Een CO-melder slaat alarm zodra het koolmonoxide detecteert in de lucht. Koolmonoxide (CO) is een voor mensen giftig gas* dat wordt uitgestoten door open verbrandingstoestellen. Koolmonoxide ontstaat bij onvolledige verbranding. Normaliter wordt dit afgevoerd door een speciale rookgasafvoer, maar soms gaat dit toch mis. Een CO-melder kan dan ernstig leed voorkomen.

Welke bronnen van koolmonoxide zijn er?

  • Verbrandingsapparaten voor verwarmen en koken (geiser en open cv-ketel)
  • Schoorstenen of rookkanalen
  • Open haard en houtkachel
  • Verkeerd geïnstalleerde afzuiginstallaties
  • Draagbare brandstofkachels
  • Gebrekkige uitlaatsystemen van motoren (o.a. voortstuwing en generatoren)

Als bovengenoemde apparaten of afvoeren niet optimaal functioneren, kan er dus koolmonoxidevergiftiging optreden. In veel Nederlandse huurwoningen hangt nog een geiser en/of open CV-ketel. Deze apparaten halen de zuurstof voor de verbranding uit de ruimte waarin het toestel staat of hangt. De koolmonoxide wordt afgevoerd via een rookgaskanaal (met uitzondering van de afvoerloze keukengeiser).

Checken of jouw huis veilig is? Vraag advies
en laat één van onze installateurs je huis inspecteren!

Hoe helpt een CO-melder koolmonoxidevergiftiging te voorkomen?

Een slecht onderhouden open verbrandingstoestel en/of rookgasafvoer kan leiden tot een verhoogde concentratie koolmonoxide in de lucht. Ook bij te weinig verse zuurstof voor verbranding zal het toestel koolmonoxide uitstoten in de ruimte waar het zich bevindt. Een te hoge concentratie koolmonoxide is levensbedreigend voor mens en dier. Jaarlijks overlijden ongeveer 10 personen aan de gevolgen van acute koolmonoxidevergiftiging. Een CO-melder pikt een te hoge concentratie koolmonoxide snel op en geeft een doordringend geluidssignaal af.

Tip van Abel : een CO-melder kan ook reageren op andere soorten gassen. Het gaat dus niet altijd om koolmonoxide.

Hoe herken je koolmonoxide?

Koolmonoxide is geurloos en dus niet met de neus waarneembaar. De kleur van de vlam in een toestel is wel een goede indicatie: als de vlam niet blauw maar geel is, is er iets mis. Aanhoudende gezondheidsklachten kunnen ook duiden op problemen met koolmonoxide. Lage concentraties leiden al tot chronische hoofdpijn, duizeligheid of moeheid. Heb je hier last van? Gebruik een co-melder (of check de batterijen), of laat een installateur een inspectie uitvoeren.

Belangrijke zaken om CO-vergiftiging te voorkomen:

  • Woningen zijn steeds beter geïsoleerd en vaak voorzien van mechanische ventilatiesystemen en afzuigkappen. Door onderdruk in huis, kunnen rookgassen de woning in worden gezogen. Dit verhoogt het risico op koolmonoxidevergiftiging. Let er bij verbouwing of renovatie dus altijd op dat de aanvoer van verse lucht en de afvoer van rookgas 100% in orde is.
  • Laat je toestel liefst jaarlijks controleren door een vakman, die vooral ook het rookgaskanaal en de rookgasventilator controleert.
  • Zorg dat er voldoende aanvoer van verbrandingslucht is. Rooster en klepramen moeten open staan. Houdt aanwezige ventilatieopeningen in de woning vrij.
  • Als het kan: vervang het open toestel door een modern gesloten toestel, dat verse lucht aanzuigt via een aanvoerkanaal

Randvoorwaarden bij het installeren van een CO-melder

  • In de buurt van ieder open verbrandingsapparaat.
  • In ruimtes waar mensen slapen.
  • Niet in de buurt van een gootsteen of kookapparatuur.
  • Buiten bereik van kinderen.
  • Op ongeveer 1,5 meter van de vloer.
  • Nooit: buiten, in een kast, in vochtige of stoffige ruimtes, op een plaats waar het tocht, achter gordijnen, meubels of andere belemmerende objecten, op plekken waar het kouder dan –4,4 °C of warmer dan 37,8 °C kan worden.
  • Schakel de CO-melder uit (of leg deze gewikkeld in een plastic zak in een andere ruimte) als je gaat vernissen, strippen, schilderen, behangen of lijmen.

De CO-melder gaat af, wat nu?

  1. Open ramen en deuren
  2. Schakel koelkast, kachel, gasfornuis en andere verbrandingsapparaten uit
  3. Ga naar buiten tot het alarm gestopt is
  4. Schakel medische hulp in als je CO-vergiftiging bij jezelf of iemand anders vermoed
  5. Laat alle apparaten door een vakman controleren en repareren, voordat je weer naar binnen gaat
  6. Een CO-melder kan ook reageren op methaan, propaan, iso-butaan, iso-propanol, ethyleen, benzeen, tolueen, ethylacetaat, waterstofsulfide, zwaveldioxydes, producten op alcoholbasis, verf, verdunners, oplosmiddelen, lijm, haarlak, aftershave, parfum en sommige schoonmaakmiddelen.

* Ons bloed neemt koolmonoxide 300 keer sneller op dan zuurstof; er ontstaat dus razendsnel zuurstofgebrek in bijvoorbeeld longen en hersenen.

Reacties

33 antwoorden
  1. Sofie
    Sofie zegt:

    Hoi hoi. Ik heb thuis 3co melders. Maar er staat steeds op 000ppm, dr staat nooit wat anders op, alleen dat en hoeveel graden het is. Kan dat kloppen ? Want ik hoor bij sommige dat er een aantal getallen staan bij de ppm, maar bij mij staat er nooit wat. Gr

    Beantwoorden
    • Abel
      Abel zegt:

      Beste Cobi,

      Een CO melder gaat af op CO, en de aanwezigheid daarvan is reden tot zorg. Ik zou in elk geval eens een installateur deze handeling laten uitvoeren en eea laten controleren.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  2. Lina
    Lina zegt:

    Hoi. Gisteren morgend is mijn co2 melder afgegaan. Alleen hij branden 3 lampjes, het power lampje, het fout lampje, en het alarm lampje, en het gaf een redelijk hard geluid. Kk heb de batterijen vervangen en het was gestopt´ ook niets meer gehoord! Ik heb gezien dat in 24h niks van metingen gedaan is´ alleen 000 pm. Alles inorde dus. Kan het aan de batterijen gelegen hebben ?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Lina,

      Dat moet bijna wel. In de handleiding kan je vast vinden wat de code met de lampjes precies betekent.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  3. Victor
    Victor zegt:

    Vannacht ging mijn (verouderde) co melder af (rm370). Hij gaf 224 ppm aan. Ik heb direct voor en achterdeuren open gezet en zag dat de waarde begon te dalen. Echter kan ik geen oorzaak bedenken. Ketel hangt in aparte ruimte op zolder maar staat voor verwarming uit in deze tijd van het jaar. Kan de meter defect zijn. Zo ja waarom liep ie dan wel terug?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Victor,

      Als de waarde terugloopt bij ventilatie zal de melder toch in elk geval deels functioneren. Maar CO is niet iets om risico’s mee te nemen. Dus vervang die melder om te beginnen en als het nogmaals gebeurd zal je toch een oorzaak moeten achterhalen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  4. joke
    joke zegt:

    Onze koolmonoxide meter ging af, maar er brand geen kachel of andere gas veroorzakende apparaten. Kan het zijn dat de batterij op is. We schrokken ons rot.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Joke,

      Dat zou inderdaad kunnen. Elke melder doet dit op een andere manier. In de handleiding kan je dat nazoeken.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  5. Dennis
    Dennis zegt:

    Beste,

    Ik heb een xc70 deze is zonet begonnen om om de 30 seconden ong 2 x te piepen. Kan iemand mij hierbij helpen wat dit is? Apperaat heb ik 2 jaar lijkt me gek dat de batterij op is

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Dennis,

      Op de eerste pagina in de zoekmachine vind ik alleen Volvo XC70’s. Geen idee wat je voor een artikel hebt maar ik vermoed dat het niet om een auto gaat.

      Ik realiseer me net dat het over een CO melder moet gaan (nog niet wakker denk ik) en dan kan ik hem natuurlijk wel vinden. Honeywell zegt dat deze onderhoudsvrij zijn met een garantie van 7 jaar. Je kan dus garantie claimen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  6. Yann Turpin
    Yann Turpin zegt:

    Beste Abel,

    We hebben een openhaard. En soms ruikt het naar rook rondom de open haard. DUCO roosters staan goed open. Is het raadzaam om een CO alarm te plaatsen?

    Alvast bedankt.
    Met vriendelijke groet,

    Yann Turpin

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Yann,

      Bij een open haard of kachel is het zeer verstandig een CO melder te monteren, ook bij open gastoestellen is dat een goed idee.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  7. Jef Ackermans
    Jef Ackermans zegt:

    Ik wil graag in een gemeenschappelijke garage (11 app) een CO-melder plaatsen welke bij een bepaalde drempel(CO niveau) via ee 220Volt schakelcontact de tweeventilatoren kan aansturen. Graag advies merk, enz. Bij voorbaat dank

    Beantwoorden
  8. Toos
    Toos zegt:

    Wij hebben een oude vervangen de oude was 10 jaar oud, nu gaat de nieuwe steeds af bij warm weer. Weet iemand hoe dat kan. De oude heb dat nooit gedaan.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Toos,

      Het lijkt inderdaad dat er iets mis is met uw co-melder. Ik raad u aan deze terug te brengen naar de verkoper en een nieuwe te vragen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  9. kees
    kees zegt:

    Goedendag..ik heb.een.gas en.co melder in 1 en.hang in de gang ..om.de 20 min.piept hij alleen.even.kort en stopt dan …hij werkt op 220 v .
    Is er iets aan de hand ..en.zo js bij signalering moet ie toch.constant alarm.geven ? Gr kees jansen.

    Beantwoorden
    • frans
      frans zegt:

      volgens mij is het zo dat ook al werkt je melder op 220 v er toch een 9 v batterij in zit in verband met stroomuitval. het piepje geeft aan dat de batterij opraakt

      Beantwoorden
  10. Sanne
    Sanne zegt:

    Ik woon in een huurwoning welke een cv ketel van 27-28 jaar oud heeft. De ketel blijft steeds aanslaan, radiatoren worden wel warm, maar het blijft kil in huis. Daarnaast maakt hij regelmatig een “opstijgend” geluid en heb ik een gasnota ontvangen waarbij je zou denken dat ik een gastankstation aan huis heb.(verdriedubbeld “verbruik”, terwijl mijn huishouden en gebruik van ketel voor warm water, koken, etc niet is veranderd). De monteur is drie weken geleden geweest en constateerde een defecte pomp en heeft die dag nog een aanvraag ingediend bij de verhuurder voor een nieuwe ketel (nog geen bericht terug). Nu zit dit me allemaal niet lekker, want ergens moet dat gas toch heen als ik het niet verbruik, zou je denken. Heb net nog gekeken en zie nu nog meer een vlam die van de onderkant tot de helfdt van de lengte van de gehele vlam blauw is, maar hoge oranje/gele toppen (vanaf de helft van de vlam naar boven) heeft. Is dit een teken van onvolledige verbranding?
    Opvallend is dat wij dagelijks hoofdpijn hebben, ik met regelmaat misselijk ben (ik ben het merendeel van de dag in en om het huis), hartkloppingen heb, we het benauwd krijgen wanneer we een raam dichtdoen, ik regelmatig duizelig ben en de chiropractor geen oorzaak kan vinden en ik extreem moe ben. Zodra ik buiten ben lijken de klachten meer te gaan zakken. Zou dit dan kunnen komen van een eventuele slecht werkende ketel?

    Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Beste Sanne,

      Hoewel het lastig is om je situatie op afstand te beoordelen zouden wij je altijd adviseren direct contact op te nemen met de verhuurder om je zorgen te uiten en een snelle oplossing te vragen. Is je woning voorzien van één of meerdere co-melders? Ook is het aan te bevelen om je erkende installateur nogmaals te contacteren om je klachten te bespreken en de installatie spoedig te laten controleren.

      MVG,
      John (Adviseur Gasned)

      Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Controleer ook regelmatig de goede werking van een koolmonoxidemelder volgens specificaties van de leverancier. Koolmonoxidemelders moeten na een aantal jaren worden vervangen. Zet bij plaatsing de plaatsingsdatum en de vervangdatum met watervaste stift op de voorzijde.

      Beantwoorden
  11. Lydia
    Lydia zegt:

    Mijn koolstofmonoxidemelder gaat 1 keer per paar dagen af. Ik dacht dat het misschien aan de batterijen zou liggen, dus die heb ik vervangen, maar hij blijft 1 keer per paar dagen afgaan. De melder is wel al 7 jaar oud nu. Is het zo de melder niet goed meer functioneert en ik dus een nieuwe moet kopen? Of kan het ook zo zijn dat er lage concentraties van stoffen in de lucht hangen? (in het laatste geval zou de melder dan niet continue moeten afgaan?)

    Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Beste Lydia,

      Koolmonoxide is levensgevaarlijk. Wij zijn van mening dat je daar geen enkel risico mee mag nemen. Het kan zijn dat er om de paar dagen een situatie voordoet waardoor de koolmonoxide ophoopt. Om ieder risico uit te sluiten zou ik sowieso een nieuwe co-melder aanschaffen.

      Meer informatie over wat te doen lees je op de speciale website van de brandweer: https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/veilig_wonen/koolmonoxide/

      Hier staat uitgelegd wat te doen en hoe koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. Denk ook aan regelmatig onderhoud aan gasgestookte apparaten via een lokale (GasNed)installateur.

      Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Gaslucht kan zeer gevaarlijk zijn. Het algemene advies luidt:

      Ruikt u gaslucht in of om het huis? Neem dan direct de volgende maatregelen:

      Open alle ramen en deuren.
      Sluit de hoofdkraan in de meterkast.
      Gebruik geen vuur. Steek geen sigaret op. Ook het vonkje van een lichtschakelaar, afzuigkap, mobieltje of deurbel kan gas al doen ontploffen.
      Ruikt u gas in uw hal, portiek of meterkast? Bel buiten mobiel of bij de buren het gratis storingsnummer 0800 – 9009.
      Ruikt u gas bij uw gasfornuis, geiser, cv ketel of gaskachel? Bel dan uw erkend installateur.

      Bron: http://www.energieveilig.nl/gebruik_van_gas/gaslek

      Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Beste heer/mevrouw de Jager,

      De berichtgeving waar u in uw mail over spreekt komt voort uit het feit dat een aantal fabrikanten zeggen dat hun sensoren werken overeenkomstig de regelgeving. Dit is iets anders dan dat ze getest zijn en voldoen aan deze regelgeving.

      Wij adviseren de Honeywell CO detectoren (XC70, XC100 en XC100D) Deze co-melders voldoen aan de zwaarste kwaliteitseisen en zijn goedgekeurd door BSI (DE keuringsinstantie op dit gebied)

      MVG,
      John

      Beantwoorden
    • Gasned zegt:

      Op dit moment is een CO-melder (helaas) niet verplicht. Dit in tegenstelling tot brandmelders, welke vanaf 1 januari 2003 verplicht zijn volgens het bouwbesluit.

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *