Vloerverwarming is prima mogelijk in combinatie met laminaat. Let hierbij wel op dat de warmteweerstand van het laminaat niet te hoog is. De ideale weerstandswaarde ligt onder of rond Rc 0,10. Is de weerstandswaarde hoger dan Rc 0,15, dan is het laminaat niet geschikt. Het houdt dan de warmte te goed tegen. Dit leidt tot hoge stookkosten en een laag comfortniveau.

Verder moet je erop te letten dat de ondervloer voldoende warmte doorlaat. Zo zijn er speciale geperforeerde ondervloeren verkrijgbaar, die zorgen voor geluiddemping maar wel warmte doorgeven.

Het laminaat zelf kan, mits je de temperatuur van de vloerverwarming niet te hoog laat oplopen in een te kort tijdsbestek, prima omgaan met de warmte van de vloerverwarming. Zijn de temperatuurschommelingen wel te sterk, dan kan de laminaatvloer uitdrogen en scheuren. Het gevaar hierop is groter wanneer je radiatoren boven het laminaat hangen. Deze worden namelijk vaker snel opgewarmd, waardoor plaatselijke uitdroging kan optreden. Een laminaatvloer met vloerverwarming als bijverwarming, in combinatie met enkele radiatoren, is eigenlijk de beste optie. Zo heb je het comfort van een warme vloer, en hoeven de radiatoren minder heet te worden.

Vloerverwarming als bijverwarming

Een laminaatvloer met vloerverwarming als bijverwarming, in combinatie met enkele radiatoren, is eigenlijk de beste optie. Zo heb je het comfort van een warme vloer, en hoeven de radiatoren minder heet te worden.

PVC vloeren met houtstructuur

Er zijn momenteel ook vloeren van pvc verkrijgbaar met een houtstructuur. Deze zijn visueel nauwelijks van laminaat te onderscheiden, maar hebben een veel lagere warmteweerstand. De goede warmtegeleiding zorgt voor een aangenaam klimaat en een lagere energierekening.

Elektrisch en een hydrosysteem

Een laminaatvloer kan zowel worden gecombineerd met een elektrische en een hydrosysteem vloerverwarming. Het laatstgenoemde systeem heeft als nadeel dat de dekvloer nog niet aangebracht moet zijn (tenzij je bereid bent je bestaande dekvloer te verwijderen). Daarnaast moet de vloer maximaal gedroogd zijn voordat je de laminaatvloer legt, volgens het opstookprotocol. Hoe dat werkt lees je onderaan deze pagina.

Voor een goed werkende vloerverwarming en om mogelijke schade aan je laminaatvloer te voorkomen, adviseren wij een erkende installateur in te schakelen. Zij weten precies welke legmethodes, buizentypes, ondervloeren en verdelers geschikt zijn in combinatie met jouw vloer.

Reacties

8 antwoorden
 1. Evan
  Evan zegt:

  Beste Abel,

  Bij de woning waar ik laminaat wil leggen wordt (streng) geadviseerd om bij gebruik van laminaat een maximale Rc waarde van 0,09 te hanteren. Bestaan combinaties van ondervloer + laminaat met zulke lage Rc waarde?

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Evan,

   Een zoektocht op internet geeft me dat er wel ondervloer bestaat met een Rc van 0,01. Dan heb je nog 0,08 over voor het laminaat. En dan begint het probleem, ik kan weinig Rc waardes gepubliceerd vinden bij verschillende laminaat verkoper. Er wordt alleen aangegeven ‘geschikt voor vloerverwarming’. Zonder Rc waarde of lambda waarde zou ik daar niet voor gaan. De waardes die ik wel vind zijn te hoog. Het lijkt erop dat in dit geval geen laminaat mogelijk is.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 2. H.Joling
  H.Joling zegt:

  Beste Abdel,
  In de woning ligt vloerverwarming en een gietvloer. Ik heb geen informatie over de vloerverwarming en de gietvloer. Is het mogelijk om over de gietvloer laminaat te leggen?
  vriendelijke groet,
  Henny

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Henny,

   Het is mogelijk om over de gietvloer laminaat te leggen. Echter zal het comfort en de afgifte afnemen. Bij de steeds populairder wordende PVC vloeren zou dit beter gaan. Het beste stemt u dit af met de leverancier van uw vloer.

   mvg,
   Abel

   Beantwoorden
 3. Els
  Els zegt:

  Abel,

  wij hebben laminaat Rc 0.15m2K/W op vloerverwarming, het laminaat voelt niet echt warm aan, is dit normaal? De ruimte wordt wel warm, maar verbuik ligt nogal hoog. Hebben we het foute laminaat?

  Vriendelijke groeten,
  Els

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Els,

   Alles wat je op de vloerverwarming legt zal isoleren, het laminaat maar vooral ook de ondervloer is van belang. Beide moeten geschikt zijn voor vloerverwarming. En dan nog zal je een hogere kern temperatuur nodig hebben om dezelfde warmte afgifte te krijgen. Het verbruik zal dus altijd wat hoger zijn dan met een tegelvloer. Dit omdat een hogere kerntemperatuur ook hogere warmteverliezen naar de bodem heeft.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 4. kthui
  kthui zegt:

  Ik ga in de komende tijd laminaat liggen n mijn huis . Ik heb een vloer verwarming en ik heb geen idee welke laminaat die bij past ? Zijn alle laminaat die minder dan 7 mm dikte hebben geschikt zijn of zijn meer eigenschap die ook belangrijk zijn ?
  Graag ik heb uw hulp hier nodig ik kan zelf geen kant op .

  Met vriendelijke groet

  Nej Kthui

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste,

   Elke vloer met een reflecterende laag is zeer slecht geschikt. Let op de Rc-waarde (van het laminaat en de ondervloer samen) zoals in het artikel beschreven wordt. Als de Rc-waarde niet bekend is zou ik twijfelen aan de geschiktheid.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *