Vloerverwarming wordt veel toegepast in badkamers. De badkamer is bij uitstek een ruimte waar vloerverwarming zorgt voor extra comfort. Met name omdat de meeste mensen daar hun dag beginnen. Niets is prettiger dan vanuit het warme bed in een voorverwarmde badkamer met een aangenaam warme vloer te stappen.

Vloerverwarming met warm water in badkamer

Het is mogelijk om alleen vloerverwarming met warm water in je badkamer aan te leggen, en de rest van je huis te verwarmen met radiatoren. De vloerverwarming wordt aangesloten via het bestaande aansluitpunt voor de radiator. Wel met een geschikte verdeler ertussen om de – anders te hoge – temperatuur te reguleren. De verdeler neemt bovendien best wat ruimte in beslag. In kleine ruimtes kan dit een esthetisch probleem vormen. Kijk op deze pagina voor meer informatie over de installatie van vloerverwarming met warm water.

Tip van Abel: heb je een bestaande vloer in de badkamer? Dan moet je zo’n 8 centimeter dekvloer verwijderen. Hierdoor kun je beter kiezen voor elektrische verwarming

Elektrische vloerverwarming in badkamer

Ga je de badkamer renoveren en wil je tegelijkertijd vloerverwarming aanleggen? Dan is elektrische vloerverwarming een uitstekende optie. Er is slechts een kleine opbouwhoogte nodig, en gezien de vaak relatief kleine ruimte is de opwarmtijd zeer kort (en het energieverbruik dus te overzien). Een ander voordeel is de korte doorlooptijd: zodra de tegellijm droog is, kun je de vloerverwarming gebruiken. Ter vergelijking: bij een cementvloer is de droogtijd 1,5 week per centimer dekvloer. Zeker in koudere periodes is dit geen wenselijke situatie.

Is de elektrische vloerverwarming in je badkamer eenmaal in gebruik, dan kun je door middel van een klokthermostaat de tijden instellen waarop de vloerverwarming zijn werk moet doen. Dit kan onafhankelijk van je cv-installatie, wat extra voordeel oplevert. Met een vloerverwarming aangesloten op de cv-installatie moet deze bijna een uur eerder starten om dezelfde warmte in de badkamer te realiseren.

Een bijkomend voordeel van elektrische vloerverwarming in de badkamer is de lagere relatieve luchtvochtigheid. Dankzij een lagere gemiddelde luchttemperatuur is deze ongeveer 11 procent lager dan bij verwarming met radiatoren. Elektrische vloerverwarming in een badkamer is – mits goed geïnstalleerd – volledig veilig in gebruik. De installatie kan zodanig worden beveiligd dat de stroomtoevoer wordt afgesloten bij eventuele kortsluiting. Lees dus altijd de leginstructies goed door en raadpleeg een elektricien bij twijfel.

Meer over de werking van vloerverwarming lees je op deze pagina.

Reacties

12 antwoorden
 1. Loes
  Loes zegt:

  Hallo!

  ik heb een oud huis gekocht dat gerenoveerd is. de badkamer en de keuken zijn voorzien van vloerverwarming (waterbasis). Is het mogelijk voor mij om uitsluitend de woonkamer te voorzien van vloerverwarming maar dan electrisch? er komt een planken vloer op die gelijmd wordt.
  concreet: mij is niet duidelijk of een electrisch gedragen vloerverwarming in combinatie met een watergedragen vloerverwarming in 1 woning gecombineerd kan worden?

  Hoor graag!

  Loes

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Loes,

   Combineren van vloerverwarming met water en electra (in verschillende vloer delen) is goed mogelijk. De vraag is of het de warmte opbrengst van de elektrische vloerverwarming hoog genoeg is om de isolatie van het hout te overbruggen. Elektrische vloerverwarming is ook duurder in het verbruik dan gasgestookte oplossingen. Laat je goed informeren door je installateur! Misschien heb je zonnepanelen om dit bezwaar te overkomen?

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 2. J.Dijkstra
  J.Dijkstra zegt:

  Is het verstandig om in de badkamer ook onder de feitelijke douche de vloerverwarming aan te leggen, i.v.m. een verhoogde kans op snellere kalkaanslag. De vloertegels hebben een ruwheidsfactor van R11.

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste,

   De vraag komt vaker voor. Als je de gewoonte hebt de douche droog te maken na het douchen maakt niet uit. Doe je dat niet zal je wat extra kalkaanslag kan krijgen omdat de vloer sneller droogt.

   Vloerverwarming in de douchevloer voegt niet veel toe, de douche wordt snel genoeg warm van het douchewater.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 3. roelof
  roelof zegt:

  Is alleen elektrische vloerverwarming voldoende om de badkamer in de winter op temperatuur te houden, of moet er ook nog een cv radiator geplaatst worden.

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Roelof,

   Het is prima mogelijk om de badkamer middels elektrische vloerverwarming in de winter op temperatuur te houden. Wist je dat er ook elektrische handdoekradiatoren zijn? Die kun je desgewenst combineren met elektrische vloerverwarming voor extra comfort en een warme handdoek.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
   • Roelof
    Roelof zegt:

    Abel, bedankt voor je reactie. Het gaat om een badkamer van bruto opp. 7 m2. Ik kan hier 3,5m2 met elektrische vloerverwarming leggen. Dit levert ca. 525W aan warmte. Is dit voldoende om als hoofdverwarming te dienen. Ik wil voorkomen een extra radiator in de badkamer.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

     Beste Roelof,

     Dat lijkt me wat weinig, in een badkamer zit namelijk ook nog ventilatie. Mogelijk is het voldoende maar ik zou de mogelijkheid voor een radiator openhouden.

     Met vriendelijk groet,
     Abel&co

     Beantwoorden
 4. Frank
  Frank zegt:

  Wij willen graag onze badkamer van elektrische vloerverwarming voorzien. Wij nemen echter geen tegelvloer maar een coating/gietvloer. En we willen het ook graag tot in het douchedeel doen. Dat wordt namelijk gelijkvloers en geen douchebak meer.

  Kan dat met elektrische vloerverwarming?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Frank,

   Laat u adviseren door een erkend elektrotechnisch installatie bedrijf. Dit is namelijk niet een zaak om fouten mee te maken. Niet alle systemen zijn hiervoor geschikt.

   Daarbij, ik zou niet graag een douche vloer verwarmen omdat dit kalkafzetting versterkt.

   Met vriendelijke groet,
   Abel&Co

   Beantwoorden
 5. karsten
  karsten zegt:

  Hoeveel komt er op een bestaande vloer met tegels er totaal er bovenop als je elektrische vloerverwarming zou doen plus een nieuwe vloertegel

  Beantwoorden
  • Gasned zegt:

   Er zijn verschillende systemen voor elektrische vloerverwarming. De dikte van de vloerverwarmingsmat is ca. 5 mm. daar komt dan nog lijm bovenop en de dikte van de tegel.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *