Bij een cv-ketel moet er een balans zijn tussen capaciteit, zuinigheid en comfort. Een cv-ketel met een lage capaciteit is vaak niet het zuinigst. Als jouw woning niet op temperatuur komt, lever je fors in op comfort. Met het gevaar dat de cv-ketel overuren maakt en juist te veel verbruikt.

Hoe bepaal je welke cv-ketel zuinig is?

Om te bepalen welke cv-ketel zuinig is, kijkt je eerst naar de warmtebehoefte die je in jouw specifieke situatie hebt. De methode voor het vaststellen van je warmtebehoefte vind je in de kennisbank van Abel: ‘Hoe bereken ik het benodigd vermogen voor mijn cv-ketel?’. Naast de benodigde capaciteit kijk je naar het gewenste niveau van warmwatercomfort, dat wordt uitgedrukt in 6 CW-klassen. Is je woning bovengemiddeld groot, is je huis slecht geïsoleerd of heb je meerdere badkamers die gelijktijdig worden gebruikt, dan kan een installateur een warmteverliesberekening maken.

Als je kiest voor vloerverwarming zijn er enkele bijzonderheden met betrekking tot de keuze voor een cv-ketel.

Capaciteit en energieverbruik van de cv-ketel

Is de benodigde capaciteit bepaald, kijk dan welke cv-ketel deze capaciteit levert. Vervolgens kijk je welke ketel de hoogste opbrengst levert met het laagste energieverbruik. Je komt dan sowieso in de HR-klasse uit (Hoog Rendement). De basis HR-klassen zetten 100 procent energie om in minimaal 100, 104 of 107 procent warmte. De UHR-klasse (Ultra Hoog Rendement), zorgt dankzij een warmtepomp voor een lager gasverbruik.

Zuinigste cv-ketel niet goedkoop

Je zoekt de zuinigste cv-ketel om kosten te besparen binnen een bepaalde termijn. Daardoor kom je lang niet altijd uit bij de cv-ketel met het allerhoogste rendement, simpelweg omdat deze (soms enorm) duur in aanschaf zijn. Bovendien is het zinnig om ook naar andere aspecten te kijken, zoals de isolatie van je huis, de grootte van de (hoofd)vertrekken, het type radiator, het type sanitair en ga zo maar door. Lees hier wat je kunt doen om te besparen op je verwarming.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *