Een groot deel van de huizen in Nederland is uitgerust met mechanische ventilatie. Hoe werkt mechanische ventilatie en waarom is het nodig? We geven je in dit artikel graag antwoord op al je essentiële vragen en tips voor energiezuinig ventileren.

Waarom is mechanische ventilatie nodig?

 • Toevoer van zuurstof
 • Afvoer van verontreinigde lucht
 • Afvoer van vocht
 • Afvoer van warmte

De lucht in een gebouw moet worden ververst voor een gezond en aangenaam binnenklimaat. Sinds 1970 worden onze huizen steeds beter geïsoleerd. Om toch frisse lucht binnen te krijgen, is mechanische ventilatie ontwikkeld. Het meest toegepaste systeem zorgt alleen voor mechanische afvoer van ‘vervuilde’ binnenlucht door het hele huis. Verse buitenlucht stroomt in dat geval de woning binnen via ventilatieroosters en klepramen.

Warmte-terugwinsysteem

Er bestaat ook mechanische ventilatie die zowel binnenlucht afvoert als buitenlucht aanvoert. Dit heet een warmte-terugwinsysteem, omdat het warmte onttrekt aan de binnenlucht die wordt afgevoerd. Die warmte wordt gebruikt om de woning op te warmen (of warm te houden).

Nog geen mechanische ventilatie thuis? Bekijk onze producten.
En vraag online advies aan 1 van onze specialisten bij jou in de buurt.

Hoe werkt mechanische ventilatie?

Hieronder leggen we de werking uit van de ‘standaard’ mechanische ventilatie die binnenlucht afvoert.

 • De ventilatie-unit vind je in de buurt van de cv-ketel. Het is een vierkante box die lucht aanzuigt vanuit de woning, en afvoert via een buis naar buiten.
 • De aanzuiging van de binnenlucht gaat via een buizenstelsel door de woning. Soms wordt vanuit iedere ruimte lucht aangezogen meestal gebeurt dit in het toilet, de badkamer en de keuken. De afzuigventielen bevinden zich in de muur of het plafond.
 • De ventilatie-unit kent twee of drie standen. Met een schakelaar bepaal je hoeveel lucht er per minuut wordt weggezogen.
 • Zodra lucht verdwijnt via het ventilatieventiel, wordt er op een natuurlijke manier lucht aangezogen van buiten, via ventilatieroosters of klepramen.
 • Zijn de roosters verstopt of de klepramen dicht, dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Door onderdruk kan er namelijk lucht worden onttrokken aan kruipruimtes, inclusief het vocht, schimmels en eventueel aanwezig schadelijk radon gas.

wat-is-mechanische-ventilatie-page-e1433763454216-770x615

Draadloze bediening

Het is mogelijk om de mechanische ventilatie te bedienen met draadloze bediening. Deze schakelaars kun je op elke willekeurige plek in het huis plakken. Hierdoor kun je je ventilatie ook bedienen vanuit keuken of badkamer. Deze schakelaar bevat drie standen en beschikt over een timer-instelling. Afhankelijk van of er ook vochtigheidssensoren of co2 -sensoren is er ook een auto-stand mogelijk. Er zijn meerdere schakelaars op één ventilatie-unit aan te sluiten. De ventilatie is ook te bedienen via de slimme Itho Daalderop thermostaat spIDer.

Maakt je huidige mechanische ventilatie lawaai? Lees hier wat de oorzaken kunnen zijn!

Wat is het verschil tussen ventilatie en luchten?

Ventileren is het min of meer continu verversen van binnenlucht met buitenlucht. Luchten, ook wel spuiventilatie genoemd, is het tijdelijk extra verversen van binnenlucht. Zoals na een feestje, bij hoge temperaturen of ’s ochtends in de slaapkamer. Luchten doet je door relatief grote openingen, zoals draai- en schuiframen.

Tips voor energiezuinig ventileren

 • Winddrukgeregelde roosters in ramen of kozijnen laten niet meer lucht door als de wind er op staat. Er komt dus minder kou doorheen, zodat de verwarming minder hoog hoeft.
 • Staat er op het typeplaatje van jouw ventilatie-unit ‘AC’ (vaak in combinatie met 50 Hz)? Dan is deze uitgerust met een wisselstroomventilator. Je kunt deze vervangen door een energiezuinige gelijkstroomventilator.
 • Overweeg een vraaggestuurd ventilatiesysteem dat warmte recirculeert. Door middel van CO2- en luchtvochtigheidsmeters kan de ventilatiebehoefte per vertrek worden gemeten.

Meer over dit onderwerp

Reacties

9 antwoorden
 1. J.a.tempelaar
  J.a.tempelaar zegt:

  Geachte hr
  Zouden uw voor mij een email willen sturen met de eventuele kosten voor te kijken om een ventilator te plaatsen in mijn badkamer ivm. Schimmel plekken in mijn voor komen
  Met vriendelijke van j.a.tempelaar

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste,

   Neem hiervoor contact op met één van onze installateurs. Er zal een offerte opgenomen moeten orden, de af te voeren lucht moet ook door het dak of gevel.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 2. Mehic
  Mehic zegt:

  Dag Abel,

  Als een huisje (met 1 verdieping} goed geïsoleerd is en geen ventilatie geregeld is zou dit een alternatief wezen om ventilatie te regelen:
  – afvoer door betonen plafond maken vanuit woonkamer, gang en badkamer?
  – roosteers in de muur van 2 slaapkamers plaatsen.

  Hoe kan ik de berekening van afvoer berekenen en welke roosters zou u adviseren in muur van de slaapkamers te plaatsen omdat ze daar geen ervaring met raamventilatieroosters hebben?

  Een andere optie is misschien aparte toevoer en afvoer per ruimte via betonen plafond te regelen?

  Graag ontvang ik uw reactie.

  Al vast bedankt,
  Mehic

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Mehic,

   Onderstaande is bij benadering, die wordt normaal gesproken berekend door een installateur.
   In een gemiddelde (kleine) woning of appartement wordt de afzuiging gedaan in de keuken (75) en in de sanitaire ruimten (badkamer 50 en toilet 25 m3/h), de lucht hiervoor komt uit de woonkamer en slaapkamers, daar zit de toevoer. De deuren zijn wat ingekort zodat de lucht onder de deur naar het volgende vertrek kan stromen. Voor de woonkamer wat extra capaciteit nemen (75 m3/h) die ook in de keuken afgevoerd wordt. De toevoer roosters kan je verdelen naar verhouding van het vloeroppervlak. Totaal ga je dan 225 m3/h afzuigen, die ook toegevoerd moet worden. Vaak wordt er een drie-standen schakelaar gebruikt zodat alleen bij douchen en koken de 225 m3/h stand aanstaat, de laagste stand moet niet uit zijn, er moet altijd een minimale ventilatie aanwezig zijn.

   Voor de toevoerroosters kan ik helaas geen advies geven, dat is een bouwkundige zaak.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 3. Hans Binee
  Hans Binee zegt:

  Beste ,

  Ik woon sinds vier maanden in een appartement waar machanische afzuiging is . Deze afzuiging heeft drie standen en in de laagste stand blijft die dag en nacht afzuigen . Wat beteken dat voor de warmte in huis ?
  Nu staat de verwarming weer regelmatig aan maar ik heb nu het idee dat de afzuiging ook de warmte weer uit het huis zuigd . Dus mijn vraag klopt dit verhaal , graag hoor ik van u ? Vriendelijk groet, Hans

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Hans,

   Dit is normaal. De ventilatie is nodig om een gezond binnenklimaat te houden. Dit betekent inderdaad ook dat er warmte verloren gaat, hier is rekening mee gehouden in de warmteverliesberekening.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 4. H.A. de Vries
  H.A. de Vries zegt:

  Tijdelijk (door) luchten.
  Kun je een ruimte wel goed (door)luchten die slechts aan één kant voorzien is van 2 stuks ventilatieroosters (boven kant glasraam) en een draai/kiepraam?
  Er zijn geen voorzieningen om draai-en schuiframen tegen elkaar open te zetten!
  In dezelfde ruimte zit wel een afvoerventiel van de mechanische ventilatie. Valt dit onder het doorluchten?

  Gaarne uw reactie>

  Met vriendelijke groeten,

  Herman de Vries

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste,

   Dat valt onder ventileren. Doorluchten (spuien) kan je doen door aan beide zijden van de woning de ramen te openen en de tussendeuren. Meestal gebeurd dat maar kort, zo’n 15 minuten.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *