Het onderhoud van je mechanische ventilatie, het is niet iets waar je dagelijks aan denkt. De installatie doet immers gewoon zijn werk, 24 uur per dag, het gehele jaar door. Ook wanneer je er niets aan doet. Toch is goed onderhoud van mechanische ventilatie essentieel. Niet alleen voor de werking van het systeem, maar ook voor je gezondheid.

Onderhoud mechanische ventilatie is beter voor je gezondheid

Mechanische ventilatiesystemen zorgen continu voor voldoende luchtcirculatie en houden het vochtpercentage in balans. Zeker bij huizen die na 1970 zijn gebouwd is dit van groot belang, aangezien deze goed geïsoleerd zijn. Zonder goede mechanische ventilatie kunnen op diverse plekken in huis schimmels, bacteriën en vieze geurtjes ontstaan. Dit is niet alleen hinderlijk, maar verhoogt ook de kans op gezondheidsproblemen.

De lucht die via ventilatieventielen wordt afgezogen kan dus vocht, schimmels en bacteriën bevatten. Na verloop van tijd kunnen die zich ophopen in de filters. Daardoor neemt de capaciteit af, waardoor er minder verse lucht jouw huis binnenkomt. Wordt de ophoping erg groot, dan kunnen schadelijke stoffen in de binnenlucht terecht komen.

Het niet onderhouden van mechanische ventilatie kan leiden tot:

  • Klachten aan de luchtwegen
  • Ademhalingsproblemen
  • Hoestbuien
  • Misselijkheid
  • Huidallergieën

Wanneer je gebruik maakt van balansventilatie (ook bekend als systeem D, een systeem dat niet alleen binnenlucht afzuigt, maar ook verse lucht aanvoert), is onderhoud extra belangrijk. Je wilt er immers zeker van kunnen zijn dat er voldoende verse lucht binnen komt, die bacterie- en schimmelvrij is.

Onderhoud mechanische ventilatie is beter voor het systeem

De ventilator die de lucht in beweging moet brengen verbruikt continu stroom. Moderne ventilatiesystemen zijn uitgerust met energiezuinige ventilatoren op gelijkstroom. Wanneer er geen onderhoud wordt gepleegd zal het systeem harder moeten werken om de lucht te verversen. Het stroomverbruik kan daardoor al snel toenemen met 10 procent. Ook kan het geluidsniveau toenemen: de ventilator kan meer bijgeluiden gaan maken, bij de ventilatieventielen kan een ruis ontstaan.

Uit onderzoek is gebleken dat de mechanische ventilatie in ruim de helft van de woningen in Nederland niet in orde is. De lucht in die huizen voldoet niet aan de wettelijke eisen die zijn gesteld. Veelal is dit op te lossen met professionele installatie of verbetering, regelmatig onderhoud en correct gebruiken van het systeem.

Wil je onderhoud aan je ventilatie? Of een onderhoudscontract afsluiten? Vraag advies aan 1 van onze installateurs.

Onderhoud mechanische ventilatie: wat houdt dit in?

Het is mogelijk om mechanische ventilatie zelf te onderhouden. Denk dan vooral aan het reinigen van de luchtkanalen en ventielen. De filters dienen het liefst maandelijks te worden schoongemaakt. Vervang ze wanneer je ziet dat ze niet goed schoon meer worden. Zorg wel dat je de ventielen in dezelfde opening en in dezelfde stand terugplaatst, om de afstelling van de mechanische ventilatie niet te verstoren.

Ook de ventilatie-unit kun je zelf reinigen, al raden wij dit ten zeerste af. De ventilator is door de fabrikant zorgvuldig gebalanceerd; door verkeerd onderhoud kan er onbalans ontstaan. Het geluidsniveau kan daardoor hinderlijk toenemen. Laat het onderhoud aan de  ventilatie-unit dus uitvoeren door een professional. Bij de meeste merken dient dit eens per twee jaar te gebeuren. Het ventilatiesysteem als geheel kun je het beste iedere vier jaar opnieuw laten inregelen.

Onderhoud mechanische ventilatie: contract of niet?

Het is praktisch om een onderhoudscontract af te sluiten met de installateur. Hij kan ervoor zorgen dat de mechanische ventilatie optimaal werkt. Woon je in een appartement? Dan is de kans aanwezig dat je collectieve mechanische ventilatie hebt. Er zijn dan geen aparte ventilatiekanalen voor jouw appartement. Het onderhoud dient dan sowieso centraal te gebeuren, omdat het systeem anders ernstig ontregeld kan raken. Er wordt dan te veel of veel te weinig lucht afgezogen. Tevens kan er geluidsoverlast optreden, of kan er vervelende tocht of onderdruk in de woning ontstaan.

Werkzaamheden van een installateurstof_op_ventilatierooster-300x214

  • Reiniging van de luchtkanalen
  • Onderhoud en reiniging van unit en ventielen
  • Meting van de afzuigcapaciteit
  • Afstelling van het systeem en de ventielen
  • Advies over het juiste gebruik ventilatiesysteem

Extra tips rondom onderhoud mechanische ventilatie

  • Zorg altijd voor voldoende natuurlijke ventilatie. Zet ramen en deuren regelmatig helemaal open, ook in de winter.
  • Zorg dat je schoongemaakte ventielen op precies dezelfde wijze terugplaatst. Markeer de positie met een sticker of stift, dan kan je ze makkelijk terugplaatsen.
  • Schakel je een installateur in? Let dan op het certificaat conform de zogeheten Beoordelingsrichtlijn 6000/10 Ontwerpen en installeren van ventilatievoorzieningen van woningen.
  • Is je mechanische ventilatie nog uitgerust met een ventilator op wisselstroom? Overweeg tijdens het onderhoud een moderne ventilator op gelijkstroom. De kosten voor aanschaf en installatie heb je binnen enkele jaren terugverdiend, daarna bespaar je jaarlijks fors op elektriciteitsverbruik.

Reacties

26 antwoorden
  1. Timmerman
    Timmerman zegt:

    Onderwerp: luchttoevoerventiel inclusief HEPA filter

    Beste Abel,

    Ik heb momenteel in mijn appartement een luchttoevoer-systeem. Aangezien ik relatief erg veel stof in mijn huis heb vermoed ik dat dit komt uit het luchttoevoer-systeem. Kunt u mij vertellen: Bestaan er luchttoevoer ventielen die een ingebouwd HEPA filter in het ventiel hebben? Indien ja, kan ik deze bij u kopen? Alvast hartelijk bedankt voor uw feedback.

    Mvg,
    dhr Timmerman

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Een luchttoevoer systeem heeft filters bij de inlaat. Mogelijk zijn deze of de kanalen vervuilt. Luchttoevoer moet regelmatig gereinigd worden.

      De ventielen zijn ingeregeld en kunnen niet zonder meer vervangen worden voor andere. Overigens zijn deze waarschijnlijk eigendom van de VVE als je in een VVE zit.

      Ik ken geen enkel model inblaas ventiel met HEPA filter helaas.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
    • Em
      Em zegt:

      Als je op het uitblaasventiel een stukje afzuigkapfilter maakt heb je weliswaar geen hepafilter maar je zal verbaasd zijn hoeveel stof dat gaat afvangen!.

      Beantwoorden
  2. marc
    marc zegt:

    Heb nu een systeem in huis dat lucht afvoert, de unit is al behoorlijk oud, en maakt best wel hinderlijk geluid.
    Omdat ik zelf erg gevoelige luchtwegen heb, binnenshuis altijd nog steeds veel moet hoesten vroeg ik me af of het niet beter voor mij zou zijn om gefilterde lucht in te voeren ipv vervuilde lucht van buiten in te voeren?
    Volgens mijn huisarts is hier de lucht van buiten ongezond voor mij ( vlakbij vliegveld )

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Marc,

      Je zou dan een gebalanceerd systeem moeten nemen, tegenwoordig worden die eigenlijk altijd uitgevoerd met een WTW (Warmte Terug Win unit). Hier zitten filters in die regelmatig vervangen moeten worden, misschien zijn er ook HEPA filters voor te krijgen.

      Echter een bestaande woning ombouwen naar een WTW systeem is meestal erg duur als het al mogelijk is. Misschien kan je de toevoerroosters voorzien van filters?

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  3. Dijkstra
    Dijkstra zegt:

    Bij een mechanische ventilatie met alleen AFVOERkanalen is schoonmaken van de afvoerkanalen niet nodig. Na 40 jaar zit er nog steeds een dun stoflaagje aan de wanden. Er blijft meer dan genoeg doorstroom opening over om de lucht af te voeren. Wel maak ik de ventilator om de 2 jaar even schoon. That’s all.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Een en ander hangt ook af van hoe de kanalen gemonteerd zijn en de vervuilingsgraad van de omgevingslucht. Soms kan het wel nodig zijn om de verticale kanalen te reinigen. Maar inderdaad, er zijn minder gezondheidsrisico’s dan met mechanische toevoer of een wtw installatie.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  4. Van der Laan
    Van der Laan zegt:

    Ik woon in een apartement van voor 1930.
    Mijn benedenbuurman woont sinds 9. maanden onder mij en er is sinds die tijd een ventilatiesysteem aangebracht.
    Met een bedieningsknop tot 3.
    Sinds een aantal weken bromt/dreunt dit
    Systeem enorm door mijn houten vloer.
    Met name ‘s nachts, waar kan dit aan liggen?
    Deze week was hij thuis en had de keukendeur open toen hij mij vroeg bij hem thuis mee te luisteren terwijl hij de instalatie op drie stond. Maar er was niets te horen…..Dus conclusie de geluidsoverlast kon niet aan de instalatie liggen…..Maar kan het niet zo zijn dat doordat er voldoende verse lucht via de keukendeur binnen kwam dat daarom de instalatie niet aansloeg?
    ‘s avonds laat toen hij weer weg was kwam er namelijk weer veel gebrom/gedreun de gehele nacht door de vloer heen. Resonantie door het bed en de bank in de woonkamer.
    Gekmakend! ….
    Bij voorbaat dank voor het antwoord.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Het is mogelijk dat de ventilator meer geluid maakt als er geen of onvoldoende toevoer is. De enige manier om dat te controleren is het geluid te monitoren en precies aangeven wanneer u het geluid wel of niet hoort, liefst samen met de buurman. Dit zal wel een lastig probleem zijn, de buurman heeft er kennelijk geen last van.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  5. Anoniem
    Anoniem zegt:

    Goedendag,

    Waar kun je je recht halen als je huisbaas (200 appartementen-complex) weigert om na 13 jaar ventilatiekanalen te laten schoonmaken “omdat die dat juridisch niet verplicht is” . Er zijn een redelijk aantal bewoners die na klachten te hebben ondervonden de WTW gewoon niet meer gebruiken. Ook zijn er bewoners die regelmatig klachten ondervinden. Bestaat er ook niet zoiets als zorgplicht ?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Bestaat er niet iets als de woonbond of huurdersvereniging? Mogelijk kunnen die hiermee helpen. Anders kan de rechter eventueel een beslissing hierover nemen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  6. Piet
    Piet zegt:

    Ik woon in een appartementencomplex van 2 verdiepingen op de 1e etage. Is het raadzaam om alleen mijn luchtkanalen schoon te laten maken of is het verstandiger om dit in samenwerking met mijn bovenburen te laten doen?.( Ik weet niet of wij dezelfde kanalen gebruiken, maar het lijkt mij van wel)

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Piet,

      Het zal ervan afhangen hoe de installatie in elkaar zit. Maar het is waarschijnlijk dat de installaties gedeeld zijn met andere appartementen. In dat geval is het wel handig om samenwerking te zoeken.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  7. Magda
    Magda zegt:

    Hallo ik heb een afzuigsysteem dat volgens mij niet zo goed meer werkt omdat alle baklucht zo lang blijft hangen in huis alle kleren stinken naar eten betekent dit dat het schoon gemaakt moet worden wij wonen hier al dertig jaar en er is nooit wat aan gedaan wij hebben de afvoer ook op het dak staan moet dat mischien vernieuwd worden wij hebben een koop huis en wat zijn de kosten hiervan

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Magda,

      Vervangen van een ventilatiebox kost tussen de 300 en 500 euro, afhankelijk wat je precies wilt. Schoonmaken van kanalen moet in het werk bekeken worden. Neem contact op met een installateur om dit voor je in te schatten.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  8. Esin
    Esin zegt:

    Nadat mijn man de electriciteit uit heeft gezet om een lamp op te hangen, is ons ventilatiesysteem ermee gestopt. Hij heeft het batterijtje van de schakelaar vervanger, maar daar ligt het niet aan. Wat nu? We wonen in een koop appartement met een actieve VVE. Bestaat er een verzekering die de kosten hiervan dekt?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Esin,

      Hier is voor zover ik weet geen verzekering voor. Als een ventilatie systeem niet start is er iets aan de hand, misschien een storing of een defect, ook een blokkade is mogelijk. Daar zal toch een monteur voor moeten komen. De oorzaak is niet het uitzetten van de elektriciteit in elk geval, daar kan dit niet van defect gaan. Het zal een samenloop van omstandigheden zijn.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  9. Simon Yalcin
    Simon Yalcin zegt:

    Wij hebben mechanische ventilatie in keuken badkamer en toilet. Wij horen hem alleen in de badkamer werken. In de keuken en toilet horen we de ventilatie totaal niet. Duidt dit op een defect?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Simon,

      Meestal duidt dat op een goed ingestelde installatie. Met een keukentrapje en wat dun plastic kan je controleren of de afzuiging werkt, het plastic zal dan naar binnen gezogen worden. Niet loslaten!

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  10. Anoniem
    Anoniem zegt:

    Ik heb op dak een centrale afzuig ventilator die lucht afzuigt van 4 woningen. De laatste tijd hoor ik veel sis geluiden , brom geluiden en piepgeluiden. Als ik mijn hand voor een afzuigventiel doe dan voel ik nauwelijks iets zuigen, dus ik heb het vermoeden dat de centrale afzuiger vol met stof zit en dat buren daarom ventilatoren in de buis drukken wat dan weer voor extra herrie zorgt. Ik slaap naast een koof waarachter die afvoerbuis zit maar tevens zitten daar ook de buizen achter van de stadsverwarming. Dus ik weet het niet meer waar ik het moet zoeken. Ik ben al een paar keer bij de woningbouw geweest maar volgens mij nemen ze me niet echt serieus want ze helpen me niet echt, want 2 maanden later is de situatie nog hetzelfde. Weet u hoe vaak die centrale afzuiger op dak schoongemaakt moet worden?Zijn daar wettelijke regels voor? Want dat schoonmaken is nog nooit gebeurt en ik woon er al 15 jaar. Zelf lijkt het me namelijk logisch dat dit soort apparaten af en toe van dak verwijdert moet worden en dan onderhoud nodig hebben en alle stof eruit moet worden gehaald of heb ik het mis? Bedankt alvast voor uw antwoord.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Er zijn geen wettelijke regels voor het reinigen of onderhouden van een dakventilator. Die zijn ook niet nodig omdat deze ventilatoren eigenlijk nooit vervuilen. Natuurlijk slijten ze wel en dan kan er capaciteitsverlies en een hoger geluidsniveau optreden. Als er klachten zijn zullen die toch opgelost moeten worden door de beheerder van de installaties, in jou geval de woningbouwvereniging.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  11. dirk van de peppel
    dirk van de peppel zegt:

    hallo hier zijn de kanalen nog nooit schoon gemaakt en er zijn mensen die nog een unit van28 jaar oud hebben,wij hebben heel veel lawaai binnen door de kanalen ,is het verplicht om het schoon te houden graag uw antwoord

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Dirk,

      Verplicht is dat niet, en voor afvoerkanalen maakt het ook niet zo gek veel uit. Toevoerkanalen moeten wel regelmatig gereinigd worden, maar ook hier is er geen verplichting.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *