Onderzoek toont aan dat ongeveer de helft van alle woningen in Nederland onvoldoende wordt geventileerd. Achterstallig onderhoud en verkeerd gebruik zijn de grootste boosdoeners. Het reinigen van je mechanische ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Niet reinigen betekent een verminderde capaciteit. Daarnaast stijgt het verbruik van de ventilatie-unit soms met 10% per jaar.

De specialist

Mechanische ventilatie moet goed functioneren. Laat de reiniging over aan een specialist. De kosten zijn te overzien en wegen niet op tegen de vervelende gevolgen van een slecht onderhouden ventilatiesysteem.

Wat doet een specialist tijdens professionele reiniging van jouw ventilatiesysteem:

  • Reiniging van alle ventilatieventielen (ventilatieroosters).
  • Reiniging van de ventilatie-unit.
  • Controle van alle functies van het ventilatiesysteem: is de toevoer en afvoer van lucht in balans?
  • Is er verbetering nodig en mogelijk, gelet op veranderingen in de thuissituatie of gezondheid?
  • Veroorzaakt de ventilatie-unit geluidsoverlast en kan dit verholpen worden?

Reinigen mechanische ventilatie: tips & adviezen

  • Markeer of nummer ventielen (ventilatieroosters) aan de binnenzijde, zodat alles weer op de juiste plek terechtkomt.
  • Was de ventielen die zijn voorzien van een filter met enige regelmaat uit. Je kunt hierbij gewoon afwasmiddel gebruiken.
  • Vraag het onderhoudsbedrijf naar de Ventilatiekeur. Dan weet je zeker dat het onderhoud aan alle geldende regels en eisen voldoet. Je krijgt na de reiniging informatie over de ventilatiecapaciteit van je systeem.
  • Een ventilator is in de fabriek nauwkeurig gebalanceerd. Wees voorzichtig met het schoonmaken ervan. Bij de minste beschadiging produceert deze meer lawaai.

Reinigen van collectieve ventilatie

Appartementsgebouwen zijn soms uitgerust met collectieve mechanische ventilatie. In dat geval is specialistische reiniging absoluut noodzakelijk. Kleine wijzigingen kunnen het systeem enorm ontregelen, met gebrekkige luchtafvoer, tochtklachten, onderdruk en/of geluidsoverlast als gevolg.

Reacties

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *