Wanneer je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen, ben je benieuwd naar het rendement, oftewel de financiële voordelen van zonnepanelen. Het rendement is vergelijkbaar met een rente van 6% op een spaarrekening. Aangezien je vandaag de dag bij lange na geen 6% ontvangt op je spaartegoed, is investeren in zonnepanelen dus enorm interessant.

Rekensom

Wanneer je € 5.000 euro investeert in zonnepanelen, levert dit gedurende minimaal 25 jaar gemiddeld € 300,- per jaar op. Wanneer je de btw terugvordert na aanschaf van de zonnepanelen, is het zonnepanelen rendement als snel 7%. Wil je meer weten over de energetische opbrengst van zonnepanelen? Ga dan naar de pagina ‘opbrengst zonnepanelen’.

Rendement zonnepanelen: welke factoren zijn van invloed?

 • De aanschafprijs van de zonnepanelen
  Bepalend voor de aanschafprijs is het type paneel, het merk en het vermogen ervan. Gelet op de kwaliteit en afwerking van het zonnepaneel zelf, zijn de producten van Europese fabrikanten doorgaans iets duurder, maar kwalitatief vaak beter dan die van Oosterse fabrikanten. In 2006 kostte een zonnepaneelsysteem nog bijna 5 euro per wattpiek, momenteel ligt het prijsniveau -afhankelijk van het type systeem- onder de 1,80 euro.
 • De kosten voor alle overige materialen en installatie
  Hierbij bedoelen we de kosten voor de omvormer(s), bekabeling, montagemateriaal, installatie, monitoringsysteem en eventueel een aangepaste Kwh-meter.
 • De opbrengst van de panelen
  Het rendement op je investering wordt hoger, als de panelen de maximale opbrengst genereren. Er zijn talloze factoren die van invloed zijn op de energetische opbrengst van zonnepanelen. Het is raadzaam een monitoringsysteem te laten installeren. Meer daarover leest je op de pagina ‘opbrengst zonnepanelen’.
 • De prijs voor elektriciteit
  Hoe hoger de marktprijs voor elektriciteit, des te hoger je rendement.

Verzekerd zijn van een goed rendement? Kies voor veilige en vakkundige installatie.

Vergoeding door energiebedrijf
Opgewekte stroom die je zelf niet gebruikt, geef je af aan het elektriciteitsnet. In ieder geval tot en met 2020 zijn energiebedrijven verplicht om een vergoeding voor die opgewekte stroom te geven. Mocht die verplichting na 2020 vervallen, dan daalt je rendement.

 • Terugvordering van BTW
  De btw die u betaalt bij de aanschaf van zonnepanelen kunt u terugvorderen bij de belastingdienst. Bij een bedrag van 3.200 euro levert dit richting de 500 euro op. Let wel: er gelden bijzondere regels wanneer u de btw wilt terugvragen.
 • Subsidie op aankoop en/of installatie
  Het rendement op zonnepanelen wordt uiteraard beter als je subsidie ontvangt voor de aanschaf en installatie ervan. De verstrekking van subsidies gebeurt op gemeentelijk en provinciaal niveau. Wilt je weten welke subsidies er in jouw gemeente beschikbaar zijn? Ga naar de website van Energiesubsidiewijzer.
 • De onderhoudskosten
  In principe zijn de zonnepanelen zelf onderhoudsvrij. Voor een maximaal rendement zonnepanelen  moet je de panelen wel schoon houden. Vraag een installateur periodiek langs te komen voor inspectie van de bekabeling, het systeem en de omvormers. Eventuele defecten worden verholpen, zodat het rendement maximaal blijft. Gedurende de levensduur van je zonnepaneelsysteem (20 tot 25 jaar) moet de omvormer één (soms twee) keer vervangen worden. De kosten liggen rond de € 500 voor een systeem van gemiddelde omvang. Hoe groter het systeem des te duurder de omvormer.

Rendement zonnepanelen: extra voordelen

 • Bijdragen aan het milieu
  Het opwekken van elektriciteit in een zonnepaneel zorgt niet voor milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen. Uiteraard kost de productie van de zonnepanelen zelf wel energie. Er is berekend dat de CO2 die tijdens die productie vrij komt, na gemiddeld 3 jaar is bespaard door het zonnepaneel. De rest van de levensduur (nog minimaal 22 jaar) is de CO2-besparing 100%.
 • Een gunstiger energielabel voor je huis
  De overheid ziet steeds strenger toe op de energiezuinigheid van je woning. Met de invoering van het energielabel maken zij dit concreet. De verwachting is dat een gunstig energielabel een positief effect zal hebben op de waarde van je woning.
 • Je bent onafhankelijk van je energiebedrijf
  Geen onverwachte verhogingen van de tarieven en geen naheffingen op het moment dat het écht niet uitkomt.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *