Steeds meer apparaten in huis zijn ‘slim’ en gemakkelijk op afstand te bedienen. Domotica, ook bekend als huisautomatisering of smart home, is populairder dan ooit. En niet alleen geschikt voor consumenten, maar ook voor bedrijven. Waar het allemaal begon met slimme verlichting en een slimme bewakingscamera, gaan we nu steeds verder. Je hele huis of kantoor is ‘slim’ te maken. Maar wat kost een smart home of slim kantoor?

Wat is domotica?

Zonethermostaten, efficiënte tijdschakelaars of lampen met aanwezigheidssensoren. Met domotica (ook wel huisautomatisering of smart homes genoemd) worden processen in een woning of bedrijfspand geautomatiseerd met elektronica. Huisautomatisering klinkt voor veel mensen misschien als iets voor later, maar dat is het niet. Stel je eens voor: na een lange werkdag thuiskomen in een warm huis, de gordijnen zijn al gesloten en je favoriete radiozender staat aan. Allemaal op afstand geregeld, net voordat je thuiskomt.

Hulp nodig bij de keuze voor de meest geschikte domotica oplossing? Neem contact op met Abel&co, we nemen je situatie graag onder de loep.

Kosten domotica systemen

Wat kost het om je huis of bedrijfspand te automatiseren? Wat is het prijskaartje van een standaard domotica-systeem en wat kost het om alle apparaten aan elkaar te koppelen? Elke situatie is anders dus er ligt geen standaard antwoord klaar. Wel hebben we de gemiddelde kosten van huisautomatisering in een overzichtelijke tabel gezet om je een indruk te geven.

• Basis
  • Standaard elektrotechnische installatie
  • Gesloten oplossingen
  • Beperkt aantal basisfuncties
  • Dimmen van verlichting, schakelen op afstand
  • Voordeel: goedkoopste oplossing
  • Nadeel: minder toekomstbestendig
  • € 4500 – € 7000
  • Premium
  • Basisoplossing uitgebreid met WiFi-verbinding
  • Voorbereid op nieuwe functies
  • Bediening middels smartphone/tablet
  • Bewegingsmelders, buitenverlichting, centrale antenne voor ict-oplossingen
  • Voordeel: eenvoudig uitbreidbaar
  • Nadeel: nog niet volledig voorbereid
  • € 4500 – € 7000
    + € 2000 – € 5000
  • Plus
  • KNX communicatieprotocol
  • Integraal systeem
  • Alle apparaten praten met elkaar
  • Verlichting, airco, verwarming, beveiliging, etc.
  • Voordeel: geheel klaar voor de toekomst
  • Nadeel: hoger kostenplaatje
  • € 10.000 – € 25.000 +

Basisoplossingen

Huisautomatisering met beperkte mogelijkheden

Je woning automatiseren, maar zie je op tegen grote veranderingen in huis? Dan kun je kiezen voor een basisoplossing. Zonder hak- en breekwerk in je muren is met een standaard elektrotechnische installatie veel draadloos te automatiseren. Denk daarbij aan het dimmen van de verlichting met een slimme controller, of videobewaking binnen en buiten je bedrijfspand. Later kun je het pakket enkel met kleine toevoegingen uitbreiden, zoals HUE van Philips of KlikAanKlikUit. Met premium oplossingen ben je beter voorbereid op toekomstige uitbreiding.

Premium oplossingen

Voorbereid de toekomst tegemoet

Nog niet klaar om je huis of bedrijfspand volledig te automatiseren? Maar wel de opties voor later openhouden? Met een premium oplossing is de infrastructuur er alvast klaar voor, waardoor je beter voorbereid bent op meer slimme domotica toepassingen. Hiervoor moet extra elektrische bedrading worden getrokken, maar het kan ook draadloos werken. Denk bijvoorbeeld aan eNet van Gira en Busch-free@home van Busch Jaeger. De voordelen van systemen met bedrading:

• Stabielere en snellere verbinding
  • Robuustere apparatuur
  • Minder energieverbruik

De benodigde onderdelen zijn vaak niet voor consumenten verkrijgbaar. Daarnaast vereist het installeren en programmeren specialistische kennis van installateurs. De installatie start in de meterkast en zal met losse elementen via infrarood door je gehele woning of bedrijfspand worden getrokken. De losse elementen krijgen ieder voldoende spanning toegewezen en staan in verbinding met de domotica app die je gaat gebruiken. Middels een WiFi-verbinding kun je vervolgens de apparaten in huis of op kantoor bedienen via je smartphone of tablet. Schakel bijvoorbeeld de tuinverlichting aan en uit terwijl je op vakantie bent. Later nog slimme sensoren en slimme huishoudelijke apparatuur toevoegen die met elkaar praten? Geen probleem, je kunt eenvoudig uitbreiden.

Plus oplossingen

Direct alle luxe en comfort

Internet of things wordt steeds groter en toegankelijker. Je hebt pas echt een smart home en slim kantoor als onder andere verlichting, zonwering, verwarming en ventilatie met elkaar in verbinding staan en samenwerken. Zo kun je met één druk op de knop de televisie aanzetten, de gordijnen sluiten en de verlichting dimmen. Een aparte app per apparaat downloaden is niet meer nodig, alles wordt overzichtelijk beheerd vanuit één systeem. De belangrijkste toevoeging ten opzichte van de overige twee oplossingen is het KNX-communicatieprotocol. Via het KNX-communicatieprotocol zijn installaties van verlichting tot verwarming te automatiseren en met elkaar te koppelen. Voor KNX legt een installateur nieuwe kabelgoten aan naar elk input- en schakelpunt. De KNX-signalen worden overgedragen via specifieke busbekabeling. Overdraging via ethernetkabels, elektriciteitskabels of een draadloos protocol is ook een optie. Dankzij het KNX-protocol heb je zekerheid voor de toekomst en kun je systemen altijd uitbreiden. Mocht een merk van de markt verdwijnen, dan zijn er altijd geschikte alternatieve merken beschikbaar.

Het programmeren van een uitgebreide KNX-installatie vergt de nodige kennis. Abel&co omvat een netwerk van 270 vakkundige installateurs door heel Nederland en brengt je graag in contact met een installateur bij jou in de buurt.