Voor een gezond binnenklimaat dient ook de kelder geventileerd te worden. Of mechanische ventilatie nodig is in een kelder, hangt vooral af van de mate waarin je de kelder gebruikt. Als je er alleen wat spullen en voorraad in bewaart en steeds maar korte momenten in de kelder bent, is mechanische ventilatie in kelder niet nodig. De deur af en toe openen zorgt dan al voor voldoende verse lucht. Gebruik je de kelder als hobbyruimte of speelkamer voor je kinderen, dan is mechanische ventilatie wel aan te raden.

Wordt je woning ontlucht via mechanische ventilatie?

Zorg dan dat de afzuiging van de kelder apart is te regelen. Doe dit vooral wanneer je verwacht dat de kelder niet altijd intensief zal worden gebruikt. Vermijd sowieso beluchting vanuit kruipruimtes, om vocht, schimmels en schadelijk radon gas in de lucht te voorkomen.

Condensvorming in kelder voorkomen

Bij mechanische ventilatie in de kelder is de kans aanwezig op condensvorming. Dit treedt op wanneer vochtige buitenlucht in de kelder afkoelt tegen de koude kelderwand. Je kunt dit voorkomen door een luchtontvochtiger te laten plaatsen. Dit systeem gebruikt warmte van afvoerlucht om inkomende lucht te verwarmen. Dit systeem kan tevens worden uitgebreid met vochtsensoren, zodat de werking wordt afgestemd op het ideale vochtpercentage in de lucht.

Goede en veilige ventilatie in je kelder? Vraag advies aan 1 van onze specialisten.

Mechanische ventilatie in wijnkelder

In een goede wijnkelder heerst een constante temperatuur met een stabiele luchtvochtigheid en nauwelijks voelbare luchtstroming. De kunst van het rijpen van wijnen is hier dus nauw verbonden met de kunst van het realiseren van uitgebalanceerde ventilatie, zonder ‘dode’ hoeken. Het is daarbij vooral belangrijk om schimmelvorming te voorkomen en ervoor te zorgen dat de wijn in alle rust kan rijpen. Mechanische ventilatie wordt dan ook vaak toegepast in combinatie met koel- of verwarmingssystemen (balansventilatie) en systemen voor vochtregulering.

De belangrijkste redenen voor ventilatie in een wijnkelder

  • De ruimte dient geurvrij te zijn. Op de lange termijn belanden ongewenste bestanddelen in de lucht namelijk in de wijn.
  • De luchtvochtigheid dient tussen de 60% en 80% te zijn. Ligt dit percentage lager dan krimpen de kurken en gaat de wijn oxideren. Ligt het percentage hoger, dan treedt schimmelvorming op op kurken en etiketten.
  • De temperatuur moet continu tussen de 10 en 14°C liggen om de wijn optimaal te laten rijpen. Mechanische ventilatie kan hier een bijdrage in leveren, uiteraard in combinatie met goede isolerende maatregelen.

Klaar met lezen?

2 antwoorden
  1. Soo
    Soo zegt:

    Beste,

    Als je een berging (half verdiept) in de kelder hebt met geen ramen en geen verdere ventilatievoorzieningen, krijg je dan toch condensvorming?
    Of gebeurt dat ook als je een berging met raam hebt met een ventilatierooster erboven, waar de vochtige buitenlucht in de berging afkoelt tegen de koude berging/kelderwand? Betreft nieuwbouw woning.
    Mijn vraag is eigenlijk: wat is in dit geval beter om condensvorming te voorkomen?

    Alvast dank voor uw antwoord.
    mvg

    Beantwoorden
  2. Abel
    Abel zegt:

    In antwoord op Soo.
    Beste Soo,

    Condens treedt op als de lucht verzadigd is met waterdamp (vochtig). Ventilatie helpt om condens weer af te voeren en om de luchtvochtigheid binnen de perken te houden

    Mogelijke ventilatie is afhankelijk van het doel van de berging. Pas als de lucht in de berging vochtig wordt moet er geventileerd worden. Dit zou nodig kunnen zijn als u bijvoorbeeld verse producten opslaat. Gebruikt u het bijv voor opslag voor wijn of drank dan is het niet per ce nodig.

    Hopelijk is hiermee uw vraag beantwoord.

    Met vriendelijke groet,
    Jeroen

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *