Een storing in je cv-ketel is verre van prettig. Zeker in de winter is verwarming een eerste levensbehoefte. Maar ook in de zomer zorgt warm water voor een behaaglijk gevoel. Een storing in de cv-ketel gooit dan roet in het eten. Maar ja, wat te doen bij een storing als je geen verstand hebt van cv-ketels?

Er zijn een aantal stappen die je zelf kunt doorlopen om de oorzaak van de storing aan je cv-ketel te achterhalen. Ga hierbij zorgvuldig te werk.

Controleer bij storing cv-ketel eerst de volgende punten:

 • Werkt de thermostaat? Het kan zijn dat de batterijen op zijn, waardoor er geen signaal wordt doorgegeven aan de cv-ketel
 • Staat de kamerthermostaat hoog genoeg? Heb je een thermostaat met een digitaal display? Controleer dan of er vreemde meldingen op worden getoond. Zo ja, zoek in de handleiding op wat de melding betekent.
 • Zijn de thermostaatknoppen van de radiatoren open gedraaid?
 • Zijn de zekeringen (of stoppen) nog intact en is de aardlekschakelaar in je meterkast nog aan?
 • Zijn er ergens lekkende warmwaterkranen?
 • Is het extreem koud (geweest)? Dan kan het zijn dat de leidingen bevroren zijn (geweest). Vermoed je dat dit de oorzaak is? Neem dan direct contact op met een erkende installateur.

Controleer de cv-ketel zelf

Als er niets vreemds te vinden is, kun je de storing cv-ketel zelf onderzoeken. Controleer daarbij zelf de volgende punten:

 • Staat de gaskraan open? Rechtsom draaien is dicht, linksomdraaien is open.
 • Zit de stekker in het stopcontact? Misschien heeft iemand het stopcontact gebruikt voor een ander apparaat.
 • Bij een ouderwetse cv-ketel: brandt de waakvlam?
 • Bij een moderne cv-ketel: wordt er een storing gemeld op het display? Zo ja, zoek in de handleiding of op de website van de fabrikant op wat voor storing het betreft. De meestvoorkomende storingen hebben te maken met de filter, de pomp of de brander/ontsteking.
 • Is de waterdruk voldoende hoog (tussen 1,5 en 2 bar)?

Cv-ketel opnieuw opstarten

Alles gecheckt maar geen aanwijsbare reden voor de storing gevonden? Druk dan – indien aanwezig – op de resetknop. De cv-ketel zal opnieuw opstarten. Maakt de cv-ketel een vreemd geluid? Dan kan het zijn dat je de cv-installatie moet ontluchten. Door de lucht uit je cv-installatie te laten ontsnappen, kan het cv-water weer vrij door de buizen stromen en haar warmte afgeven. Bekijk hieronder de handige video en ga aan de slag!

Kom je er zelf niet uit? Neem dan contact op met een 1 van onze installateurs. Zij kunnen de oorzaak doorgaans snel achterhalen.

Meer over dit onderwerp

Reacties

18 antwoorden
 1. Robin
  Robin zegt:

  Hallo,

  Ik heb een intergas kompakt Hr. Nadat er leidingen bijgeplaatst zijn op zolder voor een te plaatsen bad en radiator gaf de ketel eerst F11 aan.

  Sensoren vervangen, ketel helemaal schoongemaakt en de ketel geeft geen storing meer aan, maar het water wordt van warm koud en weer warm.

  De loodgieter heeft ook geen idee meer en zegt dat een storingsmonteur dit moet doormeten.

  Ik vind dit vreemd. Iemand tips?

  Nou kost het doormeten ook weer geld, de ketel is van 2010 en misschien moet ik maar een nieuwe plaatsen.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Robin,

   Als de ketel verder in orde is zou ik niet zomaar een nieuwe gaan plaatsen. Een service monteur zou een toestel met een uur toch moeten kunnen controleren en afstellen.

   Ik vind het dan weer vreemd dat de loodgieter (die kennelijk geen servicemonteur is) wel sensoren vervangt. Ik verwacht van iemand die daaraan begint dat hij ook een toestel kan afstellen. Met andere woorden, de loodgieter had eerder een servicemonteur moeten inschakelen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 2. Ri
  Ri zegt:

  Wij hebben een Vailliant combiketel.
  Hij geeft geen storing aan, is op niveau vwb bar, thermostaat geeft ook geen storing aan , we hebben wel warm water, maar de radiatoren worden niet warm, we horen hem wel lopen zoals normaal.Drie dagen terug niets aan de hand.Vandaag water bijgevuld in ketel, die was aardig leeg, hierna gereset, nu geen verwarming in huis.
  Ontluchten nog proberen ? Dank.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Ri

   Als je water bijgevuld hebt, dan raad ik aan om te ontluchten. Doe dit wel van beneden naar boven. Heb je een ontluchter boven op je ketel, doe deze dan als laatste. Als je een automatische ontluchter hebt, dan ontlucht deze vanzelf.
   Mocht dit niet helpen, dan is het mogelijk een technisch probleem en adviseer ik je om een afspraak te maken met een installateur voor een inspectie van de cv-ketel.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 3. Kevin
  Kevin zegt:

  Erg vervelend dat als ik sta te douchen.. het warme water meerdere malen uit valt .. dan moet ik de cv ketel weer resetten. Waar kan dit door komen ?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Kevin,

   Er zijn diverse oorzaken mogelijk, maar waarschijnlijk geen die je zelf zal kunnen oplossen. Bel hiervoor een installateur.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 4. Ronald
  Ronald zegt:

  Mijn ketel een Atag hangt in de garage en wordt maar af en toe gebruikt.
  Vandaag weer eens ingestoken, de verwarmingen worden warm maar naar 15 minuten valt de stroom uit. Wat zou dit probleem veroorzaken?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Ronald,

   Als de stroom uitvalt is er een aardfout of ander elektrisch probleem in de cv-ketel. Dit kan onder meer veroorzaakt worden door een interne lekkage. Laat hier snel een installateur naar kijken.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 5. Ebru
  Ebru zegt:

  Hallo,

  Ik heb het volgende probleem en zou heel graag advies willen:
  Sinds een paar dagen hebben we last van waterdamp/extreme vocht in de schacht van onze woning, waar alle leidingen en elektra kabels doorheen lopen. Nou is het probleem dat (vooral met deze koude dagen) elke keer dat we de thermostaatknop omhoog zetten om de verwarming aan te zetten, de cv ketel een knallend hard geluid maakt. Daarnaast bij het eindelijk opwarmen vd woning, valt de display vd thermostaat uit. Bij het openen schrok ik van alle water wat eruit liep, binnenzijde zat helemaal vol met vocht en ook kwam er behoorlijk wat damp vrij. Nou ben ik ook bij de cvketel wezen kijken en ook daar een lichte vorm van lekkage. Ik ben nu dus bang doordat binnen die schacht ook elektrakabels doorheen lopen, we een kortsluiting riskeren. En ook kunnen we de temperatuur bijna niet meer bedienen, omdat de display hierdoor telkens uitvalt. Waar kan dit aan liggen? En hoe te verhelpen?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Ebru,

   Een ketel die knalt heeft met spoed aandacht nodig, bel dus je installateur. Die kan dan meteen kijken wat het vocht in de koker veroorzaakt want ook dat is natuurlijk niet goed.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 6. Lemstra
  Lemstra zegt:

  Mij ketel enn thermostaat doen niks meer lijken de enig 2 aparaten in huis te zijn die zonder stroom zitten enig idee wst er is want mijn onderhoudsbedrijf kom maandsg pas

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste heer, mevrouw Lemstra

   Dat is erg vervelend. Het niet meer werken kan een aantal oorzaken hebben. De thermostaat wordt gevoed vanuit de cv-ketel. Als die geen voeding heeft, dan werkt de thermostaat ook niet. Het meest waarschijnlijke is dat er een storing in de cv-ketel zit. Het is de vraag of deze nog wel stroom krijgt, of dat het een storing in het apparaat zelf is. Mocht de cv-ketel op een aparte groep zitten, dan kan het zijn dat deze er uit ligt. Je kunt hiervoor in jouw meterkast kijken of er een groep uit ligt. Kortsluiting kan hiervan de oorzaak zijn. In dat geval zou dit door de ketel veroorzaakt kunnen worden. Dan zit er niets anders op dan te wachten tot uw onderhoudsmonteur maandag bij je langs komt voor een inspectie.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 7. BOGAERT
  BOGAERT zegt:

  ik heb een radson EHR 240 B ketel, en hij doet nu niet normaal ,als de brander aanslaat na 60sec begint hij te spokken en om de 20sec slaat hij af,na een minuut slaat hij weer aan,heb een instalateur laten komen hij plaats een circulatie pomp en is terug weg, en de storing blijft nog altijd het zelfde, druk is 2 kgr, en temp 60 graden

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Bogaert,

   Wat je beschrijft kan met circulatie te maken hebben dus het vervangen van de pomp was mogelijk wel een oplossing geweest. Maar aangezien de storing niet is opgelost met deze actie zal je toch de installateur moeten bellen om terug te komen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 8. h.w. oranje
  h.w. oranje zegt:

  L.S., in sept. 2012 heb ik een Brink kombi kompakt HRE gaswandketel laten plaatsen. Na 3 x onder een koude douche gestaan te hebben (en de ketel te hebben ontlucht; water bijgevuld en gereset) een monteur erbij gehaald. Het gasblok was kapot en is vervangen. Dit is nu buiten de garantieperiode. Ik vind echter dat dit gasblok niet na 2,5 jaar kapot mag gaan. Ik wil de installateur/leverancier aansprakelijk stellen. Heb ik een punt? c.q. een kans van slagen?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *