Vloerverwarming installeren is geen eenvoudige klus. Installeer niet voordat je de uitleg op deze pagina hebt gelezen. Twijfel je, of vertrouw je sowieso liever op een vakman? Neem dan contact op met een erkende installateur bij jou in de buurt.

Installeer vloerverwarming: welk type?

Er zijn zowel vloerverwarmingssystemen met warm water als met elektriciteit verkrijgbaar, in verschillende varianten. Maak een goede inschatting van de materiaalkosten, complexiteit en de te verwachten gemiddelde energiekosten, alvorens je een definitieve keuze maakt.

Stappenplan voor de installatie van vloerverwarming met warm water aangesloten op een cv-installatie.

  1. Meet de te verwarmen ruimtes op en bepaal de gewenste gemiddelde temperatuur. Op deze pagina lees je waar je rekening mee moet houden.
  2. Als je weet hoeveel warmte je gekozen systeem afgeeft, kun je bepalen hoeveel meter vloerverwarmingsbuis je nodig hebt.
  3. Leg de buizen 15 cm van elkaar af in een goed geïsoleerde ruimte, of 10 cm in een slecht geïsoleerde ruimte. Eén leiding mag maximaal 70 tot 120 meter lang zijn, afhankelijk van onder andere het type verdeler.
  4. Heb je een nog niet afgewerkte vloer en dus voldoende ruimte voor opbouw (8 cm)? Begin dan met het leggen van een laag isolatieschuim, dat ervoor zorgt dat er geen warmte in de grond verdwijnt. Heb je een reeds afgewerkte vloer? Dan moet je sleuven frezen waar de buizen ingelegd kunnen worden. Test vooraf met een boor of je te maken hebt met een dekvloer (grijs of bruin gruis) of met hard beton (wit gruis). In dit laatste geval is het af te raden om sleuven te maken.
  5. Leg daarbovenop dun zilverfolie, zodat de warmte die de buizen gaan verspreiden gelijkmatiger wordt verdeeld
  6. Daarbovenop leg je rastermatten van gewapend staal. Hier kun je de verwarmingsbuizen aan vastmaken, wat zorgt voor een stabiele ligging. Je kunt ook kiezen voor een andere ondergrond, zoals noppenplaten, profielplaten of een tackersysteem.
  7. Breng ook randisolatie aan om warmteverlies aan de zijkanten te voorkomen.
  8. Leg de vloerverwarmingsbuizen in de vorm van een meander of slakkenhuis. Een slakkenhuis zorgt voor de meest gelijkmatige opwarming van de vloer. Een meander zorgt voor een minder gelijkmatige opwarming door de lange aanvoerbuis. Aan die zijde wordt het daardoor warmer. Dit kan wel handig zijn in het geval van een grote raampartij: door de aanvoerbuis hierlangs te leggen, voorkom je potentiële koudeval.
  9. Laat water in de buizen lopen en controleer of deze nergens lekken. Laat het water in de leidingen staan, zodat er voldoende tegendruk is.
  10. Giet de cementdekvloer over de buizen. De laag moet minimaal 2,5 tot 3 centimeter dik zijn. Enkele zaken zijn van belang met betrekking tot de cementdekvloer:
  11. > Laat de vloer volledig drogen voordat je de vloerverwarming aanzet. Reken hierbij op 1,5 week per centimeter dekvloer.
  12. > Om (krimp)scheuren te voorkomen kun je wapeningsvezel toevoegen aan de specie, of een wapeningsnet boven de vloerverwarming aanbrengen.
  13. > Zorg dat er geen (aanvoer)buizen door de vloer lopen met een temperatuur die boven de 40 graden Celsius uitkomt.
  14. Sluit de verwarmingsbuizen aan op een verdeler (meestal wordt deze geplaatst in een opbergkast of – indien er voldoende ruimte is – in de meterkast. De verdeler moet worden aangesloten op de cv-ketel, om warm water te ontvangen en afgekoeld water terug te pompen. Meer informatie over de werking van de verdeler vindt je hier.

Tip van Abel: je kunt de verwarmingsbuizen ook aansluiten op een warmtepomp (met gesloten verdeler), het retourwater van je bestaande radiatoren of op de stadsverwarming (met een speciale verdeler).

Elektrische vloerverwarming aanleggen

Het aanleggen van elektrische vloerverwarming is doorgaans eenvoudiger dan het aanleggen van vloerverwarming met warm water. Er zijn zelfs systemen verkrijgbaar die werken via het stopcontact. Voor alle andere systemen geldt dat je het aansluiten moet overlaten aan een erkende elektricien.

Droogbouw in plaats van natbouw

De bovenstaande instructies zijn gebaseerd op het zogeheten ‘natbouw’-principe. Nadelen hiervan ten opzichte van modernere ‘droogbouwsystemen’ zijn een minder goede warmtegeleiding (dus langere opwarmtijd) en de lange droogtijd.

Droogbouwsystemen zijn duurder in aanschaf, maar eenvoudiger te installeren en tot 18% voordeliger qua energieverbruik, dankzij een betere warmteafgifte. Zo kun je kiezen voor geëxpandeerd polystyreen (piepschuim) platen met aluminium lamellen die zorgen voor goede warmtespreiding. De verwarmingsbuizen klik je in voorgevormde uitsparingen.

Reacties

16 antwoorden
  1. Theo
    Theo zegt:

    Goedemiddag,
    Wij zijn van plan om vloerverwarming aan te leggen in onze in onze woonkamer. De vloerverwarming zal worden aangesloten op de bestaande HR CV ketel. De RC waarde van de betonnen vloer is 1,5 m2K/W.
    Is deze RC waarde voldoende om een lagere energierekening te realiseren?
    Bij voorbaat dank voor de reacties.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Theo,

      Dat durf ik zo niet te zeggen. Ik verwacht dat het niet heel veel uitmaakt, en misschien wel wat meer energie verbruikt. Met vloerverwarming kan je wel een lagere ruimte temperatuur handhaven, 19 ipv 20 graden met het zelfde comfort niveau. Maar de vloer isolatie is niet heel effectief (2.5 of hoger zou gewenst zijn) en je maakt juist de vloer veel warmer.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  2. John
    John zegt:

    Hi, ik laat vloerverwarming benedenverdieping (bovenverdieping standaard radiatoren) plaatsen. Deze is nu geplaatst. Echter, is de radiator in de badkamer nog niet voorradig. De installateur geeft aan dat hij op de radiator moet wachten om de CV en vloerverwarming etc af te maken/ aan te zetten.

    Kan dat kloppen? Het klinkt voor mij onlogisch, maar ben dan een leek. Een heel systeem afhankelijk van de installatie van 1 radiator. (alleen de leidingen van de radiator liggen er al)

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste John,

      In principe klopt dat, je kan een systeem niet vullen als het niet klaar is. Maar tegen meerkosten zou het wel mogelijk moeten zijn om deze leidingen af te doppen en later aan te sluiten. Echter dat loopt snel op omdat er dan ook weer afgetapt en gevuld moet worden. Reken minstens op 500 euro meerprijs.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  3. Chris
    Chris zegt:

    Hallo, Ik ga een nieuwe aaanbouw maken dus heb geen beperking in opbouwdiepte. Wat zou volgens jullie de beste vloeropbouw zijn. Vloer is gewoon op begane grond op de zand (alles is eruit). Deze wordt aangesloten op de CV ketel (in andere verblijven heb ik radiatoren hangen).

    Gr,
    Chris

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Chris,

      Er zijn verschillende mogelijkheden, veel massa geeft veel buffer (kernactivering), weinig massa geeft een sneller reagerend systeem. Dit zou ik met je installateur en de bouwkundige bespreken, de keuze hangt ook af van de installatie die al bestaat.

      Dit lijkt mij de beste (en duurste) mogelijkheid (van onder naar boven):
      – dampscherm
      – isolatie
      – constructieve beton
      – isolatie
      – vloerverwarming (nat systeem)
      – dekvloer (6-8 cm boven de buizen)

      Met dit systeem zijn dilatatie voegen in de dekvloer en tegels noodzakelijk als de oppervlakte groter wordt. Deze opbouw is minstens 30 cm hoog, en hoger als EPS isolatie gebruikt wordt.

      Dit moet in elk geval ook door een bouwkundige gecontroleerd worden.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Maria,

      Het is het meest praktisch om op elke verdieping een verdeler te plaatsen. Als je dit met 1 verdeler wilt doen zou ik die op de hoogste verdieping plaatsen, dat maakt ontluchten mogelijk.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  4. Frido de Vries
    Frido de Vries zegt:

    Beste Abel,

    Wij willen de radiator in de badkamer verwijderen en daarvoor in de plaats vloerverwarming op de cv-ketel aansluiten. Ik heb al veel gelezen maar wat moet ik hier nu tussenplaatsen? Het gaat om een oppervlakte van ongeveer 4 m2.

    Groet,
    heer de Vries

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Frido,

      Vloerverwarming in een badkamer is comfortabel maar niet voldoende om het warmteverlies te dekken, vooral het warmteverlies door ventilatie is veel groter dan je verwacht. Je moet uitgaan van 50 m3 verse lucht per uur wat neerkomt op 540 Watt. Alleen voor de luchtverversing is vloerverwarming al niet voldoende. Handhaaf op zijn minst een radiator van 800 Watt, en zelfs met vloerverwarming is dat vaak al aan de kleine kant. Een installateur kan dit voor je uitrekenen.

      Voor de vloer in zo’n kleine ruimte zou ik waarschijnlijk gaan voor een Multibox RTL. Het is belangrijk deze op de juiste manier te installeren om schade aan de vloer te voorkomen. Bij twijfel, zoek hulp bij een installateur.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      P.S. Het is verstandig om een goede warmteverliesberekening te laten maken voordat je de vermogens van radiator en vloer vastlegt.

      Beantwoorden
  5. Osman tarhan
    Osman tarhan zegt:

    Hallo,

    Heb een vraag heb in het badkamer een radiator maar geen vloerverwarming als ik jn het voorjaar de badkamer wil laten doen wilnik de radiator overbodig laten maken en er vloerverwarming in laten zetten word die dan direct op de leidingen van de radiator geplaats is dat mogelijk of moet ik aan iets anders denken.

    Mvg

    Osman

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Dat kan wel, maar meestal is het vermogen van de vloerverwarming onvoldoende hoog om een badkamer op temperatuur te houden. Vloerverwarming samen met een radiator is vaak een goede en comfortabele oplossing.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  6. Christan
    Christan zegt:

    Goedenmorgen, ik heb een vraag over vloerverwarming. Ik hoor regelmatig dat er water wordt afgetapt, is dit normaal bij vloerverwarming door middel van warm water?

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste Christan,

      Een verwarmingssysteem is een gesloten systeem. Daar hoeft geen water afgetapt te worden. Tenzij je aan het systeem moet werken, bijvoorbeeld een radiator wilt verwijderen.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden
  7. j. wolbers
    j. wolbers zegt:

    wat is de aanvoerzijde van de vloerverwarming verdeler en wat is de afvoerzijde, ik bedoel dus niet het deel wat in de grond gaat maar het deel wat vanaf de ketel komt.

    Beantwoorden
    • Abel zegt:

      Beste,

      Dat hangt natuurlijk af van het type verdeler. Lees de installatie instructie. Bij de meeste types wordt de aanvoer het dichtst bij de zuigzijde van de pomp aangesloten, en is daar vrijwel altijd voorzien van een thermostatisch regelelement. De retourzijde is voorzien van een vast instelbare regelkraan.

      Vloerverwarming zelf aanleggen lijkt gemakkelijk maar is zeker niet eenvoudig en kan op vele manieren misgaan. Begin hier alleen aan als je zeker bent van je zaak.

      Met vriendelijke groet,
      Abel

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *