Wil je weten welke cv-ketel bij jouw vloerverwarming past? Dan is het belangrijk om te weten hoeveel capaciteit je ketel hiervoor moet hebben. Op deze pagina helpen we je stap voor stap met het berekenen van deze capaciteit.

Grootte van de te verwarmen ruimte

Bepaal allereerst hoe groot de oppervlaktes zijn waaronder vloerverwarming wordt toegepast. Bereken vervolgens het aantal kubieke meters per te verwarmen ruimte. Houd rekening met warmteverlies als je minder goed geïsoleerde woning hebt. Als er extra verwarming door middel van radiatoren nodig is, wordt de berekening wat complexer.

Capaciteit cv-ketel voor vloerverwarming

Als je de warmteafgifte van je vloerverwarming weet, kun je berekenen hoeveel vermogen er nodig is om de ruimtes op een aangename temperatuur te krijgen. Afhankelijk van het type buis e.d. ligt de warmteafgifte meestal tussen de 50 en 100 Watt per vierkante meter. Nadat je het totale benodigde vermogen hebt berekend, kun je de benodigde capaciteit van je cv-ketel berekenen. Let op: de ruimte warmt langzamer op en koelt langzamer af dan met reguliere verwarming.

Vloerverwarming met warmtepomp

Het is overigens ook mogelijk om vloerverwarming (en de cv-ketel) te combineren met een warmtepomp. Daarmee is zelfs een hogere energiebesparing mogelijk. Een extra voordeel is dat je dan ook kunt koelen in de zomer.

Niet zeker of je cv-ketel goed functioneert i.c.m. je vloerverwarming? Vraag advies aan onze specialisten of bekijk al onze cv-ketels geschikt voor vloerverwarming.

Aansluiten vloerverwarming op cv-ketel

De vloerverwarming wordt aangesloten op de cv-ketel door middel van een verdeler (balansverdeler). Deze pompt het verwarmde water door een leidingstelsel onder de vloer. De verdeler is hydraulisch neutraal; de waterdoorstroming blijft optimaal, zodat je cv-ketel optimaal functioneert en maximaal rendement behaalt.

Het leidingsysteem van je vloerverwarming kan temperaturen aan tot circa 40 graden Celcius. Een cv-ketel levert standaard water met een hogere temperatuur (70 tot 90 graden Celcius). Het is niet per se nodig om de keteltemperatuur te verlagen. De verdeler past het temperatuurniveau namelijk automatisch aan. Dit is vooral handig als je naast vloerverwarming ook radiatoren in huis hebt. Anders worden deze nooit warm genoeg (tip: je kunt in dit geval ook kiezen voor radiatoren met een extra hoge warmteafgifte). Heb je alleen vloerverwarming, dan is het wel aan te raden om de keteltemperatuur te verlagen. Dit scheelt significant in gasverbruik.

Tip: voor een behaaglijke temperatuur staat de verwarming vaak op 21°C. Met vloerverwarming is 19°C vaak al voldoende. Dit scheelt aanzienlijk, al snel 20% qua benodigde energie.

Thermostaat voor vloerverwarming met cv-ketel

Een thermostaat geeft aan de verdeler door wat de huidige en gewenste temperatuur is. De verdeler reguleert vervolgens de doorstroming en watertemperatuur, totdat de beoogde temperatuur in de ruimte wordt bereikt. Heb je aparte thermostaten per ruimte, dan kan kun je kiezen voor een verdeler die meerdere groepen reguleert. Zo kun je de temperatuur van 15 ruimtes of meer onafhankelijk van elkaar instellen. Voor extra nauwkeurigheid is het mogelijk om elektronisch gestuurde afsluiters en/of duometers toe te passen.

Meer over dit onderwerp

Reacties

16 antwoorden
 1. Wim de Brabander
  Wim de Brabander zegt:

  Ik heb een vraag.
  Is het mogelijk met een intergas combi ketel type XTREME 36, radiatoren (3 stuks) en vloerverwarming in de woonkamer en badkamer optimaal te verwarmen? Of zijn daar extra voorzieningen nodig?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Wim,

   De cv-ketel zal dit wel kunnen. Of optimaal verwarmen met vloerverwarming mogelijk is hangt af van het soort ventilatie en de bouwkundige staat. Vooral in een badkamer kan dat wel een probleem kunnen geven, daar is vaak ook een radiator nodig.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 2. Vinkenburg
  Vinkenburg zegt:

  Beste Abel,

  In ons grote vrijstaande huis hebben we beneden klassieke gietijzeren radiatoren en boven modernere. Bovendien hebben we in de keuken een nieuwe vloerverwarming via de cv. We hebben een HR CW5-ketel, één klokthermostaat in de woonkamer en op de radiatoren boven thermostaatkranen. Ons probleem is dat de woonkamer bij het opwarmen ’s ochtends zeer snel op temperatuur is omdat de klassieke radiatoren gloeiend heet worden, maar de radiatoren in de rest van het huis en de vloerverwarming in de keuken doen nauwelijks tot niets. Wat kunnen we hieraan doen, op een energiezuinige manier? Dank voor je hulp.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste,

   Je heb waterzijdige inregeling nodig. Je zou dit zelf kunnen doen door de radiatorkranen in de woonkamer zover dicht te draaien dat de rest van de woning normaal op temperatuur komt.

   Een definitieve inregeling is natuurlijk beter en kan ook geluidsklachten voorkomen. Hiervoor is het vaak nodig dat de aansluiting van radiatoren aangepast moet worden.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 3. Koen Simons
  Koen Simons zegt:

  Hallo ik heb een Bosch HRC 24 hoogrendement ketel, nu zou ik hier graag vloerverwarming op aan willen sluiten in de woonkamer en de keuken is dit mogelijk? Of heeft deze combiketel hier een te laag vermogen voor?
  oppervlakte van de woonkamer en keuken is ongeveer 28 m2 in totaal.

  Met vriendelijke groet,

  Koen Simons

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Koen,

   Dat is zeker wel mogelijk. Vloerverwarming gebruikt niet meer energie dan radiatoren. Punt van aandacht is of de vloer groot genoeg is om de ruimte ook voldoende te verwarmen. Een vloer in een gebruiksgebied geeft maximaal 88 W per vierkante meter als je binnen de gebruikelijke comfort parameters blijft. In kleine ruimten heeft de ventilatie vaak een wat grotere impact en kan het zijn dat je tekort komt.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 4. Xandra
  Xandra zegt:

  Goedemorgen Abel,

  Wij willen op de begane grond vloerverwarming gaan aanleggen. We weten niet of onze ketel hiervoor geschikt is. het is een nefit HRC 30 cb5. Het gaat om een vloeropp. van 50 vierkante meter. Op de eerste en bovenste verdieping behouden we radiatoren.
  Denk je dat de verwarmingsketel hiervoor voldoende vermogen heeft?

  Groetjes Xandra en Paul

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Xandra en Paul,

   Het afgifte systeem maakt geen groot verschil voor het benodigde vermogen. Vloerverwarming zal meer verlies naar de bodem opleveren omdat het temperatuurverschil groter is. Op de grootte van de cv ketel zal dit niet veel effect hebben, een 30kW ketel zal ruim voldoende zijn.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 5. Arnold Dijkstra
  Arnold Dijkstra zegt:

  Hoi Abel, mijn hele huis heeft vloerverwarming, geen radiators. Opp is 120m2. De verdeler bevat geen pompen. Heeft een cv ketel genoeg capaciteit om zeg grofweg 800m leiding lengte te verpompen? Wat zijn de voordelen en nadelen van cv ketel rechtstreeks op vloerverwarming?

  Ik kan me voorstellen dat het rendement kost plus dat het pompje van een cv flink op z’n donder krijgt.

  Graag je advies.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Arnold,

   Dit is geen enkel probleem voor de pomp, vanuit de verdeler staan de verschillende groepen parallel. Dan gaat het niet meer om het aantal meter maar om het debiet, en dat is voldoende groot.

   Dit systeem is beter voor het rendement van de ketel omdat deze geen warmer cv water dan nodig hoeft te maken.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 6. Fhiko
  Fhiko zegt:

  Beste,

  Ik heb een nieuwbouw woning 4 slaapkamers en douche gedeelte.4 slaapkamers radiatoren en douche design radiator.
  Tijdens de oplevering deed de verwarming het prima. Had toen 3 x radiatoren op de begane grond. Op de begane grond hebben wij vloerverwarming 5 groep laten plaatsen en de radiatoren laten verwijderen. De buizen hebben we laten in vrezen daarna de sleuven dicht laten zetten en laten tegelen.

  In de zomer periode de vloerverwarming niet aangezet. nu het winter is word mijn vloer niet warm. Mijn radiatoren worden wel gewoon warm. op de tweede en derde verdieping.
  De aanvoer buis naar beneden op de verdeler word wel warm. De retour leiding word heel lauw qua warmte. eerst dacht ik dat het de verdeler van robot was met de pomp Alpha grundfos 2 en heeft die gene die de vloerverwarming heeft geplaatst een nieuwe pomp en verdeler geplaatst. het inbus van de retour staat ook gewoon open. Ik heb nog steeds het zelfde probleem. pas na 3 a 4 uren word mijn vloer een een heel klein beetje lauw. Ik heb ook dan de thermostaat knop op de verdeler eraf geschroeft, de sensor in de stekker van de pomp ook verwijderd bij de verdeler en ook heb ik dan al mijn radiatoren dichtgedraaid. Dan nog blijft het probleem bestaan.

  Mijn cv ketel is een Intergas CW 5. die zit op de derde verdieping.
  kan het zijn dat mijn ketel niet genoeg capaciteit heeft waardoor hij niet krachtig genoeg is om de vloer beneden warm te krijgen?

  wat kan het probleem zijn?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste,

   Algemeen: Als je in de zomer de vloerverwarming niet gebruikt mag je nooit de pomp uitschakelen. Als je energie wilt besparen zijn daar speciale pompschakelaars voor te krijgen die de pomp elke dag een korte periode laten draaien.

   Je installateur heeft de pomp vervangen en de unit ingeregeld. Het is dan onverstandig om voelers en regelknoppen te verwijderen! Plaats die direct terug!

   Een koude vloer opwarmen duurt uren, laat de thermostaat ’s nachts eens op 20 staan en kijk dan of de volgende dag de temperatuur wel goed is, herhaal dit zondig nog een nacht. Mocht dat beter zijn is de nachtverlaging te groot of de inschakeltijd te laat.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 7. C.J.H. Vermeer
  C.J.H. Vermeer zegt:

  We hebben onze badkamer verbouwd tot een senioren-badkamer en hebben naast een designradiator electrische vloerverwarming aangelegd. Nu komt de designradiator niet op temperatuur zoals in de huiskamer en keuken en is het in de nieuwe badkamer maar 14 graden. War is er fout????

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste,

   Zoveel mogelijkheden; is de waterzijdige inregeling goed gedaan? Staat de radiator thermostaat wel maximaal? Mogelijk zit die zo dicht bij de vloer dat deze dicht loopt? Probeer het eens een paar weken zonder de radiator thermostaat. Overigens zou ik voor dit soort problemen de installateur terug laten komen, je mag immers verwachte dat een installatie blijft werken, ook na een aanpassing.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *