Radiator ontluchten is iets wat je het beste jaarlijks kunt doen. De radiatoren worden daardoor sneller en beter warm. Hiermee bespaar je op termijn energie. Ook voorkom je zo dat je cv-installatie gaat tikken of andere vreemde geluiden gaat maken doordat luchtbellen door de leidingen heen schieten. Het ontluchten van de leidingen en radiatoren is niet moeilijk. Je hebt in principe geen vakman nodig om dit te doen. Als je de onderstaande stappen volgt, moet het goed komen.

Radiator ontluchten: stap voor stap uitleg

 1. Zet alle radiatoren in huis open en laat de cv-installatie minimaal 10 minuten werken (langer als je een grote woning hebt). Zo wordt de lucht verzameld bij de ontluchtingsventielen.
 2. Zet de thermostaat zo laag mogelijk zodat de cv-ketel stopt met verwarmen.
 3. Haal de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact. Heb je een digitaal display? Dan mag de stekker in het stopcontact blijven zitten.
 4. Wacht minimaal 10 minuten voordat je begint met de radiator ontluchten.
 5. Begin met het radiator ontluchten op het laagste punt in je woning. Om de radiator te ontluchten heb je een speciaal sleuteltje nodig waarmee je het ontluchtingsventiel open draait. Dit ventiel bevindt zich doorgaans aan de zijkant, bovenin de radiator (lucht is immers lichter dan water, dus stijgt op).
 6. Draai het ventiel open (met een vocht absorberende doek erbij) en draai direct dicht zodra er water uitkomt. Let op: het water in het cv-systeem is donkerbruin tot zwart. Ligt er een vloer die gevoelig is voor water en vlekken? Zorg dan dat je deze goed afdekt.
 7. Herhaal deze stappen bij de volgende radiatoren. Werk van de benedenverdieping naar de zolder toe.
 8. Als je alle radiatoren hebt gehad, moet het expansievat nog worden ontlucht. Dit is het grote (meestal rode) vat naast je cv-ketel. Deze ontlucht je op dezelfde manier als de radiatoren. Vergeet de ventielen op de hoogste punten van je leidingen niet.
 9. Is alles ontlucht? Stop dan de stekker van de cv-ketel weer in het stopcontact. De cv-ketel zal weer gaan verwarmen en warm water door de leidingen pompen. Controleer of de waterdruk tussen de 1,5 en 2 bar is. Dit kun je aflezen op de manometer (drukmeter) op je cv-ketel. Bij moderne cv-ketels kun je dit aflezen op een digitaal display. Let op: de vereiste waterdruk kan verschillen per merk en type cv-ketel.

Tip van Abel: is de waterdruk te laag? Dan is bijvullen van de installatie noodzakelijk voor een optimale werking.

Is je cv-installatie goed bijgevuld en heb je last van tikkende geluiden? Lees hier waarom je verwarming tikt en hoe je dit oplost.

Heb je veel lucht in de cv-installatie en moet je vaak bijvullen met water? Dan kan het zijn dat je ergens een lekkage heeft. In dat geval is het wel raadzaam om een professional te raadplegen. Schakel hier een van onze installateurs bij jou in de buurt in. Hij kan oorzaken snel traceren en oplossen, ook als de lekkende leiding in de wand of vloer loopt.

Heb je problemen met je CV-installatie of is deze aan vervanging toe? Ontvang direct advies van één van onze installateurs bij jou in de buurt.

Klaar met lezen?

23 antwoorden
 1. Anouk
  Anouk zegt:

  Beste Abel,
  Wij hebben onze cv ketel incl expansievat en leidingen in 2014 laten vervangen. Nu ontluchten wij braaf elk jaar de radiatoren. Maar als we bij het punt komen: expansievat (nu grijs ipv rood) ontluchten en ventielen op hoogte punt leidingen. Dan lopen wij vast. Ik zie nergens een mogelijkheid om expansievat of leidingen te ontluchten.
  Klopt dit?
  Groeten,

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Anouk,

   Meestal zit in de cv-ketel een automatische ontluchter, of een handmatige ontluchter boven op de ketel. Dat is dan vaak ook het hoogste punt van de installatie waar de leidingen ontlucht kunnen worden.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 2. Arnoud
  Arnoud zegt:

  Hallo Abel,

  Mijn vriendin en ik zijn deze maand gaan wonen in ons nieuwe huis (uit 1923). de vorige eigenaar heeft twee jaar geleden heel de CV vervangen.

  Gister heb ik de verwarming aangezet en merkte ik dat er twee radiatoren boven in het huis steen koud bleven, de overige radiatoren op die verdieping werden wel goed heet. Ik dacht dat dit op te lossen was door de cv te ontluchten, maar vreemd genoeg kwam er geen lucht uit het ontluchtingsventiel maar Liep het er in. (de ketel gaf aan dat er tot 2 bar aan druk op stond)

  Heeft u een idee wat dit kan veroorzaken?

  Met vriendelijke groet,

  Arnoud

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Arnoud,

   Wat je omschrijft kan eigenlijk alleen als de ketel beneden zit. Er zit niet voldoende water in de installatie om deze helemaal te vullen. Mogelijk wijkt ook de drukmeter af omdat ik bij 2 bar een waterkolom van 20 meter boven de drukmeter verwacht. Probeer te ontluchten terwijl iemand vult en de druk controleert, vul niet boven 2.5 bar, het veiligheidsventiel gaat bij 3 bar open. Als je dan nog geen water boven hebt zou ik eerst de drukmeter laten vervangen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 3. johan
  johan zegt:

  Beste ik heb één radiator boven staan in de badkamer en om de twéé weken moet ik hem ontluchten of blijft koud ,ik heb geen drukverlies op de ketel kan iemand me helpen

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Johan,

   Blijven ontluchten helaas. Op een geeven moment is de lucht weg. Maar bij bijvullen komt er vaak nieuwe lucht in de instalaltie terecht. Misschien is er een mogelijkheid om hier een automatische ontluchter te plaatsen?

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 4. Hendrik
  Hendrik zegt:

  Ik heb mijn cv installatie leeg laten lopen bij het aanleggen van wat nieuwe buizen richting de verdeler van de vloerverwarming. De verdeler zit nu aangesloten en wil ik graag testen voordat ik de vloerverwarming ga leggen.

  De aan/afvoer van de verdeler zitten dus niet in verbinding met elkaar (verdeler dichtgedraaid). Als ik nu de installatie vul met water, gaat het water dan wel door de aan/afvoer naar de verdeler toe? Dat zou wel handig zijn om te testen of de fittingen niet lekken.

  Beantwoorden
 5. Jan
  Jan zegt:

  Hoi, men heeft bij mij 1 radiator volledig in de hoek geplaatst en nu kan ik er niet met de ontluchtingssleutel aan. Is er een andere manier dat ik mijn radiator kan ontluchten?
  Vriendelijke groeten, Jan

  Beantwoorden
 6. Tineke
  Tineke zegt:

  Er is 1 radiator die van boven niet ontlucht kan worden sleuteltje past niet.
  Ook krijg ik het expansievat niet ontlucht zit muurvast dus niet open te draaien.

  Beantwoorden
  • John (adviseur GasNed)
   John (adviseur GasNed) zegt:

   Laat dit door de service monteur nazien bij het volgende onderhoud. In sommige gevallen is een radiator zo aangesloten dat er niet ontlucht hoeft te worden. De expansievat ontluchter vervangen zou ik laten doen bij vervangen van het vat.

   Beantwoorden
 7. Dennis Pijnenburg
  Dennis Pijnenburg zegt:

  Hoi ik heb ook last van tikkende buizen en soms horen we een flinke knal van de verwarming boven komen…waterdruk loopt ook heel langzaam naar beneden…
  Kan er dan een lekkage ergens zitten. En of moet ik het systeem goed ontluchten. ?
  Vooral het knallen gaat soms best hard…

  Mvg Dennis

  Beantwoorden
  • John (adviseur GasNed)
   John (adviseur GasNed) zegt:

   Tikken kan geen kwaad in de buizen. Maar die knal is niet goed. Die ketel moet afgesteld worden. Dit zou ik snel laten onderzoeken door een service monteur.

   Beantwoorden
 8. A, Boonstra
  A, Boonstra zegt:

  Geachte meneer van GasNed,

  Een van onze drie zonen heeft tikkende verwarmingsbuizen.
  In die woning ( jaren 50) zitten zowel “nieuwe” radiatoren met ontluchtingsnippel, maar ook erg grote oude, met dikke 32mm(?) buizen aangesloten, radiatoren. Hier zit geen ontluchting op.
  – Wat is hier de beste manier om de installatie om zoveel mogelijk lucht uit de installatie te krijgen?

  Een andere zoon heeft een woning met uitsluitend vloer en wandverwarming. Geen radiatoren. Installatie met speciale zonneboiler etc.
  – We hebben ons wel eens afgevraagd of zo`n verwarmingsinstallatie ook eens ontlucht moet worden en zo ja, hoe doe je dat dan het beste?

  Met vriendelijke groeten,
  A. Boonstra
  Appelscha.

  Beantwoorden
  • John (adviseur GasNed)
   John (adviseur GasNed) zegt:

   1. Tikkende verwarmingsbuizen zijn niet altijd te voorkomen. Metaal zet uit als het warm wordt. Het ‘zetten’van de leidingen en radiatoren in de beugels kan tikken veroorzaken.

   2. Als de radiatoren met buizen naar boven zijn aangesloten zet u de radiatorkraan open en ontlucht u boven in de installatie.

   3. Ontluchten kunt u over het algemeen op de ketel en verdelers.

   Na bijvullen moet u altijd ontluchten, en enige tijd hierna nogmaals. Moderne ketels doen dit automatisch.

   Beantwoorden
  • Gasned
   Gasned zegt:

   Het merk en type is ons helaas niet bekend. Een verstelbare engelse sleutel is goed verkrijgbaar in verschillende prijsklassen en heeft ook gladde bekken. Dat maakt hem ook geschikt voor dit soort montage. Gebruik hiervoor nooit een tang met geribde bekken zoals een waterpomp tang!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *