Op het gebied van domotica, ook wel huisautomatisering genoemd, is al enorm veel mogelijk. Bovendien ontwikkelt de technologie zich voortdurend door, met nieuwe apparaten, functies en merken. Wil je je systeem in de toekomst kunnen uitbreiden, dan moet je nu slimme keuzes maken. Waar moet je beginnen?

Welke functies wil je?

Domotica systemen zijn er in allerlei soorten en maten. Waar de een het laat bij slimme verlichting, wil de ander dat alle apparaten in huis met elkaar praten. Enkele voorbeelden van domotica systemen:

  • Met één druk op de knop de verlichting en verwarming in de woonkamer aan- of uitschakelen.
  • Vanuit je werk zien wie er thuis voor de deur staat en op afstand met elkaar communiceren via de video-intercom.
  • Zodra de temperatuur in huis aangenaam genoeg is, gaat automatisch de zonwering aan en de verwarming uit.
  • Met één druk op de knop alle apparatuur in huis op afstand in- en uitschakelen.
  • Bewakingscamera’s op afstand in de juiste positie bewegen om te zien wat er rondom huis gebeurt.

Hoe wil je het besturen?

  • Simpel aan/uit-systeem.
  • Via app: geen probleem als dit verschillende apps zijn.
  • Via één centrale app.
  • Mogelijkheid om complete programma’s per bijvoorbeeld persoon, ruimte of moment van de dag in te regelen.
  • Complete programma’s inregelen, inclusief dashboard voor o.a. status, prestaties, verbruik en storingen.

Welk type systeem wil je?

  • WiFi
  • Bekabeld
  • Bekabeld met KNX-besturing

Een bedraad netwerk is robuuster, veiliger en minder storingsgevoelig dan draadloze netwerken. In veel gevallen werkt het ook sneller en is het energieverbruik lager. In het geval van een nieuwbouwwoning is het aanleggen van de nodige bedrading eenvoudig. In bestaande woningen zou je misschien sneller kiezen voor draadloze oplossingen, maar dat is niet altijd nodig. Domotica kan in veel gevallen ook over de bestaande bedrading communiceren. Bovendien houd je zo nog voldoende ruimte over in de meterkast om bijvoorbeeld je WiFi-verbinding en alarmsysteem draadloos in te regelen.

Abel&co helpt je graag bij het kiezen van de beste domotica oplossing voor jouw situatie.

Zolang je maar extra alert bent op systemen die zoveel mogelijk protocollen ondersteunen, beter bekend als open systemen. Open systemen maken gebruik van een universele code waarmee diverse fabrikanten werken. Je kunt dus apparaten en merken (later) met elkaar laten samenwerken. Gesloten systemen zijn bewust gebouwd om op eigen kracht te werken en kunnen niet inhaken op andere apparaten of merken.

Welke voorkeursmerken heb je?

Voor beginnende domoticaliefhebbers zijn er merken als Philips HUE en IKEA. Deze merken bieden instapklare producten waarmee je basisfuncties als verlichting en verwarming kunt inregelen. Voor gevorderde liefhebbers die willen investeren in een solide systeem dat ook in de toekomst kan worden uitgebreid, zijn er domoticasystemen van merken die al decennialang gespecialiseerd zijn, zoals GIRA eNet, Busch Jaeger Free@home en Eaton xComfort. De merken GIRA en Busch Jaeger bieden ook uitgebreide KNX-installaties.

Je hele huis of kantoor is ‘slim’ te maken. Maar wat kost een smart home of slim kantoor? 

Wie gaat de domotica installatie regelen?

Er zijn domoticasystemen die je bij de bouwmarkt koopt en gemakkelijk zelf kunt installeren. Deze zogenaamde inbouwmodules plaats je achter bestaande stopcontacten en schakelaars. Let wel: bij de meeste domotica systemen is voldoende kennis van elektra vereist om de apparatuur succesvol te installeren.

Abel&co is een betrouwbare onafhankelijke partij met ruim 270 aangesloten installatiebedrijven. We ontzorgen je graag van begin tot eind. Van advies tot uitvoering en service, zowel voor de professional als de particulier. Ten behoeve van een betrouwbare en veilige werking van de installaties verzorgt Abel&co ook service- en onderhoudsabonnementen.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *