Wil je weten welke cv-ketel bij jouw vloerverwarming past? Dan is het belangrijk om te weten hoeveel capaciteit je ketel hiervoor moet hebben. Op deze pagina helpen we je stap voor stap met het berekenen van deze capaciteit.

Grootte van de te verwarmen ruimte

Bepaal allereerst hoe groot de oppervlaktes zijn waaronder vloerverwarming wordt toegepast. Bereken vervolgens het aantal kubieke meters per te verwarmen ruimte. Houd rekening met warmteverlies als je minder goed geïsoleerde woning hebt. Als er extra verwarming door middel van radiatoren nodig is, wordt de berekening wat complexer.

Capaciteit cv-ketel voor vloerverwarming

Als je de warmteafgifte van je vloerverwarming weet, kun je berekenen hoeveel vermogen er nodig is om de ruimtes op een aangename temperatuur te krijgen. Afhankelijk van het type buis e.d. ligt de warmteafgifte meestal tussen de 50 en 100 Watt per vierkante meter. Nadat je het totale benodigde vermogen hebt berekend, kun je de benodigde capaciteit van je cv-ketel berekenen. Let op: de ruimte warmt langzamer op en koelt langzamer af dan met reguliere verwarming.

Vloerverwarming met warmtepomp

Het is overigens ook mogelijk om vloerverwarming (en de cv-ketel) te combineren met een warmtepomp. Daarmee is zelfs een hogere energiebesparing mogelijk. Een extra voordeel is dat je dan ook kunt koelen in de zomer.

Niet zeker of je cv-ketel goed functioneert i.c.m. je vloerverwarming? Vraag advies aan onze specialisten of bekijk al onze cv-ketels geschikt voor vloerverwarming.

Aansluiten vloerverwarming op cv-ketel

De vloerverwarming wordt aangesloten op de cv-ketel door middel van een verdeler (balansverdeler). Deze pompt het verwarmde water door een leidingstelsel onder de vloer. De verdeler is hydraulisch neutraal; de waterdoorstroming blijft optimaal, zodat je cv-ketel optimaal functioneert en maximaal rendement behaalt.

Het leidingsysteem van je vloerverwarming kan temperaturen aan tot circa 40 graden Celcius. Een cv-ketel levert standaard water met een hogere temperatuur (70 tot 90 graden Celcius). Het is niet per se nodig om de keteltemperatuur te verlagen. De verdeler past het temperatuurniveau namelijk automatisch aan. Dit is vooral handig als je naast vloerverwarming ook radiatoren in huis hebt. Anders worden deze nooit warm genoeg (tip: je kunt in dit geval ook kiezen voor radiatoren met een extra hoge warmteafgifte). Heb je alleen vloerverwarming, dan is het wel aan te raden om de keteltemperatuur te verlagen. Dit scheelt significant in gasverbruik.

Tip: voor een behaaglijke temperatuur staat de verwarming vaak op 21°C. Met vloerverwarming is 19°C vaak al voldoende. Dit scheelt aanzienlijk, al snel 20% qua benodigde energie.

Thermostaat voor vloerverwarming met cv-ketel

Een thermostaat geeft aan de verdeler door wat de huidige en gewenste temperatuur is. De verdeler reguleert vervolgens de doorstroming en watertemperatuur, totdat de beoogde temperatuur in de ruimte wordt bereikt. Heb je aparte thermostaten per ruimte, dan kan kun je kiezen voor een verdeler die meerdere groepen reguleert. Zo kun je de temperatuur van 15 ruimtes of meer onafhankelijk van elkaar instellen. Voor extra nauwkeurigheid is het mogelijk om elektronisch gestuurde afsluiters en/of duometers toe te passen.

Meer over dit onderwerp

Reacties

60 antwoorden
 1. Auke
  Auke zegt:

  Bedankt voor het artikel en de vele reacties eronder.

  Ik lees vaak dat er geadviseerd wordt om onder een vloerverwarming te isoleren. In het geval van een kruipruimte kan ik mij dit goed voorstellen.
  Wij gaan nu kamers maken in ons souterrain die al een meter onder de grond ligt. Onze bouwkundig adviseur beweert dat isolatie een terugverdien tijd van 40 jaar heeft. Zijn argumenten zijn dat de grond zelf ook isoleert en een constante temperatuur heeft.

  Hebben jullie hier ook cijfers over? of wordt het isolatie advies door iedereen doorverteld?
  (ik zal mijn adviseur ook om gegevens vragen)

  alvast bedankt

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Auke,

   Waterleiding ligt een meter diep omdat het daar vrijwel niet meer vriest (in nederland). De achtergrond van het verhaal klopt dus wel. De temperatuur van de grond onder de vloer schat ik op 10 graden. Maar het water in vloerverwarming wordt 30-40 graden. Ik zou onder die vloerverwarming zeker isoleren, het warmteverlies naar de grond wordt anders groter dan dat voor de ruimte. Nadeel, je kamer wordt lager, de vloer uitbreken is meestal geen optie in een kelder.

   Je adviseur heeft wel gelijk als je met radiatoren zou verwarmen, dan heb je te maken met de temperatuur van de kamer t.o.v de grond, en dat verschil is maar 10 graden.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 2. Paul
  Paul zegt:

  Wij gaan onze badkamer verbouwen. De huidige radiator wordt vervangen door een handdoekradiator en tevens wil ik de aanvoer- en retourleiding door de vloer laten lopen als bijverwarming. Moet ik hiervoor nog speciale voorzieningen treffen. De badkamer is ongeveer 3x3m. Badkamer ligt op de begane grond en de huidige verwarmingsleidingen lopen door de kelder. Hierop wil ik de nieuwe radiator en de “vloerverwarmingsleidingen” aansluiten.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Paul,

   Breng de aanvoer direct naar de radiator, deze heeft warm water nodig om te functioneren. De retourleiding kan je door de vloer lussen. Zolang deze in de mantelbuis zit is dat geen probleem als je de normale voorzieningen voor vloerverwarming aanhoud.

   Gebruik niet teveel leiding, elke meter heeft ook weerstand en de totale weerstand mag niet zo groot worden dat het hele systeem niet meer werkt.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 3. gastouderopvang @Wendy's
  gastouderopvang @Wendy's zegt:

  beste Abel,

  Ik ben gastouder en wil de garage gaan gebruiken als speelkamer ipv nu de woonkamer.
  We willen de huidige vloer eruit halen en dan isoleren en een nieuwe vloer storten met vloerverwarming.
  De garage in 6 meter lang en 3.5meter breed en 2,00hoog.
  er komen geen radiatoren want daar moeten dan weer afwerking om komen ivm mogelijk “verbranden “van handjes, ja ja ggd den top.
  omdat de garage geschakeld achter ons huis is zal daar denk ik een aparte cv installatie voor moeten komen. Wat voor iets raadt jij aan?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste,

   Een garage is meestal niet erg goed geïsoleerd en een speelkamer zal ook ventilatie moeten hebben. De vraag is of vloerverwarming alleen dit gaat redden. Neem contact op met een installateur om een goed advies voor je te maken.

   Het is 21 m2, de vloer gaat 1850 Watt afgeven als we de normale vloertemperaturen (28 gr) aanhouden, en maximaal 2750 Watt als de vloertemeratuur hoger (35 gr) wordt dan de norm voor verblijfsruimten.

   Zorg in elk geval voor isolatie onder de vloer, anders wordt het het verbruik erg hoog.

   Je kan ook eens nadenken over wandconvectoren bijvoorbeeld bij Jaga. Die worden niet heet en zijn dus kinderveilig als je een model kiest wat enigszins is afgerond. Dit zal veel goedkoper uitpakken.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 4. Jerry
  Jerry zegt:

  Hi!
  Ik heb sinds kort een aanbouw laten plaatsen. In de aanbouw (4*6m) heb ik vloerverwarming laten plaatsen. In de rest van de woonkamer en open keuken is 1 staande radiator van 60 cm breed en 1.70 hoog ongeveer. In de hal, wat ook open is, staat een oude radiator. Wat ik erg vreemd vind, is dat ik ontzettend veel aan het stoken ben om de ruimte op temperatuur te krijgen. En dus ben ik ook nog eens €100,- per maand meer kwijt dan vorig jaar. Ik ben op zoek naar de reden hiervan. Ik heb een thermostaat die alle verwarming regelt, dus ook de vloer. Aangezien de vloerverwarming langer warm blijft, draai ik de radiator elke avond uit als ik naar bed ga en ik zet de thermostaat op 17,5. Als ik hem weer aan doe, draai ik de radiatoren weer open. Het lijkt weinig verschil te maken, dus ik vroeg me af of je op basis van dit verhaal wat tips zou kunnen geven?

  Dank!

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Jerry,

   De inhoud van je woning is groter geworden. Vloerverwarming verbruikt wat meer energie dan radiatoren, het warmteverlies door de vloer is groter en er is meer massa op te warmen. Dat maakt de verwarming ook traag. In combinatie met radiatoren maakt het dat eea moeilijk te regelen is. Draai niet de radiator dicht, zet de thermostaat eerder terug, regelen doet immers de thermostaat.

   Geef deze klachten door aan je installateur, mogelijk kan deze de (in)regeling aanpassen zodat je een beter regelbaar systeem krijgt.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 5. alex
  alex zegt:

  Dag,

  Een paar jaar geleden hebben we een heerenhuis uit 1906 gekocht. Voor onze intrek hebben we de begane grondig aangepakt. De vloer is met de maximale laag schuinbeton geïsoleerd en we hebben vloerverwarming op de hele begane grond aangebracht. de vloerverwarming staat op 40 graden ingesteld. Op de 1e en 2e verdieping hebben we nog radiatoren hangen waarvan we alleen de radiatoren in de badkamer een werkkamer gebruiken. Als de verwarming aan staat wordt het boven erg warm. Nu heb ik het idee om de temperatuur van de ketel te verlagen om energie te besparen en het minder warm te laten worden op de 1e en 2e verdieping. Mijn idee is om de temperatuur van de (HR) ketel te verlagen naar 40 graden. Is dat wat jullie betreft het proberen waard?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Alex,

   Proberen kan geen kwaad zolang je dit tenminste instelt met de regeling van de cv-ketel. Zorg ervoor dat je de aanvoer voor het warmwatersysteem niet verlaagd! Bij een moderne HR combi kan je de cv-temperatuur meestal wel apart instellen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 6. Henk
  Henk zegt:

  Hallo Abel,

  Wij hebben een AWB combiketel welke ik softwarematig heb geknepen op 3,5KW en stoken daar enorm zuinig mee, nu 700m3 gas per jaar, zonder deze instelling was dat 1000M3 per jaar. We hebben vrij grote radiatoren waarvan de retour-temperatuur, zelfs bij vorst nooit boven de 45 graden komt. Nu wil ik de retourleiding van de radiatoren gebruiken om nieuw aan te leggen vloerverwarming (als bij-verwarming) te voeden. Ik knijp de radiatoren nu mechanisch af maar zou de doorstroom nog kunnen versnellen door deze open te draaien en door de cv pomp van stand 1 nu naar max stand 3 te verzetten. (dat wil ik dan proefondervindelijk inregelen)

  Onze kamer heeft twee radiatoren. Vloeroppervlak is ongeveer 50m2. Als ik iedere radiator voorzie van nog eens 100 meter vloerverwarming, heeft de cv pomp dan wel voldoende vermogen om het water nog rond te pompen? Mag dat ook (parallel) 2 maal 100 meter per radiator zijn? En, als dat allemaal technisch kan, zou ons gasverbruik omhoog gaan door de vloer bij te verwarmen? We hebben een jaren 70 tussenwoning met betonvloer welke nu niet geïsoleerd is maar welke geïsoleerd gaat worden met 10-12CM schuim met Rc waarde 4 m2K/W. De vloerverwarming wilde ik in laten frezen, na het verwijderen van de oude verbrande dekvloer en vervolgens voorzien van een nieuwe vloeivloer.

  Ik snap dat door de lage cv water temperatuur het verwarmen van de rest van het huis maar matig lukken zal, maar dát is geen probleem, wij verwarmen enkel beneden. Boven verwarmen en koelen wij met een lucht-lucht warmtepomp.

  Graag ontvang ik je commentaar op mijn idee om ons huis wat comfortabeler te maken. Maak ik fouten? Zie ik dingen over het hoofd? Of kan het rendabeler/beter? Ik hoor het graag alvorens te beginnen en straks teleurstelling te oogsten.

  Me vriendelijke groet,

  Henk

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Henk,

   Realiseer je wel dat als je vloerverwarming gaat toepassen zonder extra te isoleren je meer warmteverlies hebt. De delta-T van de vloer naar de grond zal nu (20-5) 15 graden zijn, met vloer verwarming wordt dat minimaal (28-5) 23 graden. Als je kan neem dan wat meer vloer opbouw, verwijder de dekvloer en kies een systeem wat op isolatie gemonteerd wordt.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
   • Henk
    Henk zegt:

    Beste Abel, dank voor je reactie,

    Ik hoopte dit op te lossen met enkel aan de onderzijde goed te isoleren ( 4 m2K/W) te ondervangen, niet dus begrijp ik?! Dan neem iok je advies mee in het verbouwplan!

    Zou je nog op het volgende willen reageren?
    1. Als ik iedere radiator voorzie van nog eens 100 meter vloerverwarming (na de radiatoren), heeft de cv pomp dan wel voldoende pompvermogen om het water nog rond te pompen? Mag dat ook (parallel) 2 maal 100 meter per radiator zijn?

    2. Zou ons gasverbruik (bij een goede vloerisolatie, zoals je voorstelt) omhoog gaan door de vloer bij te verwarmen ipv enkel te verwarmen met radiatoren? Ik hoopte eigenlijk dat door de restwarmte uit het water te halen het rendement hoger wordt van de ketel en dus gas te besparen, maar ik lees tegenstrijdige verhalen….

    Alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • Abel
     Abel zegt:

     Beste Henk,

     1. Nee, die leiding heeft een te hoge weerstand om zonder pomp te overbruggen. De cv-pomp heeft wel wat overcapaciteit maar ik verwacht niet zoveel.

     2. Als je de restwarmte uit het water haalt moet de ketel die er toch weer in stoppen om aan de gewenste aanvoertemperatuur te komen? Als de retour temperatuur lager is dan 40 graden heb je het hoogste rendement al gehaald, lager dan 58 zorgt al voor een HR rendement.

     Een goed gebalanceerde cv-installatie met lage temperatuurselementen (50/40 of 40/30) haalt het best mogelijke rendement zonder tegen zo laag mogelijke kosten. Vreemde dingen gaan bedenken om een installatie te wijzigen zal eerder in ellende uitmonden dan in besparing. Mijn advies, laat dit over aan de installateur, kijk of je lage temperatuurs elementen kan plaatsen (deze zijn behoorlijk wat duurder dan radiatoren) of neem vloerverwarming (en isolatie). laat een goede warmteverliesberekening maken om te kijken of de vloer wel voldoende warmte kan leveren voor de woning. Met zo’n LTV systeem ben je ook klaar voor een hybride oplossing waar bij de ketel nog het warme sanitair water maakt.

     Met vriendelijke groet,
     Abel

     Beantwoorden
 7. Jos Bik
  Jos Bik zegt:

  Beste Abel,

  Wij hebben een nieuwe vloerverwarming aan laten leggen op de begane grond, mijn oppervlakte is 85 m2 ( keuken/woonkamer) aangezien het onze hoofdverwarming is liggen de leidingen dicht op elkaar. Alleen boven hebben we radiatoren waarvan er 3 gebruikt worden op stand 2. Wij hebben een Nefit Topline CV uit 2009 die op 52 graden staat. deze hoefden wij niet te vervangen omdat hij volgens de loodgieter perfect werkt/is voor de nieuwe vloerverwarming. De vloerverwarming heeft een eigen pomp die momenteel op 40 graden staat. Nu constateer ik een groot gasverbruik van 10 kuub zonder dat we douchen op een dag, met douchen zitten we op 12 kuub gas. Als ik de vloerverwarming pomp op 45 graden zet dan zie ik mijn gasverbruik dalen naar 8,5 kuub gas per dag. De loodgieter/ installateur heeft geen idee hoe dit kan. Kan ik de vloerverwarming pomp op 50 graden zetten zodat deze gelijk is met onze CV? Dit is wel de maximale stand van de pomp. Wat te doen om ons gasverbruik te verminderen? Alles in huis is verder elektrisch, ook het koken. Ik hoor het graag. Mvg Jos Bik

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Jos,

   Vloerverwarming heeft meer warmte verlies naar de bodem dan een systeem met radiatoren. De vloer is immers veel warmer en temperatuurverlies wordt ook bepaald door temperatuurverschil. Als er geen extra vloerisolatie is aangebracht zal je zal dus wel wat meer gas verbruiken dan voorheen.

   Wat je vergeet te melden is wat de buitentemperaturen/grondtemperaturen zijn op het moment dat je de temperatuur van de vloer veranderd. Dat heeft namelijk ontzettend veel invloed. Ik verwacht dat de verklaring simpel is, de temperatuur buiten is hoger geweest, minder koude nacht gehad etc…

   De temperatuur van de vloer laag houden is de beste manier om energie te sparen. Hoger maken geeft meer warmte verlies. Als de retour temperatuur van de cv ketel onder de 40 graden blijft heb je het hoogst mogelijke rendement van de ketel.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 8. luuk Levenbach
  luuk Levenbach zegt:

  Om een warmtepomp te simuleren heb ik de Remeha ketel uit 2007 op 45 graden gezet, de vloerverwarming staat op max. thermostaat en Wilo pomp ook. Nu wordt de aanvoerbuis naar het vloerverwarmingsblok niet warmer dan 31 graden. Radiatoren die er ook zijn, heb ik voor een deel uitgezet. Waar kan het aan liggen dat ik niet de 39-40 graden haal? Dank vast voor een tip of advies.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Luuk,

   De Remeha heeft een regeling die op de aanvoertemperatuur regelt. Met zo’n lage temperatuur kan het zijn dat de ketel het minimale vermogen niet goed kwijt kan waardoor die in een pendelstand komt. Zet de temperatuur in stappen hoger totdat eea wel goed werkt.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 9. Frank
  Frank zegt:

  Hallo Abel, ik woon in een nieuwbouw appartement (2011), goed geïsoleerd. Uitsluitend vloerverwarming (Remeha ketel) met buitentemperatuur voeler. Bij regulier onderhoud met monteur gekeken naar instellingen. Bij buitentemperatuur van 9 gr en binnenthermostaat op 21 gr geeft thermostaat een gewenste keteltemperatuur aan van 58,4 graden. Zou dat niet lager mogen zijn? En als de ketel hiermee werkt, is het mogelijk om de temperatuur te begrenzen zo rond de 40gr?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Frank,

   Dat is afhankelijk van de verdeler die je gebruikt. Als deze kan omgaan met lagere aanvoertemperaturen is dat wel mogelijk. De inregeling van de verdeler moet dan aangepast worden, de laagst mogelijke temperatuur is afhankelijk van de kleinste mengverhouding die de verdeler kan realiseren.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 10. Hendrik
  Hendrik zegt:

  Hoi,

  Wij hebben een nieuwe ketel op de 2e verdieping ( atag i36ecz CW5, voorheen een Intergas CW4), met beneden vloerverwarming ( 2007 ) als hoofdverwarming en op de 1e en 2e verdieping radiatoren. Als ik de radiatoren dichtdraai dan komt er al snel de melding ‘verwarmingspomp overladen’, en schakelt de ketel uit, om vervolgens het riedeltje opnieuw te doen. Wanneer ik een aantal radiatoren openzet dan duurt het iets langer voordat hij dit doet.

  Pomp stand van de vloerverwarming verdeler staat op 1, thermostatische kraan op 4, aanvoer temperatuur op 55. Het betreft een zogenaamde HTV verdeler.
  Systeemdruk bij ketel uit is 1.7 bar, loopt op tot 2.1 bar bij aangaan ketel. Bypass zit bij de vloerverwarming verdeler op de begane grond en staat op 0.3 bar. Deze stond voorheen op 0.1 bar, echter dan stroomt het heter water direct naar de bypass, gevolg lage aanvoer temperatuur in de verdeler.

  Enig idee wat er aan de hand kan zijn? of is dit normaal gedrag. Is de ketel overbemeten?

  Hendrik

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Hendrik,

   De ketel is overbemeten. Dat komt vooral door de keuze voor CW5, dan moet het vermogen voor warm water groter worden en daardoor ook de cv-ketel. Het gedrag is dus normaal met een overbemeten ketel.

   Hier zijn gelukkig wel oplossingen voor omdat dit vaker voorkomt. Er is niet voldoende waterinhoud en transport in het systeem. De inhoud is uit te breiden met een buffervat. Ook een regeling die mede regelt op watertemperatuur van de aanvoer zal helpen.

   De bypass is wat watertransport mogelijk maakt als de radiatoren dicht staan, er moet een minimale doorstroming zijn voor elk toestel, en een toestel met meer vermogen heeft ook meer watertransport nodig.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
   • Johan
    Johan zegt:

    Deze week de I32ECZ laten installeren en dezelfde melding te zien gekregen. De installateur ging het navragen. Ik las ergens dat dit een foute vertaling is.

    Ik heb de taal naar Italiaans gewijzigd en daar is ‘Verwarmingspomp overladen’ ‘Post Circ Risc’ wat zich terugvertaald via Google Translate naar ‘Naverwarming circ’.

    Vervolgens heb ik ‘Post Circ Risc’ nogmaals gegoogled en ik krijg bij de eerste resultaten een Italiaanse handleiding van Ariston waarin ‘Post Circ Risc = Post-circolazione riscaldamento’ vermeld staat. Vertaal je dit naar Nederlands krijg je ‘Verwarming na circulatie’. Lijkt me dus iets wat hij op die moment aan het doen is aangezien dit gedeelte van het display enkel de huidige status toont en geen foutmeldingen.

    Beantwoorden
    • Abel
     Abel zegt:

     Beste Johan,

     Uit de gebruikshandleiding: “In geval van een storing (dit wordt aangegeven door een nummercode op het beeldscherm)”. Dan is de ketel alleen weer te starten door een reset te geven. Je ziet dan een steeksleutel in beeld.

     Bij een statusmelding zal de ketel blijven functioneren. Mogelijk is dit dus inderdaad de functie ‘Nadraaien verwarmingspomp’. Maar er is ook de foutcode ‘104 Onvoldoende debiet’, dan is er te weinig doorstroming.

     De ketel zal na elke start enige tijd de pomp laten draaien (enkele minuten), dit is om rest warmte in de ketel af te voeren. Dit is een standaard functie.

     Het pendelgedrag wat de vorige poster beschrijft heeft te maken met te weinig waterinhoud/transport in het systeem.

     Met vriendelijke groet,
     Abel

     Beantwoorden
 11. Chantal
  Chantal zegt:

  Wij hebben een nieuwbouw woning gekocht, nu is mijn vraag of ik de warmtepomp ook achteraf kaan aanschaffen?
  In het gehele huis komt vloerverwarming en we worden op stadsverwarming aangesloten. Is het rendabel om van CW4 naar CW5 of CW6 over te stappen.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Chantal,

   Of installatie van een warmtepomp achteraf praktisch is kan je het beste laten beoordelen door een installateur ter plaatse. Soms kan dat zonder problemen, soms ook niet. Als het nieuwbouw is kan je vaak wel voorzieningen laten aanbrengen die dit straks mogelijk maken.

   Het is nooit rendabel om de CW klasse te verhogen. Een hogere CW klasse geeft meer warm water per minuut, en kost daarmee meer geld.
   Een hogere CW klasse geeft wel een hoger comfort, maar zoals gezegd heeft dat een prijs.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 12. Marieke
  Marieke zegt:

  Hoi Abel,

  Ik woon in een jaren dertig huis met momenteel dakisolatie en vloerisolatie en dubbel glas. Beneden krijg ik vloerverwarming als hoofdverwarming. Op dit moment heb ik een cv ketel. Wat zijn de mogelijkheden als ik van het gas af moet. Een warmtepomp is voor mij te duur. En zijn deze ook te huren?

  Alvast bedankt.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Marieke,

   Voor meer dan de helft van de woningen in Nederland zijn er geen goede oplossingen om zonder gas te functioneren. Maar het Groningse gas is geen oplossing meer. We zullen dus ander gas in de leidingen moeten krijgen. Er zijn verschillende oplossingen beschikbaar, waarvan de meest eenvoudige is om aardgas in te kopen. Maar je kan het ook maken, vroeger stond in elke stad een gasfabriek. Die gebruikten toen kolen en dat is geen goede oplossing maar er worden alternatieven ontwikkeld.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 13. Arnoud
  Arnoud zegt:

  Ik wil in een huis uit 1980 vloerverwarming op elke verdieping laten leggen (bg, 1e en 2e) als hoofdverwarming zodat alle radiatoren eruit kunnen. De CV ketel moet ook vervangen worden… Eerst de CV ketel vervangen of eerst de vloerverwarming laten leggen?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Arnoud,

   De volgorde maakt niet veel uit. Je moet je wel moet afvragen is of een huis uit 1980 voldoende warm zal worden met alleen vloerverwarming. Met de standaard isolatie in elk geval niet. Laat op zijn minst een goede warmteverliesberekening maken en een goede opbrengstberekening van de vloerverwarming. Geef duidelijke aan welke isolatie maatregelen er genomen zijn en neem deze mee in de berekening.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 14. Frans
  Frans zegt:

  Beste Abel.
  Kan ik de pomp van mijn vloerverwarming laten aansturen door de ketel [ATAG A244 CL] bijvoorbeeld door hem parallel aan de pomp van de ketel te schakelen. Of d.m.v. een relais?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Frans,

   Parallel schakelen is niet verstandig omdat er meestal ook een beveiligingscircuit opgenomen is. Ook breng je dan een tweede stroombron aan in het apparaat, dat komt de veiligheid niet ten goede. Maar met een relais zou dat veilig moeten kunnen. Ook hebben sommige ketels al een volgcontact voor een extra pomp.

   Denk er wel aan de pomp dan ook draait als er warm water afgenomen wordt.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 15. Sanne
  Sanne zegt:

  Dag Abel, wij hebben vloerverwarming beneden en gewone radiatoren boven. Aangesloten open een nefit hr ketel van 15 jaar oud. Het lastige vind ik dat de vloerverwarming heerlijk is, maar dat we soms tweemaal per dag een enorme hoeveelheid gas nodig hebben om weer op te warmen. Ik had van tevoren gehoord dat het ging om constante verwarming. Wat doen wij verkeerd?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Sanne,

   Het is een misverstand dat het gas wat je nodig hebt om op te warmen bespaart wordt door geen verlaging toe te passen, dat zelfde gas gebruik je ook als je de zaak warm houd, eigenlijk nog iets meer. Dus als je dit doet om gas te besparen, dat werkt niet. Dan kan je beter de temperatuur een graad lager instellen, dat bespaart wel gas.

   Dezelfde temperatuur vasthouden geeft wel meer comfort maar kost zoals ik al zij ook meer gas. Als de temperatuur te sterk wisselt tussen verwarmen en verlaging is de regeling niet goed afgesteld voor vloerverwarming.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 16. Jacobs
  Jacobs zegt:

  Beste Abel, wij hebben een vrijstaande nieuwbouw woning en sinds wij er wonen hebben wij problemen met de HT radiatoren Radson type 22. Beneden vloerverwarming. Wij hebben een Atag E325EC met een Atag One thermostaat. De vloer wordt op een lage temperatuur tussen 25 en 50 opgewarmt door de cv. Helaas doen de HT radiatoren hierbij weinig tot niets. Ze worden alleen een beetje warm wanneer de vloerverwarming op aan het warmen is en daarna niets. E.a. is als vuistregel aangelegd en achteraf bleken de radiatoren te klein en zijn vervangen voor grotere. De aannemer wil nu weersafhankelijk gaan regelen maar daar lopen wij niet mee weg. De zaak ligt inmiddels bij de RvA voor een oordeel. Is vloerverwarming überhaupt te gebruiken met HR radiatoren? Heeft u nog advies? Wij lezen graag u mening.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste,

   Vloerverwarming is goed te combineren met hoge temperatuur radiatoren. Natuurlijk moet dan wel het verwarmingssysteem juist berekend zijn. Als je een radiator vergroot zou ook de toevoer groter moeten worden. En dat is in de praktijk natuurlijk moeilijk te realiseren. Waterzijdige inregeling zou de situatie mogelijk kunnen verbeteren.

   Weersafhankelijke voorregeling in combinatie met vloerverwarming werkt goed, en is ook aan te bevelen in de combinatie met HT radiatoren, maar zal dit probleem zal het niet oplossen. Eerst zal de inregeling van het systeem juist moeten zijn.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 17. Frank Gansner
  Frank Gansner zegt:

  hoi,

  Ik heb een Itho daalderop ketel met twee uitgangen. De eerste gaat naar de radiatoren en de tweede naar de vloerverwarming. Nu is het zo dat de vloer alleen warm wordt als ik de thermostaatkraan van de vloerverwarming, die in het verdeelblok zit, op 60 graden zet. Zet ik hem op 40 graden dan gaat het warme water via een by-pass rond gepompt worden maar er komt geen warm water in het verdeelblok.
  Nu heb ik mij laten vertellen dat dit komt doordat de ketel te modern is en modulerend werkt. Klopt dit

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Frank,

   Dat klopt niet. De tweede aansluiting werkt zelfs niet modulerend, de eerste wel. Er is waarschijnlijk iets niet in de haak met de waterzijdige inregeling van de unit.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 18. E.H. Zwering
  E.H. Zwering zegt:

  Beste Abel,
  Wij hebben een nieuwebouw appartement van 104 m2 met vloerverwarming als hoofdverwarming, het appartement wordt amper warm, wij zien wel dat er maar 6 groepen gebruikt zijn, zou dit het probleem
  kunnen zijn????

  Alvast bedankt,
  Ed

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste,

   Dat zou niet het probleem moeten zijn, de groepen kunnen langer zijn, en daarbij, ook met een verlegging van 15 tot 20 cm zou de kamer gewoon warm moeten worden.

   Aangezien het nieuwbouw is, dien een klacht in bij de aannemer en vraag om het probleem op te lossen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 19. Marit
  Marit zegt:

  Beste Abel,

  Ik heb een atag a244ec hp ketel. Het huis heeft volledig vloerverwarming zowel onder als boven. Klopt het dat er bij deze ketel geen externe pomp nodig is om de vloerverwarming rond te pompen? Zo ja op hoeveel graden mag de ketel dan staan want vloerverwarming mag toch niet warmer worden dan 40 graden.

  Een tweede vraag is of dat het dan nog wel mogelijk is om de maximale capaciteit van 40 graden en 14l/m te behalen tijdens het douche. Dit namelijk omdat mijn douche 10l/m vraagt.

  Bedankt

  Groet

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Marit,

   De maximale temperatuur van het water in een vloerverwarmingsyteem is meestal 45 graden, soms kan dat wat hoger zijn. Afhankelijk van het gebruikte systeem kan dat ook met de pomp van de cv ketel.

   Als de cv-ketel warm water voor de douche moet maken wordt er een klep omgezet naar een ander circuit, de vloerverwarming staat dan uit tijdens het douchen.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 20. Wim de Brabander
  Wim de Brabander zegt:

  Ik heb een vraag.
  Is het mogelijk met een intergas combi ketel type XTREME 36, radiatoren (3 stuks) en vloerverwarming in de woonkamer en badkamer optimaal te verwarmen? Of zijn daar extra voorzieningen nodig?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Wim,

   De cv-ketel zal dit wel kunnen. Of optimaal verwarmen met vloerverwarming mogelijk is hangt af van het soort ventilatie en de bouwkundige staat. Vooral in een badkamer kan dat wel een probleem kunnen geven, daar is vaak ook een radiator nodig.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 21. Vinkenburg
  Vinkenburg zegt:

  Beste Abel,

  In ons grote vrijstaande huis hebben we beneden klassieke gietijzeren radiatoren en boven modernere. Bovendien hebben we in de keuken een nieuwe vloerverwarming via de cv. We hebben een HR CW5-ketel, één klokthermostaat in de woonkamer en op de radiatoren boven thermostaatkranen. Ons probleem is dat de woonkamer bij het opwarmen ’s ochtends zeer snel op temperatuur is omdat de klassieke radiatoren gloeiend heet worden, maar de radiatoren in de rest van het huis en de vloerverwarming in de keuken doen nauwelijks tot niets. Wat kunnen we hieraan doen, op een energiezuinige manier? Dank voor je hulp.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste,

   Je heb waterzijdige inregeling nodig. Je zou dit zelf kunnen doen door de radiatorkranen in de woonkamer zover dicht te draaien dat de rest van de woning normaal op temperatuur komt.

   Een definitieve inregeling is natuurlijk beter en kan ook geluidsklachten voorkomen. Hiervoor is het vaak nodig dat de aansluiting van radiatoren aangepast moet worden.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
  • Hay Stevens
   Hay Stevens zegt:

   Ivm verhuur van een deel van mijn huis heb ik het EVOHOME systeem geïnstalleerd: elke ruimte zijn eigen thermostaat en weekschema. Ideaal! Groet, Hay.

   Beantwoorden
 22. Koen Simons
  Koen Simons zegt:

  Hallo ik heb een Bosch HRC 24 hoogrendement ketel, nu zou ik hier graag vloerverwarming op aan willen sluiten in de woonkamer en de keuken is dit mogelijk? Of heeft deze combiketel hier een te laag vermogen voor?
  oppervlakte van de woonkamer en keuken is ongeveer 28 m2 in totaal.

  Met vriendelijke groet,

  Koen Simons

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Koen,

   Dat is zeker wel mogelijk. Vloerverwarming gebruikt niet meer energie dan radiatoren. Punt van aandacht is of de vloer groot genoeg is om de ruimte ook voldoende te verwarmen. Een vloer in een gebruiksgebied geeft maximaal 88 W per vierkante meter als je binnen de gebruikelijke comfort parameters blijft. In kleine ruimten heeft de ventilatie vaak een wat grotere impact en kan het zijn dat je tekort komt.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 23. Xandra
  Xandra zegt:

  Goedemorgen Abel,

  Wij willen op de begane grond vloerverwarming gaan aanleggen. We weten niet of onze ketel hiervoor geschikt is. het is een nefit HRC 30 cb5. Het gaat om een vloeropp. van 50 vierkante meter. Op de eerste en bovenste verdieping behouden we radiatoren.
  Denk je dat de verwarmingsketel hiervoor voldoende vermogen heeft?

  Groetjes Xandra en Paul

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Xandra en Paul,

   Het afgifte systeem maakt geen groot verschil voor het benodigde vermogen. Vloerverwarming zal meer verlies naar de bodem opleveren omdat het temperatuurverschil groter is. Op de grootte van de cv ketel zal dit niet veel effect hebben, een 30kW ketel zal ruim voldoende zijn.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 24. Arnold Dijkstra
  Arnold Dijkstra zegt:

  Hoi Abel, mijn hele huis heeft vloerverwarming, geen radiators. Opp is 120m2. De verdeler bevat geen pompen. Heeft een cv ketel genoeg capaciteit om zeg grofweg 800m leiding lengte te verpompen? Wat zijn de voordelen en nadelen van cv ketel rechtstreeks op vloerverwarming?

  Ik kan me voorstellen dat het rendement kost plus dat het pompje van een cv flink op z’n donder krijgt.

  Graag je advies.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Arnold,

   Dit is geen enkel probleem voor de pomp, vanuit de verdeler staan de verschillende groepen parallel. Dan gaat het niet meer om het aantal meter maar om het debiet, en dat is voldoende groot.

   Dit systeem is beter voor het rendement van de ketel omdat deze geen warmer cv water dan nodig hoeft te maken.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 25. Fhiko
  Fhiko zegt:

  Beste,

  Ik heb een nieuwbouw woning 4 slaapkamers en douche gedeelte.4 slaapkamers radiatoren en douche design radiator.
  Tijdens de oplevering deed de verwarming het prima. Had toen 3 x radiatoren op de begane grond. Op de begane grond hebben wij vloerverwarming 5 groep laten plaatsen en de radiatoren laten verwijderen. De buizen hebben we laten in vrezen daarna de sleuven dicht laten zetten en laten tegelen.

  In de zomer periode de vloerverwarming niet aangezet. nu het winter is word mijn vloer niet warm. Mijn radiatoren worden wel gewoon warm. op de tweede en derde verdieping.
  De aanvoer buis naar beneden op de verdeler word wel warm. De retour leiding word heel lauw qua warmte. eerst dacht ik dat het de verdeler van robot was met de pomp Alpha grundfos 2 en heeft die gene die de vloerverwarming heeft geplaatst een nieuwe pomp en verdeler geplaatst. het inbus van de retour staat ook gewoon open. Ik heb nog steeds het zelfde probleem. pas na 3 a 4 uren word mijn vloer een een heel klein beetje lauw. Ik heb ook dan de thermostaat knop op de verdeler eraf geschroeft, de sensor in de stekker van de pomp ook verwijderd bij de verdeler en ook heb ik dan al mijn radiatoren dichtgedraaid. Dan nog blijft het probleem bestaan.

  Mijn cv ketel is een Intergas CW 5. die zit op de derde verdieping.
  kan het zijn dat mijn ketel niet genoeg capaciteit heeft waardoor hij niet krachtig genoeg is om de vloer beneden warm te krijgen?

  wat kan het probleem zijn?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste,

   Algemeen: Als je in de zomer de vloerverwarming niet gebruikt mag je nooit de pomp uitschakelen. Als je energie wilt besparen zijn daar speciale pompschakelaars voor te krijgen die de pomp elke dag een korte periode laten draaien.

   Je installateur heeft de pomp vervangen en de unit ingeregeld. Het is dan onverstandig om voelers en regelknoppen te verwijderen! Plaats die direct terug!

   Een koude vloer opwarmen duurt uren, laat de thermostaat ’s nachts eens op 20 staan en kijk dan of de volgende dag de temperatuur wel goed is, herhaal dit zondig nog een nacht. Mocht dat beter zijn is de nachtverlaging te groot of de inschakeltijd te laat.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 26. C.J.H. Vermeer
  C.J.H. Vermeer zegt:

  We hebben onze badkamer verbouwd tot een senioren-badkamer en hebben naast een designradiator electrische vloerverwarming aangelegd. Nu komt de designradiator niet op temperatuur zoals in de huiskamer en keuken en is het in de nieuwe badkamer maar 14 graden. War is er fout????

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste,

   Zoveel mogelijkheden; is de waterzijdige inregeling goed gedaan? Staat de radiator thermostaat wel maximaal? Mogelijk zit die zo dicht bij de vloer dat deze dicht loopt? Probeer het eens een paar weken zonder de radiator thermostaat. Overigens zou ik voor dit soort problemen de installateur terug laten komen, je mag immers verwachte dat een installatie blijft werken, ook na een aanpassing.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *