Het onderhoud van je mechanische ventilatie, het is niet iets waar je dagelijks aan denkt. De installatie doet immers gewoon zijn werk, 24 uur per dag, het gehele jaar door. Ook wanneer je er niets aan doet. Toch is goed onderhoud van mechanische ventilatie essentieel. Niet alleen voor de werking van het systeem, maar ook voor je gezondheid.

Onderhoud mechanische ventilatie is beter voor je gezondheid

Mechanische ventilatiesystemen zorgen continu voor voldoende luchtcirculatie en houden het vochtpercentage in balans. Zeker bij huizen die na 1970 zijn gebouwd is dit van groot belang, aangezien deze goed geïsoleerd zijn. Zonder goede mechanische ventilatie kunnen op diverse plekken in huis schimmels, bacteriën en vieze geurtjes ontstaan. Dit is niet alleen hinderlijk, maar verhoogt ook de kans op gezondheidsproblemen.

De lucht die via ventilatieventielen wordt afgezogen kan dus vocht, schimmels en bacteriën bevatten. Na verloop van tijd kunnen die zich ophopen in de filters. Daardoor neemt de capaciteit af, waardoor er minder verse lucht jouw huis binnenkomt. Wordt de ophoping erg groot, dan kunnen schadelijke stoffen in de binnenlucht terecht komen.

Het niet onderhouden van mechanische ventilatie kan leiden tot:

 • Klachten aan de luchtwegen
 • Ademhalingsproblemen
 • Hoestbuien
 • Misselijkheid
 • Huidallergieën

Wanneer je gebruik maakt van balansventilatie (ook bekend als systeem D, een systeem dat niet alleen binnenlucht afzuigt, maar ook verse lucht aanvoert), is onderhoud extra belangrijk. Je wilt er immers zeker van kunnen zijn dat er voldoende verse lucht binnen komt, die bacterie- en schimmelvrij is.

Onderhoud mechanische ventilatie is beter voor het systeem

De ventilator die de lucht in beweging moet brengen verbruikt continu stroom. Moderne ventilatiesystemen zijn uitgerust met energiezuinige ventilatoren op gelijkstroom. Wanneer er geen onderhoud wordt gepleegd zal het systeem harder moeten werken om de lucht te verversen. Het stroomverbruik kan daardoor al snel toenemen met 10 procent. Ook kan het geluidsniveau toenemen: de ventilator kan meer bijgeluiden gaan maken, bij de ventilatieventielen kan een ruis ontstaan.

Uit onderzoek is gebleken dat de mechanische ventilatie in ruim de helft van de woningen in Nederland niet in orde is. De lucht in die huizen voldoet niet aan de wettelijke eisen die zijn gesteld. Veelal is dit op te lossen met professionele installatie of verbetering, regelmatig onderhoud en correct gebruiken van het systeem.

Wil je onderhoud aan je ventilatie? Of een onderhoudscontract afsluiten? Vraag advies aan 1 van onze installateurs.

Onderhoud mechanische ventilatie: wat houdt dit in?

Het is mogelijk om mechanische ventilatie zelf te onderhouden. Denk dan vooral aan het reinigen van de luchtkanalen en ventielen. De filters dienen het liefst maandelijks te worden schoongemaakt. Vervang ze wanneer je ziet dat ze niet goed schoon meer worden. Zorg wel dat je de ventielen in dezelfde opening en in dezelfde stand terugplaatst, om de afstelling van de mechanische ventilatie niet te verstoren.

Ook de ventilatie-unit kun je zelf reinigen, al raden wij dit ten zeerste af. De ventilator is door de fabrikant zorgvuldig gebalanceerd; door verkeerd onderhoud kan er onbalans ontstaan. Het geluidsniveau kan daardoor hinderlijk toenemen. Laat het onderhoud aan de  ventilatie-unit dus uitvoeren door een professional. Bij de meeste merken dient dit eens per twee jaar te gebeuren. Het ventilatiesysteem als geheel kun je het beste iedere vier jaar opnieuw laten inregelen.

Onderhoud mechanische ventilatie: contract of niet?

Het is praktisch om een onderhoudscontract af te sluiten met de installateur. Hij kan ervoor zorgen dat de mechanische ventilatie optimaal werkt. Woon je in een appartement? Dan is de kans aanwezig dat je collectieve mechanische ventilatie hebt. Er zijn dan geen aparte ventilatiekanalen voor jouw appartement. Het onderhoud dient dan sowieso centraal te gebeuren, omdat het systeem anders ernstig ontregeld kan raken. Er wordt dan te veel of veel te weinig lucht afgezogen. Tevens kan er geluidsoverlast optreden, of kan er vervelende tocht of onderdruk in de woning ontstaan.

Werkzaamheden van een installateurstof_op_ventilatierooster-300x214

 • Reiniging van de luchtkanalen
 • Onderhoud en reiniging van unit en ventielen
 • Meting van de afzuigcapaciteit
 • Afstelling van het systeem en de ventielen
 • Advies over het juiste gebruik ventilatiesysteem

Extra tips rondom onderhoud mechanische ventilatie

 • Zorg altijd voor voldoende natuurlijke ventilatie. Zet ramen en deuren regelmatig helemaal open, ook in de winter.
 • Zorg dat je schoongemaakte ventielen op precies dezelfde wijze terugplaatst. Markeer de positie met een sticker of stift, dan kan je ze makkelijk terugplaatsen.
 • Schakel je een installateur in? Let dan op het certificaat conform de zogeheten Beoordelingsrichtlijn 6000/10 Ontwerpen en installeren van ventilatievoorzieningen van woningen.
 • Is je mechanische ventilatie nog uitgerust met een ventilator op wisselstroom? Overweeg tijdens het onderhoud een moderne ventilator op gelijkstroom. De kosten voor aanschaf en installatie heb je binnen enkele jaren terugverdiend, daarna bespaar je jaarlijks fors op elektriciteitsverbruik.

Meer over dit onderwerp

Reacties

9 antwoorden
 1. Esin
  Esin zegt:

  Nadat mijn man de electriciteit uit heeft gezet om een lamp op te hangen, is ons ventilatiesysteem ermee gestopt. Hij heeft het batterijtje van de schakelaar vervanger, maar daar ligt het niet aan. Wat nu? We wonen in een koop appartement met een actieve VVE. Bestaat er een verzekering die de kosten hiervan dekt?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Esin,

   Hier is voor zover ik weet geen verzekering voor. Als een ventilatie systeem niet start is er iets aan de hand, misschien een storing of een defect, ook een blokkade is mogelijk. Daar zal toch een monteur voor moeten komen. De oorzaak is niet het uitzetten van de elektriciteit in elk geval, daar kan dit niet van defect gaan. Het zal een samenloop van omstandigheden zijn.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 2. Simon Yalcin
  Simon Yalcin zegt:

  Wij hebben mechanische ventilatie in keuken badkamer en toilet. Wij horen hem alleen in de badkamer werken. In de keuken en toilet horen we de ventilatie totaal niet. Duidt dit op een defect?

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Simon,

   Meestal duidt dat op een goed ingestelde installatie. Met een keukentrapje en wat dun plastic kan je controleren of de afzuiging werkt, het plastic zal dan naar binnen gezogen worden. Niet loslaten!

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 3. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Ik heb op dak een centrale afzuig ventilator die lucht afzuigt van 4 woningen. De laatste tijd hoor ik veel sis geluiden , brom geluiden en piepgeluiden. Als ik mijn hand voor een afzuigventiel doe dan voel ik nauwelijks iets zuigen, dus ik heb het vermoeden dat de centrale afzuiger vol met stof zit en dat buren daarom ventilatoren in de buis drukken wat dan weer voor extra herrie zorgt. Ik slaap naast een koof waarachter die afvoerbuis zit maar tevens zitten daar ook de buizen achter van de stadsverwarming. Dus ik weet het niet meer waar ik het moet zoeken. Ik ben al een paar keer bij de woningbouw geweest maar volgens mij nemen ze me niet echt serieus want ze helpen me niet echt, want 2 maanden later is de situatie nog hetzelfde. Weet u hoe vaak die centrale afzuiger op dak schoongemaakt moet worden?Zijn daar wettelijke regels voor? Want dat schoonmaken is nog nooit gebeurt en ik woon er al 15 jaar. Zelf lijkt het me namelijk logisch dat dit soort apparaten af en toe van dak verwijdert moet worden en dan onderhoud nodig hebben en alle stof eruit moet worden gehaald of heb ik het mis? Bedankt alvast voor uw antwoord.

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste,

   Er zijn geen wettelijke regels voor het reinigen of onderhouden van een dakventilator. Die zijn ook niet nodig omdat deze ventilatoren eigenlijk nooit vervuilen. Natuurlijk slijten ze wel en dan kan er capaciteitsverlies en een hoger geluidsniveau optreden. Als er klachten zijn zullen die toch opgelost moeten worden door de beheerder van de installaties, in jou geval de woningbouwvereniging.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden
 4. dirk van de peppel
  dirk van de peppel zegt:

  hallo hier zijn de kanalen nog nooit schoon gemaakt en er zijn mensen die nog een unit van28 jaar oud hebben,wij hebben heel veel lawaai binnen door de kanalen ,is het verplicht om het schoon te houden graag uw antwoord

  Beantwoorden
  • Abel
   Abel zegt:

   Beste Dirk,

   Verplicht is dat niet, en voor afvoerkanalen maakt het ook niet zo gek veel uit. Toevoerkanalen moeten wel regelmatig gereinigd worden, maar ook hier is er geen verplichting.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *