes afgesloten.

    Erna heb ik het verwarmings circuit ontlucht echter blijven er nu twee radiatioren koud. wanneer ik deze ontlucht en laat het water er door heen stromen worden ze warm. zodra ik hier mee stop koelt de radiator gelijdelijk aan weer af.

    is er iets wat ik nog kan doen?

    mvg,
    Stefan

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Stefan,

      Blijven ontluchten, zolang er lucht in de radiatoren zit zullen die koud blijven. Als ze ook koud blijven als er geen lucht meer in zit is er wat anders aan de hand, dat verwacht ik dat er wat mis is met het systeem.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  20. Tjeerd
    Tjeerd zegt:

    Mijn verwarming heeft jaren gelekt, zodanig dat het pijpje verrot was. Gelukkig was dit enkel een verbinding (onder de grond) met de keuken en lijkt het een later toegevoegd deel. De woning is van de jaren 30 en de ketel hangt achter in de berging (vast aan huis). Nu loopt er een dikke, echt een dikke met dikke wanden, buis door de grond naar ik denk de convectorput en van daaruit naar de voorkant en naar de bovenverdiepingen aan de achterzijde.

    Het later toegevoegde deel zit aangesloten op de “dikke” buis (voordat deze de grond in gaat) en deze lopen bovenlangs door het plafond van de wc en bijkeuken. Die buizen gingen naar de radiator in de bijkeuken en onder de grond door naar de keuken. Die was dus verrot en heb ik uitgehakt, verwijdert en zolang even, na de radiator in de bijkeuken, laten afdoppen.

    Nu blijf ik zitten met druk verlies in de ketel en krijg ik op zolder 2 verwarmingen niet verwarmd, dit terwijl een verdieping lager de radiator wel warm wordt, de buis die vervolgens omhoog gaat voelt al snel koud aan… Alsof daar geen water stroomt? Hetzelfde geldt voor de radiator in de bijkeuken, de toevoer die gekoppeld zit aan de “hoofd” leiding en bovenlangs loopt verliest ook al snel zijn warmte.

    Ik kan begrijpen dat er door een groot lek veel lucht in is gekomen maar hoe controleer ik dat? Ontlucht ik eerst alle radiatoren? Begin ik dan bij de convectorput of juist op zolder? Bijvullen met de ketel uit neem ik aan?

    Mocht dat niet werken, is er dan een manier om de “hoofd” leiding te controleren zonder dat ik de vloer uit wc/badkamer, keuken en woonkamer moet hakken om dit te bekijken?

    En mocht in het ergste geval deze leiding toch ook lek zijn, wat zijn daarbij dan mijn opties behalve het halve huis af te breken?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Tjeerd,

      Ontluchten, bijvullen en ontluchten is de enige manier om lucht uit het systeem te krijgen, steker van de ketel eruit, beneden beginnen, naar boven werken. De pomp even laten draaien, en nog een keer het huis rond ontluchten. Als je deze routine een paar keer doet moet je alle lucht wel kwijt zijn.

      De hoofdleiding vervangen zonder breekwerk zal niet lukken, zeker niet met een convectorput. Oude (ijzeren) leidingen in de vloer/in de grond moet je altijd zo snel mogelijk vervangen als de mogelijkheid zich voordoet.

      Bij de volgende verbouwing zal dit moeten gebeuren, en mogelijk zal dit nu de volgende verbouwing afdwingen. Als je geluk hebt kan je een deel van de radiatoren in opbouw opnieuw aan sluiten.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
      • Tjeerd
        Tjeerd zegt:

        Oke bedankt voor uw reactie. Het ontluchten zal wel gaan lukken en naar ik verwacht wel even gaan duren.

        Alleen de verbouwing waarbij de vloer er over een lengte van 15m uit moet dat zie ik niet zo zitten.

        Is het niet mogelijk om de hoofd leiding los te koppelen en de leidingen vanuit de (bij) keuken door het plafond doortrekken naar de convectorput (dus door plafond keuken en daarna direct naar beneden naar de put). En dat mijn woning op deze wijze zijn warmte krijgt?

        Dat zou een hoop werk schelen…

        Alvast bedankt.

        Beantwoorden
        • Abel zegt:

          Beste Tjeerd,

          Dat ligt er natuurlijk aan wat er in de vloer allemaal is aangesloten. Dit zou goed mogelijk kunnen zijn.

          Met vriendelijke groet,
          Abel

          Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Ramon,

      Als een radiator lucht aanzuigt bij ontluchten is de installatie onvoldoende gevuld. Vul de installatie bij tot uit alle radiatoren water komt. Let natuurlijk wel op de maximale en minimale drukken.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  21. Anouk
    Anouk zegt:

    Beste Abel,
    Wij hebben onze cv ketel incl expansievat en leidingen in 2014 laten vervangen. Nu ontluchten wij braaf elk jaar de radiatoren. Maar als we bij het punt komen: expansievat (nu grijs ipv rood) ontluchten en ventielen op hoogte punt leidingen. Dan lopen wij vast. Ik zie nergens een mogelijkheid om expansievat of leidingen te ontluchten.
    Klopt dit?
    Groeten,

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Anouk,

      Meestal zit in de cv-ketel een automatische ontluchter, of een handmatige ontluchter boven op de ketel. Dat is dan vaak ook het hoogste punt van de installatie waar de leidingen ontlucht kunnen worden.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  22. Arnoud
    Arnoud zegt:

    Hallo Abel,

    Mijn vriendin en ik zijn deze maand gaan wonen in ons nieuwe huis (uit 1923). de vorige eigenaar heeft twee jaar geleden heel de CV vervangen.

    Gister heb ik de verwarming aangezet en merkte ik dat er twee radiatoren boven in het huis steen koud bleven, de overige radiatoren op die verdieping werden wel goed heet. Ik dacht dat dit op te lossen was door de cv te ontluchten, maar vreemd genoeg kwam er geen lucht uit het ontluchtingsventiel maar Liep het er in. (de ketel gaf aan dat er tot 2 bar aan druk op stond)

    Heeft u een idee wat dit kan veroorzaken?

    Met vriendelijke groet,

    Arnoud

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Arnoud,

      Wat je omschrijft kan eigenlijk alleen als de ketel beneden zit. Er zit niet voldoende water in de installatie om deze helemaal te vullen. Mogelijk wijkt ook de drukmeter af omdat ik bij 2 bar een waterkolom van 20 meter boven de drukmeter verwacht. Probeer te ontluchten terwijl iemand vult en de druk controleert, vul niet boven 2.5 bar, het veiligheidsventiel gaat bij 3 bar open. Als je dan nog geen water boven hebt zou ik eerst de drukmeter laten vervangen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  23. johan
    johan zegt:

    Beste ik heb één radiator boven staan in de badkamer en om de twéé weken moet ik hem ontluchten of blijft koud ,ik heb geen drukverlies op de ketel kan iemand me helpen

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Johan,

      Blijven ontluchten helaas. Op een geeven moment is de lucht weg. Maar bij bijvullen komt er vaak nieuwe lucht in de instalaltie terecht. Misschien is er een mogelijkheid om hier een automatische ontluchter te plaatsen?

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  24. Hendrik
    Hendrik zegt:

    Ik heb mijn cv installatie leeg laten lopen bij het aanleggen van wat nieuwe buizen richting de verdeler van de vloerverwarming. De verdeler zit nu aangesloten en wil ik graag testen voordat ik de vloerverwarming ga leggen.

    De aan/afvoer van de verdeler zitten dus niet in verbinding met elkaar (verdeler dichtgedraaid). Als ik nu de installatie vul met water, gaat het water dan wel door de aan/afvoer naar de verdeler toe? Dat zou wel handig zijn om te testen of de fittingen niet lekken.

    Beantwoorden
  25. Jan
    Jan zegt:

    Hoi, men heeft bij mij 1 radiator volledig in de hoek geplaatst en nu kan ik er niet met de ontluchtingssleutel aan. Is er een andere manier dat ik mijn radiator kan ontluchten?
    Vriendelijke groeten, Jan

    Beantwoorden
  26. Tineke
    Tineke zegt:

    Er is 1 radiator die van boven niet ontlucht kan worden sleuteltje past niet.
    Ook krijg ik het expansievat niet ontlucht zit muurvast dus niet open te draaien.

    Beantwoorden
    • John (adviseur GasNed)
      John (adviseur GasNed) zegt:

      Laat dit door de service monteur nazien bij het volgende onderhoud. In sommige gevallen is een radiator zo aangesloten dat er niet ontlucht hoeft te worden. De expansievat ontluchter vervangen zou ik laten doen bij vervangen van het vat.

      Beantwoorden
  27. Dennis Pijnenburg
    Dennis Pijnenburg zegt:

    Hoi ik heb ook last van tikkende buizen en soms horen we een flinke knal van de verwarming boven komen…waterdruk loopt ook heel langzaam naar beneden…
    Kan er dan een lekkage ergens zitten. En of moet ik het systeem goed ontluchten. ?
    Vooral het knallen gaat soms best hard…

    Mvg Dennis

    Beantwoorden
    • John (adviseur GasNed)
      John (adviseur GasNed) zegt:

      Tikken kan geen kwaad in de buizen. Maar die knal is niet goed. Die ketel moet afgesteld worden. Dit zou ik snel laten onderzoeken door een service monteur.

      Beantwoorden
  28. A, Boonstra
    A, Boonstra zegt:

    Geachte meneer van GasNed,

    Een van onze drie zonen heeft tikkende verwarmingsbuizen.
    In die woning ( jaren 50) zitten zowel “nieuwe” radiatoren met ontluchtingsnippel, maar ook erg grote oude, met dikke 32mm(?) buizen aangesloten, radiatoren. Hier zit geen ontluchting op.
    – Wat is hier de beste manier om de installatie om zoveel mogelijk lucht uit de installatie te krijgen?

    Een andere zoon heeft een woning met uitsluitend vloer en wandverwarming. Geen radiatoren. Installatie met speciale zonneboiler etc.
    – We hebben ons wel eens afgevraagd of zo`n verwarmingsinstallatie ook eens ontlucht moet worden en zo ja, hoe doe je dat dan het beste?

    Met vriendelijke groeten,
    A. Boonstra
    Appelscha.

    Beantwoorden
    • John (adviseur GasNed)
      John (adviseur GasNed) zegt:

      1. Tikkende verwarmingsbuizen zijn niet altijd te voorkomen. Metaal zet uit als het warm wordt. Het ‘zetten’van de leidingen en radiatoren in de beugels kan tikken veroorzaken.

      2. Als de radiatoren met buizen naar boven zijn aangesloten zet u de radiatorkraan open en ontlucht u boven in de installatie.

      3. Ontluchten kunt u over het algemeen op de ketel en verdelers.

      Na bijvullen moet u altijd ontluchten, en enige tijd hierna nogmaals. Moderne ketels doen dit automatisch.

      Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Het merk en type is ons helaas niet bekend. Een verstelbare engelse sleutel is goed verkrijgbaar in verschillende prijsklassen en heeft ook gladde bekken. Dat maakt hem ook geschikt voor dit soort montage. Gebruik hiervoor nooit een tang met geribde bekken zoals een waterpomp tang!

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *