Een storing in je cv-ketel is verre van prettig. Zeker in de winter is verwarming een eerste levensbehoefte. Maar ook in de zomer zorgt warm water voor een behaaglijk gevoel. Een storing in de cv-ketel gooit dan roet in het eten. Maar ja, wat te doen bij een storing als je geen verstand hebt van cv-ketels?

Er zijn een aantal stappen die je zelf kunt doorlopen om de oorzaak van de storing aan je cv-ketel te achterhalen. Ga hierbij zorgvuldig te werk.

Controleer bij storing cv-ketel eerst de volgende punten:

 • Werkt de thermostaat? Het kan zijn dat de batterijen op zijn, waardoor er geen signaal wordt doorgegeven aan de cv-ketel
 • Staat de kamerthermostaat hoog genoeg? Heb je een thermostaat met een digitaal display? Controleer dan of er vreemde meldingen op worden getoond. Zo ja, zoek in de handleiding op wat de melding betekent.
 • Zijn de thermostaatknoppen van de radiatoren open gedraaid?
 • Zijn de zekeringen (of stoppen) nog intact en is de aardlekschakelaar in je meterkast nog aan?
 • Zijn er ergens lekkende warmwaterkranen?
 • Is het extreem koud (geweest)? Dan kan het zijn dat de leidingen bevroren zijn (geweest). Vermoed je dat dit de oorzaak is? Neem dan direct contact op met een erkende installateur.

Controleer de cv-ketel zelf

Als er niets vreemds te vinden is, kun je de storing cv-ketel zelf onderzoeken. Controleer daarbij zelf de volgende punten:

 • Staat de gaskraan open? Rechtsom draaien is dicht, linksomdraaien is open.
 • Zit de stekker in het stopcontact? Misschien heeft iemand het stopcontact gebruikt voor een ander apparaat.
 • Bij een ouderwetse cv-ketel: brandt de waakvlam?
 • Bij een moderne cv-ketel: wordt er een storing gemeld op het display? Zo ja, zoek in de handleiding of op de website van de fabrikant op wat voor storing het betreft. De meestvoorkomende storingen hebben te maken met de filter, de pomp of de brander/ontsteking.
 • Is de waterdruk voldoende hoog (tussen 1,5 en 2 bar)?

Cv-ketel opnieuw opstarten

Alles gecheckt maar geen aanwijsbare reden voor de storing gevonden? Druk dan – indien aanwezig – op de resetknop. De cv-ketel zal opnieuw opstarten. Maakt de cv-ketel een vreemd geluid? Dan kan het zijn dat je de cv-installatie moet ontluchten. Door de lucht uit je cv-installatie te laten ontsnappen, kan het cv-water weer vrij door de buizen stromen en haar warmte afgeven. Bekijk hieronder de handige video en ga aan de slag!

Kom je er zelf niet uit? Neem dan contact op met een 1 van onze installateurs. Zij kunnen de oorzaak doorgaans snel achterhalen.

Klaar met lezen?

6 antwoorden
 1. Lemstra
  Lemstra zegt:

  Mij ketel enn thermostaat doen niks meer lijken de enig 2 aparaten in huis te zijn die zonder stroom zitten enig idee wst er is want mijn onderhoudsbedrijf kom maandsg pas

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste heer, mevrouw Lemstra

   Dat is erg vervelend. Het niet meer werken kan een aantal oorzaken hebben. De thermostaat wordt gevoed vanuit de cv-ketel. Als die geen voeding heeft, dan werkt de thermostaat ook niet. Het meest waarschijnlijke is dat er een storing in de cv-ketel zit. Het is de vraag of deze nog wel stroom krijgt, of dat het een storing in het apparaat zelf is. Mocht de cv-ketel op een aparte groep zitten, dan kan het zijn dat deze er uit ligt. Je kunt hiervoor in jouw meterkast kijken of er een groep uit ligt. Kortsluiting kan hiervan de oorzaak zijn. In dat geval zou dit door de ketel veroorzaakt kunnen worden. Dan zit er niets anders op dan te wachten tot uw onderhoudsmonteur maandag bij je langs komt voor een inspectie.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 2. BOGAERT
  BOGAERT zegt:

  ik heb een radson EHR 240 B ketel, en hij doet nu niet normaal ,als de brander aanslaat na 60sec begint hij te spokken en om de 20sec slaat hij af,na een minuut slaat hij weer aan,heb een instalateur laten komen hij plaats een circulatie pomp en is terug weg, en de storing blijft nog altijd het zelfde, druk is 2 kgr, en temp 60 graden

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Bogaert,

   Wat je beschrijft kan met circulatie te maken hebben dus het vervangen van de pomp was mogelijk wel een oplossing geweest. Maar aangezien de storing niet is opgelost met deze actie zal je toch de installateur moeten bellen om terug te komen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 3. h.w. oranje
  h.w. oranje zegt:

  L.S., in sept. 2012 heb ik een Brink kombi kompakt HRE gaswandketel laten plaatsen. Na 3 x onder een koude douche gestaan te hebben (en de ketel te hebben ontlucht; water bijgevuld en gereset) een monteur erbij gehaald. Het gasblok was kapot en is vervangen. Dit is nu buiten de garantieperiode. Ik vind echter dat dit gasblok niet na 2,5 jaar kapot mag gaan. Ik wil de installateur/leverancier aansprakelijk stellen. Heb ik een punt? c.q. een kans van slagen?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *