Houten vloeren kunnen uitstekend worden gecombineerd met vloerverwarming. Zowel met warm water vloerverwarming als elektrische vloerverwarming. Vloerverwarming als bijverwarming (dus in combinatie met radiatoren) heeft wel de voorkeur, omdat de temperatuurschommelingen in de vloer dan gering blijven. Hout krimpt en zwelt anders te snel en heftig, waardoor het hout onherstelbaar beschadigd kan raken.

Ideale houtsoorten voor vloerverwarming

Als je op zoek gaat naar een houten vloer, moet je vooral letten op de R-waarde. Dit geeft het warmte-isolerend vermogen of de warmteweerstand van het hout weer. De ideale waarde ligt tussen Rc 0,09 en Rc 0,12. Is de warmteweerstand hoger dan Rc 0,15, dan is de vloer niet geschikt. De stookkosten worden dan te hoog, terwijl de warmte te langzaam wordt doorgegeven om voor comfortabele warmte te zorgen. Veel soorten eikenhout hebben de ideale warmteweerstand tussen Rc 0,09 en Rc 0,12. Bovendien is eikenhout minder gevoelig voor temperatuurwisselingen dan andere populaire houtsoorten.

Wil je vloerverwarming gebruiken als hoofdverwarming, dan kun je beter lamelparket kiezen. De gelaagde planken zijn minder gevoelig voor temperatuurschommelingen. De dikte varieert van 10 tot 20 millimeter. Laat jezelf goed voorlichten voordat je een keuze maakt. De parketdikte, de Rc-waarde van de vloer en de legmethode (zwevend of verlijmd) hebben invloed op het rendement van je vloerverwarming.

Bijzonderheden

  • Om ervoor te zorgen dat er geen warmte verdwijnt in de ondergrond, breng je een laag folie aan tussen de vloerverwarming en het beton.
  • Zet na het leggen van de houtvloer de verwarming niet te snel te hoog. Het hout zet dan te snel uit en kan gaan scheuren. Met een modulerende cv-ketel kun je de stooksnelheid reguleren.
  • Houd de luchtvochtigheid in de betreffende ruimte zoveel mogelijk constant. De ideale relatieve luchtvochtigheid voor een houten vloer is 60%. Je kunt dit meten met een hygrometer. Er zijn speciale luchtbevochtigers verkrijgbaar waarmee je de luchtvochtigheid kunt verhogen indien nodig.

Tip van Abel: door het slim tijdig in- en uitschakelen van de thermostaat verbruik je niet meer energie dan bij een tegelvloer.

Vloerverwarming onder houten vloer (natbouw)

Voordat je de houten vloer op de vloerverwarming kunt leggen, moet het vochtpercentage in je dekvloer minimaal zijn (zandcement maximaal 2,0%, anhydriet maximaal 0,5%). Een gespecialiseerd bedrijf kan het vochtpercentage voor je meten. Is het percentage te hoog, dan moet je het onderstaande opstookprotocol te volgen. In totaal vergt deze procedure circa 14 dagen: houdt hier rekening mee in je planning.

Opstookprotocol

  1. Breng de temperatuur van de vloerverwarming op 20 ºC.
  2. Na 24 uur verhoog je de temperatuur met 5 ºC.
  3. Herhaal dit totdat je een temperatuur heeft bereikt van 40 ºC.
  4. Let op dat de instroomtemperatuur van het water niet hoger wordt dan 45 ºC.
  5. Houdt de temperatuur van 40 ºC gedurende 24 uur per cm dekvloerdikte aan.
  6. Is de dekvloer 4 cm dik, wacht dan dus 4 dagen.
  7. Bouw de temperatuur daarna op gelijke wijze af.

De ideale temperatuur tijdens het leggen van de houten vloer is 15 tot 18 ºC. Houd deze temperatuur aan gedurende minimaal 5 dagen na het leggen en afwerken van de houten vloer. Herhaal daarna het opvoeren en afbouwen van de temperatuur tot 40 ºC, echter nu in stappen van 2 ºC.

De houten vloer is nu optimaal voorbereid op een lange levensduur. Zorg er echter voor dat je nooit al te grote temperatuurverschillen opwekt. Werk met je thermostaat in stappen van maximaal 2 ºC.

Reacties

0 antwoorden
  1. X.Witt
    X.Witt zegt:

    Erg goede info op uw website.Was het maar zo makkelijk. Ik heb een ouderwetse warm water vloerverwarming zonder termostaat ( centraal geregeld), in een nieuw huis bij de kust. En hoe dom ook , ik ga er 1 cm dikke eiken vloer leggen. Ik heb nog geen oplossing gevonden op het internet van welke expert dan ook. Ben erg benieuwd naar een oplossing wat ik als ondervloer zou moeten gebruiken en welke vuist regels ik zou moeten hanteren ( de dikte van beton tussen waterleiding en houtenvloer is ongeveer 4 cm). Een uitdaging ben ik bang. Groeten vanuit China.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Dit zou je moeten bespreken met een vloerenexpert. Verwarmingstechnisch gezien werkt de vloerverwarming gewoon maar omdat het afgifte oppervlak geïsoleerd word door het hout zal de afgifte verminderen. De vloer moet dan warmer worden om dat te compenseren. Natuurlijk moet de aanvoer de grotere hoeveelheid water wel kunnen leveren.

      Het hout zal hierdoor extreem droog worden en gaan werken, mogelijk heeft een vloerexpert hiervoor een goede oplossing.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *