Warmtepompen zijn in principe onderhoudsarm, maar niet onderhoudsvrij. De werkzaamheden die periodiek aan een warmtepomp moeten worden verricht zijn preventief: de levensduur van je warmtepomp wordt daardoor gewaarborgd, evenals de energiezuinigheid.

Onderhoud Warmtepomp: wie moet ik hebben?

Als je een warmtepomp laat installeren is het raadzaam te informeren of de installateur ook warmtepomp onderhoud aanbiedt. Dit voorkomt een hoop gedoe wanneer je later problemen krijgt en de installateur van plaatsing niet thuis geeft. We krijgen hier namelijk regelmatig vragen over.

Wanneer er problemen zijn met een warmtepomp komt het regelmatig voor dat dit een gevolg is van slechte installatie of advies. Ervaring leert dat een installateur die een warmtepomp niet zelf heeft geplaatst hierdoor afhoudend is om een oplossing te bieden. Dit in verband met extra kosten voor een klant, die vaak al ontevreden is als gevolg van een probleem met zijn warmtepomp.

Wat ook een mogelijkheid is om de fabrikant te benaderen met de vraag welke installateur in de regio ervaring heeft met zijn product.

Werkzaamheden bij onderhoud aan warmtepomp

Welke onderdelen hebben onderhoud nodig? Een warmtepomp bevat een compressor, maar verder geen bewegende delen of branders. Bij onderhoud wordt het toestel volledig geïnspecteerd en gekeken of het rendement van de warmtepomp nog optimaal is.

Opbouw kosten onderhoud warmtepomp

Allereerst: zorg dat je een onderhoudscontract afsluit met een gespecialiseerd installatiebedrijf. Het is goedkoper om jaarlijks een vast bedrag voor onderhoud te betalen, dan ineens te moeten betalen wanneer er echt iets stuk is. Ook omdat wanneer je geen onderhoud laat uitvoeren, de pomp minder efficiënt zal gaan werken.

Onderhoud warmtepomp energiesparing | Abel&co

Ieder installatiebedrijf hanteert eigen tarieven voor warmtepomp onderhoudscontracten. Het bedrag is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

 • Voorrijdkosten
 • Uurloon monteur
 • Materiaalkosten (gereedschap, dus geen onderdelen voor warmtepomp)

Collectief onderhoudscontract warmtepomp

Er zijn wijken waar alle huizen zijn uitgerust met een warmtepomp. In die gevallen adviseren wij om collectief op zoek te gaan naar een specialist voor onderhoudswerkzaamheden, die tevens de prestaties van de warmtepompen monitort en op peil houdt. Dit kan soms zelfs op afstand.

Reacties

2 antwoorden
 1. Laura Janssen
  Laura Janssen zegt:

  Hoi
  Wij hebben een vaillant warmtepomp geotherm (draait 10 jaar) door omstandigheden geen contact meer met het bedrijf die geleverd heeft en daardoor nooit een goede uitleg gehad over de warmtepomp en display. Nu merk ik dat 1 deel van de vloerverwarming niet werkt en dat bij de verdelers in pijp gevuld met ‘water’ dat het rode schijfje helemaal naar beneden staat, dus die verdeler staat dicht denk ik. Kan iemand mij vertellen hoe dat verholpen kan worden

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Laura,

   De documentatie van de Geotherm staat op de site van Vaillant. Voor het installatieprobleem kan je het beste een installateur bellen, bij voorkeur diegene die dit destijds heeft aangebracht, dat maakt het wel eenvoudiger. Maar een ander bedrijf zal je ook wel kunnen helpen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *