Er zijn twee soorten vloerverwarming verkrijgbaar in Nederland: met warm water of op elektriciteit. De eerste vloerverwarming ooit werd ontwikkeld door de Romeinen. Zij voerden rookgassen van open vuur door kanalen in de vloer. Ook in Korea werd dit systeem toegepast. Eeuwenlang raakte vloerverwarming in de vergetelheid, totdat het werd geïntroduceerd als alternatief systeem voor centrale verwarming door middel van radiatoren.

De populairste soort vloerverwarming: warm water

Bij vloerverwarming komt de watertoevoer meestal van de cv-installatie. De vloerverwarming kan dan worden gebruikt in combinatie met radiatoren in dezelfde en/of andere ruimtes. Een verdeler zorgt ervoor dat de watertemperatuur in de leidingen van de vloerverwarming niet hoger is dan 45°C.

Een andere mogelijkheid is het aansluiten van vloerverwarming op een warmtepomp (die warmte uit de aarde haalt). De watertemperatuur van een warmtepomp ligt tussen de 35°C en 45°C. Dit is ideaal voor vloerverwarming. Een andere optie om de vloer van warm water te voorzien, is afgekoeld water van een nabijgelegen radiator te gebruiken. Dit is eenvoudig qua aanleg, maar lastiger om de temperatuur te regelen.

De doorgaans kunststof buizen hebben een doorsnede van 16 tot 20 mm en liggen 10 tot 20 cm van elkaar af, in de vorm van een spiraal of slakkenhuis. De maximale aaneengesloten lengte van de buizen van één groep is 70 tot 120 meter. Er kunnen meerdere groepen in een ruimte worden gelegd, die worden aangestuurd door een verdeler.

Tip van Abel: er gelden specifieke randvoorwaarden voor vloerverwarming aanleggen bij stadsverwarming. Vraag om advies bij een installateur.

Opsomming soorten vloerverwarming met warm water:

 • Direct aangesloten op cv-installatie in combinatie met een verdeler.
 • Aangesloten op warmtepomp.
 • Aangesloten op afvoer van radiator.
 • Aangesloten op vloerverwarming.


Vloerverwarming voor koeling:

Het is mogelijk om met de installatie voor vloerverwarming te verwarmen én te koelen. Om te koelen kun je kiezen voor een koelmachine of een warmtepomp. Het energieverbruik ligt hierbij aanzienlijk lager dan wanneer je airconditioning gebruikt. Enkele zaken zijn belangrijk:

 • Kies voor gesloten verdelers die niet mengen.
 • De thermosta(a)t(en) moet(en) geschikt zijn voor koeling.
 • De vloeren mogen niet te koud worden, om condensvorming te voorkomen.

De alternatieve soort vloerverwarming: elektrisch

Elektrische vloerverwarming kan als hoofdverwarming worden gebruikt, maar ook als bijverwarming in combinatie met reguliere centrale verwarming. Gezien het hoge energieverbruik kiezen de meeste mensen alleen voor dit soort vloerverwarming in kleinere ruimtes als de gang, het toilet of een badkamer. Bij elektrische vloerverwarming wordt altijd de temperatuur van de vloer zelf geregeld (eventueel in combinatie met de kamertemperatuur).

Er zijn drie soorten elektrische vloerverwarming:

 • Door middel van kabels van 5 tot 8 millimeter dik. Deze worden in de vloer gelegd volgens hetzelfde principe als de buizen van warmwater vloerverwarming.
 • Door middel van matten waarop een dunne kabel in een bepaald patroon wordt aangebracht. De matten kunnen direct onder een tegelvloer worden gelegd.
 • Door middel van dunne, geleidende folie die onder tapijt of laminaat kan worden aangebracht.

Bijzonderheden met betrekking tot elektrische verwarming:

 • De kabels moeten om veiligheidsredenen altijd geaard zijn.
 • Om een elektromagnetisch veld te voorkomen (dat storingen aan bijvoorbeeld je televisie kan veroorzaken) wordt de aarding gerealiseerd met een gevlochten mantel van koperdraad.
 • De genoemde geleidende folie heeft geen aarding. Hierbij wordt dus wel een elektromagnetisch veld gecreëerd. Dit kan bijvoorbeeld nadelige gevolgen hebben voor mensen met een pacemaker. Om veiligheidsredenen wordt daarom vaak een transformator toegepast, zodat de folie met een lage spanning kan worden verwarmd.

Naast vloerverwarming bestaat er ook wandverwarming en plafondverwarming, waarbij dezelfde technieken worden toegepast als bij vloerverwarming.

Reacties

2 antwoorden
 1. Marie Marot
  Marie Marot zegt:

  Beste,

  voor één open ruimte van ongeveer 500 m2 zou ik vloerverwarming met koeling wensen.
  Welke cvketel kan aangeraden worden en welke koelmachine ?
  Er is een ventilatiesysteem.

  mvg
  MM

  Beantwoorden
  • Abel zegt:

   Beste Marie,

   Een warmtepomp installatie met bron zou meer aangewezen zijn als je op het energieverbruik gaat letten. Het gaat hier om dermate hoge vermogens dat een goed installatieadvies op zijn plaats is. Neem contact op met een installateur of een installatie adviesbureau.

   Met vriendelijke groet,
   Abel

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *