Een groot deel van de huizen in Nederland is uitgerust met mechanische ventilatie. Hoe werkt mechanische ventilatie en waarom is het nodig? We geven je in dit artikel graag antwoord op al je essentiële vragen en tips voor energiezuinig ventileren.

Waarom is mechanische ventilatie nodig?

  • Toevoer van zuurstof
  • Afvoer van verontreinigde lucht
  • Afvoer van vocht
  • Afvoer van warmte

De lucht in een gebouw moet worden ververst voor een gezond en aangenaam binnenklimaat. Sinds 1970 worden onze huizen steeds beter geïsoleerd. Om toch frisse lucht binnen te krijgen, is mechanische ventilatie ontwikkeld. Het meest toegepaste systeem zorgt alleen voor mechanische afvoer van ‘vervuilde’ binnenlucht door het hele huis. Verse buitenlucht stroomt in dat geval de woning binnen via ventilatieroosters en klepramen.

Warmte-terugwinsysteem

Er bestaat ook mechanische ventilatie die zowel binnenlucht afvoert als buitenlucht aanvoert. Dit heet een warmte-terugwinsysteem, omdat het warmte onttrekt aan de binnenlucht die wordt afgevoerd. Die warmte wordt gebruikt om de woning op te warmen (of warm te houden).

Nog geen mechanische ventilatie thuis? Bekijk onze producten.
En vraag online advies aan 1 van onze specialisten bij jou in de buurt.

Hoe werkt mechanische ventilatie?

Hieronder leggen we de werking uit van de ‘standaard’ mechanische ventilatie die binnenlucht afvoert.

  • De ventilatie-unit vind je in de buurt van de cv-ketel. Het is een vierkante box die lucht aanzuigt vanuit de woning, en afvoert via een buis naar buiten.
  • De aanzuiging van de binnenlucht gaat via een buizenstelsel door de woning. Soms wordt vanuit iedere ruimte lucht aangezogen meestal gebeurt dit in het toilet, de badkamer en de keuken. De afzuigventielen bevinden zich in de muur of het plafond.
  • De ventilatie-unit kent twee of drie standen. Met een schakelaar bepaal je hoeveel lucht er per minuut wordt weggezogen.
  • Zodra lucht verdwijnt via het ventilatieventiel, wordt er op een natuurlijke manier lucht aangezogen van buiten, via ventilatieroosters of klepramen.
  • Zijn de roosters verstopt of de klepramen dicht, dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Door onderdruk kan er namelijk lucht worden onttrokken aan kruipruimtes, inclusief het vocht, schimmels en eventueel aanwezig schadelijk radon gas.

wat-is-mechanische-ventilatie-page-e1433763454216-770x615

Draadloze bediening

Het is mogelijk om de mechanische ventilatie te bedienen met draadloze bediening. Deze schakelaars kun je op elke willekeurige plek in het huis plakken. Hierdoor kun je je ventilatie ook bedienen vanuit keuken of badkamer. Deze schakelaar bevat drie standen en beschikt over een timer-instelling. Afhankelijk van of er ook vochtigheidssensoren of co2 -sensoren is er ook een auto-stand mogelijk. Er zijn meerdere schakelaars op één ventilatie-unit aan te sluiten. De ventilatie is ook te bedienen via de slimme Itho Daalderop thermostaat spIDer.

Maakt je huidige mechanische ventilatie lawaai? Lees hier wat de oorzaken kunnen zijn!

Wat is het verschil tussen ventilatie en luchten?

Ventileren is het min of meer continu verversen van binnenlucht met buitenlucht. Luchten, ook wel spuiventilatie genoemd, is het tijdelijk extra verversen van binnenlucht. Zoals na een feestje, bij hoge temperaturen of ‘s ochtends in de slaapkamer. Luchten doet je door relatief grote openingen, zoals draai- en schuiframen.

Tips voor energiezuinig ventileren

  • Winddrukgeregelde roosters in ramen of kozijnen laten niet meer lucht door als de wind er op staat. Er komt dus minder kou doorheen, zodat de verwarming minder hoog hoeft.
  • Staat er op het typeplaatje van jouw ventilatie-unit ‘AC’ (vaak in combinatie met 50 Hz)? Dan is deze uitgerust met een wisselstroomventilator. Je kunt deze vervangen door een energiezuinige gelijkstroomventilator.
  • Overweeg een vraaggestuurd ventilatiesysteem dat warmte recirculeert. Door middel van CO2- en luchtvochtigheidsmeters kan de ventilatiebehoefte per vertrek worden gemeten.

Reacties

23 antwoorden
  1. R.M. Westerink
    R.M. Westerink zegt:

    Blij deze site gevonden te hebben! Mogelijk kunt U uitsluitsel geven over een vraag die ons bezig houd in onze VVE (10 appartementen; 3 wtw kanalen). Het gaat om de aansluiting van de afzuigkap in de keuken. We vinden enerzijds instruktie alleen recirculatie units te gebruiken (dus niet op de WTW) anderzinds ook dat recirculatie niet nodig is. In ons gebouw vinden we beide soorten: Recirculatie en aansluiting op de WTW. In het laatste geval is de ervaring de afzuigkap ventilator laag te houden en de WTW stand hoog, zodat geen keuken luchtjes in de WC en badkamer komen. 2 vragen..
    1 kan aansluiting afzuigkap op WTW ooit leiden tot overlast via de WTW bij andere appartementen op het zelfde WTW kanaal? (wij hebben deze ervaring vooralsnog niet)
    2 wat is de achtegrond van het advies uitsluiten recirculatie te gebruiken?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Recirculatie kappen zijn geen probleem, dat is niet aangesloten op de WTW.

      Aangesloten kappen zijn er in twee soorten, motorloos, en gemotoriseerde. In beide gevallen vervuilen ze filters en warmtewisselaar in hoge mate en zorgen daarmee voor hogere onderhoudskosten voor de VVE.

      In het geval van een gemotoriseerde kap is de ook kans op overlast groot.

      Als het een WTW installatie betreft zou ik aansluiten niet tolereren. Maar als het een gewone mechanische ventilatie is zou een motorloze afzuiging geen probleem moeten zijn, dit is namelijk geen WTW en veel eenvoudiger opgebouwd. Kappen met motor geven ook hier overlast.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
      • R.M. Westerink
        R.M. Westerink zegt:

        Dat klinkt allemaal heel plausibel, maar.. De WTW’s zijn prive en vertonen geen vervuiling (keukenkappen hebben natuurlijk wel een vetfilter en de WTW filters worden sowieso regelmatig vervangen) en de kans op overlast is bij ons systeem kennelijk niet aantoonbaar aanwezig. De “diepere” achtergrond van de technische adviezen (vaak regels die gemakkelijk overgenomen worden) , blijken vervuiling en overlast in andere appartementen. Deze gaan kennelijk niet altijd op in een mate waar je je zorgen over hoeft te maken. Misschien moet er dus wel wat nuancering in de adviezen worden aangebracht. Zodat mensen geen kostbare separate afvoer gaan aanleggen of een recirculatie systeem kopen die zij eigenlijk niet willen. Het lijkt mij een innovatieve optie systemen te ontwerpen, die de combi van keukenkap ventilatie met WTW ventilatie gewoon aankunnen en als zodanig gecommercialiseerd worden. Misschien iets om eens met Marketing mensen kort te sluiten?

        Beantwoorden
        • Abel zegt:

          Beste,

          Omdat er sprake was van overlast ging ik uit van een centraal systeem.

          Een gemotoriseerde kap in een WTW systeem zal luchtjes verspreiden. In je eigen badkamer kan dat ongewenst zijn. Maar bij de buren is dat overlast.

          Vervuiling van het WTW systeem zal zeker plaatsvinden, maar goed onderhoud van de filters helpt natuurlijk wel. Als de warmtewisselaar verstopt raakt is dat een dure operatie, en ik verwacht dat vetten ook een negatief effect hebben op het rendement van een WTW wisselaar.

          Daarom zou ik zelf kiezen voor een seperate afvoer. Helaas is dat niet altijd een (betaalbare) optie. Recirculatie en een goed recirculatie filter is dan de beste optie.

          Met vriendelijke groet,
          Abel

          Beantwoorden
  2. Ferry
    Ferry zegt:

    Wat is er gebeurd wanneer je drie standen schakelaar het niet meer doet.
    De drie standen schakelaar is bij de keuken geplaatst en welke stand er ook maar wordt gebruikt; de damp/lucht bij het koken gaat niet meer via de afzuiging/afzuigkap naar boven. Moet de mechanische ventilatie worden vervangen of moet de ventilatiekanalen eerst worden gereinigd?

    Graag uw reactie.
    Met vr gr
    Ferry

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Ferry,

      De schakelaar of ventilatieregelaar of zelf de ventilator kan defect zijn. Een monteur kan dit voor je uitzoeken. Voordat je dat laat doen zou ik eerst de filters in de kap controleren. Misschien zitten die verstopt.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  3. Michiel
    Michiel zegt:

    Hoe schakelt de mechanische ventilatie tussen de standen?
    Ja, door de regelaar in de keuken, maar zit er een kabel van die regelaar naar de mechanische ventilatie?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Michel,

      Vaak inderdaad met een kabel (230V), nieuwe systemen gebruiken ook wel draadloze schakelaars, deze werken uiteraard met radiogolven.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  4. T. Roest
    T. Roest zegt:

    Betse Abel,

    In de tekst wordt genoemd dat de ventilatiebox bij de cv moet hangen, maar verder wordt daar niet op in gegaan. Is dit noodzakelijk? ik ben aan het renoveren en wil de cv in de bijkeuken beneden hangen en de ventilatiebox in een berging in de nok van het huis.
    Graag uw advies en uitleg.

    BvD

    T. Roest

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Waarschijnlijk staat dat in de voorwaarden voor het servicecontract om onderhoud gecombineerd mogelijk te maken. Technisch gezien is dat niet nodig, maar houd dan rekening met extra kosten als je een onderhoudsabonnement wilt afsluiten.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  5. Gino
    Gino zegt:

    Hallo Abel,

    Hoe lang gaat een dergelijk ventilatiesysteem mee, is het nodig om dit te laten vervangen? Ons huis in nu 23 jaar oud, zo’n 10 jaar geleden hebben we de CV laten vervangen door een Remeha installatie. Maar het ventilatiesysteem is nog de originele en werkt verder prima.

    Ik hoor graag een reactie

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Gino,

      Ook een levensduur van ongeveer 10 jaar zou ik denken. Maar natuurlijk kan je ook hiermee geluk hebben, en het hangt ook af van de vervuiling van de lucht. Als het goed functioneert hoeft het niet vervangen te worden. Periodiek reinigen is wel een goed idee.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  6. Tom
    Tom zegt:

    In ons huis is al wel mechanische ventilatie aanwezig, echter ontbreken in de woonkamer de ventilatieroosters. We zijn dus voornemens ander glas te plaatsen met ventilatieroosters.
    Nu is de vraag hoe ik precies de capaciteit moet berekenen? Klopt het dat minimaal 50% van de toevoer van buiten moet komen? Of is het 100% voor de vloeroppervlakte? De woonkamer is 50m2.

    Kan ik de af te voeren m3/h optellen en de toevoer daarmee gelijk maken?

    Graag uw reactie.

    Met vriendelijke groet,
    Tom

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Tom,

      De afvoer moet in elk geval ook toegevoerd worden, en meer toevoeren heeft niet heel veel nut.

      De woonkamer wordt meestal 100% vers gedaan, omdat deze lucht ook overstroomt naar de keuken, hal, toilet, overloop en badkamer. Maar dat moet niet, als je per m2 maar voldoende verse lucht toevoert.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  7. J.a.tempelaar
    J.a.tempelaar zegt:

    Geachte hr
    Zouden uw voor mij een email willen sturen met de eventuele kosten voor te kijken om een ventilator te plaatsen in mijn badkamer ivm. Schimmel plekken in mijn voor komen
    Met vriendelijke van j.a.tempelaar

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Neem hiervoor contact op met één van onze installateurs. Er zal een offerte opgenomen moeten orden, de af te voeren lucht moet ook door het dak of gevel.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  8. Mehic
    Mehic zegt:

    Dag Abel,

    Als een huisje (met 1 verdieping} goed geïsoleerd is en geen ventilatie geregeld is zou dit een alternatief wezen om ventilatie te regelen:
    – afvoer door betonen plafond maken vanuit woonkamer, gang en badkamer?
    – roosteers in de muur van 2 slaapkamers plaatsen.

    Hoe kan ik de berekening van afvoer berekenen en welke roosters zou u adviseren in muur van de slaapkamers te plaatsen omdat ze daar geen ervaring met raamventilatieroosters hebben?

    Een andere optie is misschien aparte toevoer en afvoer per ruimte via betonen plafond te regelen?

    Graag ontvang ik uw reactie.

    Al vast bedankt,
    Mehic

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Mehic,

      Onderstaande is bij benadering, die wordt normaal gesproken berekend door een installateur.
      In een gemiddelde (kleine) woning of appartement wordt de afzuiging gedaan in de keuken (75) en in de sanitaire ruimten (badkamer 50 en toilet 25 m3/h), de lucht hiervoor komt uit de woonkamer en slaapkamers, daar zit de toevoer. De deuren zijn wat ingekort zodat de lucht onder de deur naar het volgende vertrek kan stromen. Voor de woonkamer wat extra capaciteit nemen (75 m3/h) die ook in de keuken afgevoerd wordt. De toevoer roosters kan je verdelen naar verhouding van het vloeroppervlak. Totaal ga je dan 225 m3/h afzuigen, die ook toegevoerd moet worden. Vaak wordt er een drie-standen schakelaar gebruikt zodat alleen bij douchen en koken de 225 m3/h stand aanstaat, de laagste stand moet niet uit zijn, er moet altijd een minimale ventilatie aanwezig zijn.

      Voor de toevoerroosters kan ik helaas geen advies geven, dat is een bouwkundige zaak.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  9. Hans Binee
    Hans Binee zegt:

    Beste ,

    Ik woon sinds vier maanden in een appartement waar machanische afzuiging is . Deze afzuiging heeft drie standen en in de laagste stand blijft die dag en nacht afzuigen . Wat beteken dat voor de warmte in huis ?
    Nu staat de verwarming weer regelmatig aan maar ik heb nu het idee dat de afzuiging ook de warmte weer uit het huis zuigd . Dus mijn vraag klopt dit verhaal , graag hoor ik van u ? Vriendelijk groet, Hans

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Hans,

      Dit is normaal. De ventilatie is nodig om een gezond binnenklimaat te houden. Dit betekent inderdaad ook dat er warmte verloren gaat, hier is rekening mee gehouden in de warmteverliesberekening.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  10. H.A. de Vries
    H.A. de Vries zegt:

    Tijdelijk (door) luchten.
    Kun je een ruimte wel goed (door)luchten die slechts aan één kant voorzien is van 2 stuks ventilatieroosters (boven kant glasraam) en een draai/kiepraam?
    Er zijn geen voorzieningen om draai-en schuiframen tegen elkaar open te zetten!
    In dezelfde ruimte zit wel een afvoerventiel van de mechanische ventilatie. Valt dit onder het doorluchten?

    Gaarne uw reactie>

    Met vriendelijke groeten,

    Herman de Vries

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Dat valt onder ventileren. Doorluchten (spuien) kan je doen door aan beide zijden van de woning de ramen te openen en de tussendeuren. Meestal gebeurd dat maar kort, zo’n 15 minuten.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *