Wil je weten welke cv-ketel bij jouw vloerverwarming past? Dan is het belangrijk om te weten hoeveel capaciteit je ketel hiervoor moet hebben. Op deze pagina helpen we je stap voor stap met het berekenen van deze capaciteit.
Grootte van de te verwarmen ruimte
Bepaal allereerst hoe groot de oppervlaktes zijn waaronder vloerverwarming wordt toegepast. Bereken vervolgens het aantal kubieke meters per te verwarmen ruimte. Houd rekening met warmteverlies als je minder goed geïsoleerde woning hebt. Als er extra verwarming door middel van radiatoren nodig is, wordt de berekening wat complexer.
Capaciteit cv-ketel voor vloerverwarming
Als je de warmteafgifte van je vloerverwarming weet, kun je berekenen hoeveel vermogen er nodig is om de ruimtes op een aangename temperatuur te krijgen. Afhankelijk van het type buis e.d. ligt de warmteafgifte meestal tussen de 50 en 100 Watt per vierkante meter. Nadat je het totale benodigde vermogen hebt berekend, kun je de benodigde capaciteit van je cv-ketel berekenen. Let op: de ruimte warmt langzamer op en koelt langzamer af dan met reguliere verwarming.
Vloerverwarming met warmtepomp
Het is overigens ook mogelijk om vloerverwarming (en de cv-ketel) te combineren met een warmtepomp. Daarmee is zelfs een hogere energiebesparing mogelijk. Een extra voordeel is dat je dan ook kunt koelen in de zomer.
Aansluiten vloerverwarming op cv-ketel
De vloerverwarming wordt aangesloten op de cv-ketel door middel van een verdeler (balansverdeler). Deze pompt het verwarmde water door een leidingstelsel onder de vloer. De verdeler is hydraulisch neutraal; de waterdoorstroming blijft optimaal, zodat je cv-ketel optimaal functioneert en maximaal rendement behaalt.
Het leidingsysteem van je vloerverwarming kan temperaturen aan tot circa 40 graden Celcius. Een cv-ketel levert standaard water met een hogere temperatuur (70 tot 90 graden Celcius). Het is niet per se nodig om de keteltemperatuur te verlagen. De verdeler past het temperatuurniveau namelijk automatisch aan. Dit is vooral handig als je naast vloerverwarming ook radiatoren in huis hebt. Anders worden deze nooit warm genoeg (tip: je kunt in dit geval ook kiezen voor radiatoren met een extra hoge warmteafgifte). Heb je alleen vloerverwarming, dan is het wel aan te raden om de keteltemperatuur te verlagen. Dit scheelt significant in gasverbruik.
Tip: voor een behaaglijke temperatuur staat de verwarming vaak op 21°C. Met vloerverwarming is 19°C vaak al voldoende. Dit scheelt aanzienlijk, al snel 20% qua benodigde energie.
Thermostaat voor vloerverwarming met cv-ketel
Een thermostaat geeft aan de verdeler door wat de huidige en gewenste temperatuur is. De verdeler reguleert vervolgens de doorstroming en watertemperatuur, totdat de beoogde temperatuur in de ruimte wordt bereikt. Heb je aparte thermostaten per ruimte, dan kan kun je kiezen voor een verdeler die meerdere groepen reguleert. Zo kun je de temperatuur van 15 ruimtes of meer onafhankelijk van elkaar instellen. Voor extra nauwkeurigheid is het mogelijk om elektronisch gestuurde afsluiters en/of duometers toe te passen.
Wij wonen in een huis van begin jaren 70. In 1998 betrokken en toen HR++ glas laten plaatsen spouwmuur laten na isoleren en bodemisolatie in de vorm van Drowa chips. Achter onze woning komt een aanbouw. Er gaat een aanbouw achter onze woning komen waardoor de woonkamer wordt vergroot. Langs de glazen achterpui zit nu nog klassieke convectorput. Voorzijde bij de straat een radiator. We twijfelen over vloerverwarming vanwege trage opwarming en omdat dat best een ingreep is. We zijn best vaak weg en zetten nu gewoon alles uit. Verhalen dat je vloerverwarming gewoon aan moet laten, omdat dat minder energie verbruikt zijn ook niet eensluidend. In een niet top geisoleerd huis van begin jaren 70 valt dat dan qua energieverbruikt tocht tegen. We hebben ook gekeken naar nieuwe vloerconvectoren met geringe inbouwdiepte. Het nadeel daarvan is dat deze alleen met ingebouwde ventilatoren voldoende vermogen opleveren bij een instelling van de ketel op 70 graden. Voor wat betreft de toekomst zijn deze convectoren welliswaar ook geschikt voor lage temperaturen. Maar dan wordt er ondanks die ventilatoren te weinig rendement behaald. Dus denken we er ook over na om gewoon een nieuwe traditionele diepe convectorput te laten aanbrengen die op zich zonder ventilatoren al voldoende rendement oplevert en bij overschakeling op lagere temperatuur ook nog omdat we dan zelf nog ventilatoren kunnen bijplaatsen.
Het idee van vloerverwarming heeft ons echter nog niet geheel losgelaten. Valt die aan te brengen met dien verstande dat we de radiator aan de voorzijde van de woonkamer houden en als we het snel opgewarmd willen hebben, die radilator open gooien? En weer dichtgezet wordt zodra de snelle opwarming is bereikt. En eventueel het afslaan van de vloerverwarming wordt voorkomen door op dat moment de kamerthermostaat verder omhoog te draaien? Is het daarbij een optie om tijdens het snel opwarmen door de resterende radiator, de keteltemperatuur tijdig te verhogen tot 70 graden en daaran weer terug te zetten op 30 a 40 graden voor de vloerverwarming?
Beste Loek,
Vloerverwarming in een ouder huis zou ik snel zien als comfort verhogend, maar niet perse als energiezuinig. Tenzij je de vloer goed kan isoleren.
Vloerverwarming als comfort oplossing is prima te doen, ook met regelingen. Normaal is het cv-water warmer dan wat de vloer nodig heeft, de vloer gebruikt slechts een deel van het water om de temperatuur te begrenzen.
Dat warmhouden bij vloerverwarming hoor ik ook wel eens. Het uitgangspunt is dat opwarmen meer energie kost dan warmhouden. Ik denk dat dat energetisch niet hard te maken is, maar het is zeker comfortabeler, en het verschil zal mogelijk ook niet heel groot zijn in een goed geïsoleerd huis.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel, dank voor je reactie.
Maakt het qua energievrebruik nog uit als ik de temperatuur van mijn cv combiketel (een Remeha Calenta 40C CW 5 uit 2014 ) laag zet op circa 40 graden en is het verbruik niet hoger als ik de keteltemperatuur op circa 65 graden laat staan en de installatie van de vloerverwarming dit dan op 40 graden moet brengen?
Beste Loek,
De vraag is me niet geheel duidelijk. Een HR ketel heeft het hoogste rendement bij lage temperaturen. Maar de installatie moet wel geschikt zijn. De vloerverwarming heeft waarschijnlijk een meng injectie unit. Die moet afgesteld zijn in verhouding tot de keteltemperatuur. Als je de keteltemperatuur gaat wijzigen moet je ook de waterzijdige afregeling van de vloerverwarming wijzigen. Als dit een LTV unit is kan die lager afgeregeld worden dan een standaard unit.
Maar een foute inregeling kan leiden tot een hoger verbruik.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hallo Abel,
Ik zit in een huurhuis van 2001, alles gelijkvloers.
Zo’n 100 vierkante meter, maar wel een 2,80 hoog plafond.
Vloerverwarming en een intergas 24/18 uit 2022.
De aanvoer temp staat op 80 graden.
De cv zie ik zichzelf regelen en staat gemiddeld op 45-55 graden en dan zie ik de stand veranderen van 1 tot 5.
Mijn thermostaat stond op 18 graden, maar had ik (in stapjes van 1 graden) verhoogt naar 20 omdat het kouder werd.
Echter, 1 uurtje opwarmen van 18 naar 19 kost mij bijna 4 kuub gas… ik vind dit erg veel, klopt mijn gevoel?
Afgelopen weekend heb ik de thermostaat constant op 20 graden laten staan en ik heb meer dan 15 kuub verbruikt.
Ook dit vind ik erg veel.
Zou je een tip hebben om het gasverbruik omlaag te krijgen?
Ik kijk op de meter en niet op een app, dus deze waarde klopt.
De installatie zal nagekeken gaan worden, maar ondertussen is het nog maar 17,5 graden in huis, want hierop heb ik de temp ingesteld op de thermostaat.
Op 17,5 graden is het verbruik wel te betalen en zie ik de meter alleen na de komma veranderen dus nog geen kuub per dag.
Dit 17,5 graden is erg koud en mijn slaapkamer is zelfs gezakt tot 15 graden.
Betreft een appartement op de 3e etage met boven en onderburen aan de windvangende kant van het gebouw.
Het is zeer goed geïsoleerd en hr++ramen e.d.
Wij hebben een afzuig en een terugblaas ventilatie dus er wordt constant mechanisch geventileerd.
Beste Fabian,
Om een indruk te krijgen van wat je huis verbruikt kan je het beste dagelijks noteren wat het verbruik is. Probeer ook te noteren hoe lang er warm water gebruikt wordt als dat met gas gemaakt wordt. Als je minder wilt noteren kan dit ook per week.
Meestal heb je wel enkele zomer en winter maanden nodig om een goede conclusie te kunnen trekken.
Om dan tot een goed getal te komen moet je jouw waarde vergelijken met de ‘graaddagen‘, die geven een indruk wat er aan warmte vraag nodig was. De zomermaanden geven je een indruk van het verbruik zonder verwarming.
Je kunt nu uitrekenen wat je woning verbruikt per graaddag, en met de nieuw gepubliceerde graaddagen (of met een weerstation die dit berekend) kijken of je verbruikt niet stijgt.
Je zal wel even moeten inlezen hoe een graaddag werkt, maar het is een nuttig stuk informatie.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hoi Abel,
Geen vloerverwarming maar gewoon een cv ketel [HRE] met radiatoren. De temperatuur voor de verwarming staat standaard ingeregend op 80 graden.
Heeft het zin om die temperatuur te verlagen naar 70 graden. Verbruik je dan minder gas? (Met de huidige hoge gasprijzen zou dat leuk zijn)
Beste Rik,
Er is verschil maar dat is klein ben ik bang. Je ketel heeft een hoger rendement bij een lagere retourtemperatuur <56 gr). Echter bij een lagere retourtemperatuur hoort ook een lagere aanvoertemperatuur (+-65gr), en die heeft tot gevolg dat de woning langzamer opwarmt. Als dat te langzaam gaat kost het meer energie omdat de brandtijd dan langer wordt.
Je kan best experimenteren met deze instelling, als opwarmen na de nachtverlaging langer gaat duren dan 1 uur (en dat ga je merken bij -10 buiten) een stapje terug doen.
Uiteindelijk werkt lage temperatuur verwarming het beste met een lage temperatuur afgifte systeem, maar je kan geluk hebben en een afgifte systeem hebben wat eigenlijk te groot is voor je woning. Dan is er wel wat voordeel te halen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hoi Abel,
Sinds begin 2020 hebben we zowel beneden als boven vloerverwarming. Helaas wordt boven de gewenste temp. van 21 graden niet gehaald. Deze komt namelijk niet boven de 19 graden uit en schommelt eerder rond de 18. We hebben 1 systeem dus ben ik de verdeler beneden wat gaan knijpen in de hoop dat beneden er dan langer over doet om op temp. te komen en boven dus meer tijd krijgt om warmer te worden. Helaas zonder succes.
Ondanks de summiere beschrijving, heb je een idee waardoor dit kan komen en wat ik kan proberen om dit op te lossen? Ik krijg namelijk nu het advies om een zoneregeling aan te schaffen maar wil eerst alle opties geprobeerd hebben voordat ik daar aan begin.
Alvast bedankt voor je reactie!
Beste Joost,
Is de ontwerp temperatuur boven ook 21 graden geweest? Lijkt mij namelijk erg veel, ik zou 18 of max 20 verwachten. Als de ontwerp temperatuur niet gehaald wordt zou je met de bouwer moeten gaan praten, deze is verantwoordelijk voor een juist werkende installatie. Het probleem hoeft zelfs niet eens in de installatie te zitten, dit kan ook te maken hebben met overmatige ventilatie, bijvoorbeeld door een lekkende schil.
Om alleen met vloerverwarming te verwarmen moet de installatie in balans zijn met het warmteverlies, dit wordt vooral bepaald door ventilatie en de bouwkundige schil.
Een zone regeling gaat niet werken als het uitzetten van de benedenvloer onvoldoende resultaat geeft.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hoi!
Wij hebben beneden vloerverwarming met wilo verdeler, daarop een laminaat vloer(ondervloer en laminaat geschikt voor vloerverwarming). De wilo themostaat staat op 47 graden(ivm zwevende vloer), Atag hr ketel op 70 graden voor watertoevoer.
mag dit omhoog en wordt de vloer dan ook warmer(ivm mengen)? of moet die juist omlaag?
Beste Jurgen,
De watertemperatuur in de vloer is zelden hoger dan 45 graden. De buizen en de vloer zijn meestal niet geschikt voor een hogere temperatuur.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste,
We hebben vorig jaar in de hal en woonkamer/keuken nu vloerverwarming aangelegd i.p.v. radiatoren. Alleen in de berging (beneden) en de badkamer (boven) heb ik de bestaande radiatoren behouden.
De ketel is 3 jaar geleden al vervangen door een Remeha Calenta.
De thermostaat heb ik niet vervangen en is een Honeywell Chronotherm 3 Modulation.
Mijn vraag is: Is dit nu nog wel de juiste thermostaat bij mijn installatie?
Welke andere thermostaten komen hiervoor in aanmerking?
gr.
Gerrit
Beste Gerrit,
Bij een juiste waterzijdige inregeling van de vloer en de radiatoren zou die thermostaat prima moeten functioneren. Als eea juist is ingeregeld is er ook maar 1 bedienplaats nodig, en dat is de thermostaat.
Met vriendelijke groet,
Abel
Ik heb een vraagje over mijn huidige CV systeem? Ik woon in een nieuwbouwhuis van 2016 en heb een Intergas hre 36/30, met een 120 liter boiler. Deze hebben wij toen gekregen aangezien wij extra warmwater capaciteit wilde hebben om meerdere warm water punten tegelijk te kunnen gebruiken. Voor de begane grond is er alleen vloerverwarming en verder gebruiken wij alleen een kleine radiator in het kantoor (Corona thuiswerkplek) en twee design radiatoren in de badkamers. In theorie klinkt dit prima (ben een leek), maar in de praktijk gebeurd het dat wanneer er warmwater wordt getapt, de boiler weer wordt bijgevuld en dus verwarmt er direct ook warm water (heet water) richting mijn vloerverwarming gaat (uiteraard ook naar de radiatoren als deze open staan, maar die zijn vaker dicht). Hierdoor is er dus eigenlijk de gehele dag verwarming van mijn vloer. Dit is in de winter niet echt een probleem, want dan heb je de verwarming toch nodig. Maar nu en in de zomer maanden gebeurd het ook continue. Het gevolg is dat het beneden eigenlijk steeds verder opwarmt (ik heb inmiddels al een pompschakelaar erop gezet, wat in ieder geval de pomp regelmatig uit zet), maar de temperatuur vanaf de ketel/boiler ligt vaak zo hoog dat hij toch weer aan gaat, terwijl de thermostaat op 22 of 23 graden staat en de ketel dus niet aanstuurt, aangezien er slechts 19,5 wordt gevraagd? Is dit een probleem dat jullie kennen en wellicht een oplossing voor hebben? Ik moet eerlijk zeggen dat wij er in de zomer echt gek van worden en ik zou het liefst mijn vloerverwarming compleet uit willen zetten, maar dat is niet goed voor de pomp. Ideeën zouden zeer welkom zijn.
Beste Marcel,
Dit probleem moet je bij de bron aan pakken. Meld dit bij de installateur en laat deze hier wat aan doen. Het heeft te maken met het nadraaien van het toestel. Deze nadraaicyclus moet plaatsvinden op de boiler als er geen warmtevraag is.
Met vriendelijke groet,
Abel
Dag Abel,
Wij hebben in 2019 een woning gekocht, bouwjaar 2005 en is geheel voorzien van vloer- en wandverwarming op benedenverdieping (keuken met thermostaat en woonkamer met 2 thermostaten voor resp. vloer en wand en de (3e) thermosstaat die de ketel stuurt, met buitentemperatuurregeling (deze staat nu uit)). Op de bovenverdieping hebben we 4 slaapkamers (allen met wandverwarming en thermostaat) en 2 badkamers (beiden met wand- en vloerverwarming en voorzien van een thermostaat). De thermostaten bedienen de regelkleppen op de headers. De headers zijn niet voorzien van een pomp. De totale woning is bijna 1000m3 (dat is incl. de zolder, de leidingen in de vloer zijn doorgesneden bij de header), de ketel die geplaatst is een Nefit Ecomline Excel 22 kW gecombineerd met een 80 liter boiler. De ketel moet worden vervangen, de installateurs adviseren een 35 kW ketel. De woning heeft ook een WTW unit, de aanvoer komt vanuit de tuin, de aanvoerleiding ligt minimaal 30 m en mogelijk meer meters onder de grond. De vorige eigenaar kan ik het helaas niet meer vragen, echter ik denk dat hij goed heeft nagedacht over de woning en de installatie. Destijds zou hij de woning reeds klaar gemaakt hebben voor een warmtepomp (daar willen we nu nog niet aan beginnen, het dak is niet echt geschikt voor zonnepanelen). De ketel staat op 34 graden en heeft nu in de winter moeite om de 21 graden in de woonkamer te halen. Ik weet dat een boel lamellen van de warmtewisselaar verdwenen zijn. Het modulerend bereik van de huidige ketel is 6,9- 21,6 kW. De huidige en ook de grotere ketels kunnen ook terug moduleren tot een 3, 4 of 5 kW. Ik vraag me af wat wijsheid is, weer een 22-25 kW ketel of toch meegaan in het verhaal van 35 kW.
Beste Huub,
De meeste installateurs schatten de grootte van de ketel in aan de hand van de woning en de gebruikerservaringen. Ik snap dus dat ze met 35kW aankomen. De huidige ketel krijgt het immers maar net warm en het is niet eens echt koud geweest.
Als je het goed wilt doen zou je een warmteverliesberekening kunnen laten maken. Dat kan niet gratis en goed dus houd er rekening mee dat dit een paar honderd euro kost als de situatie in het werk beoordeeld moet worden, het kan wat goedkoper als het aan de hand van de tekeningen kan gebeuren.
De aanvoerleiding van de ventilatie door de grond leggen is een oude truck uit de stallenbouw.
Met vriendelijke groet,
Abel
Dag Abel,
Dankjewel voor de reactie.
groet,
Huub
Hallo Abel,
met veel interesse je item gelezen en ook de vele reacties erop.
Nu ben ik mij aan het verdiepen in de vloerverwarming die wij hebben want ik stoor me mateloos aan het feit dat de cv soms 5-6 uur aan het draaien is voor 1 graad te verwarmen.
Wij hebben een Nefit Trendline CW6 waarvan de aanvoertemperatuur op 40 graden staat.
Daarnaast hebben we een vloerverwarmingsverdeler (therminon 5000) met een wilo pomp.
Nu heb ik de installatie handleiding gelezen van de verdeler en nu zou er op de aanvoer vanuit de cv een termostaatknop moeten zitten met een voeler onder de pomp die de temperatuur meet van het water wat de vloer in gaat. Deze termostaatknop zit er niet op en ook de voeler ontbreekt dus. Klopt dit?
Daarnaast is er geen automatische pomp schakelaar gekoppeld waardoor de pomp 24/7 blijft draaien. Dit heb ik nu zelf opgelost door er een te kopen en aan te sluiten.
Daarnaast zou het inregelventiel helemaal open moeten staan (hydraulisch neutraal) om de beste doorstroming te hebben want we hebben verder geen radiatoren in huis, alleen vloerverwarming op de begane grond (120m2). Klopt dit? Bij ons staat deze trouwens helemaal dicht.
Nu las ik ook ergens dat het zou kunnen werken met een verdeler zonder pomp dus die rechtstreeks op de cv is aangesloten en dus op de pomp van de cv draait. Is dit een betere optie?
Op de aanvoerleidingen hebben we debiet meters, hier heb ik al mee gespeeld om de verschillende ruimtes op tegelijk op temperatuur te krijgen maar dit werkt nog niet echt (badkamer en kantoor zijn relatief warmer dan de woonkamer en keuken). Daarnaast zit op de retour geen debiet meter maar kunnen we die wel meer dicht draaien. Ik zag nu dat deze allemaal volledig open staan. Heeft dit ook een nadelig effect op de opwarming? En is het een optie om op de aanvoerleidingen van die automatische knoppen te zetten zodat in elke kamer met een thermostaat de temperatuur geregeld kan worden?
De vraag is eigenlijk hoe we nu het beste de temperatuur inregelen?
Alvast bedankt voor je reactie.
Groetjes Corinne
Beste Corinne,
Een combi-ketel is niet geschikt voor een maximale aanvoer van 40 graden. De ketel heeft daarvoor teveel vermogen. Een verdeler zonder pomp gebruiken zal dus ook niet kunnen. Een zoneregeling heeft pas zin als de installatie naar behoren werkt.
Laat dus eerst de installatie in orde brengen. Het lijkt me verstandig om hier een installateur voor in te schakelen. Zo te horen moeten er wel wat zaken opgelost worden. En aangezien ik niet weet wat voor soort installatie je precies hebt kan ik daar weinig over zeggen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hoi Abel,
Dank je wel voor je reactie.
Bedoel je met de installatie in orde brengen dan de thermostaat knop erop en het inregelventiel goed zetten? Of zijn er meer zaken waar ik aan moet denken?
Groetjes Corinne
Beste Corinne,
Eigenlijk bedoel ik de hele installatie in orde maken. Zodat de installatie weer doet waarvoor die ontworpen is. Maar in elk geval de ketel temperatuur op normaal niveau zetten en de inregeling van de vloerverwarming in orde maken. Daarna zou ik eens met de installateur praten over de mogelijkheden om naar een lage temperatuursysteem te gaan. Nu probeer je dat te bereiken door de keteltemperatuur laag te zetten. Dat is niet de juiste weg, een installateur kan je vertellen wat er wel mogelijk is met de installatie die je hebt.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hoi Abel,
Dank je wel voor je antwoord.
Volgende week komt de installateur die de installatie gedaan heeft. Hopelijk komen we eruit en gaat de installatie werken zoals het hoort.
Groetjes Corinne
Beste Corinne,
Graag gedaan en succes!
Met vriendelijke groet,
Abel
Hoi Abel,
Gisteren is de installateur geweest maar was een beetje bedroevend en ik weet nu niet wat ik ervan moet denken. Heb hem aangesproken op het feit dat er geen thermostaatknop op zit. Uitleg was dat de ketel dit regelt. Daarnaast wist hij niet dat er een inregelventiel op de verdeler zat en wist dus ook niet hoe dat werkte. Hij heeft de aanvoertemperatuur uit de cv nu op 55 graden gezet en het vermogen van 8 naar 12 gezet. Nog steeds zit er geen thermostaat op en de temperatuurmeters op de verdeler lijken ook niet echt de juiste temperatuur aan te geven (zit geen messing voeler in, is kunststof in kunststofbehuizing). Vanmorgen aan de buizen gevoeld die de vloer in gaan en die waren een stuk warmer als normaal maar volgens mij te warm om de vloer in te gaan (althans voor langere tijd). Had ook aangegeven van het waterzijdig inregelen, dat zou dan nog eens 400-800 euro zijn, dit zit dus blijkbaar niet bij de aflevering van de installatie?!?. Weet nu eigenlijk niet goed wat ik hier mee moet, een second opinion vragen bij een andere installateur?
Beste Corinne,
Het thermostaat ventiel op een vloerverwarmingsverdeler is een begrenzer, en dus feitelijk niet nodig omdat de temperatuur door de ketel en de inregeling geregeld wordt. Deels heeft de installateur dus gelijk. Maar de inregeling is daarbij wel noodzakelijk. De begrenzer zit er normaal op om een foute inregeling op te vangen, of te begrenzen als de vloer als bijverwarming fungeert.
Waterzijdige inregeling zit (helaas) maar zelden in de oplevering van een installatie. Dit kost namelijk tijd en soms is er ook duurder materiaal nodig. Om concurrerend te zijn wordt dit dus meestal weggelaten.
Een second-opinion is natuurlijk een optie, maar houd ook hier rekening met kosten. Mede daarom zou ik eerst de installateur de kans geven om de installatie op orde te krijgen. En hier is het het resultaat wat telt, de kamers moeten op temperatuur komen en de regeling moet naar behoren werken. Wat de thermometer op de vloerverwarmingsunit aangeeft is niet relevant voor het resultaat.
Met vriendelijke groet,
Abel
ik hoor veel mooie verhalen langskomen, alleen de mijne zit er nog niet bij namelijk:
ik heb een intergas hre ketel uit 2017 met een vloerverwarming van wilo uit 2019, boven hebben wij radiatoren maar die gebruiken wij niet.
de vloerverwarming staat op 35 graden, het duur ongeveer 3 uur voordat hij de 20 graden kamertemperatuur heeft bereikt, maar dit vinden wij niet erg.
kan ik mijn aanvoer temperatuur van de hr ketel ook op 35 graden zetten? of is dit niet wenselijk, en is het beter om de temperatuur van allebei de installaties op 40 graden te zetten?
Beste Wilco,
Een vloerverwarmingsunit wordt waterzijdig ingeregeld zodat deze een bepaald deel van het cv-water pakt. Deze mengverhouding is bepaald de aanvoer temperatuur van de unit en daarmee de oppervlaktetemperatuur van de vloer. Als je de aanvoer van de cv verlaagd zonder de mengverhouding aan te passen zakt dus ook de vloertemperatuur. Er zitten ook grenzen aan de vloerverwarmingsverdeler. Een LTV verdeler kan met grotere mengverhoudingen werken en is daarmee geschikter voor lage aanvoertemperaturen.
Dus nee, 35 graden zal te laag zijn voor de werking van de vloer. Dan heb je een unit zonder menging nodig.
Zie ook: dit antwoord.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Wat goed te zien dat vele mensen hun vragen duidelijk beantwoord krijgen. Ik kan mijn antwoord er nog niet echt tussen vinden, dus hier komt die van mij.
CV ketel Remeha Calenta 40 C, vloerverwarming als hoofdverwarming begane grond, verdiepingen radiatoren. Vloerverwarming met eigen CVpomp, maximaal thermostaat en radiatorknop op de ingang/verdeler(ingesteld op 32 graden).
Denkfout? Omdat we niet onnodig willen stoken is de temperatuur CVketel nu ingesteld op 45 graden.(Veel meer dan dit wordt niet gebruikt -32 graden thermostaat op ingang vloerverwarming, of is dit een denkfout?) Benedenverdieping (overdag 20 graden, ‘s nachts 19)wordt warm, maar duurt vrij lang. Radiatoren worden niet echt warm.
Welk advies kun je me geven ten aanzien van de beste temperatuurinstelling van CV installatie zodat de vloerverwarming sneller warm wordt, de radiatoren beter verwarmen en het gasverbruik niet de pan uitrijst? Bij voorbaat dank voor je hulp. Peter.
Beste Peter,
Als je niet onnodig wilt stoken moet je ervoor zorgen dat je installatie in balans is, en dat de kamerthermostaat juist is ingeregeld.
De maatregelen die je nu genomen hebt zorgen er voor dat je verwarmingsinstallatie niet meer voldoet aan de criteria waarvoor deze ontworpen is. En het klopt dat dit zuiniger is, maar het gaat ook ten koste van het comfort en de temperatuur in huis.
De regeling (meestal kamerthermostaat) regelt de installatie. De capaciteit is (meestal) zo bepaald dat in 1 uur 3 graden temperatuur verhoging mogelijk is. Afgifte van warmte-elementen (radiatoren, vloer) is lineair afhankelijk van de cv-temperatuur, verlagen van deze temperatuur geeft minder warmte, ook in vloerverwarming als de waterzijdige inregeling niet wordt aangepast!. Bij een weersafhankelijke voorregeling zijn thermostaatventielen of een zone regeling nodig voor de regeling. Er kamerthermostaat is dan niet nodig. Bij een kamerthermostaat beperken thermostaatventielen alleen de temperatuur van de ruimte of de vloer.
Dus als het te warm wordt, te koud blijft of te langzaam opwarmt: Installatie is niet juist ingeregeld, temperatuur en/of waterhoeveelheden opnieuw laten instellen, dit is waterzijdig inregelen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Dank je Abel voor je snelle antwoord. Fijn dat we op deze manier feedback krijgen!
We hebben wel een weersafhankelijke regeling, maar die hebben we nu uitgeschakeld en prioriteit gegeven aan een kamerthermostaat. Misschien is dat niet slim geweest en ik zal dat weer herstellen. Blijft de vraag welke temperatuur ik de CVketel het beste kan laten geven? Omdat we de vloerverwarming maatgevend willen laten zijn en die in beginsel niet warmer mag worden dan 32 graden leek mij daarom de temperatuur uit de CV ketel niet te hoog moet zijn. Of kan ik die gerust op bv 60 graden zetten en werkt het dan wellicht beter? Peter
Beste Peter,
Hier komt dat lineair verband om de hoek kijken. Als je vloerverwarming is ingeregeld op een cv-temperatuur van maximaal 80 graden zal die niet warm genoeg worden bij maximaal 60 graden. De instelling van die thermostaatkop op de vloerverwarmingsunit is een temperatuurbegrenzing, deze regelt niet de vloertemperatuur, dat doet de kamerthermostaat indirect met het cv-water. Bij een juiste waterzijdige inregeling zal deze begrenzer niet aanspreken.
In principe is een ruimte regeling directer (en mogelijk zuiniger) dan een weersafhankelijke regeling, maar bij een ruimte regeling mis je de mogelijkheid om verschillende ruimten apart te regelen. Alle ruimten worden dan afhankelijk van de geregelde ruimte. Als een aparte naregeling niet nodig is zou ik gaan voor een kamerthermostaat.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Dank je voor je snelle antwoorden.
Prettige jaarwisseling. Peter
Beste Abel,
wat een geweldig duidelijk verhaal zeg. Ook uit de verschillende vragen en reacties valt veel informatie te halen.
Onze situatie: benedenverdieping vloerverwarming als hoofdverwarming, boven 4 ruimtes met thermoostaatkranen.
Nefit Topline ingesteld op 90 graden. Vloerverwarmingunit ingesteld op 35 graden watertemp. Thermostaat in de kamer ingesteld op 23 graden. Vloer nog niet geïsoleerd. Vloerverwarming ligt er net paar maanden in.
Met de huidige buitentemperatuur van 6 graden en de 35 graden watertemperatuur wordt het erg lekker behaaglijk in huis. Nu valt me alleen op dat de aanvoertemperatuurmeter op de verdeler schommelt tussen de 30 en 35 graden. Als de cv brandt dan is ie 35 en daarna loopt ie langzaam terug naar 30, dan slaat de cv weer aan etc. Ik zag op de cv dat hij qua watertemperatuur na opwarmen helemaal terugvalt naar soms wel 27 graden. Dat zou toch niet moeten kunnen als de verdeler watertemperatuur op 35 staat? Is het normaal dat de temperaturen zo schommelen? en kan dat kwaad?
Ten tweede, ik lees dat veel mensen de verwarmingsketel terugzetten in temperatuur naar 60 of soms zelf nog meer terug. Dat is toch helemaal niet nodig voor een HR ketel?
Heb je nog een tip welke zoneregeling het beste aan te schaffen? We hebben een Robot verdeler.
Als laatste kwam ik er achter dat wij geen bypass in het systeem hebben. Mogen we die laten instaleren net voor de verdeler? Of moet ie dichter op de cv. Afstand cv – verdeler is ongeveer 14 meter.
Bedankt en succes.
Bernard
Beste Bernard,
De temperatuur van de verdeler varieert met de temperatuur van de cv-installatie, dit heeft een lineair verband en volledig normaal.
De ketel begrenzen op 60 graden zie ik wel vaker. Daarmee bereik je dat de ketel altijd in het HR bereik brandt. Het nadeel van een lagere temperatuur instelling is dat de waterzijdige inregeling van de vloer niet meer klopt, en mogelijk is de bestaande verdeler niet geschikt voor en dergelijk lage aanvoertemperatuur. In het algemeen geldt ook dat de woning veel langzamer opwarmt en dat waarschijnlijk niet alle temperaturen bereikt kunnen worden in alle ruimten. De radiatoren worden namelijk gekozen op een bepaalde aanvoer temperatuur.
Een bypass is niet noodzakelijk als er altijd enkele radiatoren zonder thermostaatkranen open staan. Bijvoorbeeld in de woonkamer.
Voor een zoneregeling zou ik een regeling kiezen welke op de verdeler past. De regelingen van de gerenommeerde merken zijn allemaal goed. Een regeling waarmee je installateur bekend is is meestal de beste keuze.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Wij hebben een atag e325c ketel, maximaal ingesteld op 35 graden aanvoertemperatuur. Regeling middels een atag one. Ketel stuurt toch gewoon 45 graden water uit in de cv.
Volgende al geprobeerd:
– met Atag 2 maal settingen gecontroleerd, goed
– met installateur werking 3 wegklep gecontroleerd, goed
– temperatuur warmwater tijdelijk op 40 graden gezet om dit als bron uit te sluiten, geen effect
– regeling aangepast tussen weersafhankelijk en ruimte en diverse parameters, geen effect
Enig idee wat de oorzaak kan zijn en hoe dit te verhelpen?
Het lijkt wel alsof de maximale setting wordt overruled door de regeling.
O ja waarom is dit vervelend: alles in huis is voorbereid op de warmtepomt, LT verdeler zonder bescherming, tijdelijk nog met CV ketel om te testen of we het redden en vermogen te bepalen.
Vriendelijke groet Dennis
Beste Dennis,
Je loopt waarschijnlijk tegen het minimale vermogen aan wat de ketel kan leveren. Een cv-ketel is nu eenmaal niet gemaakt om dit soort lage temperaturen te leveren. Je zou daarvoor een geregelde meng-groep moeten gebruiken en een buffer om de ketel tevreden te houden.
Het minimale vermogen wat dit toestel kan leveren op 30/50 is 6.8 kilowatt.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel.
O dus dan komt hij in zijn anti pendel stand?
Dus als ik met deze ketel het meest optimale er uit wil halen in mijn situatie dan:
– zet ik de pomp op stand hoog
– zet ik de pomp op continu aan
– zorg ik voor een convector waar hij zijn energie kwijt kan
– zet ik het vermogen op ca 20%
Als ik dan nog problemen heb plaats ik een verdeler met pomp om hogere temperatuur instelling bij de ketel te kunnen maken.
Redeneer ik zo goed?
Beste Dennis,
De pomp continue zetten is te proberen, het vermogen is waarschijnlijk al het laagste wat geleverd kan worden. De andere maatregelen zijn niet heel nuttig, dan kan je beter de installatie aanpassen en een geregelde groep maken voor de vloer.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hallo Abel,
Wij hebben een jaren dertig huis waarbij we binnenkort de vloer in de woonkamer hal en keuken (80m2) willen laten vervangen door een schuimbetonvloer met VV. Nu zit er ook nog een Bijkeuken(25m2) en een toilet op de begane grond waarvan we eigenlijk de vloer niet willen vervangen. Nu vraag ik mij af of we deze ruimtes met een gewone radiator of eventueel een LT-radiator nog wel warm kunnen krijgen als de ketel op een lagere temperatuur ingesteld staat (18gr-19gr zou genoeg moeten zijn voor de bijkeuken) of betaal je dan in verhouding zoveel meer dat je beter overal VV aan kan laten leggen? Indien dit berekend zou moeten worden alvorens je een goed antwoord kan geven is dat dan iets dat ik via jullie (één van de aangesloten installateurs) kan laten doen? Ik hoor het graag. Mvg Mark
Beste Mark,
Als je de kans hebt (en die heb je nu), vervang alle leidingen in en onder die vloer. Dus behalve cv ook de gas- en waterleidingen, maar ook de riolering. Denk ook aan de aansluitingen naar de meterkast, zijn die eenvoudig te vervangen? Kan je die vervangbaar maken? Het is zeer vervelend om een nieuwe vloer open te moeten breken om een oude leiding te vervangen.
Je installateur kan (laten) uitrekenen of de vloer alleen voldoende warmte geeft voor de woning. In een jaren dertig woning zal er dan toch nog veel extra gedaan moeten zijn wil dat werken. Ik zou daarom niet snel voor alleen vloerverwarming kiezen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel, wij hebben dit jaar een huis gekocht waarin vloerverwarming zit op de begane grond. Tevens zijn er electrische verwaemingen aanwezig en kan bijverwarmd worden met een airco. Op de eerste verdieping zijn alleen elektrische verwarmingen aanwezig. Sinds vorige week hebben we voor het eerst de vloerverwarming aangezet. Gister zag ik op de ketel dat deze voor de radiatorfunctie (er is geen specifieke functie vloerverwarming) op 80 graden stond (standaardinstellingen dus). Ik wist niet dat een vloerverwarming niet zo warm mocht staan en na een beetje research heb ik de HR ketel teruggezet naar 40 graden. Nu vraag ik mij af hoe schadelijk het voor het leidingsystemen van de vloerverwarming is geweest nu deze een week op 80 graden heeft gestaan. Kan dit niet veel kwaad of moet ik mij zorgen gaan maken?
Gr, Yannick
Beste Yannick,
Kijk wat voor vloerverwarmingsunit je hebt. Zit daar een pomp op? Dan heb je een meng-injectie unit. Deze is bedoeld om een hogere cv-temperatuur geschikt te maken voor vloerverwarming. Als de aanvoer temperatuur van de cv te laag is voor de instellingen van de unit blijft de ruimte te koud. Dan moet je de cv temperatuur weer wat verhogen.
Heb je geen pomp maar een directe aansluiting van de vloerverwarming dan is 80 graden inderdaad niet goed. Maar nog geen reden om je zorgen te maken, de cv-ketel haalt die 80 graden pas in de winter. Bel wel een installateur om dit te corrigeren want dit kan niet met een cv-ketel. Ook niet als die op 40 graden staat.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Dank voor de uitleg. Bij de vloerverwarming zit inderdaad een pomp van het merk Grundfos type UPS 25-40 180. De temperatuur is aangenaam in de woonkamer/keuken. In deze pomp zit dus een menginjectie als ik jouw antwoord zo lees. Is de cv temp van 4pl0 graden dan prima? De meter bij de vloerverwarming geeft 38 graden aan.
Gr, Yannick
Beste Yannick,
Waarschijnlijk is deze nu te laag, maar dat hangt af van de inregeling van je unit. Ik zou wachten tot het kouder wordt en de cv temperatuur per 10 graden omhoog zetten als het te koud blijft (daar is wel wat geduld voor nodig, het duurt enkele uren voordat de temperatuur effectief veranderd). Je zal wel uitkomen tussen 50 tot 70 graden.
Met vriendelijke groet,
Abel
Super bedankt voor dit advies. Fijne avond gewenst
Beste Abel, ik bewoon sinds een jaar een modern nieuwbouw appartement uit 2011. Goed geisoleerd dus en met uitsluitend vloerverwarming. Er is geen enkele radiotor. Ik kwam erachter dat de keteltemperatuur stond ingesteld op ca 90 graden. Bij de recente servicebeurt heeft de monteur op mijn verzoek de keteltemperatuur verlaagd naar 60 graden. Lager was niet nodig zei hij, de vloerverwarming mengt zelf bij naar de juiste temperatuur. Klopt dit of kan de keteltemperatuur van de Remeha Calenta nog wel verder naar beneden? Nog zoiets vreemds: in de thermostaat bij de intellingen stond het verwarmingssysteem op “radiotoren” ingesteld. Heb dat zelf veranderd naar vloerverwarming. Het lijkt erop dat er totaal geen interesse is van de monteurs om eens naar de instellingen te kijken
Beste Frank,
Het klopt dat lager niet nodig is, dat kan zelfs voor problemen zorgen omdat je vloerverwarmingsunits ook nog mengen. De instelling van de thermostaat heeft te maken met de regelinstelling het is wel logischer om de instelling vloerverwarming te kiezen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Bedankt voor het artikel en de vele reacties eronder.
Ik lees vaak dat er geadviseerd wordt om onder een vloerverwarming te isoleren. In het geval van een kruipruimte kan ik mij dit goed voorstellen.
Wij gaan nu kamers maken in ons souterrain die al een meter onder de grond ligt. Onze bouwkundig adviseur beweert dat isolatie een terugverdien tijd van 40 jaar heeft. Zijn argumenten zijn dat de grond zelf ook isoleert en een constante temperatuur heeft.
Hebben jullie hier ook cijfers over? of wordt het isolatie advies door iedereen doorverteld?
(ik zal mijn adviseur ook om gegevens vragen)
alvast bedankt
Beste Auke,
Waterleiding ligt een meter diep omdat het daar vrijwel niet meer vriest (in nederland). De achtergrond van het verhaal klopt dus wel. De temperatuur van de grond onder de vloer schat ik op 10 graden. Maar het water in vloerverwarming wordt 30-40 graden. Ik zou onder die vloerverwarming zeker isoleren, het warmteverlies naar de grond wordt anders groter dan dat voor de ruimte. Nadeel, je kamer wordt lager, de vloer uitbreken is meestal geen optie in een kelder.
Je adviseur heeft wel gelijk als je met radiatoren zou verwarmen, dan heb je te maken met de temperatuur van de kamer t.o.v de grond, en dat verschil is maar 10 graden.
Met vriendelijke groet,
Abel
Wij gaan onze badkamer verbouwen. De huidige radiator wordt vervangen door een handdoekradiator en tevens wil ik de aanvoer- en retourleiding door de vloer laten lopen als bijverwarming. Moet ik hiervoor nog speciale voorzieningen treffen. De badkamer is ongeveer 3x3m. Badkamer ligt op de begane grond en de huidige verwarmingsleidingen lopen door de kelder. Hierop wil ik de nieuwe radiator en de “vloerverwarmingsleidingen” aansluiten.
Beste Paul,
Breng de aanvoer direct naar de radiator, deze heeft warm water nodig om te functioneren. De retourleiding kan je door de vloer lussen. Zolang deze in de mantelbuis zit is dat geen probleem als je de normale voorzieningen voor vloerverwarming aanhoud.
Gebruik niet teveel leiding, elke meter heeft ook weerstand en de totale weerstand mag niet zo groot worden dat het hele systeem niet meer werkt.
Met vriendelijke groet,
Abel
beste Abel,
Ik ben gastouder en wil de garage gaan gebruiken als speelkamer ipv nu de woonkamer.
We willen de huidige vloer eruit halen en dan isoleren en een nieuwe vloer storten met vloerverwarming.
De garage in 6 meter lang en 3.5meter breed en 2,00hoog.
er komen geen radiatoren want daar moeten dan weer afwerking om komen ivm mogelijk “verbranden “van handjes, ja ja ggd den top.
omdat de garage geschakeld achter ons huis is zal daar denk ik een aparte cv installatie voor moeten komen. Wat voor iets raadt jij aan?
Beste,
Een garage is meestal niet erg goed geïsoleerd en een speelkamer zal ook ventilatie moeten hebben. De vraag is of vloerverwarming alleen dit gaat redden. Neem contact op met een installateur om een goed advies voor je te maken.
Het is 21 m2, de vloer gaat 1850 Watt afgeven als we de normale vloertemperaturen (28 gr) aanhouden, en maximaal 2750 Watt als de vloertemeratuur hoger (35 gr) wordt dan de norm voor verblijfsruimten.
Zorg in elk geval voor isolatie onder de vloer, anders wordt het het verbruik erg hoog.
Je kan ook eens nadenken over wandconvectoren bijvoorbeeld bij Jaga. Die worden niet heet en zijn dus kinderveilig als je een model kiest wat enigszins is afgerond. Dit zal veel goedkoper uitpakken.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hi!
Ik heb sinds kort een aanbouw laten plaatsen. In de aanbouw (4*6m) heb ik vloerverwarming laten plaatsen. In de rest van de woonkamer en open keuken is 1 staande radiator van 60 cm breed en 1.70 hoog ongeveer. In de hal, wat ook open is, staat een oude radiator. Wat ik erg vreemd vind, is dat ik ontzettend veel aan het stoken ben om de ruimte op temperatuur te krijgen. En dus ben ik ook nog eens €100,- per maand meer kwijt dan vorig jaar. Ik ben op zoek naar de reden hiervan. Ik heb een thermostaat die alle verwarming regelt, dus ook de vloer. Aangezien de vloerverwarming langer warm blijft, draai ik de radiator elke avond uit als ik naar bed ga en ik zet de thermostaat op 17,5. Als ik hem weer aan doe, draai ik de radiatoren weer open. Het lijkt weinig verschil te maken, dus ik vroeg me af of je op basis van dit verhaal wat tips zou kunnen geven?
Dank!
Beste Jerry,
De inhoud van je woning is groter geworden. Vloerverwarming verbruikt wat meer energie dan radiatoren, het warmteverlies door de vloer is groter en er is meer massa op te warmen. Dat maakt de verwarming ook traag. In combinatie met radiatoren maakt het dat eea moeilijk te regelen is. Draai niet de radiator dicht, zet de thermostaat eerder terug, regelen doet immers de thermostaat.
Geef deze klachten door aan je installateur, mogelijk kan deze de (in)regeling aanpassen zodat je een beter regelbaar systeem krijgt.
Met vriendelijke groet,
Abel
Dank voor je antwoord!
Dag,
Een paar jaar geleden hebben we een heerenhuis uit 1906 gekocht. Voor onze intrek hebben we de begane grondig aangepakt. De vloer is met de maximale laag schuinbeton geïsoleerd en we hebben vloerverwarming op de hele begane grond aangebracht. de vloerverwarming staat op 40 graden ingesteld. Op de 1e en 2e verdieping hebben we nog radiatoren hangen waarvan we alleen de radiatoren in de badkamer een werkkamer gebruiken. Als de verwarming aan staat wordt het boven erg warm. Nu heb ik het idee om de temperatuur van de ketel te verlagen om energie te besparen en het minder warm te laten worden op de 1e en 2e verdieping. Mijn idee is om de temperatuur van de (HR) ketel te verlagen naar 40 graden. Is dat wat jullie betreft het proberen waard?
Beste Alex,
Proberen kan geen kwaad zolang je dit tenminste instelt met de regeling van de cv-ketel. Zorg ervoor dat je de aanvoer voor het warmwatersysteem niet verlaagd! Bij een moderne HR combi kan je de cv-temperatuur meestal wel apart instellen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hallo Abel,
Wij hebben een AWB combiketel welke ik softwarematig heb geknepen op 3,5KW en stoken daar enorm zuinig mee, nu 700m3 gas per jaar, zonder deze instelling was dat 1000M3 per jaar. We hebben vrij grote radiatoren waarvan de retour-temperatuur, zelfs bij vorst nooit boven de 45 graden komt. Nu wil ik de retourleiding van de radiatoren gebruiken om nieuw aan te leggen vloerverwarming (als bij-verwarming) te voeden. Ik knijp de radiatoren nu mechanisch af maar zou de doorstroom nog kunnen versnellen door deze open te draaien en door de cv pomp van stand 1 nu naar max stand 3 te verzetten. (dat wil ik dan proefondervindelijk inregelen)
Onze kamer heeft twee radiatoren. Vloeroppervlak is ongeveer 50m2. Als ik iedere radiator voorzie van nog eens 100 meter vloerverwarming, heeft de cv pomp dan wel voldoende vermogen om het water nog rond te pompen? Mag dat ook (parallel) 2 maal 100 meter per radiator zijn? En, als dat allemaal technisch kan, zou ons gasverbruik omhoog gaan door de vloer bij te verwarmen? We hebben een jaren 70 tussenwoning met betonvloer welke nu niet geïsoleerd is maar welke geïsoleerd gaat worden met 10-12CM schuim met Rc waarde 4 m2K/W. De vloerverwarming wilde ik in laten frezen, na het verwijderen van de oude verbrande dekvloer en vervolgens voorzien van een nieuwe vloeivloer.
Ik snap dat door de lage cv water temperatuur het verwarmen van de rest van het huis maar matig lukken zal, maar dát is geen probleem, wij verwarmen enkel beneden. Boven verwarmen en koelen wij met een lucht-lucht warmtepomp.
Graag ontvang ik je commentaar op mijn idee om ons huis wat comfortabeler te maken. Maak ik fouten? Zie ik dingen over het hoofd? Of kan het rendabeler/beter? Ik hoor het graag alvorens te beginnen en straks teleurstelling te oogsten.
Me vriendelijke groet,
Henk
Beste Henk,
Realiseer je wel dat als je vloerverwarming gaat toepassen zonder extra te isoleren je meer warmteverlies hebt. De delta-T van de vloer naar de grond zal nu (20-5) 15 graden zijn, met vloer verwarming wordt dat minimaal (28-5) 23 graden. Als je kan neem dan wat meer vloer opbouw, verwijder de dekvloer en kies een systeem wat op isolatie gemonteerd wordt.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel, dank voor je reactie,
Ik hoopte dit op te lossen met enkel aan de onderzijde goed te isoleren ( 4 m2K/W) te ondervangen, niet dus begrijp ik?! Dan neem iok je advies mee in het verbouwplan!
Zou je nog op het volgende willen reageren?
1. Als ik iedere radiator voorzie van nog eens 100 meter vloerverwarming (na de radiatoren), heeft de cv pomp dan wel voldoende pompvermogen om het water nog rond te pompen? Mag dat ook (parallel) 2 maal 100 meter per radiator zijn?
2. Zou ons gasverbruik (bij een goede vloerisolatie, zoals je voorstelt) omhoog gaan door de vloer bij te verwarmen ipv enkel te verwarmen met radiatoren? Ik hoopte eigenlijk dat door de restwarmte uit het water te halen het rendement hoger wordt van de ketel en dus gas te besparen, maar ik lees tegenstrijdige verhalen….
Alvast bedankt!
Beste Henk,
1. Nee, die leiding heeft een te hoge weerstand om zonder pomp te overbruggen. De cv-pomp heeft wel wat overcapaciteit maar ik verwacht niet zoveel.
2. Als je de restwarmte uit het water haalt moet de ketel die er toch weer in stoppen om aan de gewenste aanvoertemperatuur te komen? Als de retour temperatuur lager is dan 40 graden heb je het hoogste rendement al gehaald, lager dan 58 zorgt al voor een HR rendement.
Een goed gebalanceerde cv-installatie met lage temperatuurselementen (50/40 of 40/30) haalt het best mogelijke rendement zonder tegen zo laag mogelijke kosten. Vreemde dingen gaan bedenken om een installatie te wijzigen zal eerder in ellende uitmonden dan in besparing. Mijn advies, laat dit over aan de installateur, kijk of je lage temperatuurs elementen kan plaatsen (deze zijn behoorlijk wat duurder dan radiatoren) of neem vloerverwarming (en isolatie). laat een goede warmteverliesberekening maken om te kijken of de vloer wel voldoende warmte kan leveren voor de woning. Met zo’n LTV systeem ben je ook klaar voor een hybride oplossing waar bij de ketel nog het warme sanitair water maakt.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Wij hebben een nieuwe vloerverwarming aan laten leggen op de begane grond, mijn oppervlakte is 85 m2 ( keuken/woonkamer) aangezien het onze hoofdverwarming is liggen de leidingen dicht op elkaar. Alleen boven hebben we radiatoren waarvan er 3 gebruikt worden op stand 2. Wij hebben een Nefit Topline CV uit 2009 die op 52 graden staat. deze hoefden wij niet te vervangen omdat hij volgens de loodgieter perfect werkt/is voor de nieuwe vloerverwarming. De vloerverwarming heeft een eigen pomp die momenteel op 40 graden staat. Nu constateer ik een groot gasverbruik van 10 kuub zonder dat we douchen op een dag, met douchen zitten we op 12 kuub gas. Als ik de vloerverwarming pomp op 45 graden zet dan zie ik mijn gasverbruik dalen naar 8,5 kuub gas per dag. De loodgieter/ installateur heeft geen idee hoe dit kan. Kan ik de vloerverwarming pomp op 50 graden zetten zodat deze gelijk is met onze CV? Dit is wel de maximale stand van de pomp. Wat te doen om ons gasverbruik te verminderen? Alles in huis is verder elektrisch, ook het koken. Ik hoor het graag. Mvg Jos Bik
Beste Jos,
Vloerverwarming heeft meer warmte verlies naar de bodem dan een systeem met radiatoren. De vloer is immers veel warmer en temperatuurverlies wordt ook bepaald door temperatuurverschil. Als er geen extra vloerisolatie is aangebracht zal je zal dus wel wat meer gas verbruiken dan voorheen.
Wat je vergeet te melden is wat de buitentemperaturen/grondtemperaturen zijn op het moment dat je de temperatuur van de vloer veranderd. Dat heeft namelijk ontzettend veel invloed. Ik verwacht dat de verklaring simpel is, de temperatuur buiten is hoger geweest, minder koude nacht gehad etc…
De temperatuur van de vloer laag houden is de beste manier om energie te sparen. Hoger maken geeft meer warmte verlies. Als de retour temperatuur van de cv ketel onder de 40 graden blijft heb je het hoogst mogelijke rendement van de ketel.
Met vriendelijke groet,
Abel
Om een warmtepomp te simuleren heb ik de Remeha ketel uit 2007 op 45 graden gezet, de vloerverwarming staat op max. thermostaat en Wilo pomp ook. Nu wordt de aanvoerbuis naar het vloerverwarmingsblok niet warmer dan 31 graden. Radiatoren die er ook zijn, heb ik voor een deel uitgezet. Waar kan het aan liggen dat ik niet de 39-40 graden haal? Dank vast voor een tip of advies.
Beste Luuk,
De Remeha heeft een regeling die op de aanvoertemperatuur regelt. Met zo’n lage temperatuur kan het zijn dat de ketel het minimale vermogen niet goed kwijt kan waardoor die in een pendelstand komt. Zet de temperatuur in stappen hoger totdat eea wel goed werkt.
Met vriendelijke groet,
Abel
Terugkomend op jouw reactie, wat is de beste stand van de pomp van de vloerunit (1-6), de thermostaat van de vloerunit (1-6) en die van de CV-ketel, als ik de 50 graden aanvoertemp. wil handhaven? Er moet toch een interactie zijn tussen de 2 pompen? Met het knijpen van 2 radiatoren vóór de invoer van de vloerleidingen komt de vloertemp. op ongeveer 40-41 graden uit, wat prima is. Maar werken beiden wel optimaal dan?
Beste Lucien,
Instellingen zijn onmogelijk te geven. Dit resulteert uit de inregeling. Als de installatie niet is ingeregeld zou ik daarvoor een kundige installateur bellen.
Er moet juist geen interactie zijn tussen de pompen. Je kan ook niet met een vaste aanvoer temperatuur werken als je de warmteafgifte wilt regelen. Dus een vaste vloertemperatuur kan ook niet, alleen als er sprake is van bijverwarming. En ik hoop dat je de watertemperatuur hier bedoelt want 40 graden is veel te warm voor de vloeroppervlakte.
Al met al, laat een systeem inregeling uitvoeren zodat de installatie gebalanceerd kan werken.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hallo Abel, ik woon in een nieuwbouw appartement (2011), goed geïsoleerd. Uitsluitend vloerverwarming (Remeha ketel) met buitentemperatuur voeler. Bij regulier onderhoud met monteur gekeken naar instellingen. Bij buitentemperatuur van 9 gr en binnenthermostaat op 21 gr geeft thermostaat een gewenste keteltemperatuur aan van 58,4 graden. Zou dat niet lager mogen zijn? En als de ketel hiermee werkt, is het mogelijk om de temperatuur te begrenzen zo rond de 40gr?
Beste Frank,
Dat is afhankelijk van de verdeler die je gebruikt. Als deze kan omgaan met lagere aanvoertemperaturen is dat wel mogelijk. De inregeling van de verdeler moet dan aangepast worden, de laagst mogelijke temperatuur is afhankelijk van de kleinste mengverhouding die de verdeler kan realiseren.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hoi,
Wij hebben een nieuwe ketel op de 2e verdieping ( atag i36ecz CW5, voorheen een Intergas CW4), met beneden vloerverwarming ( 2007 ) als hoofdverwarming en op de 1e en 2e verdieping radiatoren. Als ik de radiatoren dichtdraai dan komt er al snel de melding ‘verwarmingspomp overladen’, en schakelt de ketel uit, om vervolgens het riedeltje opnieuw te doen. Wanneer ik een aantal radiatoren openzet dan duurt het iets langer voordat hij dit doet.
Pomp stand van de vloerverwarming verdeler staat op 1, thermostatische kraan op 4, aanvoer temperatuur op 55. Het betreft een zogenaamde HTV verdeler.
Systeemdruk bij ketel uit is 1.7 bar, loopt op tot 2.1 bar bij aangaan ketel. Bypass zit bij de vloerverwarming verdeler op de begane grond en staat op 0.3 bar. Deze stond voorheen op 0.1 bar, echter dan stroomt het heter water direct naar de bypass, gevolg lage aanvoer temperatuur in de verdeler.
Enig idee wat er aan de hand kan zijn? of is dit normaal gedrag. Is de ketel overbemeten?
Hendrik
Beste Hendrik,
De ketel is overbemeten. Dat komt vooral door de keuze voor CW5, dan moet het vermogen voor warm water groter worden en daardoor ook de cv-ketel. Het gedrag is dus normaal met een overbemeten ketel.
Hier zijn gelukkig wel oplossingen voor omdat dit vaker voorkomt. Er is niet voldoende waterinhoud en transport in het systeem. De inhoud is uit te breiden met een buffervat. Ook een regeling die mede regelt op watertemperatuur van de aanvoer zal helpen.
De bypass is wat watertransport mogelijk maakt als de radiatoren dicht staan, er moet een minimale doorstroming zijn voor elk toestel, en een toestel met meer vermogen heeft ook meer watertransport nodig.
Met vriendelijke groet,
Abel
Deze week de I32ECZ laten installeren en dezelfde melding te zien gekregen. De installateur ging het navragen. Ik las ergens dat dit een foute vertaling is.
Ik heb de taal naar Italiaans gewijzigd en daar is ‘Verwarmingspomp overladen’ ‘Post Circ Risc’ wat zich terugvertaald via Google Translate naar ‘Naverwarming circ’.
Vervolgens heb ik ‘Post Circ Risc’ nogmaals gegoogled en ik krijg bij de eerste resultaten een Italiaanse handleiding van Ariston waarin ‘Post Circ Risc = Post-circolazione riscaldamento’ vermeld staat. Vertaal je dit naar Nederlands krijg je ‘Verwarming na circulatie’. Lijkt me dus iets wat hij op die moment aan het doen is aangezien dit gedeelte van het display enkel de huidige status toont en geen foutmeldingen.
Beste Johan,
Uit de gebruikshandleiding: “In geval van een storing (dit wordt aangegeven door een nummercode op het beeldscherm)”. Dan is de ketel alleen weer te starten door een reset te geven. Je ziet dan een steeksleutel in beeld.
Bij een statusmelding zal de ketel blijven functioneren. Mogelijk is dit dus inderdaad de functie ‘Nadraaien verwarmingspomp’. Maar er is ook de foutcode ‘104 Onvoldoende debiet’, dan is er te weinig doorstroming.
De ketel zal na elke start enige tijd de pomp laten draaien (enkele minuten), dit is om rest warmte in de ketel af te voeren. Dit is een standaard functie.
Het pendelgedrag wat de vorige poster beschrijft heeft te maken met te weinig waterinhoud/transport in het systeem.
Met vriendelijke groet,
Abel
Wij hebben een nieuwbouw woning gekocht, nu is mijn vraag of ik de warmtepomp ook achteraf kaan aanschaffen?
In het gehele huis komt vloerverwarming en we worden op stadsverwarming aangesloten. Is het rendabel om van CW4 naar CW5 of CW6 over te stappen.
Beste Chantal,
Of installatie van een warmtepomp achteraf praktisch is kan je het beste laten beoordelen door een installateur ter plaatse. Soms kan dat zonder problemen, soms ook niet. Als het nieuwbouw is kan je vaak wel voorzieningen laten aanbrengen die dit straks mogelijk maken.
Het is nooit rendabel om de CW klasse te verhogen. Een hogere CW klasse geeft meer warm water per minuut, en kost daarmee meer geld.
Een hogere CW klasse geeft wel een hoger comfort, maar zoals gezegd heeft dat een prijs.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hoi Abel,
Ik woon in een jaren dertig huis met momenteel dakisolatie en vloerisolatie en dubbel glas. Beneden krijg ik vloerverwarming als hoofdverwarming. Op dit moment heb ik een cv ketel. Wat zijn de mogelijkheden als ik van het gas af moet. Een warmtepomp is voor mij te duur. En zijn deze ook te huren?
Alvast bedankt.
Beste Marieke,
Voor meer dan de helft van de woningen in Nederland zijn er geen goede oplossingen om zonder gas te functioneren. Maar het Groningse gas is geen oplossing meer. We zullen dus ander gas in de leidingen moeten krijgen. Er zijn verschillende oplossingen beschikbaar, waarvan de meest eenvoudige is om aardgas in te kopen. Maar je kan het ook maken, vroeger stond in elke stad een gasfabriek. Die gebruikten toen kolen en dat is geen goede oplossing maar er worden alternatieven ontwikkeld.
Met vriendelijke groet,
Abel
Ik wil in een huis uit 1980 vloerverwarming op elke verdieping laten leggen (bg, 1e en 2e) als hoofdverwarming zodat alle radiatoren eruit kunnen. De CV ketel moet ook vervangen worden… Eerst de CV ketel vervangen of eerst de vloerverwarming laten leggen?
Beste Arnoud,
De volgorde maakt niet veel uit. Je moet je wel moet afvragen is of een huis uit 1980 voldoende warm zal worden met alleen vloerverwarming. Met de standaard isolatie in elk geval niet. Laat op zijn minst een goede warmteverliesberekening maken en een goede opbrengstberekening van de vloerverwarming. Geef duidelijke aan welke isolatie maatregelen er genomen zijn en neem deze mee in de berekening.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel.
Kan ik de pomp van mijn vloerverwarming laten aansturen door de ketel [ATAG A244 CL] bijvoorbeeld door hem parallel aan de pomp van de ketel te schakelen. Of d.m.v. een relais?
Beste Frans,
Parallel schakelen is niet verstandig omdat er meestal ook een beveiligingscircuit opgenomen is. Ook breng je dan een tweede stroombron aan in het apparaat, dat komt de veiligheid niet ten goede. Maar met een relais zou dat veilig moeten kunnen. Ook hebben sommige ketels al een volgcontact voor een extra pomp.
Denk er wel aan de pomp dan ook draait als er warm water afgenomen wordt.
Met vriendelijke groet,
Abel
Dag Abel, wij hebben vloerverwarming beneden en gewone radiatoren boven. Aangesloten open een nefit hr ketel van 15 jaar oud. Het lastige vind ik dat de vloerverwarming heerlijk is, maar dat we soms tweemaal per dag een enorme hoeveelheid gas nodig hebben om weer op te warmen. Ik had van tevoren gehoord dat het ging om constante verwarming. Wat doen wij verkeerd?
Beste Sanne,
Het is een misverstand dat het gas wat je nodig hebt om op te warmen bespaart wordt door geen verlaging toe te passen, dat zelfde gas gebruik je ook als je de zaak warm houd, eigenlijk nog iets meer. Dus als je dit doet om gas te besparen, dat werkt niet. Dan kan je beter de temperatuur een graad lager instellen, dat bespaart wel gas.
Dezelfde temperatuur vasthouden geeft wel meer comfort maar kost zoals ik al zij ook meer gas. Als de temperatuur te sterk wisselt tussen verwarmen en verlaging is de regeling niet goed afgesteld voor vloerverwarming.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel, wij hebben een vrijstaande nieuwbouw woning en sinds wij er wonen hebben wij problemen met de HT radiatoren Radson type 22. Beneden vloerverwarming. Wij hebben een Atag E325EC met een Atag One thermostaat. De vloer wordt op een lage temperatuur tussen 25 en 50 opgewarmt door de cv. Helaas doen de HT radiatoren hierbij weinig tot niets. Ze worden alleen een beetje warm wanneer de vloerverwarming op aan het warmen is en daarna niets. E.a. is als vuistregel aangelegd en achteraf bleken de radiatoren te klein en zijn vervangen voor grotere. De aannemer wil nu weersafhankelijk gaan regelen maar daar lopen wij niet mee weg. De zaak ligt inmiddels bij de RvA voor een oordeel. Is vloerverwarming überhaupt te gebruiken met HR radiatoren? Heeft u nog advies? Wij lezen graag u mening.
Beste,
Vloerverwarming is goed te combineren met hoge temperatuur radiatoren. Natuurlijk moet dan wel het verwarmingssysteem juist berekend zijn. Als je een radiator vergroot zou ook de toevoer groter moeten worden. En dat is in de praktijk natuurlijk moeilijk te realiseren. Waterzijdige inregeling zou de situatie mogelijk kunnen verbeteren.
Weersafhankelijke voorregeling in combinatie met vloerverwarming werkt goed, en is ook aan te bevelen in de combinatie met HT radiatoren, maar zal dit probleem zal het niet oplossen. Eerst zal de inregeling van het systeem juist moeten zijn.
Met vriendelijke groet,
Abel
hoi,
Ik heb een Itho daalderop ketel met twee uitgangen. De eerste gaat naar de radiatoren en de tweede naar de vloerverwarming. Nu is het zo dat de vloer alleen warm wordt als ik de thermostaatkraan van de vloerverwarming, die in het verdeelblok zit, op 60 graden zet. Zet ik hem op 40 graden dan gaat het warme water via een by-pass rond gepompt worden maar er komt geen warm water in het verdeelblok.
Nu heb ik mij laten vertellen dat dit komt doordat de ketel te modern is en modulerend werkt. Klopt dit
Beste Frank,
Dat klopt niet. De tweede aansluiting werkt zelfs niet modulerend, de eerste wel. Er is waarschijnlijk iets niet in de haak met de waterzijdige inregeling van de unit.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Wij hebben een nieuwebouw appartement van 104 m2 met vloerverwarming als hoofdverwarming, het appartement wordt amper warm, wij zien wel dat er maar 6 groepen gebruikt zijn, zou dit het probleem
kunnen zijn????
Alvast bedankt,
Ed
Beste,
Dat zou niet het probleem moeten zijn, de groepen kunnen langer zijn, en daarbij, ook met een verlegging van 15 tot 20 cm zou de kamer gewoon warm moeten worden.
Aangezien het nieuwbouw is, dien een klacht in bij de aannemer en vraag om het probleem op te lossen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
Ik heb een atag a244ec hp ketel. Het huis heeft volledig vloerverwarming zowel onder als boven. Klopt het dat er bij deze ketel geen externe pomp nodig is om de vloerverwarming rond te pompen? Zo ja op hoeveel graden mag de ketel dan staan want vloerverwarming mag toch niet warmer worden dan 40 graden.
Een tweede vraag is of dat het dan nog wel mogelijk is om de maximale capaciteit van 40 graden en 14l/m te behalen tijdens het douche. Dit namelijk omdat mijn douche 10l/m vraagt.
Bedankt
Groet
Beste Marit,
De maximale temperatuur van het water in een vloerverwarmingsyteem is meestal 45 graden, soms kan dat wat hoger zijn. Afhankelijk van het gebruikte systeem kan dat ook met de pomp van de cv ketel.
Als de cv-ketel warm water voor de douche moet maken wordt er een klep omgezet naar een ander circuit, de vloerverwarming staat dan uit tijdens het douchen.
Met vriendelijke groet,
Abel
Ik heb een vraag.
Is het mogelijk met een intergas combi ketel type XTREME 36, radiatoren (3 stuks) en vloerverwarming in de woonkamer en badkamer optimaal te verwarmen? Of zijn daar extra voorzieningen nodig?
Beste Wim,
De cv-ketel zal dit wel kunnen. Of optimaal verwarmen met vloerverwarming mogelijk is hangt af van het soort ventilatie en de bouwkundige staat. Vooral in een badkamer kan dat wel een probleem kunnen geven, daar is vaak ook een radiator nodig.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste Abel,
In ons grote vrijstaande huis hebben we beneden klassieke gietijzeren radiatoren en boven modernere. Bovendien hebben we in de keuken een nieuwe vloerverwarming via de cv. We hebben een HR CW5-ketel, één klokthermostaat in de woonkamer en op de radiatoren boven thermostaatkranen. Ons probleem is dat de woonkamer bij het opwarmen ’s ochtends zeer snel op temperatuur is omdat de klassieke radiatoren gloeiend heet worden, maar de radiatoren in de rest van het huis en de vloerverwarming in de keuken doen nauwelijks tot niets. Wat kunnen we hieraan doen, op een energiezuinige manier? Dank voor je hulp.
Beste,
Je heb waterzijdige inregeling nodig. Je zou dit zelf kunnen doen door de radiatorkranen in de woonkamer zover dicht te draaien dat de rest van de woning normaal op temperatuur komt.
Een definitieve inregeling is natuurlijk beter en kan ook geluidsklachten voorkomen. Hiervoor is het vaak nodig dat de aansluiting van radiatoren aangepast moet worden.
Met vriendelijke groet,
Abel
Ivm verhuur van een deel van mijn huis heb ik het EVOHOME systeem geïnstalleerd: elke ruimte zijn eigen thermostaat en weekschema. Ideaal! Groet, Hay.
Hallo ik heb een Bosch HRC 24 hoogrendement ketel, nu zou ik hier graag vloerverwarming op aan willen sluiten in de woonkamer en de keuken is dit mogelijk? Of heeft deze combiketel hier een te laag vermogen voor?
oppervlakte van de woonkamer en keuken is ongeveer 28 m2 in totaal.
Met vriendelijke groet,
Koen Simons
Beste Koen,
Dat is zeker wel mogelijk. Vloerverwarming gebruikt niet meer energie dan radiatoren. Punt van aandacht is of de vloer groot genoeg is om de ruimte ook voldoende te verwarmen. Een vloer in een gebruiksgebied geeft maximaal 88 W per vierkante meter als je binnen de gebruikelijke comfort parameters blijft. In kleine ruimten heeft de ventilatie vaak een wat grotere impact en kan het zijn dat je tekort komt.
Met vriendelijke groet,
Abel
Goedemorgen Abel,
Wij willen op de begane grond vloerverwarming gaan aanleggen. We weten niet of onze ketel hiervoor geschikt is. het is een nefit HRC 30 cb5. Het gaat om een vloeropp. van 50 vierkante meter. Op de eerste en bovenste verdieping behouden we radiatoren.
Denk je dat de verwarmingsketel hiervoor voldoende vermogen heeft?
Groetjes Xandra en Paul
Beste Xandra en Paul,
Het afgifte systeem maakt geen groot verschil voor het benodigde vermogen. Vloerverwarming zal meer verlies naar de bodem opleveren omdat het temperatuurverschil groter is. Op de grootte van de cv ketel zal dit niet veel effect hebben, een 30kW ketel zal ruim voldoende zijn.
Met vriendelijke groet,
Abel
Hoi Abel, mijn hele huis heeft vloerverwarming, geen radiators. Opp is 120m2. De verdeler bevat geen pompen. Heeft een cv ketel genoeg capaciteit om zeg grofweg 800m leiding lengte te verpompen? Wat zijn de voordelen en nadelen van cv ketel rechtstreeks op vloerverwarming?
Ik kan me voorstellen dat het rendement kost plus dat het pompje van een cv flink op z’n donder krijgt.
Graag je advies.
Beste Arnold,
Dit is geen enkel probleem voor de pomp, vanuit de verdeler staan de verschillende groepen parallel. Dan gaat het niet meer om het aantal meter maar om het debiet, en dat is voldoende groot.
Dit systeem is beter voor het rendement van de ketel omdat deze geen warmer cv water dan nodig hoeft te maken.
Met vriendelijke groet,
Abel
Beste,
Ik heb een nieuwbouw woning 4 slaapkamers en douche gedeelte.4 slaapkamers radiatoren en douche design radiator.
Tijdens de oplevering deed de verwarming het prima. Had toen 3 x radiatoren op de begane grond. Op de begane grond hebben wij vloerverwarming 5 groep laten plaatsen en de radiatoren laten verwijderen. De buizen hebben we laten in vrezen daarna de sleuven dicht laten zetten en laten tegelen.
In de zomer periode de vloerverwarming niet aangezet. nu het winter is word mijn vloer niet warm. Mijn radiatoren worden wel gewoon warm. op de tweede en derde verdieping.
De aanvoer buis naar beneden op de verdeler word wel warm. De retour leiding word heel lauw qua warmte. eerst dacht ik dat het de verdeler van robot was met de pomp Alpha grundfos 2 en heeft die gene die de vloerverwarming heeft geplaatst een nieuwe pomp en verdeler geplaatst. het inbus van de retour staat ook gewoon open. Ik heb nog steeds het zelfde probleem. pas na 3 a 4 uren word mijn vloer een een heel klein beetje lauw. Ik heb ook dan de thermostaat knop op de verdeler eraf geschroeft, de sensor in de stekker van de pomp ook verwijderd bij de verdeler en ook heb ik dan al mijn radiatoren dichtgedraaid. Dan nog blijft het probleem bestaan.
Mijn cv ketel is een Intergas CW 5. die zit op de derde verdieping.
kan het zijn dat mijn ketel niet genoeg capaciteit heeft waardoor hij niet krachtig genoeg is om de vloer beneden warm te krijgen?
wat kan het probleem zijn?
Beste,
Algemeen: Als je in de zomer de vloerverwarming niet gebruikt mag je nooit de pomp uitschakelen. Als je energie wilt besparen zijn daar speciale pompschakelaars voor te krijgen die de pomp elke dag een korte periode laten draaien.
Je installateur heeft de pomp vervangen en de unit ingeregeld. Het is dan onverstandig om voelers en regelknoppen te verwijderen! Plaats die direct terug!
Een koude vloer opwarmen duurt uren, laat de thermostaat ’s nachts eens op 20 staan en kijk dan of de volgende dag de temperatuur wel goed is, herhaal dit zondig nog een nacht. Mocht dat beter zijn is de nachtverlaging te groot of de inschakeltijd te laat.
Met vriendelijke groet,
Abel
We hebben onze badkamer verbouwd tot een senioren-badkamer en hebben naast een designradiator electrische vloerverwarming aangelegd. Nu komt de designradiator niet op temperatuur zoals in de huiskamer en keuken en is het in de nieuwe badkamer maar 14 graden. War is er fout????
Beste,
Zoveel mogelijkheden; is de waterzijdige inregeling goed gedaan? Staat de radiator thermostaat wel maximaal? Mogelijk zit die zo dicht bij de vloer dat deze dicht loopt? Probeer het eens een paar weken zonder de radiator thermostaat. Overigens zou ik voor dit soort problemen de installateur terug laten komen, je mag immers verwachte dat een installatie blijft werken, ook na een aanpassing.
Met vriendelijke groet,
Abel