Voor het berekenen van het benodigd vermogen van een cv-ketel voor jouw woning of bedrijfspand, zijn vier hoofdvragen te stellen. Deze staan hieronder kort beschreven. Er zijn wel meer factoren van invloed op het benodigd vermogen van je cv-ketel. Voor maatwerkadvies adviseert Abel een adviesgesprek met een installateur.

De vier belangrijkste vragen om het vermogen van je cv-ketel te berekenen:

1. Type woning of gebouw

Kijk naar het type woning of (bedrijfs)gebouw. Staat deze op een hoek, is het onderdeel van een rij, gaat het om een vrijstaande bouw of is het een appartement of unit in een kantoorpand? Een vrijstaande woning heeft bijvoorbeeld een cv-ketel met meer vermogen nodig, ten opzichte van een appartement. Deze laatste wordt extra geïsoleerd (en verwarmd) door de naast-, boven- en ondergelegen units.

2. Bouwjaar van woning of (bedrijfs)pand

Een moderne woning is enorm goed geïsoleerd, zodat een cv-ketel met minder vermogen nodig is. Bij een oud gebouw, waar wel extra isolerende maatregelen zijn getroffen, is het bouwjaar van ondergeschikt belang. Kijk in dat geval naar de aanpassingen die zijn gedaan, om te bepalen in welk bouwjaar het gebouw fictief valt. Komt je er niet uit? We helpen je graag!

Grofweg zijn er 4 categorieën

  • Voor 1930 (o.a. houten constructie, enkele muren, enkele beglazing, geen dakisolatie).
  • 1930 tot 1979 (o.a. dubbele muren, enkele beglazing, geen dakisolatie).
  • 1980 tot 1991 (o.a. dubbele spouwmuren, dubbele beglazing, dakisolatie).
  • na 1992 (o.a. geïsoleerde muren en vloeren, HR+ beglazing, dakisolatie).

Ben je op zoek naar een nieuwe CV-ketel? Wij hebben een breed assortiment CV-ketels van Remeha, Nefit en Itho Daalderop. Klik op de button.

3. Inhoud van woning of (bedrijfs)pand

Voor een goede berekening is het aantal kubieke meters van jouw woning of bedrijfspand nodig. De meeste rekenmodules gaan uit van een standaard indeling. Heeft jouw woning of pand een extra grote woonkamer, meerdere badkamers of bijvoorbeeld een loods die niet 100% verwarmd hoeft te worden? Wij helpen je graag met een betrouwbare berekening van het benodigde vermogen.

4. Gemiddeld warmwaterverbruik

De hoeveelheid warm water die je verwacht te gaan gebruiken, bepaalt de Comfort Warmwaterklasse (CW) waaraan de cv-ketel moet voldoen. Belangrijke subvragen hierbij zijn: het aantal bewoners of gebruikers, de aanwezigheid van bad en/of douche en het aantal badkamers.

Het benodigde vermogen gedetailleerd berekenen

Wil je 100% zeker zijn dat het vermogen van je ketel toereikend is? Bepaal dan per ruimte in de woning wat de gewenste temperatuur is en bereken hoeveel Watt energie daarvoor nodig is. Door de uitkomst per ruimte bij elkaar op te tellen, kom je uit op het benodigde vermogen. Er zijn nog wel diverse factoren waar je rekening mee moet houden tijdens de berekening. Vraag hulp van een expert om zeker van je zaak te zijn.

De formule voor de berekening per ruimte luidt: lengte x breedte x hoogte x Watts per m3 = Watt.

Advies via onze partners

Wil je direct berekenen hoeveel vermogen je cv-ketel nodig heeft? Bereken het benodigde vermogen zelf bij één van de partners van Abel&co:

  • Vermogen cv-ketel berekenen op de website van Itho Daalderop.
  • Vermogen cv-ketel berekenen op de website van Nefit.
  • Vermogen cv-ketel berekenen op de website van Remeha.

Vermogen-radiator

Offerte of advies aanvragen

Bereken het vermogen, kies je radiator en schakel een van onze installateurs in voor een offerte of advies. Of kijk hier voor een overzicht van al onze CV-ketels.